Να οργανώσουμε την τάξη μας, να τσακίσουμε τον φασισμό!

Ανακοίνωση της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την επίθεση της Χρυσής Αυγής σε μέλη του ΚΚΕ

Η δολοφονική επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής προς μέλη του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε στην ζώνη του Περάματος και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο εννιά άτομα έχει πολύ συγκεκριμένο χαρακτήρα. Το γεγονός ότι ανάμεσα στους τραυματίες της επίθεσης είναι τόσο ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά όσο και άλλα μέλη της διοίκησης φανερώνει πως στο Πέραμα η στοχευμένη επίθεση της Χρυσής Αυγής είχε ξεκάθαρα ταξική διάσταση. Τα φασιστικά τσιράκια του Κεφαλαίου έκαναν επίθεση σε ένα κομμάτι της εργατικής τάξης γιατί πολύ απλά αυτός είναι ο ρόλος τους.

Το περιστατικό του Περάματος οφείλει να προσεγγιστεί από αυτή την σκοπιά. Η επίθεση των νεοναζί σε ένα τμήμα της εργατικής τάξης πρέπει να απαντηθεί από το εργατικό κίνημα συνολικά. Σε μια περίοδο οξυμένης ταξικής αντιπαράθεσης, η κυριαρχία δείχνει τα δόντια της με κάθε πιθανό τρόπο και αποδεικνύει πως όπου δεν μπορούν να φτάσουν οι επίσημες μονάδες καταστολής της θα χτυπήσουν τα ανεπίσημα τάγματα εφόδου της. Άλλωστε, δεν είναι πολύ μακρινές οι δηλώσεις μεγαλοστελεχών της Χρυσής Αυγής, τα οποία «υπόσχονταν» πως «η ζώνη του Περάματος θα κερδηθεί και οι λακέδες του ΠΑΜΕ θα εξαφανιστούν».

Είναι χιλιοειπωμένο αλλά η σημασία των γεγονότων επιτάσσει να αναφερθεί ξανά: Όσο θα αναπαράγονται τα περί θεσμικής αντιμετώπισης του φασισμού και όσο θα συνεχίζεται η επίκληση στην δημοκρατική νομιμότητα ως εργαλείο εναντίον του, τόσο η λογική του αντιφασισμού θα διαχωρίζεται από την ίδια την ταξική πάλη, την στιγμή που, όσο και αν αποτελεί διαχρονικό δεδομένο του αντιφασιστικού αγώνα, φαντάζει πιο ξεκάθαρο από ποτέ: Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι πρώτα και κύρια ταξικός. Ο φασισμός είτε θα ηττηθεί κοινωνικά είτε θα ριζώσει κοινωνικά σε ανεπανόρθωτο βαθμό. Και για να ηττηθεί κοινωνικά πρέπει να βρει απέναντι του ένα εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα απεγκλωβισμένο από πολιτικές καθοδηγήσεις και κρατικές εξαρτήσεις.

Οτιδήποτε απειλεί την εργατική τάξη ως τέτοια πρέπει να βρει απέναντι του την συλλογική της δύναμη με αδιάλλακτους όρους. Γιατί, σε τελική ανάλυση, δεν θα επιτρέψουμε στον φασισμό να διαμεσολαβήσει σε καμία εσωτερική της διαφορά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *