Μπαγκλαντές: εργαζομένοι στο κλάδο της ένδυσης κερδίσαν 77% μισθολογική αύξηση

μεταφραση Athens Imc Translations Team:Μπαγκλαντές

Μετά από μια διακοπή τεσσάρων ημερών των απεργιών από τις εκατοντάδες των εργοστασίων και μια σειρά από βίαιες συγκρούσεις με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι εργαζόμενοι του κλάδου της ένδυσης στο Μπαγκλαντές ανάγκασαν τα αφεντικά σε μια αύξηση της τάξης του 77% στον κατώτατο μισθό, αν και εξακολουθεί να είναι ο χαμηλότερος κατώτατος μισθός στον κόσμο. Αυτή η νίκη ελπίζουμε να αποτελέσει τον καταλύτη για άλλους εργαζομένους στον κλάδο της ένδυσης στην Ινδία,την Κίνα,την Καμπότζη και το Λάος, οι οποίοι διστάζουν να κάνουν κάτι για την αντιμετώπιση του ζητήματος εξαιτίας των απειλών των αφεντικών για μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων και απολύσεις.Εκατομμύρια εργαζόμενοι που απασχολούνται σε ολόκληρη την περιοχή στη βιομηχανία την ένδυσης υπολογίζονται ότι είναι πάνω από το 75% του ΑΕΠ πολλών χωρών. Έτσι τα αφεντικά δεν μπορούν να είναι υπέρ ενός κλεισίματος για περισσότερο από λίγες ημέρες. Όλη η δύναμη στους εργάτες!

Η βιομηχανία ένδυσης βρίσκεται κάτω από τα διεθνή φώτα της δημοσιότητας κατά το τελευταίο έτος. Η τεράστια πυρκαγιά του εργοστασίου τον Απρίλιο που είχε ως αποτέλεσμα  το θάνατο 1.100 ανθρώπων επισήμανε τους άθλιους μισθούς, τις συνθήκες και την ανύπαρκτη περίθαλψη και ασφάλεια που επικρατούν στο εμπόριο ενδυμάτων.

Παρά τις τεράστιες πολυεθνικές μάρκες που ισχυρίζονται ότι θα πιέσουν την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές να αλλάξει τα στανταρ , ελάχιστα πράγματα είχαν αλλάξει. Η αύξηση του μηνιαίου βασικού μισθού από 38 σε 68 δολάρια έχει κερδηθεί από τους εργαζόμενους οι οποίοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Παρόλο τον ”μισθό φτώχειας” κατά τα διεθνή στάνταρ, θα βελτιωσει πιθανον τις ζωες τεσσάρων εκατομμυρίων από το Μπαγκλαντές οι οποίοι εργάζονται στον τομέα της ένδυσης.

Η αύξηση μισθού δεν έχει ακόμη επίσημως επικυρωθεί από την  κυβέρνηση (η οποία αναμένεται να το κάνει αργότερα αυτή την εβδομάδα), αλλά τα αφεντικά των εργοστασίων δεν θέλουν να δώσουν καμία αύξηση στις αμοιβές υποστηρίζοντας ότι:

Απόσπασμα:

”Ο προτεινόμενος μισθός για έναν ανειδίκευτο νεοπροσληφθέντα εργάτη θα αυξήσει το κόστος παραγωγής σημαντικά και θα καταστρέψει τη βιομηχανία σε μία έντονα ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά.”

Κατανοώ τις ανησυχίες τους – η αύξηση του κόστους παραγωγής ενός  t-shirt από $ 1 σε $ 2, το οποίο στη συνέχεια πουλιέται χονδρικά στο Gap για $ 10 και το οποίο στη συνέχεια πωλείται από το GAP για $ 50, πρόκειται να προκαλέσει μια καταστροφική κάμψη στα περιθώρια κέρδους τους. Δυστυχώς για τα αφεντικά μια πτώση της τάξης του 20% της εθνικής παραγωγής κατά τη διάρκεια της διαμάχης έχει χτυπήσει τα περιθώρια κέρδους τους πιο σκληρά από ό,τι μια μισθολογική αύξηση, και έχουν αποσύρει την εναντίωσή τους στην άνοδο της τάξης του 77% στους μισθούς.

Υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός ανθρώπων που απαιτούν μια πολύ μεγαλύτερη αύξηση των μισθών, και εξακολουθούν να αρνούνται να  επιστρέψουν στην εργασία τους. Αλληλεγγύη!

Πηγή:http://libcom.org/blog/bangladeshi-garment-workers-win-77-pay-rise-14112013

Πηγή: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1501903

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *