ΑΡΤΑ – Κείμενο αλληλεγγύης στην κατάληψη Αντιβίωση από Νήμα

αντιβιωσηΤο πρωί της 29ης Αυγούστου, το κράτος επιλέγει να προσθέσει ένα ακόμη επεισόδιο στον ‘’αγώνα’’ για την πάταξη των ‘’εστιών ανομίας’’. Μετά την πρόσφατη εισβολή στους 3 κατειλημμένους χώρους της Πάτρας είναι η σειρά της κατάληψης Αντιβίωση στα Ιωάννινα και των διπλανών κτηρίων, όπου κατοικούν μετανάστες, να βρεθούν στο στόχαστρο του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ και των κατασταλτικών δυνάμεων που καταφθάνουν από διάφορες πόλεις. Η γενικευμένη αναδιάρθρωση του καπιταλιστικού συστήματος, με την επίθεση κράτους και κεφαλαίου σε κάθε τομέα της ζωής μας και το καθεστώς έκτακτης ανάγκης (που βέβαια είναι μόνιμο) εν πλήρη ισχύ, οξύνουν καθημερινά την φτώχεια και την εξαθλίωση.  Έτσι, από τη μια η εισβολή αυτή δεν είναι ξέχωρη από τις υπόλοιπες μορφές καταστολής που εξαπολύονται σε όποιον προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι (βία σε απεργούς, επιτάξεις κοινωνικών ομάδων, στρατόπεδα συγκέντρωσης) ενώ από την άλλη είναι αναμενόμενη η στάση αυτή από την πλευρά του συστήματος απέναντι σε τέτοιας  μορφής εγχειρήματα που έμπρακτα το αντιμάχονται. ‘Έχοντας  επίγνωση ότι η οργή στην κοινωνία μέρα με την μέρα μεγαλώνει, στοχεύουν κάθε κοινωνική αντίδραση, με προτεραιότητα φυσικά τον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο ως τον πλέον ριζοσπαστικό και εχθρικό προς αυτούς. Καμία αντίδραση, καμία αμφισβήτηση δεν έχει θέση στα σχέδια για το νέο μοντέλο του καπιταλισμού όπου η επιβολή είναι το κύριο μέσο διευθέτησης των ζητημάτων.

Προφανώς και δεν περιμένουμε από τα αστικά ΜΜΕ να πουν τι είναι οι καταλήψεις και ποιες οι δράσεις τους. Αυτό το γνωρίζουν αυτοί που συμμετέχουν, αυτοί που βρίσκονται δίπλα, αυτοί που επιλέγουν έναν διαφορετικό τρόπο πληροφόρησης… Σε αγαστή συνεργασία με τις δυνάμεις καταστολής και πιστά στο ρόλο που τους έχει ανατεθεί, ως βασικά όργανα παραπληροφόρησης και προπαγάνδας, μας μίλησαν ξανά για ‘’τρομερά’’ και ‘’εγκληματικά’’ ευρήματα. Μίλησαν για σημαίες, πανό, μάσκες προστασίας από τα χημικά, ένα μαχαίρι κουζίνας ενώ ένα βίντεο από το εσωτερικό της κατάληψης ήρθε ως επιβεβαίωση των παραπάνω (χρήσιμη βέβαια θα ήταν η αντιπαραβολή με ένα βίντεο της κατάστασης του κτηρίου πριν την κατάληψη…). Ευρήματα τόσο αστεία όσο αστείοι είναι και οι ίδιοι.  Αυτό που δεν θέλησαν και δεν μπορούν να αποτυπώσουν είναι οι δράσεις και η λειτουργία της κατάληψης Αντιβίωση καθώς και κάθε κατάληψης. Είναι οι συνελεύσεις, οι εκδηλώσεις, οι παρουσιάσεις βιβλίων, η ομάδα θεάτρου, οι συναυλίες, η βιβλιοθήκη…. Δράσεις ανοιχτές στις τοπικές κοινωνίες και μακριά από λογικές κέρδους και εμπορευματοποίησης. Είναι η ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών ανθρώπων που επιλέγουν να σταθούν απέναντι στην αξιολόγηση και το μέτρημα της ζωής με το χρήμα. Είναι οι σχέσεις αλληλεγγύης που δημιουργούνται, η συνδιαμόρφωση και η αυτοοργάνωση ως τρόπος διαχείρισης κάθε ζητήματος και η προώθηση ανατρεπτικών και ριζοσπαστικών ιδεών. Η καλλιέργεια της ταξικής συνείδησης και η εναντίωση σε κάθε ιεραρχία και διάκριση. Η επανοικειοποίηση τέλος, κομματιών χώρου και χρόνου που μας έχει κλαπεί.

Κυβέρνηση, κεφάλαιο και οι συν αυτώ έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και έχουν θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια για την υλοποίηση τους. Οι καταλήψεις ούτε χωρούσαν, ούτε θα χωρούν στα νομικά και θεσμικά τους πλαίσια, στην κοινωνία υποταγής και φόβου που οραματίζονται, για αυτό ήταν και θα είναι αγκάθι στα πλευρά τους. Όσοι συμμετέχουν σε αυτές υπερασπίζονται, πραγματώνουν και αγωνίζονται για μια ιδέα, η οποία δεν περιορίζεται στους τοίχους που περιβάλουν τα κτήρια και δεν μπορεί να γίνει κατανοητή από ανθρώπους εμποτισμένους με το δηλητήριο της εξουσίας. Όσες καταλήψεις και αν κλείσουν, όσες προσαγωγές και συλλήψεις και αν κάνουν, η ιδέα και οι φορείς της θα είναι εκεί, στεκόμενοι απέναντι τους, μαζί με τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, δημιουργώντας νέες καταλήψεις, νέες εστίες αντίστασης και αντιπαράθεσης. Με στόχο την καταστροφή κάθε μορφής εκμετάλλευσης, κάθε σχέση εξουσίας, του ίδιου του συστήματος. Για μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας…

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ

συλλογικότητα Νήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *