Γερμανία: Ein Volk, Ein Reich, Ein Internet!

Αρκετοί φίλοι, από κοινότητες Linux και Ανοιχτού/Ελεύθερου Λογισμικού, έχουν γράψει κατά το πρόσφατο παρελθόν διθυραμβικά άρθρα, για την στροφή της γερμανίας στο ΕΛΛΑΚ, μια κίνηση που μοιάζει να γίνεται σταδιακά και έχει αρχίσει εδώ και ορισμένα χρόνια πριν. Aν και αυτό, είναι κάπως αναληθές, καθώς η γερμανία στο θέμα αυτό είναι αρκετά χαμηλότερα στην 10η θέση στην Ευρώπη στην Λίστα του e-government 2012 των Ηνωμένων Εθνών.
Η γερμανία, αν και δεν είχε την ίδια μαζική ανταπόκριση στη πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως η σουηδία και νορβηγία, εν’ τούτοις διαθέτει μια από τις πιο μεγάλες και προηγμένες τεχνολογικές υποδομές στην Ευρώπη με πλήθος ειδικευμένων προγραμματιστών να εργάζονται είτε για το κράτος, είτε για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής στη χώρα.
Τα λόγια του Andrew Ure, (Philosophie des Manufactures), από το πολύ μακρινό 1835, δείχνουν το πώς χτίστηκε όλη αυτή η ανάπτυξη στο γερμανικό κράτος, από βιομηχανική ως τεχνολογική:

Αν η επιστήμη στρατευόταν στην υπηρεσία του κεφαλαίου, η πολύτιμη πειθαρχία των εργατών θα εξασφαλιζόταν.

και καθώς πλέον, βρισκόμαστε στο 2013, θα συμπληρώναμε σε αυτό:

όπως επίσης θα εξασφαλιστεί και ο έλεγχος των κοινωνιών.

Η γερμανία, μετά τις ΗΠΑ, είναι μια από τις χώρες η οποία διαθέτει, μια από τις πιο ανεπτυγμένες τεχνολογίες βιομετρικού ελέγχου, έχοντας ένα ισχυρό όπλο βιοπολιτικού ελέγχου, στα χέρια αυτών που ασκούν την εξουσία φυσικά, όπου και εκεί, όπως παντού, πρόκειται για μια μικρή ολιγαρχική ελίτ.
Στη σημερινή του φάση, ο καπιταλισμός έχει σαπίσει, η μικρή ολιγαρχία που έχει συγκεντρώσει σχεδόν όλο τον πλούτο και τη δύναμη, απλά θέλει να διατηρήσει τα προνόμιά της, και γι’ αυτό και κατασκοπεύει τους πάντες, μην τυχόν και ξυπνήσουν οι σκλάβοι και την ανατρέψουν.

Tους τελευταίους μήνες και μετά τις αποκαλύψεις του Snowden για την επιτήρηση από την NSA, τις δημοσιοποιήσεις πως οι αμερικανοί παρακολουθούν ακόμα και τις σύμμαχές τους χώρες.
H γερμανική κυβέρνηση, ήταν και η πρώτη η οποία αντέδρασε, με μια δήλωση η οποία κατακεραύνωσε αυτή την τακτική της ΝSA και μάλιστα, ακουστήκαν υπουργοί της κυβέρνησης, να αναφέρουν πως:

η συμπεριφορά της NSA,  θυμίζει τις μεθόδους της Στάζι.

Ωστόσο, λίγο πιο μετά και αντιλαμβανόμενη την γκάφα, το μάζεψε η γερμανίδα καγκελάριος, δηλώνοντας το εξής:

Οι υποκλοπές αυτές (της NSA) ίσως να μην είναι και τόσο κακές, και τις κάνει και η Γερμανία, διότι “βοηθούν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας”, και έχουν βοηθήσει στο να εξαρθρωθούν διάφοροι επικίνδυνοι τρομοκράτες.

Η γερμανίδα καγκελάριος λοιπόν, δηλώνει μεν:

«έκπληκτη» από το εύρος των παρακολουθήσεων της αμερικανικής ΝSA, υπερασπίζεται όμως την πρακτική της υπηρεσίας λέγοντας πως χάρη σε αυτήν έχουν αποτραπεί τρομοκρατικές επιθέσεις.

γι’ αυτό, ανάφερε ως παράδειγμα την αποτροπή επιθέσεων της ομάδας Sauerland το 2007.

Στον όλο τραγέλαφο της υπόθεσης, ενώ την ίδια στιγμή, γίνονταν γνωστές οι τακτικές αυτές σε αγγλία και γαλλία, σε μια δήλωση “για γέλια και για κλάματα”, η Κίνα, που πιθανόν να είναι και παγκόσμια πρωταθλήτρια στις παρακολουθήσεις, έφτασε στο σημείο να κοροϊδεύει τις ΗΠΑ, ζητώντας και αυτή εξηγήσεις για τις “απαράδεκτες” υποκλοπές που κάνει. Κατά βάθος βέβαια, ο ένας παίρνει ιδέες από τον άλλο, και οι λαοί, που αποτελούν και τα μεγάλα θύματα της όλης υπόθεσης, κάθονται τους κοιτάνε, θυσιάζοντας την ελευθερία για την αμφίβολη ασφάλειά τους (αυτά και άλλα, τα έχουμε αναφέρει, σε ένα άρθρο μας, με αφορμή το Tor και τα συμβάντα σε αυτό).

Η τρομοκρατία βέβαια είναι -διαχρονικά- το άλλοθι για να μπορεί η κυβέρνηση να κατασκοπεύει τις κινήσεις του λαού. Αλλά, προς το παρόν, οι λαοί είναι ακόμα ανώριμοι για να κάνουν κάποια σοβαρή κίνηση εναντίον των εκμεταλλευτών τους, που αλωνίζουν παίρνοντας από τώρα τα μέτρα τους (διότι ξέρουν, καλύτερα ίσως και από εμάς τους ίδιους, ότι με αυτά που κάνουν, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, και μένει να δούμε πόσο σοβαρές και οργανωμένες θα είναι).

Το… συνοριακό WEB τελωνείο της Γερμανίας:

Έτσι, με όλα αυτά, ήρθε, τις τελευταίες ώρες (12/10/03) και μια δημοσίευση από την γερμανική έκδοση του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο:

Η Γερμανία θα κόψει πλήρως τη δυνατότητα που έχουν οι αμερικάνοι να ελέγχουν την κίνηση στο διαδίκτυο.

Αυτό είναι κάτι που είναι εφικτό, έτσι κι’ αλλιώς εφαρμόζεται από χώρες με καθεστώτα. Το έχουμε δει στο Ιράν (με το Xalal), στη Λευκορωσία, στη Κίνα και σε αρκετές ακόμα χώρες.
Ώρα να εφαρμοστεί και στα καθεστώτα της “πολιτισμένης” δύσης, λοιπόν.
Πρακτικά, υπαρχουν διάφοροι τεχνικοί τρόποι, με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό. Στη περίπτωση της γερμανίας (και των υπολοίπων χωρών που θα το κάνουν), θα γίνει με άλλες διαδικασίες, οι οποίες είναι… νόμιμες και φυσικά θα έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν και κέρδη στον ιδιωτικό τομέα.
Έτσι, οι παροχείς ίντερνετ της χώρας θα συγκεντρώνουν όλη τη δικτυακή ροή δεδομένων σε κεντρικούς υπολογιστές (servers) εντός των συνόρων της χώρας, και στη συνέχεια αυτά τα δεδομένα θα βγαίνουν εκτός γερμανικών συνόρων.
Στο ενδιάμεσο, οι Γερμανοί, θα φιλτράρουν αυτά τα δεδομένα,διασφαλίζοντας έτσι την μη αποδεκτή ροή δεδομένων προς τα έξω.

Αυτό, συνεπάγεται εθνική κυριαρχία.

θα μπορούσε να πει ένας νέο-φιλελές.
Και θα συμφωνήσω μαζί του. Μια τέτοια κίνηση, δίνει εθνική κυριαρχία, στο κράτος, καθώς θα μπορεί να έχει υπό τον έλεγχο και σε δικούς τους servers, όλα τα δεδομένα. Και όταν λέμε:

όλα τα δεδομένα

εννοούμε:

τα πάντα. Τα δεδομένα όλων των πολιτών της χώρας, οι οποίοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

Αναλογιστείτε τι σημαίνει αυτό και σκεφθείτε ξανά, αυτόν τον ηλίθιο όρο: “εθνική κυριαρχία“. Αναλογιστείτε τι δύναμη δίνει στις κυβερνήσεις (που έτσι κι’ αλλιώς είναι μια ελίτ που εναλλάσσεται) και φυσικά και μαζί με αυτό και στους παρόχους των εταιρειών, σε τρίτους δηλαδή, ιδιώτες, οι οποίοι επίσης θα έχουν πρόσβαση σε όλα αυτά τα δεδομένα των ανθρώπων.
Μετά για ο,τιδήποτε θεωρείται μη νόμιμο (=μη αρεστό) η ταυτοποίηση είναι θέμα δευτερόλεπτων και δεν χρειάζονται καν να ψηφιστούν περίπλοκες νομοθεσίες. Έχουμε, πολύ απλά, συνοπτικά και νόμιμα το:

Ein Volk, Ein Reich, Ein Internet.

Έτσι, η γερμανία θα έχει 100% παρακολούθηση στους πολίτες της, και παράλληλα θα έχει διώξει εντελώς τον έλεγχο των Αμερικάνων.
Κοινώς, κάνουν ακριβώς το ίδιο που έτσι κι’ αλλιώς γινόταν πάντα από όλους τους. Λυκοφιλίες και αλληλοκατασκοπεία, ενώ άπαντες, ως σωστοί ιμπεριαλιστές ξέρουν πως ο εχθρός τους είναι ο καθημερινός άνθρωπος, ο εργάτης που έχει κάθε κίνητρο και δυνατότητα να τους ανατρέψει αν οργανωθεί και αυτόν θέλουν να παρακολουθούν και να εκφοβίζουν.

H γερμανική κυβέρνηση και τα ΜΜΕ της, είναι βέβαιο πως θα προβάλλουν αυτό, όπως είπαμε, ως επιτυχία για την εθνική της κυριαρχία, κάνοντας το ίδιο που κάνει κάθε φασιστικό καθεστώς, δημιουργώντας “εθνικούς” εχθρούς εκτός των συνόρων.

>>> Δείτε αναλυτικότερα σχετικά με την είδηση αυτή, σε άλλο άρθρο μας.

Η Γερμανική κυβέρνηση και τα Windows-8:

Όπως γνωρίζουμε και έχουμε αναφέρει η γερμανία έχει πάρει επίσημη θέση εναντίον και των Windows 8, τα οποία είναι, αυτή την στιγμη και η πιο πρόσφατη έκδοση του ιδιόκτητου και κλειστού λογισμικού της Microsoft, καθώς οι νεότεροι υπολογιστές που έρχονται με προεγκατεστημένα τα Windows-8 έχουν το περίφημο Trusted Computing ως κερκόπορτα που επιτρέπει απομακρυσμένο έλεγχο/πρόσβαση της συσκευής.
Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τον Γερμανικό Τύπο. Η ανακοίνωση όμως του αρμόδιου Γραφείου φαίνεται να έβαλε τα πράγματα στην θέση τους. Ή τουλάχιστον προσπάθησε…
Η ανακοίνωση λοιπόν μεταξύ άλλων λέει:

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας Πληροφορικής (BSI) διευκρινίζει με το παρόν ότι:

Το BSI δεν προειδοποιεί το Δημόσιο ή τους Γερμανούς Επιχειρηματίες ούτε την Ομοσπονδιακή Διαχείριση ενάντια στην χρήση των Windows 8. Το BSI βρίσκει ωστόσο μερικές κρίσιμες πτυχές σε συγκεκριμένα σενάρια εφαρμογής, όπου τα Windows 8 λειτουργούν σε συνδυασμό με Hardware που διαθέτει το TPM 2.0.
[…] Από τη σκοπιά της BSI, η χρήση των Windows 8 σε συνδυασμό με ένα TPM 2.0 πιθανόν να συνοδεύεται από απώλεια του ελέγχου επί του λειτουργικού συστήματος και του χρησιμοποιούμενου υλικού Hardware. Το αποτέλεσμα για τον χρήστη, ιδιαίτερα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις υποδομές ζωτικής σημασίας, είναι νέοι κίνδυνοι.
[…] Για να είναι σε θέση να επιτευχθούν αυτές οι συνθήκες με τα με τα Windows και το Trusted Platform Module, το BSI παραμένει σ’ ανταλλαγή πληροφοριών με την Trusted Computing Group καθώς και με τους κατασκευαστές Λειτουργικών Συστημάτων και Υλικού, ούτως ώστε να βρεθούν οι ιδεώδεις λύσεις τόσο για τους Χρήστες όπως και για την εφαρμογή στους τομείς της Ομοσπονδιακής Διαχείρησης και τις κρίσιμες Υποδομές.

Αμέσως μετά η γερμανική κυβέρνηση, κατηγόρησε τη Microsoft για τη συνεργασία της με την NSA, ζητώντας εξηγήσεις.
Η Microsoft, μέχρι τώρα δεν έχει δώσει καμία απάντηση σε αυτό και προφανώς δεν πρόκειται.
Έτσι, σύμφωνα με τους γερμανούς του opengov η γερμανία:
προς το παρόν, θα παραμείνει στα Widnows 7 μέχρι το 2020 που θα υποστηρίζονται επίσημα, και κατόπιν θα δούμε.
Σίγουρα όμως, τα Windows 8, δεν πρόκειται να εγκατασταθούν σε υπολογιστές οι οποίοι έχουν κομβική σημασία και μέσω αυτών διακινούνται σημαντικές πληροφορίες.

Και η Ελλάδα;

Όπως είπαμε, το συγκεκριμένο αποτελεί κάτι τ’ οποίο είναι εφικτό από την κάθε κυβέρνηση. Όπως και εφικτό είναι το να κλείσει το διαδίκτυο στο έδαφός της, αν χρειαστεί.
Θα το δούμε και επίσημα από την γαλλία, την ολλανδια, μα και άλλες χώρες στο άμεσο μέλλον. Ή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, από όσες χώρες δεν έχουν υπογράψει την συνθήκη ACTA.
Την 4η Ιούλη του 2012, άπαντες πανηγύριζαν για τη “νίκη” ενάντια στο ACTA. Κάποιοι φωνάζαμε και λέγαμε πως είναι μπούρδες όλα αυτά. Πως το ACTA και άλλες τέτοιες συνθήκες, τις έχει επικυρώσει η ελληνική κυβέρνηση υπογράφοντάς την, χωρίς την παραμικρή διαβούλευση, χωρίς την παραμικρή γνωστοποίηση. Η συνθήκη, υπεγράφη κρυφά (22/1/12),στο Κιότο της Ιαπωνίας (δείτε την εξέλιξη αυτών των νομοσχεδίων).

Η συμφωνία αυτή (ACTA), προβλέπει κατασταλτική νομοθεσία που θα κάνει όλους τους χρήστες εν δυνάμει παραβάτες. Ασφαλώς υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα και οι καλλιτέχνες θα πρέπει να αποζημιώνονται όμως αυτό που θα συμβεί αν οι κυβερνήσεις συνεχίσουν με αυτή τη λογική, θα είναι να τους μποϊκοτάρουν.
Για την αντιμετώπιση της πειρατείας θα πρέπει, να αναθεωρηθεί το σύστημα στο σύνολό του…

Φρεντερίκ Κουσέ, της Ένωσης Προώθησης και Προάσπισης του Ελεύθερου Λογισμικού (April)

Τι σημαίνει αυτό;

Πως η ελλάδα, μα και όσες χώρες έχουν υπογράψει την συνθήκη ACTA (και άλλες, μη κοροϊδευόμαστε), είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν αυτή και πρακτικά δυσκολεύονται να κάνουν άμεσα κάτι τέτοιο, όπως η γερμανία.
Όμως, σαφώς και υπάρχουν έμμεσες λύσεις συγκέντρωσης δεδομένων και εύκολης παρακολούθησης.
Ένα παράδειγμα αποτελεί η συγχώνευση Vodafone και Wind και μάλιστα λαμβάνοντας και επιχορηγήσεις, με τις οποίες δημιουργούν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα για την κοινή διαχείριση των δικτύων 2G και 3G, τ’ οποίο φυσικά, κρύβει πολλούς κινδύνους σε ότι αφορά το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών και της διαδικτυακής δραστηριότητας.
Η νέα κοινοπραξία που συστάθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό, θα διαχειρίζεται το δίκτυο ασύρματης πρόσβασης (radio access network). Μέσα από αυτό το κέντρο θα είναι δυνατή η παρακολούθηση ακόμα και της θέσης των χρηστών των συσκευών που χρησιμοποιούν τα ανωτέρω συστήματα.
Να θυμίσουμε, πως τον πλήρη έλεγχο στα υπόλοιπα, όπως στον ΟΤΕ, τον έχει η Γερμανική εταιρεία DEUTSCHE Telekom, οπότε τα συμπεράσματα είναι δικά σας. Και φυσικά υπάρχουν και άλλες εφαρμόσιμες εδώ και χρόνια τακτικές. Άλλωστε, μη ξεχνάμε πως η Βιομετρία, έχει ήδη αρχίσει την εφαρμογή της και στον ελλαδικό χώρο.

Μα ποιος ελέγχει το Διαδίκτυο;

θα αναρωτηθεί κάποιος.
Αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι. Για να το πούμε πιο απλά, κάποιος έχει τη δυνατότητα να “βγάλει το Internet από την πρίζα” και αυτός ο κάποιος ονομάζεται: ICANN και όπως σωστά μαντέψατε εδρεύει στις ΗΠΑ.
Σίγουρα, αυτό δεν είναι περίεργο, καθώς από εκεί ξεκίνησε το διαδίκτυο (βλέπε CERN).
Άλλωστε, δε νομίζω να ξενίζει κανέναν αυτό. Εμμέσως πλην σαφώς άπαντες έχουν αποδεχθεί την κυριαρχία των ΗΠΑ, τα ΜΜΕ μας έχουν εμποτίσει με αυτά τα:

παγκόσμια υπερδύναμη και πλανητάρχης.

όπως λέει και ο ciaoant:

Μάλιστα, πριν δημιουργηθεί ο ICANN, οι ΗΠΑ είχαν ακόμα πιο άμεσο έλεγχο του ίντερνετ. Επειδή όμως οι υπόλοιποι “παίκτες” είχαν και αυτοί την κατάλληλη τεχνολογία, αλλά και άρχισαν σιγά-σιγά να ανεβαίνουν ως ιμπεριαλιστές, κατάφεραν να δημιουργηθεί ο “ουδέτερος” ICANN, ο οποίος όμως είχε ως έδρα του τις HΠA, που υποσχέθηκαν να μην αναμιχθούν στη λειτουργία του, ούτε να προσπαθήσουν να τον ελέγξουν (χαχαχα, λες και υπάρχει ιμπεριαλιστής που θα αφήσει να του ξεφύγει τέτοια ευκαιρία).
Τέλος πάντων, σήμερα οι ΗΠΑ βρίσκονται σε παρακμή, και χάνουν μεγάλο μέρος της δύναμης που είχαν, ενώ παράλληλα ανεβαίνουν δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία, κτλ. Επίσης, οι ΗΠΑ είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι κατασκοπεύουν τους πάντες στο ίντερνετ (μην ξεχνάμε τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Σνόουντεν για τη δράση της NSA, κτλ).
Άρα, οι ΗΠΑ έχουν λερωμένη τη φωλιά τους, και παράλληλα ΔΕΝ έχουν πλέον την δύναμη εκείνη που είχαν παλιά, και θα τους επέτρεπε να γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους υπόλοιπους.

Οπότε βαδίζουμε και στο ίντερνετ σε έναν “πολυπολικό κόσμο”, σε έναν κόσμο δηλαδή που δεν ελέγχεται πλέον από μία μόνο “υπερδύναμη”. Σήμερα στον κόσμο υπάρχουν μια χούφτα μεγάλοι ιμπεριαλιστές, που μάχονται για το ποιος θα πάρει τι με σχεδόν ίσους όρους.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της νέας κατάστασης, ο ICANN φεύγει πλέον από τον έλεγχο των ΗΠΑ, και ήδη κάνει κινήσεις για ένα νέο μοντέλο ελέγχου, στο οποίο θα συμμετέχουν περισσότερες δυνάμεις, αντί να κάνουν κουμάντο μόνο οι ΗΠΑ.

Αυτό έγινε σαφές τον Ιανουάριο του 2012, με το «τέλος» του .com, όπου -φυσικά- εκφράστηκαν οι σχετικές ανησυχίες για τους κακούς κυβερνο-εγκληματίες και χάκερ (εμ, τι; να μη μείνει ανοιχτό ένα ηθικά νομιμοφανές παράθυρο;).

Δείτε και την πιο κάτω εικόνα, από το άρθρο της wikipedia για τον ICANN, είναι υπογραμμισμένο με κόκκινο το σχετικό σημείο που μας ενδιαφέρει:

Screenshot-2

Συμπέρασμα;

Γενικά, πέρα από τις υποκλοπές, βλέπουμε ότι η αμερικανική κυριαρχία αμφισβητείται σε όλα τα επίπεδα και οι Αμερικάνοι χάνουν ένα από τα μεγάλα ατού που είχαν ως τώρα, μιας και πλέον δε θα είναι και τόσο εύκολο για αυτούς να κατασκοπεύουν όλους τους υπόλοιπους.
Άπαντες οι κυβερνώντες, στην λογική του ιμπεριαλισμού και του καπιταλισμού, επιθυμούν τον έλεγχο των κοινωνιών που μπορούν ν’ ανατρέψουν τα πάντα.
Αυτοί αλληλοπαρακολουθούνται, μα σε κάθε περίπτωση ο μόνος εγκλωβισμένος και παραβιασμένος είναι ο ίδιος ο καθημερινός άνθρωπος παντού.
Στο φινάλε, αν κόπτονται για εθνική κυριαρχία (sic), ας χρησιμοποιήσουν Ανοιχτό Λογισμικό, ώστε να χτυπηθούν οι αμερικάνικες πολυεθνικές.
Επειδή ο πλανήτης δεν έχει σύνορα, γραμμές στον χάρτη είναι που σχεδιάζει ο στρατός για να χει κάτι να ασχολείται.
Σε έναν κόσμο χωρίς σύνορα και αλληλέγγυο, αυτά δεν θα είχαν καμία θέση και κανένα νόημα.
-Συνεπώς, πρέπει να αναρωτηθούμε:

Ποιος είναι πραγματικά ο εχθρός; Αυτός ο γενικώς και αορίστως, πέρα από τα σύνορά μας ή αυτοί που μας λένε αυτά;

Δεν πρόκειται μόνο για την προσωπική μας ζωή, τα δικαιώματα του Ανθρώπου, η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Διαδικτύου, έγιναν tredy quote στο Facebook, αφίσες και μπλουζάκια….

Κυβερνήσεις του Βιομηχανικού Κόσμου, κουρασμένοι γίγαντες της σάρκας και του ατσαλιού, έρχομαι από τον κυβερνοχώρο, το καινούργιο σπίτι του πνεύματος.
Εκ μέρους του μέλλοντος, ζητώ από εσάς που ανήκετε στο παρελθόν να μας αφήσετε ήσυχους.
Δεν είστε ευπρόσδεκτοι ανάμεσά μας. Δεν έχετε καμία εξουσία εκεί που μαζευόμαστε.

Αυτό βέβαια, είναι η δική μας διάσταση στην είδηση και προφανώς, κάτω από την παγίδα της εθνικής κυριαρχίας που θα προωθηθεί, αρκετοί θα τσιμπήσουν, θα το επικροτήσουν και θα μιλούν για το πόσο καλό και χρήσιμο είναι…

 

osarena.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *