Σαλονίκη για Βελβεντό/Στρατούλη

Σαλονίκη για Βελβεντό-Στρατούλη1

Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου σηκώθηκε γιγαντοπανώ στη Θεολογική σχολή της Θεσσαλονίκης με αφορμή το δικαστήριο των συντρόφων που δικάζονται για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης.

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση με τρικάκια στη συναυλία των active member στη Σαλονίκη ενώ την ίδια ώρα 40 σύντροφοι-συντρόφισσες πραγματοποίησαν τσάρκα στο κέντρο της πόλης από τη Ροτόντα ως το μπιτ μπαζαρ και πάλι πίσω διασχίζοντας τις οδούς Ολύμπου-Φιλίππου και τα ενδιάμεσα στενά, γράφοντας συνθήματα-στένσιλ, πετώντας τρικάκια, κολλώντας αφίσες, μοιράζοντας κείμενα στα καφενεία, ενημερώνοντας για την απεργία πείνας του συντρόφου Σπύρου Στρατούλη αλλά και για τους συντρόφους που δικάζονται στις 29 Νοεμβρίου στον Κορυδαλλό.

Την Κυριακή 17 Νοέμβρη μοιράστηκαν επίσης εκατοντάδες κείμενα και πετάχτηκαν χιλιάδες τρικάκια για τις δύο υποθέσεις.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέλευσης και τα τρικάκια:

 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 29 ΝΟΕΜΒΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

«Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας, μπροστά στην ίδρυσή της;»

                Στις 29/11/2013 έχει οριστεί το δικαστήριο στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού για την υπόθεση της διπλής ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης όπου κατηγορούνται οι αναρχικοί Ν.Ρωμανός, Δ.Πολίτης, Α.Μπουρζούκος και Γ.Μιχαηλίδης. Για την ίδια υπόθεση θα δικαστούν και οι αναρχικοί Α.Ντάλιος και Φ.Χαρίσης βάσει κατηγοριών που στηρίχτηκαν σε δείγματα DNA.

Την Παρασκευή 1/02/13 οι αναρχικοί Ν. Ρωμανός, Δ. Πολίτης, Α. Μπουρζούκος και Γ. Μιχαηλίδης προχώρησαν σε διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης με στόχο το κατάστημα της αγροτικής τράπεζας και του ταχυδρομείου. Κατά την διάρκεια της διαφυγής τους εντοπίζονται από την αστυνομία. Έτσι οι 3 από αυτούς σταμάτησαν διερχόμενο αυτοκίνητο και, με τον οδηγό επιβαίνοντα, προσπάθησαν να ξεφύγουν. Ωστόσο ακολούθησε άγρια καταδίωξη που οδήγησε στην σύλληψή τους στην Βέροια, ενώ λίγο νωρίτερα σε παρόμοια καταδίωξη συλλαμβάνεται ο 4ος σύντροφος στην Πτολεμαΐδα. Παρά το γεγονός ότι μαζί τους έφεραν οπλισμό, σε περίπτωση συμπλοκής με μπάτσους, δεν τον χρησιμοποίησαν ώστε να αποφύγουν μια πιθανή κατάληξη με κόστος τη ζωή του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου. Μετά τη σύλληψή τους ακολούθησαν οι ολοκληρωτικές μέθοδοι του κράτους έκτατης ανάγκης με τις γνωστές τακτικές: κουκούλα, δέσιμο με χειροπέδες και πολύωροι βασανισμοί.

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν επιθυμούμε την θυματοποίηση ή την ηρωοποίηση ων συντρόφων καθώς μια τέτοια αντίδραση από την πλευρά της κυριαρχίας δεν είναι κάτι που συνιστά «μεμονωμένο περιστατικό» και ούτε διαχωρίζεται από την ολοένα και πιο βάναυση επιβολή του κράτους που έχει σαν αποτέλεσμα την καθημερινή εξαθλίωση της κοινωνίας.

Όσον αφορά την επιλογή της ληστείας, αποτέλεσε μια συνειδητή πολιτική πράξη που δεν είναι ούτε μια κίνηση τεμπελιάς, ούτε το επόμενο στάδιο μιας «ανήσυχης εφηβείας», ούτε ο εύκολος τρόπος για προσωπικό πλουτισμό. Συνιστά μια επιθετική άρνηση της μισθωτής σκλαβιάς που αποσκοπεί στην ενίσχυση του πολύμορφου αναρχικού αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα.

Εμείς ως αναρχικοί στεκόμαστε αλληλέγγυοι με κάθε δράση που έρχεται σε σύγκρουση με το κράτος και την εξουσία με όποιο μέσο και τρόπο κι αν αυτή πραγματοποιείται. Στόχος μας είναι η διαρκής ρήξη με τον κόσμο της κυριαρχίας, της καταπίεσης και της υποδούλωσης και δεν μπορεί να εκφραστεί με ακίνδυνες ή δημοκρατικά αποδεκτές εκδηλώσεις.

«Ορκίζομαι στον εαυτό μου πως κάθε απειλή, θα γίνει πράξη, θα πληρώσουν, θα πληρώσουν, θα πληρώσουν. Για την οργανωμένη παράνοια που μας προσφέρουν, για κάθε μέρα αιχμαλωσίας, για κάθε σωφρονιστική προσβολή του ατόμου μας, για κάθε χρόνο φυλακής που θα μας ρίξουν, για κάθε καλημέρα που είπαμε στους ανθρώπους που αγαπάμε μέσα από ένα γαμημένο καρτοτηλέφωνο, για κάθε καληνύχτα που ειπώθηκε με τρεμάμενη φωνή με φόντο τον ήλιο να δύει ανάμεσα στα βουνά, πίσω από τα συρματοπλέγματα. Και όταν έρθει εκείνη η ώρα εγώ θα γελάω, όταν ο τρόμος επισκεφθεί απρόσκλητα τα σπίτια τους. Θα γελάω και κανείς δεν θα με εμποδίσει γι’ αυτό».

Απόσπασμα από κείμενο του Νίκου Ρωμανού

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ Α.ΜΠΟΥΡΖΟΥΚΟ, Ν.ΡΩΜΑΝΟ, Γ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Δ.ΠΟΛΙΤΗ, Α.ΝΤΑΛΙΟ, Φ.ΧΑΡΙΣΗ

Αλληλέγγυες-οι

 

 

Σαλονίκη για Βελβεντό-Στρατούλη2 Σαλονίκη για Βελβεντό-Στρατούλη3

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *