…. Μη μιλάς, μη ρωτάς, κινδυνεύει η “Ελληνικός Χρυσός”

32310_163583657121671_1060575450_nΜε ταχείς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση στην εγκαθίδρυση του ολοκληρωτικού αστυνομικού κράτους στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, οι δημοσιογράφοι δε δικαιούνται να ρωτούν και οι πολίτες δε δικαιούνται να απαντούν, κατά τρόπο που να θίγει τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών και την ανάπτυξη που αυτές προσφέρουν στον λαό. Αντίθετα, στο ακέραιο διασφαλίζεται το δικαίωμα όλων να παπαγαλίζουν τα κυβερνητικά και εταιρικά δελτία τύπου, ιδίως όταν αυτά αφορούν στο αμύθητο χρυσάφι που βελούδινα θα αποσπαστεί από τα έγκατα της ελληνικής γης, για να προσφερθεί στη διάσωση της οικονομίας μας. Πας μη συμμορφούμενος με τας υποδείξεις, θα παραπέμπεται ως εγκληματίας με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της προπαγάνδας, ενάντια στο σχέδιο για τη σωτηρία της πατρίδος…

Μετά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών, μετά τη δίωξη των οροθετικών, μετά τις επιστρατεύσεις των απεργών, μετά τα βασανιστήρια συλληφθέντων, μετά τις συλλήψεις μαθητών μέσα στα σχολεία, ήρθε λοιπόν η ώρα και για την ποινικοποίηση των συνεντεύξεων.
Όπως έφερε στο φως δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, απομαγνητοφωνημένα κείμενα ολόκληρων τηλεφωνικών συνεντεύξεων και συνδιαλέξεων με δημοσιογράφους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ περιλαμβάνει η δικογραφία για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στις Σκουριές. Οι συνεντεύξεις που δίνονται τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους που καλούν τα -κατά την Αστυνομία- μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, αποτελούν και αυτές ενοχοποιητικό υλικό. Η καταγραφή είναι πλήρης και λεπτομερής. Καταγράφεται η ώρα κλήσης, η διάρκεια της κλήσης, η ημερομηνία και η πλήρης απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας και της τηλεφωνικής συνέντευξης.
Το μήνυμα εκφοβισμού είναι σαφές. Οι δημοσιογράφοι που θα επιδιώξουν να διεμβολίσουν με την έρευνά τους τον υπαγορευόμενο κυρίαρχο λόγο, να ξέρουν πώς η Ασφάλεια αναμένει στο ακουστικό. Κι αν είναι αποφασισμένοι να ξεπεράσουν ό,τι σημαίνει αυτό για τους ίδιους -και δη στο σημερινό καθεστώς εργασιακής επισφάλειας στον κλάδο- να γνωρίζουν ότι πολύ περισσότερο θέτουν πολίτες σε κίνδυνο. Σιωπητήριο λοιπόν. Ν’ ακούγεται μόνο ο λόγος της εξουσίας, Νόμος και Τάξη.
Ν’ ακούγεται ο κ. Μπόμπολας. Αυτός που σήμερα κατέχει ακόμα το 5% της Ελληνικός Χρυσός και έχει ήδη κερδίσει από τη μέχρι τώρα εμπλοκή του στην υπόθεση των μεταλλείων χρυσού της ΒΑ Χαλκιδικής εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και συνεχίζει να παίρνει γι’ αυτό ζεστό κρατικό χρήμα. Αυτός που ελέγχει μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, τα οποία μέχρι πρόσφατα είχαν θάψει στην αφάνεια τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στα μεταλλεία και τώρα ασχολούνται μόνο για να τον στιγματίσουν ως εγκληματική ενέργεια.
Να ακούγονται μόνο τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων που τους πληρώνει ταξίδια η Ελληνικός Χρυσός στο εξωτερικό, για να γράψουν για τα οφέλη των χρυσοθηρικών επενδύσεων. Ν’ ακούγονται μόνο οι χορηγίες σε αθλητικές ομάδες. Να μην ακούγονται και τόσο,για να κάνουν τη δουλειά τους, τα ανταποδοτικά στα σώματα ασφαλείας.
Κι όμως, με τη συνήθη πρακτική της αντιστροφής και διαστροφής των εννοιών, το κράτος δεν ονομάζει βέβαια διαπλοκή και προπαγάνδα τα παραπάνω, παρά τη φωνή των ανθρώπων που υπερασπίζονται τη ζωή τους, ενάντια στην Αλήθεια της εξουσίας. Το ίδιο κράτος που χθες έριξε για δεύτερη φορά μαύρο στην ΕΡΤ των Αγωνιζόμενων Εργαζομένων για τη δημόσια ενημέρωση.
Δεν είναι απλώς ζήτημα ελευθεροτυπίας, είναι ζήτημα ελευθερίας.
Μέγιστο θέμα ελευθεροτυπίας αλλά και δημοκρατίας δημιουργεί η αποκάλυψη ότι συνομιλίες σχετικά με τις κινητοποιήσεις στις Σκουριές με δημοσιογράφους, ακόμη και συνεντεύξεις σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες ή και ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Reuters και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρακολουθούνται από την ΕΥΠ και καταγράφονται, προκειμένου να περιληφθούν στις δικογραφίες και να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό υλικό εγκληματικής δράσης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ καταδικάζει απερίφραστα ενέργειες που όχι μόνο στρέφονται ευθέως κατά της ελεύθερης έκφρασης, αλλά εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Ενέργειες που-στοχεύοντας στη δημιουργία φοβικού κλίματος, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις στη Χαλκιδική-προκαλούν το εύλογο ερώτημα: μνημονιακή υποχρέωση αποτελεί η τοποθέτηση κοριών στα ΜΜΕ, ούτως ώστε να θεωρούνται ποινικό αδίκημα και εγκληματική δράση η διατύπωση αντίθετης γνώμης, όταν αυτή εκφράζεται με συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους;

Η Ε.Σ.Η.Ε.Α. διαμαρτύρεται για την ποινικοποίηση των συνεντεύξεων

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στο δημοσιογραφικό κόσμο το γεγονός ότι «εμπλουτίζεται» δικογραφία για τη σύσταση δήθεν εγκληματικής οργάνωσης στις Σκουριές της Χαλκιδικής με απομαγνητοφωνημένα κείμενα τηλεφωνικών συνδιαλέξεων –προϊόντων υποκλοπής– δημοσιογράφων ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.
Το γεγονός αυτό δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας. Το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, οι συνομιλίες των δημοσιογράφων και τα δημοσιεύματά τους δεν μπορούν να θεωρούνται στοιχεία «εγκληματικών δραστηριοτήτων».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζητεί από τα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και τους εμπλεκόμενους δικαστικούς και εισαγγελείς να δώσουν αμέσως εξηγήσεις. 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον ανεξέλεγκτο τρόπο με τον οποίον οι αρχές αποκτούν πρόσβαση σε συνομιλίες δημοσιογράφων και σε υλικό δημοσιογραφικής έρευνας. Την υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια η αποκάλυψη ότι  συνομιλίες με δημοσιογράφους σχετικά με τις κινητοποιήσεις στις Σκουριές, ακόμη και συνεντεύξεις σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες ή και ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Reuters και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρακολουθούνται από την ΕΥΠ και καταγράφονται, προκειμένου να περιληφθούν στις δικογραφίες και να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό υλικό εγκληματικής δράσης.
Το δικαίωμα των αρχών να ερευνούν υποθέσεις με όποιον τρόπο επιτρέπει η νομοθεσία δεν μπορεί παρά να έχει την ίδια αξία με το δικαίωμα των δημοσιογράφων στην ιδιωτικότητα και την προστασία των πηγών τους. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να παράσχει εγγυήσεις ότι η άσκηση μέσων που έχει στη διάθεσή της δε θα γίνεται δούρειος ίππος για την παρακολούθηση δημοσιογράφων και για κακόβουλη χρήση του έργου τους.
αναδημοσίευση απο:http://katalipsiesiea.blogspot.gr/

Μία απάντηση στο “…. Μη μιλάς, μη ρωτάς, κινδυνεύει η “Ελληνικός Χρυσός””

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *