Επίθεση από σουηδούς νεοναζί σε πάρτυ της αναρχοσυνδικαλιστικής νεολαίας στο Μάλμε της Σουηδίας

Ναζί που συνδέονται με το ναζιστικό Κόμμα των Σουηδών (Svenskarnas Parti), συνελλήφθηκαν από τους μπάτσους εχτές το βράδυ και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για  απόπειρα δολοφονίας μετά από την επίθεση με μαχαίρι και τον τραυματισμό τεσσάρων συντρόφων και συντροφισσών στον Μάλμε της Σουηδίας. Η κατάσταση του ενός συντρόφου είναι κρίσιμη.

 

 

Το περιστατικό έγινε εχτές το βράδυ στην περιοχή Möllevången, όπου θεωρείται αριστερή/αυτόνομη συνοικία με πολλά στέκια, κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους. Στο Möllevången υπήρχε πολύ κόσμος εχτές το βράδυ εξαιτιάς διαφόρων δράσεων, πάρτυ και νυχτερινής πορείας στα πλαίσια της Διεθνής Ημέρας για την Γυναίκα. Οι ναζί, που φημολογείται ότι δεν είναι από το Μάλμε, εμφανίστηκαν έξω από πάρτυ που διοργάνωνε η νεολαία της αναρχοσυνδικαλιστικής πρωτοβουλίας, πολύ κοντά στον κοινωνικό χώρο Glassfabriken, και μοίραζαν φυλλάδια ρατσιστικού περιεχομένου ενώ γέμισαν την περιοχή με αυτοκόλλητα με αναφορές στο ναζιστικό Κόμμα των Σουηδών. Όταν έγιναν αντιληπτοί από τους συντρόφους και άλλο κόσμο που βρίσκονταν έξω από το πάρτυ ξεκίνησε ολιγόλεπτη σύγκρουση με εκσφεδονισμό μπουκαλιών, ποδηλάτων κα. Οι ναζί αντέδρασαν με το να βγάλουν μαχαίρια και επιτέθηκαν σε τέσσερα άτομα, δύο γυναίκες και δύο άντρες, τραυματίζοντας σοβαρά δύο από αυτούς. Ο ένας έχει διαμπερές τραύμα στο ύψος του πνεύμονα ενώ ο άλλος βρίσκεται σε καταστολή και σε κρίσιμη κατάσταση. Ο σύντροφος, Showan Shattak, είναι γνωστός για την αντιφασιστική και αντι-ομοφοβική του δράση τόσο στους δρόμους όσο και στα γήπεδα του Μάλμε.

 

Δύο από τους ναζί βρίσκονται στα χέρια των μπάτσων και αντιμετωπίζουν κατηγορίες απόπειρας δολοφονίας σε πρώτο βαθμό. Να πούμε επίσης ότι τόσο οι μπάτσοι όσο και τα μίντια προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός αναφερόμενοι σε ένα «απλό καυγά εξτρεμιστικών ομάδων», ενώ για πολλές ώρες διέρρεαν ότι τα κίνητρα των δραστών ήταν άγνωστα. Η επίθεση έγινε δίπλα σε πάρκο όπου Αφγανοί πρόσφυγες έχουν καταλάβει διαμαρτυρόμενοι για επικείμενη απελασή τους.

 

Από την στιγμή που το περιστατικό έγινε γνωστό, έχουν καλεστεί πορείες και συγκεντρώσεις σε όλη την Σουηδία. Στο Μάλμε στις 15.00 (ώρα σουηδίας) στο Möllevångstorget, στο Γκέτεμποργκ στις 16.00 στο Järntorget, στην Στοκχόλμη στις 18.00 στο La Mano Monumentet, στην Ουψάλα στις 18.00 στο Slottsbacken, στο Λούντ στις 19.00 στην Stortorget και αλλού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *