Οριστικό κλείσιμο στο εργοστάσιο ζάχαρης στην Ξάνθη

 

Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξε η Διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στους εννιά εναπομείναντες εργαζομένους του Τμήματος Συσκευασίας του εργοστασίου στην Ξάνθη, καθώς παραμονές Χριστουγέννων τους ανακοινώθηκε πως το εδώ Τμήμα κλείνει και υποχρεούνται να μεταφερθούν στο Πλατύ Ημαθίας. 

 

Η είδηση αυτή έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία για τους εργαζόμενους καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης υπήρχαν δεσμεύσεις για τη συνέχιση λειτουργίας του Τμήματος Συσκευασίας στην Ξάνθη.

 

«Το 2014 δεν μπήκε καθόλου καλά για τον κόσμο της εργασίας. Τις παραμονές των Χριστουγέννων ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους της ΕΒΖ Ξάνθης ότι πρέπει να μεταφερθούν και να πάνε στο Πλατύ Ημαθίας μια απόφαση που ήταν τελείως ανεξήγητη» αναφέρει ο κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα.

 

Πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνται στο Τμήμα Συσκευασίας, που είναι ότι είχε απομείνει εν λειτουργία στην ΕΒΖ Ξάνθης, ενώ στο σύνολό τους απασχολούνται επί σειρά ετών στο εργοστάσιο.

 

«Υπήρχε δέσμευση ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πειραχτούν, δυστυχώς η εταιρία παραμονές των Χριστουγέννων πήρε μια απόφαση που έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες για τους εργαζόμενους. Τώρα πρέπει να φύγουν και να πάνε στο Πλατύ να νοικιάσουν σπίτια και να μείνουν εκεί. Αυτό μπορεί να το κάνει ένας οικογενειάρχης που δούλευε 30 και 35 χρόνια;» συμπληρώνει ο ίδιος.

 

Οι εργαζόμενοι κινήθηκαν δικαστικά κατά της ως άνω απόφασης, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία θα εκδικαστούν στις 5 Φεβρουαρίου. Ωστόσο το Πρωτοδικείο Ξάνθης εξετάζοντας την προσφυγή τους για έκδοση προσωρινής διαταγής εκτέλεσης των ασφαλιστικών αποφάνθηκε αρνητικά, υποχρεώνοντας πρακτικά τους εργαζόμενους να μεταφερθούν στο Πλατύ, τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους. «Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι απόφαση θα πάρει ο καθένας, εάν δεν θέλει να πάει και να απολυθεί. Προς το παρόν απ’ όσο γνωρίζω έχουν πάρει την άδεια τους περιμένοντας να δουν τι θα συμβεί» εξηγεί ο κ. Μπεμπεκίδης.

 

Η ταφόπλακα που πρακτικά τοποθετείται πλέον στο εργοστάσιο της ΕΒΖ, το οποίο φυσικά τα τελευταία χρόνια δεν θυμίζει ούτε στο ελάχιστο τις εποχές πλήρους ανάπτυξης του, έρχεται να προσθέσει και άλλα λιθαράκια στον μακρύ κατάλογο των ανέργων της Ξάνθης, ο οποίος φαίνεται πως είναι ο μόνος που ακολουθεί αναπτυξιακή πορεία καθώς αυξάνεται συνεχώς. «Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μπορεί να ξεπερνάνε και τους 18.000. Δεν προβλέπω ότι τέτοιες μεγάλες μονάδες που έχουν κλείσει μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν με άλλες. Ξεκινάμε το 2014 με δυσάρεστα μαντάτα» τονίζει με νόημα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

 

 

Τα εργοστάσια στη Λάρισα και την Ξάνθη σταμάτησαν να λειτουργούν το 2006 και χρησιμοποιούνταν σαν αποθήκες-συσκευαστήρια, ενώ παραμένουν σε λειτουργία τα εργοστάσια στο Πλατύ, στην Ορεστιάδα και στις Σέρρες. Το 2006 ξεπουλήθηκε η ντόπια παραγωγή στα πλαίσια της σιχαμενης ΚΑΠ που επέβαλε η ΕΕ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *