Γενική Ανακύκλωση Α.Ε. – “Παιχνίδια” εργοδοσίας με την υγεία των απλήρωτων εργαζομένων

Με αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους χρωστά η εργοδοσία, τη μηνιαία πληρωμή τους σε σταθερή μέρα, αλλά και τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, απήργησαν στις 24/2 οι εργαζόμενοι στη «Γενική Ανακύκλωση» στον Ασπρόπυργο. Οι απεργοί, στην πλειοψηφία τους μετανάστες, συγκεντρώθηκαν από τα χαράματα στην είσοδο του εργοστασίου. Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, παρά το γεγονός ότι στο χώρο εργασίας συσσωρεύονται απορρίμματα σε κατάσταση αποσύνθεσης, οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας (υποδήματα ασφαλείας, γάντια, φόρμες εργασίας, μάσκες, κράνη, ωτασπίδες κλπ). Επιπλέον δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι εστίασης, αποδυτήρια και αποχωρητήρια, ούτε φαρμακείο και υλικά Πρώτων Βοηθειών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου όπου περιγράφονται οι συνθήκες εργασίας. Απευθύνεται επίσης κάλεσμα για σημερινή συνέλευση στο Ε.Κ.Α., στις 18.00:

Συνάδελφοι
 
Το σωματείο μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων αποφάσισε
24 ωρη απεργία στην εταιρία Γενική Ανακύκλωση για τον λόγο ότι παρά τις όποιες δεσμεύσεις υπάρχουν από την πλευρά της εργοδοσίας  μέχρι σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα που έχουμε θέσει όπως :
 
Α) Την έλλειψη σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας, που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα αλλά και την κατάσταση υγείας των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό δείγμα απαξίωσης της υγείας των εργαζομένων από την εργοδοσία αποτελεί και η ενσωμάτωση του ιατρείου της επιχείρησης, στην προκάτ κατασκευή του αποχωρητηρίου του τμήματος ανακύκλωσης γυαλιού, με παντελή απουσία φυσικού φωτισμού και αερισμού. 
Τα βασικά ζητήματα που ακόμα δεν έχουν ικανοποιηθεί είναι :  
·        Η ολισθηρότητα των δαπέδων λόγω της συσσώρευσης αποβλήτων
·        Η γενικευμένη συσσώρευση σε όλους τους εργασιακούς χώρους απορριμμάτων, υπολειμμάτων από τροφές, φαρμάκων, χημικών ουσιών, υγρών και διάφορων οργανικών υλικών σε φάση αποσύνθεσης
·        Η έλλειψη κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας (υποδήματα ασφαλείας, γάντια, φόρμες εργασίας, μάσκες, κράνη, ωτασπίδες κ.λ.π.)
·        Η έλλειψη κατάλληλων καθαρών χώρων εστίασης
·        Η έλλειψη κατάλληλων καθαρών αποδυτηρίων και αποχωρητηρίων προς χρήση 

·        Η έλλειψη φαρμακείων και υλικών Α’ βοηθειών

·        Η παντελή έλλειψη βασικών κανόνων υγιεινής. Οι τουαλέτες που βρίσκονται στους χώρους είναι σε άθλια κατάσταση, επικίνδυνη για την υγεία των εργαζομένων.
·        Η έλλειψη στοχευμένου περιοδικού ιατρικού ελέγχου των εργαζομένων
·        Η έλλειψη των απαραίτητων εμβολιασμών (λόγω της έκθεσης των εργαζομένων σε βιολογικούς παράγοντες) με ευθύνη της εταιρείας.
Β) Όλοι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για κάποιους μήνες αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην επιβίωσή τους. Για παράδειγμα δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα, την ΔΕΗ, νερό, δεν έχουν χρήματα να στείλουν στις οικογένειες τους που περιμένουν από αυτά τα χρήματα να ζήσουν κλπ. Ακόμα και να αγοράσουν τρόφιμα.
 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
 
1)   Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων.
2)   Μηνιαία πληρωμή των αποδοχών των εργαζομένων με σταθερή ημερομηνία.
3)   Στις βάρδιες ( Πρωί- Μεσημέρι –Βράδυ) να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς διακρίσεις.
4)   Άμεση υλοποίηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που προτάθηκαν.
 
 
Όλοι στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Σωματείου
 Τετάρτη 26/2/2014  Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48β)
 
 
Όλοι γνωρίζετε και συμμετείχατε στους αγώνες του σωματείου για δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς.
Η δράση που ανέπτυξε το σωματείο βοήθησε να ενταχθούν καινούργιοι εργαζόμενοι στο σωματείο, να προλάβουμε ατυχήματα, να υπερασπιστούμε μισθούς , ασφάλιση, ωράρια, να λύνονται άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι.
 
Τώρα χρειάζεται αυτή η προσπάθεια να δυναμώσει και να ενταθεί.
 
Όλοι εσείς οι εργαζόμενοι της Γενικής Ανακύκλωσης χρειάζεται τώρα μαζικά να συμμετέχετε στην Συνέλευση του σωματείου 26/2/2014 στις 6:00 μμ  και στις εκλογές του σωματείου…
 
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

Πηγές: Εργασιακό Δελτίο: http://ergasiakodeltio.wordpress.com/  & http://idiotikoi-athinas.blogspot.gr/2014/02/242.html#more

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *