Ενημέρωση για τις κινητοποιήσεις σε Wind & Vodafone

Αύριο Παρασκευή 28/2 οι εργαζόμενοι σε Wind & Vodafone πραγματοποιούν 24ωρη απεργία ως απάντηση στην ίδρυση της νέας εταιρείας VICTUS και της μεταφοράς σε αυτήν τεχνικών υπαλλήλων. Η προσχηματική ίδρυση της Victus ουσιαστικά στοχεύσει στην κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και στην συνδικαλιστική αποδυνάμωση των εργαζομένων. 

Ακολουθεί το ψήφισμα του σωματείου εργαζομένων της Wind

Σωματείο Εργαζόμενων WIND: Απόφαση-Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης 26 Φεβρουαρίου 2014:
 
“Καταδικάζουμε τη μονομερή, αυθαίρετη και πραξικοπηματική επιχείρηση των διοικήσεων Wind και Vodafone να μεταφέρουν συναδέλφους τεχνικούς στη «νέα εταιρία» Victus.

Όπως επανειλημμένα έχουν διατυπώσει τα Σωματεία μας και οι Συνελεύσεις μας: Η ίδρυση της δήθεν «νέας εταιρίας» είναι προσχηματική. Δεν προκύπτει από καμία τεχνική αναγκαιότητα (του sharing ή άλλου έργου). Η VICTUS φτιάχνεται αποκλειστικά για να σπάσει την ενιαία βάση του προσωπικού, του εργασιακού αντικειμένου και των Σωματείων στις δύο εταιρίες – και έτσι ν’ ανοίξει τον δρόμο σε μαζικές απολύσεις, στην πλήρη «εργολαβοποίηση» και κατάργηση των δικαιωμάτων μας (μισθοί, συλλογικές συμβάσεις, ωράρια και συνθήκες εργασίας).
Ταυτόχρονα, έτσι κινδυνεύουμε όλοι –και όχι μόνο οι «μεταφερόμενοι» συνάδελφοι–, γιατί οι δύο εταιρίες Vodafone και Wind συρρικνώνονται και μεταλλάσσονται σε εμπορικές φίρμες και μόνο.

Συνεχίζουμε – Δυναμώνουμε τον αγώνα για να μην περάσει το πραξικόπημα των Wind και Vodafone, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας:

Αποφασίζουμε:

1. Αναβολή των ετήσιων εκλογικών διαδικασιών του Σωματείου.
2. Κήρυξη 24ωρης Απεργίας την Παρασκευή 28/2, με κεντρικό αίτημα: ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ. ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ. ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗ WIND.
3. Υπερασπίζουμε αγωνιστικά, με συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, τη θέση εργασίας, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των συναδέλφων που αρνούνται να πάνε στο κάτεργο της «νέας εταιρίας».
4. Κατάθεση σημείων προς τη διοίκηση της WIND, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, μισθών και δικαιωμάτων όσων εργαζομένων επιχειρείται να μεταφερθούν στη “νέα εταιρία”. Παράλληλα, κατάθεση του αιτήματος για έγκαιρη απάντηση απ’ την πλευρά της διοίκησης (μέχρι και την Τρίτη 4/3).
5.  Kήρυξη Στάσης Εργασίας (3-5 μμ) και Νέα Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 5/3:

(α) Για την επανεκτίμηση της κατάστασης και το πρόγραμμα δράσης μας.

(β) Για την αλλαγή του καταστατικού του Σωματείου (σε συνεργασία με το Σωματείο της Vodafone), ώστε να μην περάσει το σχέδιο των δύο διοικήσεων, να έχουν συναδέλφους στη «νέα εταιρία» που θα είναι ανοργάνωτοι, ασυνδικάλιστοι και απροστάτευτοι.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους στον αγώνα και στις απεργίες που αποφασίζουμε. Με ενότητα και αποφασιστικότητα, υπερασπίζουμε τα δικαιώματα, το μέλλον, την εργασιακή και ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας, ενάντια στα πραξικοπήματα των εργοδοτών. Εργαζόμενοι ενωμένοι, ποτέ νικημένοι”.

—————

Θυμίζουμε την αναίσχυντη ανακοίνωση του Δ/ντη της Wind για την Victus την οποία χαρακτήρισε ωςμια “κίνηση με καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα”, θεωρώντας ότι η μετακίνηση των εργαζομένων σε αυτή αποτελεί για αυτούς “μια μεγάλη πρόκληση” και τους εύχεται “καλή τύχη”. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων είναι η απάντηση στην “πρόκληση”.

 From: ZARKALIS NASSOS 

Sent: Monday, February 24, 2014 1:11 PM
To: Wind Hellas
Subject: ενημερωση
 
Αγαπητοι συναδελφοι,
Με ιδιαιτερη χαρα σας ανακοινωνω ότι ολοκληρωθηκαν οι απαραιτητες ενεργειες προετοιμασιας για αναπτυξη και διαχειριση κοινων υποδομων κινητης επικοινωνιας μεταξυ της Wind Eλλαδας και VodafoneΕλλαδας.
Στις 10 Μαρτιου θα ξεκινησει η λειτουργια της νεας εταιρειας που θα διαχειριζεται ολες τις λειτουργιες που αφορουν στο Δικτυο Προσβασης (σταθμοι βασης). Η νεα εταιρεια θα εχει μετοχους κατά 50% τις Wind Eλλας και Vodafone Ελλας. Ονομαζεται Victus Networks και η εδρα της βρισκεται στην Παλληνη, οπου και θα εργαζονται οι 300 μηχανικοι τηλεπικοινωνιων που τη στελεχωνουν.
 
Η κινηση αυτή εχει πολλαπλα ωφελη:
·         Οι Ελληνες καταναλωτες θα εχουν προσβαση σε ακομη καλυτερες υπηρεσιες κινητης τηλεφωνιας, τοσο σε επιπεδο καλυψης οσο και σε επιπεδο εμπειριας από τις υπηρεσιες κινητης ευρυζωνικοτητας που είναι το μελλον της αγορας μας
·         Η ελληνικη οικονομια θα επωφεληθει από σημαντικες επενδυσεις υψους 150 εκατομμυριων ευρω κατά την πρωτη τριετια λειτουργιας της Victus Networks, από τα οποια 55 εκ ευρω θα επενδυθουν στον τομεα των κατασκευων και 95 εκ ευρω στην αγορα συγχρονου τηλεπικοινωνιακου εξοπλισμου και σε νεες τεχνολογιες. Επιπλεον, η δραστηριοτητα της νεας εταιρειας θα δημιουργησει νεες εμμεσες επενδυσεις υψους 50 εκ ευρω.
·         Η εταιρεια μας θα ενισχυσει σημαντικα το δικτυο της, αρα και την ποιοτητα των υπηρεσιων που προσφερει στους πελατες της
·         Η κινηση αυτή απελευθερωνει σημαντικους πορους για την Wind Ελλας, τοσο σε επιπεδο επενδυσεων οσο και σε επιπεδο λειτουργικου κοστους, καθως τα αυξημενα κοστη αναπτυξης και λειτουργιας ενός υπερσυγχρονου δικτυου θα μοιραζονται αναμεσα σε δυο εταιρειες. Σε επιπεδο επενδυσεων οι ποροι αυτοι θα μας επιτρεψουν να ενισχυσουμε τη διαφοροποιηση μας, ενώ σε επιπεδο λειτουργικου κοστους μας επιτρεπουν να αποφυγουμε οποιαδηποτε άλλη κινηση μειωσης του λειτουργικου μας κοστους θα ηταν πιθανως αναγκαια ώστε να ανταποκριθουμε σε μια συνεχως συρρικνουμενη αγορα.
·         Η κινηση αυτή γινεαι χωρις να χαθει ουτε μια θεση εργασιας. Οι εργαζομενοι που θα στελεχωσουν τη Victus Networks θα μεταφερθουν από τις δυο εταιρειες διατηρωντας πληρως όλα τα εργασιακα δικαιωματα τους.
 
Όπως εχουμε τονισει πολλες φορες, μεσα σε έναν κλαδο που εχασε το 55% των εσοδων του μεσα σε 5 χρονια, η εταιρεια μας επρεπε να προσαρμοστει και να κανει τολμηρες κινησεις προκειμενου να συνεχισει τη δυναμικη της πορεια στην ελληνικη οικονομια. Σημερα ειμαστε μια εταιρεια, από τις λιγες στην Ελλαδα, που προσαρμοστηκε στις νεες συνθηκες αποτελεσματικα. Εδώ και 18 μηνες εχουμε ολοκληρωσει τις κινησεις μας ώστε η εταιρεια να εχει το προσωπικο που χρειαζεται, αποφυγαμε μειωσεις μισθων (με εξαιρεση λιγων διοικητικων στελεχων), και ειμαστε πλεον επικεντρωμενοι στην αναπτυξη της εταιρειας.
 
Σημερα ανακοινωνουμε μια κινηση μα καθαρα αναπτυξιακο χαρακτηρα, σε μια κατευθυνση που ακολουθειται σε ολο τον κοσμο από εταιρειες κινητης επικοινωνιας  ώστε να ανταποκριθουν στις νεες προκλησεις της αγορας.
 
Με την ευκαιρια, θα ηθελα να ανακοινωσω και επισημα ότι, με την επικειμενη μετακινηση του Νικου Μπαμπαλη στο τιμονι της Victus Networks, την ευθυνη για την Τεχνικη Γενικη Διευθυνση της Wind Eλλαδας, μαζι με τα μεχρι τωρα καθηκοντα του, αναλαμβανει ο Νικος Πανοπουλος. Εχω απολυτη εμπιστοσυνη ότι και οι δυο θα συνεχισουν να κανουν εξαιρετικη δουλεια υψηλης ποιοτητας από τις νεες τουε θεσεις.
 
Κλεινοντας, θα ηθελα να ευχαριστησω ολους τους συναδελφους που ξεκινανε μια νεα φαση της καριερας τους μετακινουμενοι στη νεα εταιρεια. Εχουν μπροστα τους μια μεγαλη προκληση, να επιτελεσουν ένα εργο μοναδικο στη χωρα μας ως μελη μιας κορυφαιας ελληνικης εταιρειας τεχνολογιας. Θα εχουν την αμεριστη υποστηριξη των μετοχων της νεας εταιρειας, και τη σιγουρια ότι πισω από τη Victus Networks θα βρισκονται δυο μεγαλοι οργανισμοι που θα εξαρτωνται από την επιτυχια τους.
 
Τους ευχομαι από καρδιας κάθε επιτυχια στη νεα προκληση.
 
Νασος Ζαρκαλης
Για τη σχετική ανακοίνωση του σωματείου της Vodafone σχετικά με τις κινητοποιήσεις βλ. επίσης: 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *