Φιλιππίνες: Αναφορά στο Anarkiya Fiesta 2013

Αναρχικές οργανώσεις πραγματοποίησαν για 3η χρονιά το Anarkiya Fiesta, αυτή την φορά στο Πολυτεχνείο των Φιλιππίνων στην Μανίλα από τις 22 έως τις 26 Ιουλίου. Η εκδήλωση προσέλκησε πάρα πολύ κόσμο ενώ κίνησε το ενδιαφέρων πολλών φοιτητών.

 

Το φεστιβάλ οργανώθηκε από διάφορες τοπικές ομάδες (προετοιμασία, τεχνική υποστήριξη, λογιστική υποστήριξη κλπ), ενώ οι εκδηλώσεις προετοιμάστηκαν και συντονίστηκαν από  το Πολυτεχνείο της Μανίλας, το ίδρυμα κοινωνικών επιστημών και ανάπτυξης, το Μετακινούμενο Αναρχικό Σχολείο, το τοπικό Αυτόνομο δίκτυο και το Tau Gamma Phi.

Το  Anarkiya Fiesta αποτελεί μέρος του προγράμματος του Μετακινούμενου Αναρχικού Σχολείου, και ξεκίνησε το 2011 στο Universidade das Filipinas, Merriam College, ενώ πραγματοποιήθηκε αργότερα στις κοινότητες Taguig, Muntinlupa, Makati, Pasig και Bulacan (Sapang-Palay και  Baliwag). Σκοπός του είναι να διαδώσει τις εναλλακτικές προτάσεις του Αναρχισμού, τις  ιδέες και τις εμπειρίες στα πανεπιστήμια , τις κοινότητες και τα διάφορα υπαρκτά και ενεργά κοινωνικά δίκτυα.

 

 

 

 

Η πρώτη ημέρα.

Το Τοπικό Αυτόνομο Δίκτυο ( ΤΑΔ) και το Μετακινούμενο Αναρχικό Σχολείο με την βοήθεια της Αδελφότητας αλληλεγγύης Tau Gamma Phi, παρουσίασαν μια φωτογραφική έκθεση με αναφορά στην Αναρχική εμπειρία και την ιστορία του αρχιπελάγους. Εικόνες από γεγονότα και δράσεις του διεθνούς αναρχικού κινήματος κατείχαν μεγάλο μέρος της έκθεσης. Σύντροφοι από το Αυτόνομο δίκτυο άνοιξαν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των εκδηλώσεων με ένα πολιτιστικό δρώμενο, ενώ ακολούθησε ένα πλούσιο πρόγραμμα ακουστικής μουσικής και  παρουσιάσεις εθνικού πολιτιστικού χαρακτήρα που κατάφεραν να δημιουργήσουν μία θετική ατμόσφαιρα στις πολυτεχνικές εγκαταστάσεις, και να προκαλέσει το ενδιαφέρων των φοιτητών ώστε να έρθουν σε επαφή με τους συντρόφους

 

Κύκλοι συζητήσεων δημιουργήθηκαν αυθόρμητα πράγμα που έδωσε την ευκαιρία στους φοιτητές να μιλήσουν και να γνωρίσουν περισσότερα για τον Αναρχισμό και το Αντιεξουσιαστικό κίνημα. Στην εκδήλωση δεν έλειψε η παρουσία αριστερών σχημάτων, και  Μαρξιστικών ομάδων που προσπάθησαν να στρέψουν το ενδιαφέρων των συζητήσεων προς την εξουσιαστική τάση του κομμουνισμού, πράγμα που όμως δεν κατάφεραν αφού οι οργανώτριες συλλογικότητες ήταν προετοιμασμένες για την ιδεολογική αντιπαράθεση μαζί τους.

Δεύτερη ημέρα

 

 

 

Η δεύτερη ημέρα κύλησε σε ποιό χαλαρό ρυθμό με τους συμμετέχοντες να εστιάζονται στην συνέχιση των συζητήσεων που είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη ημέρα ενώ αίσθηση  προκάλεσε η οργάνωση μίας συλλογικής κουζίνας που προσέλκυσε 10άδες παρευρισκόμενους. Η αλληλέγγυα συνεργασία και το χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα μοίρασμα των προϊόντων αποτελούν σχέσεις που ενυπάρχουν σχεδόν σε όλους τους πολιτισμούς στην γη αλλά παραμένουν εγκλωβισμένες και υπό καταστολή από τις ιεραρχικές δομές που συντηρούνται από τα οικονομικά και πολιτικά καθεστώτα που λυμαίνονται αυτόν τον πλανήτη

Τα μέλη του «Food Not Bombs» (τροφή όχι βόμβες), πραγματοποίησαν ένα εργαστήριο μαγειρικής και ετοίμασαν χορτοφαγικά πιάτα που τα μοιράστηκαν με τους καθηγητές , τους φοιτητές και βέβαια με τους υπόλοιπους συντρόφους που ήταν εκεί. Την στιγμή που οι κοινωνία κινείται σε ρυθμούς ανταγωνισμού και συγκεντροποίησης της εξουσίας και των προνομίων, το να μοιράζεσαι αυτό που έχεις δεν αποτελεί συνηθισμένη πράξη. Πολλοί έμειναν έκπληκτοι από την λογική που προωθούσε αυτή η πρακτική και η εκδήλωση κατέληξε σε ένα τεράστιο γεύμα εργασίας που συζητήθηκαν θέματα που περιστρέφονται γύρω από την αλληλέγγυα και συμμετοχική οικονομία έως την χορτοφαγία και τον τρόπο διατροφής.

 

Μετά το πέρας του γεύματος, ακτιβιστές και επισκέπτες τύπωσαν μπλουζάκια με το σήμα του «Food Not Bombs» ως αναμνηστικά της εκδήλωσης καθώς  και ως προπαγανδιστικό μέσο αυτής της  πρακτικής. Τοπική λαϊκή μουσική , κουβέντα και ανταλλαγή  ιδεών και επιχειρημάτων έκλεισαν την δεύτερη μέρα του φεστιβάλ.

 

Τρίτη ημέρα.
Η τρίτη ημέρα ασχολήθηκε με την σωματική άσκηση και τον διαλογισμό με μαθήματα γιόγκα που παρέδωσαν εθελοντές της ομάδας Ananda Marga. Των ασκήσεων προηγήθηκε μια εκτενή παρουσίαση – συζήτηση των βασικών κατευθύνσεων της γιόγκα. Κάποια προσωπικά κολλήματα του εθελοντή δασκάλου, δεν επέτρεψαν την διεξαγωγή ενός σεμιναρίου πολεμικών τεχνών που στην τελική ακυρώθηκε

 

Τέταρτη ημέρα.

Το να προβάλεις μία κινηματογραφική ταινία είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να ανοίξεις μία συζήτηση, να ανταλλάξεις ιδέες και να παρασύρεις τον διπλανό σου σε ένα εποικοδομητικό διάλογο. Οι ταινίες που επιλέχθηκαν για τον λόγο αυτό  ήταν η «Και αν το δέντρο πέσει;» και η «Το τέλος του πολιτισμού» που παρουσιάστηκαν στην αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων του πολυτεχνείου.

 

 

 

Πέμπτη ημέρα:

Η Πέμπτη ημέρα ήταν ίσως η σημαντικότερη ημέρα του φεστιβάλ, καθώς εκατοντάδες επισκέπτες παρακολούθησαν τις εισηγήσεις των συντρόφων αναρχικών και αυτόνομων που παρουσίασαν τις θέσεις και τις εμπειρίες τους επάνω σε ένα μεγάλο φάσμα καθημερινών ζητημάτων και καταστάσεων

Η εναρκτήρια εισήγηση παρουσιάστηκε από την διευθύντρια του Universidade Politécnica do Instituto das Filipinas de Ciências Sociais e Desenvolvimento, Hilda Felipe San Gabriel, η οποία μίλησε με θετικό τόνο για την πραγματοποίηση του αναρχικού φεστιβάλ στο χώρο του Πολυτεχνείου και εκδήλωσε ενδιαφέρων και για περεταίρω συνεργασία στο άμεσο μέλλον.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την εισήγηση του αναρχικού πανεπιστημιακού καθηγητή Randy Nobleza,, που ανέλυσε το ζήτημα της αυτόδιεύθυνσης μέσα από την παρουσίαση απλών καθημερινών παραδειγμάτων.

Ο Αναρχοφεμινισμός αποτέλεσε το θέμα που παρουσίασε η συντρόφισσα  από το Τοπικό Αυτόνομο Δίκτυο,  Melissa Gibson, με την εισήγηση να κινείτε γύρω από τις αρχές και τις βασικές πρακτικές δράσεις του αναρχοφεμινιστικού κινήματος. Στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε εκτενή αναφορά σε ιστορικά και σύγχρονα γεγονότα, στην σχέση που αυτά ανέπτυξαν καθώς και στον τρόπο που αυτά επηρέασαν τον σημερινό αγώνα ενάντια στην πατριαρχεία.

Η θεωρία  του Αναρχοχριστιανισμού  ήταν το πεδίο ενασχόλησης του καθηγητή , Asher Quimson, με την ανάλυση του να προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον δεκάδων φοιτητών που αδυνατούσαν να συλλάβουν ακόμα και την ύπαρξη αυτής της τάσης της Αναρχικής σκέψης. Ο Quimson επιδόθηκε σε μία μακρά παρουσίαση των βασικών αρχών του Χριστιανισμού και στην ομοιότητα που αυτές έχουν με την αντιεξουσιαστική θεώρηση.

 

Ο Jong Pairez άνοιξε τον κύκλο των συζητήσεων γύρω από το ζήτημα της άμεσης σχέσης της τεχνολογικής ανάπτυξης και της Αναρχικής αντίστασης μέσα από την παρουσίαση παραδειγμάτων για τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η τεχνολογία στον αγώνα για την κοινωνική αυτονομία.

 

 

Η έκθεση των θέσεων του Αναρχικού κινήματος συνεχίστηκε με τον Bas Umali που παρουσίασε την «Αναρχική ανάλυση για το ζήτημα της οικολογικής κρίσης», με αναφορά στις περιβαλλοντολογικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από ομάδες που συμμετέχουν στο Τοπικό Αυτόνομο Δίκτυο, καθώς και στον ρόλο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και τον προγραμμάτων για τον έλεγχο των πλημυρών.

Το φεστιβάλ έκλεισε με μία γιορτή που περιλάμβανε την χρήση διάφορων μουσικών οργάνων σε μία τελετουργία που συνδύασε την σύνδεση του χορού της φωτιάς με αρμονικές μουσικές και ολιγόλεπτες απαγγελίες κειμένων και ποιημάτων.

μετάφραση προσαρμογη: rebelian

αρχική πηγή στ’αγγλικά εδώ πέρα : onsite infoshop philippines
δείτε επίσης εδω:https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1487225

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *