ανεργία για τους τους ναυτεργάτες- πλούτη απο το αίμα των εργατών για τους εφοπλιστάδες:Διαμαρτυρία ναυτεργατών σε «Οίκο Ναύτου» και ΓΕΝΕ

ναυπηγοεπισκευαστική ζώνηΚόκκινο έχει χτυπήσει η ανεργία στους ναυτεργάτες.Οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει τις 5.000,ενω την ίδια τα αφεντικά του κλάδου κάνουν χρυσές δουλειές.

Ετσι οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν ύσκεψη με θέμα την ανεργία πραγματοποίησαν χτες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Μαγείρων, Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών, η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών. Στη σύσκεψη καταδικάστηκε η επίθεση εφοπλιστών – κυβέρνησης στις ΣΣΕ, με στόχο να εφαρμοστούν ατομικές συμβάσεις εργασίας, με τα κατώτερα διεθνή επίπεδα της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας (MLC2006).

Με βάση τα πλασματικά στοιχεία του ΓΕΝΕ, η ανεργία για το Γενάρη του 2014 έχει εκτοξευτεί στους 5.112 ναυτεργάτες, ενώ το εξευτελιστικό επίδομα (235 ευρώ άγαμος, 294 ευρώ έγγαμος) το παίρνουν μόλις 887 (17,3%)!

Οι εργαζόμενοι συμφώνησαν  στην αναγκαιότητα για κοινό αγώνα ναυτεργατών & λιμενεργατών μπροστά μάλιστα στον επαπειλούμενο κίνδυνο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και συνολικά των λιμανιών.

 

Αμέσως μετά την σύσκεψη   και την συζήτηση, έγιναν παρεμβάσεις στον «Οίκο Ναύτου» και στο ΓΕΝΕ, για το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η δράση των ναυτεργατικών σωματείων, με αιχμή την προστασία των ανέργων, συνεχίζεται με τη συμμετοχή τους στη Μέρα Δράσης για την Υγεία που οργανώνουν σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά στις 18 Φλεβάρη και στη συγκέντρωση των ταξικών συνδικάτων στις 6 Μάρτη, στην Ομόνοια.

Την ίδια ώρα που η ανεργία στους ναυτεργάτες τσακίζει κόκαλα, τα στοιχεία που καταγράφονται στην ετήσια έκθεση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) για το 2013 συνιστούν κυριολεκτικά πρόκληση. Σύμφωνα με αυτά:

  • Το 16,25% του παγκόσμιου στόλου και το 46,7% του κοινοτικού (σε ποσοστό χωρητικότητας – dwt) κατέχεται από Ελληνες εφοπλιστές. Ειδικότερα, το 23,5% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων και το 18,5% του παγκόσμιου στόλου των φορτηγών χύδην φορτίων.
  • Για τους Ελληνες εφοπλιστές, «τρέχουν» ήδη παραγγελίες για την κατασκευή 372 νέων πλοίων.
  • Οι Ελληνες εφοπλιστές, μόνο για το 2013, επένδυσαν 18,1 δισ. δολάρια σε 690 πλοία, παραμένοντας στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Από αυτά, 319 πλοία αφορούν νέες ναυπηγήσεις και 371 αγορά από δεύτερο χέρι (second hand).

«Τα κέρδη των εφοπλιστών είναι από το αίμα και τον ιδρώτα των ναυτεργατών, των εργαζομένων, όσο θα παραμένει η αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου διαρκώς θα χειροτερεύει η κατάσταση της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, αποτελεί μονόδρομο η ανάπτυξη αγώνων, με οργάνωση – συσπείρωση δυνάμεων για την ολόπλευρη αντιμετώπιση των προβλημάτων μας» σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωση τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *