11-17 Αυγούστου: Μικρό Σχολείο “η ελευθερία σύμφωνα με τους Ζαπατίστας”

To μικρό σχολείο των ζαπατίστας στο οποίο συμμετείχαν 4 συντρόφισσες και σύντροφοι από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους/στις Ζαπατίστας, άρχισε με την εγγραφή των καλεσμένων μαθητών και μαθητριών από όλο τον κόσμο στις 11 Αυγούστου στο πανεπιστήμιο της γης, CIDECI,  στο Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας.

Με την εγγραφή τους, μαθητές και μαθήτριες παρέλαβαν 4 τετράδια κειμένων και 2 dvd τα οποία εκδόθηκαν από τον EZLN για τη μελέτη των μαθητών του μικρού σχολείου των ζαπατίστας. Περιέχουν τις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των αυτόνομων δήμων τους, προβληματισμούς αλλά και καταγραφή της λειτουργίας του τρόπου αυτοδιακυβέρνησης των κοινοτήτων τους.

·         GOBIERNO AUTONOMO I & II  – ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ι& II

·         RESISTENCIA AUTONOMA  – ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

·         PARTICIPACION DE LAS MUJERES EN EL GOBIERNO AUTONOMO – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

To DVD1 LA LIBERTAD SEGUN L@S ZAPATISTAS περιέχει παρουσίαση των πέντε καρακόλ:

·         LA REALIDAD  ”Madre de los caracoles Mar de nuestros sueños”

Μητέρα των καρακόλ Θάλασσα των ονείρων μας

·         OVENTIC ”Corazón Céntrico de los Zapatistas delante del Mundo”

Κεντρική καρδιά των Ζαπατίστας εμπρός στον Κόσμο

·         LA GARRUCHA ” Resistencia hacia un nuevo amanecer”

Αντίσταση προς ένα νέο ξημέρωμα

·         MORELIA  ”Torbellino de las nuestras palabras”

Ανεμοστρόβιλος  των λόγων μας

·         ROBERTO BARRIOS: “Caracol que habla para todos”

Καρακόλ που μιλά για όλους

Στo DVD2 LA LIBERTAD SEGUN L@S ZAPATISTAS άντρες και γυναίκες ζαπατίστας παρουσιάζουν το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τα βιβλία του μικρού σχολείου, δηλαδή μιλούν για το τρόπο της αυτοδιακυβέρνησής τους, τις επιθέσεις που δέχονται, και την αντίστασή τους.

Μετά την εγγραφή στην escuelita, ένα καραβάνι από ζαπατιστικά φορτηγάκια και λεωφορεία μετέφερε τους μαθητές και τις μαθήτριες στα καρακόλ που τους είχαν ορίσει για να αρχίσει η φοίτησή τους σε ένα άλλο σχολείο.

Oι μαθητές και οι μαθήτριες μεταφέρθηκαν αρχικά στις έδρες των καρακόλ στα οποία είχαν τοποθετηθεί όπου και έγινε το πρώτο εισαγωγικό μάθημα παρουσίασης του τρόπου αυτοδιακυβέρνησης του λαού των ζαπατίστας. Πλήθος δασκάλων, ανδρών και γυναικών ζαπατίστας εξήγησαν την λειτουργία κάθε τομέα που έχει αναπτυχθεί στα τρία επίπεδα της αυτοδιακυβέρνησής τους: τοπική κυβέρνηση-αυτόνομοι δήμοι-συμβούλια καλής διακυβέρνησης.

Στη συνέχεια μαθητές και μαθήτριες μεταφέρθηκαν σε χωριά του αντίστοιχου καρακόλ για να μελετήσουν στο σχολείο της ζωής των ζαπατίστας δηλαδή να ζήσουν από κοντά πώς η αυτονομία βιώνεται στην καθημερινή πραγματικότητα.

Για κάθε μαθητή ή μαθήτρια ορίστηκε ένας ή μια φύλακας-votan και μια οικογένεια από την κοινότητα που τον φιλοξένησε όλες τις μέρες και τις νύχτες της παραμονής του στο χωριό.

Στις 12 και 13 Αυγούστου, και ενώ εξελισσόταν το μικρό σχολείο, στρατιωτικά αεροπλάνα εμφανίστηκαν πάνω από την περιοχή των πέντε καρακόλ των ζαπατίστας. Η ανακοίνωση καταγγελίας των πτήσεων από την Παράνομη Επαναστατική Ιθαγενική Επιτροπή του EZLN δια στόματος κομαντάντε Τάτσο κατέληγε με την παρότρυνση να συνεχίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τα μαθήματά τους.

Μετά από 4 ημέρες και νύχτες μαθητές και μαθήτριες επέστρεψαν στην έδρα του καρακόλ από όπου ξεκίνησαν. Εκεί παρακολούθησαν το τελευταίο μάθημα του σχολείου που απαντούσε σε ερωτήσεις και απορίες που είχαν τεθεί είτε κατά την παραμονή τους στις κοινότητες είτε ηλεκτρονικά.

Το μικρό σχολείο των ζαπατίστας έκλεισε αυτό τον κύκλο μαθημάτων της ελευθερίας σύμφωνα με τους ζαπατίστας στις 16 Αυγούστου με αποχαιρετισμό στα καρακόλ μεταξύ μαθητών και μαθητριών και της κοινωνίας των ζαπατίστας που συνάντησαν. Έγινε υπενθύμιση ότι το μικρό σχολείο συνεχίζεται και περιμένει κι άλλους μαθητές τον Δεκέμβρη-Γενάρη αυτού του χειμώνα.

Στις 17 και 18 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε όπως είχε ανακοινωθεί το καθέδρας διήμερο στο CIDECI, αφιερωμένο στη μνήμη του tata Juan Chaves Alonso, ιδρυτικού μέλους του Εθνικού Ιθαγενικού Κονγκρέσου, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από ιθαγενείς λαούς του κόσμου.

Ανακοίνωση του EZLN, στo CIDECI, από την διοικήτρια Miriam

Σύντροφοι και συντρόφισσες, είμαι η διοικήτρια Miriam και οι άλλες διοικήτριες που βρίσκονται εδώ παρούσες είναι: η διοικήτρια Hortensia, η διοικήτρια Susana και η διοικήτρια Yolanda.

Στο όνομα των βάσεων στήριξής μας, ανδρών, γυναικών, νέων και γερόντων του Ζαπατιστικού Στρατού για την Εθνική Απελευθέρωση, κάνω  χρήση του λόγου.

Στο λαό του Μεξικού

Στους λαούς του κόσμου

Στα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης που βρίσκονται παρόντα

Στο Εθνικό Ιθαγενικό Κονγκρέσσο

Σύντροφοι και συντρόφισσες της Άλλης και της εθνικής και διεθνούς Έκτης

Ως Ζαπατιστικός  Στρατός για την Εθνική Απελευθέρωση κάνουμε όλο αυτό που συμβαίνει εδώ γιατί σε όλες της γωνίες της πατρίδας μας του Μεξικού, ίδια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι, στερώντας μας την μάνα μας γη, τον αέρα, το νερό, τον φυσικό πλούτο. Αλλά οι κακές νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις βασιλεύουν με το χρήμα, και γι’ αυτό  επιβάλουν προγράμματα θανάτου στις περιοχές μας. Όμως ως λαοί αυτόχθονες ο φυσικός μας πλούτος μας ανήκει και πρέπει να τον υπερασπιστούμε με ό,τι αυτό σημαίνει, χωρίς να νοιαστούμε για τις συνέπειες, γιατί η γη είναι μάνα μας, με αυτή ζούμε και με αυτή αναπνέουμε. Όμως η κακιά κυβέρνηση και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θέλουν να σφετεριστούν αυτό που είναι δικό μας, και όταν το υπερασπίζουμε μας καταδιώκουν, μας φυλακίζουν και μας σκοτώνουν.

Μας κατηγορούν ως παραβάτες του νόμου και μας καταδικάζουν σε πολλά χρόνια φυλάκισης, σαν να είμαστε εγκληματίες. Αντίθετα, αυτοί είναι οι πραγματικοί δολοφόνοι, οι εγκληματίες, αυτοί που ξεπουλάνε την πατρίδα. Αυτοί είναι ελεύθεροι, σαν να μην είναι έγκλημα όλο αυτό που μας κάνουν, επειδή έχουν τους νόμους τους, και με τους νόμους τους προστατεύονται.

Γι’ αυτό θέλουμε να πούμε στους κακούς κυβερνήτες, να τους γίνει ξεκάθαρο, ότι δεν θα τους αφήσουμε άλλο πια, ως αυτόχθονες λαοί, να μας αρπάζουν τη μάνα γη και τον φυσικό πλούτο.

Εμείς ως ζαπατίστας  αγωνιζόμαστε για τις  13 αρχές μας για όλο τον μεξικανικό λαό, καθώς επίσης αγωνιζόμαστε για την αυτονομία όπου ο λαός διατάζει και η κυβέρνηση υπακούει. Για να το καταφέρουμε όλο αυτό χρειάζεται συνείδηση, θέληση και θυσία, και να αντιστεκόμαστε σε όλα τα είδη των επιθέσεων.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, αδελφοί και αδελφές, για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε όλα τα σχέδια θανάτου που επιβάλλουν οι νεοφιλελεύθεροι, χρειάζεται να οργανωθούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τον πόνο μας, να ενώσουμε την εξέγερσή μας, και να αγωνιστούμε για  δημοκρατία, ελευθερία και δικαιοσύνη.

Από το CIDECI, Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας, Τσιάπας,  Μεξικό.

Στις 18 Αυγούστου του 2013.

Αυτός είναι ο λόγος μας.

Από την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στους/στις ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ

http://zsol.espivblogs.net/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *