Η διαχρονική “νομιμότητα” της Lafarge

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Συνάδελφοι εργαζόμενοι, αγαπητοί συμπολίτες

Όπως ήδη θα γνωρίζετε, την 25η Μαρτίου 2013 η διοίκηση της εταιρίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, μέλους του πολυεθνικού ομίλου LAFARGE, αποφάσισε αιφνιδιαστικά την διακοπή της λειτουργίας ενός σύγχρονου, ανταγωνιστικού και βιώσιμου εργοστασίου(Τσιμέντα Χαλκίδας) και την απόλυση του συνόλου των εργαζομένων του για λόγους που προφανώς δεν συνδέονται – αντίθετα συγκρούονται – με το εθνικό και γενικό κοινωνικό συμφέρον.

Εν συνεχεία, η εταιρία, αφού αιτήθηκε την έγκριση των σχεδιαζομένων ομαδικών απολύσεων, οι οποίες, αιτιολογημένα δεν εγκρίθηκαν, στο σύνολό τους, από τον Υπουργό Εργασίας μετά από σχετική εισήγηση και του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, προχώρησε στην σταδιακή υλοποίηση του σχεδίου των ομαδικών απολύσεων, απολύοντας κάθε μήνα -ανελλιπώς- έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων, με αποτέλεσμα ήδη από τον Απρίλιο 2013 μέχρι σήμερα να έχουν απολυθεί με αυτόν τον τρόπο 89 εργαζόμενοι.

Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η πολυεθνική LAFARGE, εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση, πρωτοστατεί και στον αγώνα για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που επιχειρούν στην Πατρίδα μας, σε αγαστή συνεργασία, Πολυεθνικές-Τρόϊκα-Κυβέρνηση.

Αρκετά πριν την αιφνιδιαστική απόφαση διακοπής της λειτουργίας του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας, επικαλούμενη την νομιμότητα των μνημονίων, προχώρησε σε περικοπές μισθών, καταργήσεις συμφωνημένων επί δεκαετίες επιδομάτων και παροχών και σε μια σειρά απαράδεκτων διακρίσεων σε βάρος, αποκλειστικά και μόνο από όλο τον όμιλο, των εργαζομένων του εργοστασίου της Χαλκίδας.

Οι εργαζόμενοι, όπως ήταν φυσικό, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την αλαζονική συμπεριφορά της πολυεθνικής.

Από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί οκτώ δικαστικές αποφάσεις οι οποίες στο σύνολό τους δικαιώνουν τους εργαζόμενους! ……

Στο μεταξύ έχουν ασκηθεί αγωγές για την ακυρότητα όλων των απολύσεων που έχει πραγματοποιήσει η πολυεθνική από τον Απρίλιο του 2013 χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη εκδικαστεί, λόγω αναβολών και φόρτου εργασίας των Δικαστηρίων.

Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά ότι οι απολύσεις που πραγματοποιεί η LAFARGE καθώς και η απόφαση της να σταματήσει τη λειτουργία του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας είναι ένα άθλιο κερδοσκοπικό παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων και των οικογενειών τους, της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.

Επιμένουμε ότι το Τσιμεντάδικο της Χαλκίδας δεν είναι απλά μόνο βιώσιμο αλλά είναι ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό εργοστάσιο κι αυτήν την πραγματικότητα δεν μπορεί πλέον να την αποκρύψει ούτε η ίδια η LAFARGE σήμερα.

Γιατί σήμερα, δέκα μήνες μετά το δόλιο «κλείσιμο», όχι μόνο διατηρεί τις άδειες λειτουργίας ενός «μη βιώσιμου εργοστασίου», όπως ισχυρίστηκε προκειμένου να δικαιολογήσει τις ομαδικές απολύσεις, αλλά επεκτείνει και ανανεώνει τις άδειες εκμετάλλευσης των λατομείων του καθώς και την άδεια χρήσης των λιμενικών του εγκαταστάσεων.

Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος της είναι η βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων μέσα από τις ομαδικές απολύσεις που πραγματοποιεί και η επαναλειτουργία του με ευνοϊκότερους όρους για την αύξηση της κερδοφορία της (ατομικές συμβάσεις εργασίας με μισθούς πείνας – μερική απασχόληση – επιδοτούμενα προγράμματα ΟΑΕΔ – ασφαλιστικές ελαφρύνσεις κ.λ.π.)

Σε όλα αυτά τα σχέδια και τις μεθοδεύσεις οι εργαζόμενοι των Τσιμέντων Χαλκίδας απαντούν:

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ-ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΑΔΙΚΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

 

Χαλκίδα Φεβρουάριος 2014

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *