Απολύσεις συνδικαλιστών στο μεζεδοπωλείο Σαλαντίν

ΣΣΜ-2Η σημερινή παρουσία του σωματείου εντάσσεται σε αυτονόητα για εμάς πλαίσια αγώνα. Επιπλέον, οι παραπάνω απολυμένοι εργαζόμενοι είναι μέλη του σωματείου, και οι απολύσεις τους συνδέονται άμεσα με την συνδικαλιστική τους δράση και στάση στους χώρους δουλειάς. Η παρουσία μας λοιπόν είναι δεδομένη και επιχειρεί να αναδείξει δημόσια την αλληλεγγύη σε αυτοοργανωμένη βάση που επέδειξαν οι εργαζόμενοι/ες του Σαλαντίν απέναντι στο συνάδελφό τους.

απολύθηκαν άλλοι δύο εργαζόμενοι στο Σαλαντίν
οι οποίοι είχαν σταθεί αλληλέγγυοι σε συνάδελφο τους που απολύθηκε πρώτος.  

ακολουθεί κείμενο του σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων που μοιράζεται στο εν λόγω κατάστημα

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΑΛΑΝΤΙΝ – ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΛΩΝ

Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων του κλάδου του Επισιτισμού στέκεται αλληλέγγυα στους/στις εργαζόμενους/ες του Σαλαντίν, μετά την εκδικητική απόλυση ενός συναδέλφου και την ανακοίνωση των απολύσεων ακόμη δύο. Οι παραπάνω εργαζόμενοι διεκδικούσαν εξ’ αρχής τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους και συμπαραστάθηκαν στο αίτημα επαναπρόσληψης του πρώτου απολυμένου.

Πριν από λίγες μέρες, ως ένδειξη αλληλεγγύης, μοίρασαν κείμενο στους πελάτες του μαγαζιού. Παραθέτουμε τον λόγο τους:

«ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΑΛΑΝΤΙΝ – Οι εργαζόμενοι του Σαλαντίν διεκδίκησαν επί μήνες να έχουν ένσημα, καθώς δούλευαν ανασφάλιστοι και σε εντατικές συνθήκες εργασίας. Μετά από πολλές αρνήσεις των αφεντικών αλλά την επιμονή των εργαζομένων κολλήθηκαν μισά ένσημα για κάθε μεροκάματο από τον περασμένο Μάιο. Κανονικά ένσημα κολλήθηκαν μόνο από τον Οκτώβριο του 2013, επειδή τα αφεντικά φοβήθηκαν τον νέο νόμο με τα αυξημένα πρόστιμα. Βρήκανε, ωστόσο, την ευκαιρία και προσπάθησαν να μειώσουν τα μεροκάματα επικαλούμενοι, όπως πάντα, το χαμηλό κέρδος που λένε πως έχουν, παρά τον μεγάλο τζίρο που κάνουν καθημερινά. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι αρνήθηκαν τα παραπάνω και οι μειώσεις πάρθηκαν πίσω. Στη συνέχεια τα αφεντικά προσπάθησαν να δώσουν και πετσοκομμένα δώρα Χριστουγέννων (για κάποιους 82 ευρώ για 4 ημέρες εργασίας την εβδομάδα), αλλά υπήρξε συλλογική άρνηση και από την πλευρά τους μίλησαν για λάθη της λογίστριας.

Τώρα ξεκινάνε τις εκδικητικές απολύσεις όσων από τους εργαζομένους αντιστέκονταν περισσότερο, με σκοπό να σπείρουν τον φόβο και να ενισχύσουν τον εκβιασμό. Οι εργαζόμενοι του Σαλαντίν απαιτούν την επαναπρόσληψη του πρώτου συναδέλφου τους που απολύθηκε και τη βελτίωση των εργασιακών τους συνθηκών. Επιθυμούμε τη συμπαράστασή σας στο δίκαιο αγώνα μας».

 

Μετά το μοίρασμα του προηγούμενου κειμένου στους πελάτες του καταστήματος, τα αφεντικά, με σκοπό να εκφοβίσουν, ανέφεραν πως θα καλέσουν την αστυνομία, κάτι ψέλλισαν περί συκοφαντικής δυσφήμισης και απείλησαν με απολύσεις, γεγονός που επιβεβαιώθηκε μεσημέρι του Σαββάτου 18 Γενάρη. Συγκεκριμένα η εργοδοσία επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά και τους ανακοίνωσε την άμεση απόλυσή τους, με προσχήματα άσχετα με την υπόθεση και τα εργασιακά θέματα του καταστήματος. Λόγω της παράτυπης (προφορικής) απόλυσης οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την εργασία τους μέχρι να τους δοθεί επισήμως. Μάλιστα, χτες το βράδυ, ο ένας εκ των δύο είχε βάρδια και εργάστηκε όπως όφειλε σύμφωνα με το πρόγραμμα.

 

Η σημερινή παρουσία του σωματείου εντάσσεται σε αυτονόητα για εμάς πλαίσια αγώνα. Επιπλέον, οι παραπάνω απολυμένοι εργαζόμενοι είναι μέλη του σωματείου, και οι απολύσεις τους συνδέονται άμεσα με την συνδικαλιστική τους δράση και στάση στους χώρους δουλειάς. Η παρουσία μας λοιπόν είναι δεδομένη και επιχειρεί να αναδείξει δημόσια την αλληλεγγύη σε αυτοοργανωμένη βάση που επέδειξαν οι εργαζόμενοι/ες του Σαλαντίν απέναντι στο συνάδελφό τους. Επισημαίνει, επίσης, ότι η μαύρη και εντατική εργασία, τα κουτσουρεμένα δώρα, οι απολύσεις και οι απειλές δεν αποτελούν ατομικά ζητήματα, αλλά προβλήματα όλου του κλάδου που μόνο μέσα από συλλογικούς αγώνες μπορούν να επιλυθούν. Τέλος, ενημερώνει ότι από σήμερα παίρνει ενεργά μέρος στην υπόθεση Σαλαντίν και στηρίζει κάθε εργαζόμενο/η που θα απευθυνθεί στο σωματείο.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ΣΣΜ  Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *