Ιατρική γνωμάτευση για απεργό πείνας, Σπύρο Στρατούλη

1001327_10151689098479510_612962083_n15/11/2013. Εξέτασα σήμερα τον Σπυρίδωνα Στρατούλη, 40 ετών, που βρίσκεται κρατούμενος στη φυλακή της Λάρισας.

Διανύει την 5η ημέρα απεργίας πείνας. Έχει συνολικά απωλέσει 5 Kgr σωματικού βάρους, που αντιστοιχεί σε 7% του σωματικού βάρους που είχε, όταν ξεκίνησε την αποχή από την σίτιση.

Έχει έντονη καταβολή, αδυναμία και ήπια αδυναμία συγκέντρωσης. Κατά την κλινική εξέταση διαπίστωσα σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης ( κατά 15 mmHg ) και σημαντική αύξηση της καρδιακής συχνότητας ( κατά 20 bpm ) στην όρθια θέση. Διαπίστωσα επίσης, κλινικά σημεία ήπιας προς μέτριας βαρύτητας αφυδάτωσης. Τα ευρήματα αυτά είναι κατά την εκτίμηση μου, πολύ σοβαρά για τη μικρή διάρκεια αποχής από τη σίτιση ( 5 ημέρες ). Ως εκ τούτου εκτιμώ πως η συνέχιση της απεργίας πείνας από τον κύριο Στρατούλη είναι πιθανόν να οδηγήσει σύντομα σε μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία του. Είναι γνωστό ότι η πιθανότητα εμφάνισης μη αναστρέψιμων βλαβών αυξάνεται εκθετικά όσο η αποχή από τη σίτιση παρατείνεται, σύμφωνα δε, με τη σχετική βιβλιογραφία, ο κίνδυνος ενισχύεται έντονα μετά από την παρέλευση της 10ης μέρας και μετά από την απώλεια του 10% του σωματικού βάρους.

Δημήτριος Μπαμπαλής                                                                   

 Παθολόγος Επιμελητής Β ΕΣΥ  


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *