18 ετών νεκρός γιατί δεν είχε εισιτήριο

 

18 ετών νεκρός γιατί δεν είχε εισιτήριο
Την Τρίτη 13/08 αργά το βράδυ στο Περιστέρι ένας νεαρός επιβάτης σκοτώθηκε πέφτοντας απο το τρόλευ στην προσπάθεια του να γλυτώσει από τη βίαιη συµπεριφορά ενός ελεγκτή και την επιµονή του να τον παραδώσει στην αστυνοµία επειδή δεν είχε εισιτήριο. Παρά τις προσπάθειες του νεαρού να εξηγήσει ότι όντας άνεργοι ο ίδιος και οι γονείς του δεν είχε χρήµατα για να αγοράσει εισιτήρια, ο ελεγκτής απείλησε να καλέσει την αστυνοµία και τον πίεσε να µείνει στο τρόλευ ως το τερµα. Η ένταση ανάµεσα τους κλιµακώθηκε, οι υπόλοιποι επιβάτες αγανακτισµένοι ζητούσαν από τον ελεγκτη να αφήσει τον νεαρό ήσυχο και εντέλει ο νεαρός βρέθηκε µε τη πλάτη στο οδόστρωµα και σκισµένη τη µπλούζα µε το τρόλευ εν κινήσει. Το παιδί είχε σκοτωθεί. Όταν έγινε από όλους αντιληπτό τι συνέβη και κάποιοι επιβάτες επιτέθηκαν φραστικά στον ελεγκτη, εκείνος απείλησε να τους µηνύσει! Ο εισαγγελεας δεν  έχει ασκήσει ακόµα καµία δίωξη  στον ελεγκτή και τον οδηγό, ο οποίος φέρεται να τον έχει βοηθήσει… και η ζωή ενός νέου παιδιού 18 ετών χάθηκε για 1.20 ευρώ.

            Βέβαια αυτό που συνέβη στο Περιστέρι δεν ήταν τυχαίο ούτε µεµονωµένο περιστατικό. Εδώ και καιρό όλοι όσοι χρησιµοποιούµε τα ΜΜΜ βιώνουµε την βίαιη και τροµοκρατική συµπεριφορά των ελεγκτών στην προσπάθεια τους να κόψουν πρόστιµα (και να εισπράξουν οι ίδιοι το 50% του ποσού, όπως προβλέπεται). Αυτή και µόνο η λεπτοµέρεια τους µετατρέπει από “απλούς εργαζόµενους που κάνουν τη δουλειά τους” σε κυνηγούς κεφαλών! Έτσι όταν εντοπίζουν καποιον δίχως εισιτήριο επιχειρούν µε φωνές, προσβολές, απειλές ακόµη και σωµατική βία να τους αποσπάσουν ταυτότητα ή να τον οδηγήσουν στην αστυνοµία. Ενίοτε δε διστάζουν να εκβιάσουν ζητώντας από τους επιβάτες µικροποσά ώστε να µη τους κόψουν πρόστιµα, όπως συνέβη και στην Αγια Παρασκευή, µπροστά µας τον Απρίλιο του 2011. Ειδικά αν έχουν απεναντί τους νεαρούς ή µετανάστες γίνονται πιο βίαιοι θεωρώντας τους προφανώς εύκολα θύµατα. Και όταν εκείνοι εύλογα επιλέξουν να αντιδράσουν ο τσαµπουκάς των ελεγκτών γίνεται ανεξέλεγκτος.

καμία ανοχή στους ελεγκτές

Η πραγµατικότητα είναι ότι ο νεαρός στο Περιστέρι έκανε µια επιλογή που κάνουν χιλιάδες άνθρωποι (κυρίως νέοι) όχι γιατί είναι τζαµπατζήδες όπως υποστηρίζει η καθεστωτική προπαγάνδα αλλά πολύ απλά γιατί δεν έχουν να πληρώσουν για τη µετακίνηση τους. Το ισχνό τους εισόδηµα πηγαίνει στην κάλυψη άλλων αναγκών. Για εµάς είναι προφανές ότι τα ΜΜΜ δεν µπορούν να γίνονται αντικείµενο εµπορευµατοποίησης. Απευθύνονται κυρίως σε λαικές τάξεις και µετανάστες που βρίσκονται ήδη σε δεινή οικονοµική θέση και εποµένως είναι εντελώς παράλογο και άδικο να τους ζητείται να πληρώσουν για µια µετακίνηση η οποία δεν αποτελεί προνόµιο αλλά είναι αναγκαία για να µπορέσουµε να πηγαίνουµε στη σχολή και τη δουλειά, να έχουµε κοινωνική ζωή και πρόσβαση στον πολιτισµό. Ειδικότερα ορισµένες κατηγορίες όπως οι άνεργοι, οι φοιτητές αλλά και όσοι πληρώνται µε τους εξευτελιστικούς µισθούς που κράτος και εργοδότες έχουν επιβάλει, έχουν κάθε λόγο να αρνούνται να πληρώσουν εισιτήριο. Εξ’ άλλου οι επιβάτες έχουµε ήδη χρηµατοδοτήσει τα ΜΜΜ αλλά και κάθε κρατική παροχή µέσω άµεσων και έµµεσων φόρων που καταλήγουν στα κρατικά ταµεία. Σε αυτό το πλαίσιο η άρνηση πληρωµών γίνεται αυθόρµητη και δικαιολογηµένη αντίσταση των από κάτω στη φτώχεια και την εξαθλίωση που τους επιβάλλεται.
            Ως κάτοικοι της πόλης αγωνιζόµαστε για δηµόσιες συγκοινωνίες και συµπαραστεκόµαστε στους αγώνες των εργαζοµένων. Παράλληλα όµως ζητάµε την δική τους συµπαράσταση στον αγώνα για επιβίωση και αξιοπρέπεια που καθηµερινά δίνουµε. Εποµένως αρνούµαστε να πληρώσουµε ένα εισιτήριο που έχει υποστεί απανωτές αυξήσεις  ή δίνουµε το ήδη επικυρωµένο εισιτήριο σε άλλους συνεπιβάτες που το έχουν ανάγκη. Αποµονώνουµε τους ελεγκτές και δεν τους αφήνουµε να τραµπουκίσουν κανένα. Υπενθυµίζουµε ότι οι ελεγκτές δεν είναι αστυνοµικοί και δεν έχουν δικαίωµα να εξακριβώσουν τα στοιχεία µας ή να µας κρατήσουν παρά τη θέληση µας. Όλοι οι επιβαίνοντες ας συµπαρασταθούµε σε αυτούς που δεν έχουν εισιτήριο και ας µην επιτρέψουµε να κοπούν πρόστιµα ή να κακοποιηθούν.
ελεύθερες µεταφορές

για όλες και όλους

\

ανοιχτή συνέλευση κατοίκων αγίας παρασκεύης

 

 

 

3 απαντήσεις στο “18 ετών νεκρός γιατί δεν είχε εισιτήριο”

  1. Σάλος από φυλλάδιο ελεγκτών: «Μην του κάνεις τη χάρη και τον αφήσεις ατιμώρητο»

    άλος έχει προκληθεί από οδηγίες που περιλαμβάνονται σε “εκπαιδευτικό” εγχειρίδιο που δίνεται στους ελεγκτές των δημοσίων μέσων μεταφοράς.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα στο εν λόγω φυλλάδιο περιλαμβάνονται-μεταξύ άλλων- και οδηγίες για την αντιμετώπιση των επιβατών χωρίς εισιτήριο. Ανάμεσα στις «συμβουλές» περιλαμβάνεται και η εξής: «Μην του κάνεις τη χάρη και τον αφήσεις ατιμώρητο για να σταματήσει να φωνάζει. Αυτό επιβραβεύει τη συμπεριφορά του και μαθαίνει σε αυτόν και σε άλλους ότι ο καβγάς είναι ο τρόπος για να πάρουν αυτό που θέλουν».

    Για συνθήκες που εκφέυγουν του τυπικού ελέγχου, το εγχειρίδιο συμβουλεύει: «Σκέψου άμεσα βασισμένος στο ένστικτό σου αν τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Μάθε να προβλέπεις πιθανή επιθετική συμπεριφορά παρατηρώντας τη μη λεκτική επικοινωνία και την εικόνα του, όπως σφιχτές γροθιές, σφιγμένα χείλη, τρεμάμενος τόνος φωνής, τεταμένη στάση σώματος, ξαναμμένα ρουθούνια, γκριμάτσες, ορθάνοιχτα μάτια».

    Σε μια πρώτη αντίδραση, ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ κ. Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις (Βήμα Fm) ως «αποσπασματική ανάγνωση» τις συγκεκριμένες οδηγίες του εγχειριδίου.

    Πηγη:alterthess.gr

  2. Θολό παραμένει το τοπίο για το τι πραγματικά συνέβη, λίγο πριν ο 19χρονος Θανάσης Καναούτης χάσει πρόωρα τη ζωή του, πέφτοντας από το τρόλεϊ της γραμμής 12. Στην πλειονότητά τους οι μαρτυρίες και τα έως τώρα στοιχεία συγκλίνουν στο γεγονός ότι υπήρξε έντονος διαπληκτισμός με τον ελεγκτή του ΗΛΠΑΠ.

    Ωστόσο τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης και της νεκροψίας θα δείξουν αφενός ποια τα σημάδια και τα ίχνη πάλης και βίας ή ώθησης επάνω στο σώμα του παιδιού και αφετέρου εάν στο τρόλεϊ το παιδί έσπασε από μόνο του την πόρτα ή πάτησε το κουμπί κινδύνου ή αν κάποιος άλλος άνοιξε την πόρτα και έφυγε το παιδί με κάποια πιθανή ώθηση, όπως δήλωνε χθες η δικηγόρος της οικογένειας του αδικοχαμένου νέου, Αρετή Παπαναγιώτου.

    «Ομως όλα αυτά είναι ανεπίσημες πληροφορίες και εικασίες. Γι’ αυτό τον λόγο είμαστε επιφυλακτικοί», συμπλήρωσε. Η κ. Παπαναγιώτου υπογράμμισε πάντως ότι από τις έως τώρα μαρτυρίες φαίνεται ότι προηγήθηκε συμπλοκή μέσα στο τρόλεϊ. Σε ερώτηση για την πληροφορία ότι ο ελεγκτής που έκανε έλεγχο εισιτηρίων είχε ξαναβρεθεί στο παρελθόν με τον 19χρονο στη συγκεκριμένη διαδρομή και του είχε επιβάλει και πάλι πρόστιμο, απάντησε: «Το έχω ακούσει κι εγώ από το περιβάλλον της οικογένειας. Ο γιος το είχε πει στον πατέρα του ότι είχε γίνει αυτό το περιστατικό». Ο πατέρας του 19χρονου, Γιάννης Καναούτης, κάλεσε εκ νέου σε δηλώσεις του όλους όσοι έχουν γνώση του περιστατικού να καταθέσουν τη μαρτυρία τους.

    Αναπαράσταση έγινε χθες το πρωί στο τρόλεϊ, από ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. και πραγματογνώμονες. Εγινε έλεγχος στο όχημα, και κυρίως επί της διαδικασίας ανοίγματος της πόρτας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να σχηματίσουν εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη το μοιραίο βράδυ. Να προστεθεί πως η διοίκηση της ΟΣΥ διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση ο οδηγός και ο ελεγκτής του οχήματος.

    Αποχαιρετισμός με παρουσία ΜΑΤ

    Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε χθες το απόγευμα τον 19χρονο στο νεκροταφείο του Περιστερίου, ενώ προηγήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στον σταθμό του μετρό Περιστερίου, παρουσία περισσότερων από 2.000 ατόμων, με συνθήματα κατά των εθελοντών ελεγκτών και αλληλεγγύης υπέρ των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, ενώ προς στιγμήν υπήρξε ένταση, όταν ομάδα συγκεντρωμένων επιτέθηκε σε διερχόμενο λεωφορείο. Χαρακτηριστική στιγμή, το ξέσπασμα των συγκεντρωμένων σε χειροκροτήματα τη στιγμή που περνούσε η σωρός του αδικοχαμένου νεαρού. Στη συνέχεια, διμοιρίες των ΜΑΤ αναπτύχθηκαν στο σημείο όπου συνέβη το περιστατικό το βράδυ της Τρίτης.

    • Ευθύνες στις εταιρείες των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας για την πολιτική που ακολουθούν στον έλεγχο των εισιτηρίων αποδίδει με χθεσινή ανακοίνωσή της η ένωση εργαζομένων στον Ηλεκτρικό, στην οποία κάνει λόγο για «κυνηγούς κεφαλών». Με αφορμή το τραγικό συμβάν στο Περιστέρι, διευκρινίζει ότι οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό έχουν αρνηθεί να κάνουν ελέγχους με εξτρά αμοιβές πέρα από τα όσα ορίζει η συλλογική τους σύμβαση και επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει γίνει με από τις διοικήσεις των οργανισμών των αστικών συγκοινωνιών προσπάθεια ειδικής ενημέρωσης του προσωπικού που κάνουν τους ελέγχους.

    Η ένωση εργαζομένων στον Ηλεκτρικό ζητά να χυθεί άπλετο φως στο περιστατικό και με την ευκαιρία επαναφέρει το πάγιο αίτημά της για μείωση της τιμής των εισιτηρίων στο ένα ευρώ για όλα τα μέσα και δωρεάν μετακινήσεις για χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους.

    • «Ο θάνατος του 19χρονου Θανάση Καναούτη, επειδή δεν ακύρωσε ένα εισιτήριο αξίας 1,20 ευρώ, αναδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πλατιά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για εκμετάλλευση ενός θανάτου για κομματικούς λόγους. «Αυτήν τη φορά ο λαϊκισμός είναι πολύ βαρύτερος και αγγίζει τα όρια της τυμβωρυχίας», ανέφερhttp://www.efsyn.gr/?p=92977

  3. Μια κοινωνία σε οριακό σημείο
    Οχι, δεν είναι το ίδιο με τον «οργισμένο» οδηγό της ακριβής κούρσας που σπάει την μπάρα των διοδίων και «δεν πληρώνει». Ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι το ίδιο

    Της Αντας Ψαρρά

    Λίγα δεδομένα: Στην Ελλάδα οι νέοι είναι άνεργοι. Η διαφυγή των εσόδων από τα εισιτήρια λειτουργεί πλέον σαν απειλή για τον δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών και το μέλλον των εργαζομένων σε αυτές. Το ποσοστό του προστίμου χρειάζεται στον ελεγκτή για να συμπληρώσει το μηνιάτικο. Η διοίκηση του οργανισμού από την αρχή προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στον νεαρό, ενώ είναι σαφές ότι προηγήθηκαν λογομαχία και απειλή για «περαιτέρω» συνέπειες για το απλήρωτο εισιτήριο.

    Ο ελεγκτής δεν είναι αστυνομικός και επομένως έχει συγκεκριμένο «εύρος» κινήσεων απέναντι στον κάθε «τζαμπατζή». Οι ελεγκτές αλλά ακόμα και οι οδηγοί και εν γένει όλοι όσοι αισθάνονται ότι έχουν μια μικρή εξουσία πάνω σε άλλους έχουν ξεφύγει σε συμπεριφορές απέναντι σε πολίτες Ελληνες ή αλλοδαπούς, με συνέπεια ακόμα και να κατεβάζουν από λεωφορεία και τρόλεϊ μετανάστες επειδή δεν τους γουστάρουν κι όχι επειδή δεν έχουν εισιτήριο. Υπήρξαν αρκετά περιστατικά τα τελευταία χρόνια.

    Ο Θανάσης τα «πήρε» και δεν ήθελε να υποστεί κι άλλη δημόσια προσβολή, τη στιγμή μάλιστα που δήλωσε σύμφωνα με τις μαρτυρίες ότι ήταν άνεργος. Πάτησε (;) το κουμπί και, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του, πήδηξε έξω για να ξεφύγει από όλα όσα εκείνη τη στιγμή τον έπνιγαν, πληρώνοντας όμως την κίνησή του αυτή με την ίδια τη ζωή του. Νεκρός μόλις 19 χρόνων και με όλο το πολιτικό-κοινωνικό-μιντιακό σύστημα να αλληλοκατηγορείται πάνω στον τάφο του.

    Εκ των υστέρων: Νεκρός για 1,20 ευρώ, λένε όλοι, από τον κάθε αμετροεπή παρουσιαστή μέχρι και τη ναζιστική Χρυσή Αυγή (οι ναζιστικές συμμορίες, ως γνωστόν, σκοτώνουν, μαχαιρώνουν και δέρνουν στο τζάμπα). Κρατική δολοφονία χαρακτηρίζουν πολλοί νέοι άνθρωποι τον θάνατο του Θανάση. Ισως με μία έννοια και να είναι, δεδομένου ότι το φάσμα της φτώχειας και της καταστολής επιβάλλεται από το σύστημα. Η φτώχεια την εποχή της κρίσης και με την ακροδεξιά πολιτική της καταστολής ποινικοποιείται πλήρως και καθημερινά. Ο πιο ευάλωτος γίνεται ο καλύτερος στόχος για κρατικές και παρακρατικές συμπεριφορές.

    Οσοι όμως αυτό το επισήμαιναν, όσοι μιλούσαν εγκαίρως για τη βάρβαρη βία απέναντι πρώτα στους μετανάστες, μετά στους Ελληνες πολίτες Ρομά, μετά στους τοξικοεξαρτημένους, στους άστεγους, στους οροθετικούς και τελικά σε κάθε φτωχό επαληθεύονται ξανά με τον πιο τραγικό τρόπο. Ενας άνεργος που δεν είχε να πληρώσει το εισιτήριο χάθηκε στα δεκαεννιά του. Οχι, δεν είναι το ίδιο με τον «οργισμένο» οδηγό της ακριβής κούρσας που σπάει την μπάρα των διοδίων και «δεν πληρώνει». Ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι το ίδιο.

    http://www.efsyn.gr/?p=92456Οσο κι αν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες υπερασπίζονται τον οδηγό και τον ελεγκτή, λέγοντας ότι ήταν απλά ένα φοβερό δυστύχημα, η εικόνα των δύο να διαπληκτίζονται οργισμένοι με επιβάτες για το… δίκιο τους δίπλα στο σκοτωμένο παιδί, αντί να θρηνούν σοκαρισμένοι κι ανήμποροι να διανοηθούν το τι έγινε, ήταν εφιαλτική και αποτρόπαια. Μπορεί να μην είναι ίσως ποινικά κολάσιμη, αλλά είναι ένα εκκωφαντικό δείγμα του οριακού σημείου στο οποίο βρίσκεται μια ολόκληρη κοινωνία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *