Απάντηση της κατάληψης Σινιάλο στην “πρόσκληση” που έλαβε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας*

Πρόσφατα λάβαμε mail από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου)  που εποπτεύεται απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και συνεργάζεται με το Υπουργείο Εξωτερικών. Το  περιεχόμενο του mail  λιτό και περιεκτικό:

Αγαπητοί/-ές συνάδελφοι,

Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε πληροφορίες για τις ημερομηνίες
διεξαγωγής των εξετάσεων για την πιστοποίηση επάρκειας της ελληνομάθειας.”

Παρ’όλη την έκπληξη που μας προκάλεσε ένα τέτοιο mail και κυρίως η προσφώνηση “αγαπητοί συνάδελφοι” , έχουμε βάσιμες υποψίες πως πρόκειται για ομαδική αποστολή ύστερα από “googlάρισμα” της φράσης “μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες”. Θεωρούμε όμως πως είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, γιατί δεν μπορούμε και να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια πιο συνειδητή απόπειρα ενσωμάτωσης σε θεσμικά πλαίσια προκειμένου να αποδυναμωθούν/εξαλειφθούν τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του αυτομορφωτικού προτάγματος.

Ο συγκεκριμένος οργανισμός σε κείμενο του λέει ότι έχει σκοπό “την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και την τόνωση της εθνικής ταυτότητας”. Επίσης, ορίζει συγκεκριμένα νομικά και οικονομικά κριτήρια για το ποιός μπορεί να είναι πομπός και δέκτης στην μετάδοση της γλώσσας, κριτήρια που βασίζονται σε παγιωμένους ρόλους και ιεραρχίες, τα οποία με την σειρά τους τροφοδοτούν ολοένα και περισσότερο ένα σύστημα διακρίσεων και αποκλεισμών .Κανείς “παράνομος” μετανάστης δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην γλώσσα -σε ένα απαραίτητο εργαλείο για την καθημερινή του ζωή-, αλλά ακόμα και ως “νόμιμος” αποκλείεται, αφού πρέπει να καταβάλει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό  για την εκμάθηση και την πιστοποίηση. Το κέντρο ελληνικής γλώσσας ανακηρύσσεται αρμόδιος της “ορθής” μετάδοσης  της γλώσσας συνολικά με πιστοποιήσεις που αναμφίβολα αναπαράγουν ανισότητες, χειραγωγούν ιδεολογικά τη γνώση και  την πουλούν, ενώ ταυτόχρονα, προωθούν σε όλο το φάσμα της καθημερινής ζωής την όξυνση των ταξικών ,οικονομικών ,κοινωνικών, φυλετικών, έμφυλων και πολιτικών διαφορών.

Η υποτιθέμενη προσπάθεια αφομοίωσης των μεταναστών δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια του κράτους να αναγορευτεί σε αρμόδιο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός κοινωνικού προφίλ που θα του χρησιμεύει με σκοπό την εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης κάθε φορά που θα στρέφεται εναντίον διάφορων κοινωνικών ομάδων. Τα πρόσφατα παραδείγματα των τελευταίων χρόνων με τις οροθετικές γυναίκες και την τιμή των οικογενειαρχών πελατών, των ρατσιστικών πογκρόμ και τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης ως απάντηση  στο μεταναστευτικό είναι κάποια μόνο από τα γεγονότα που αποδεικνύουν την παραπάνω πλαστή ανάγκη του κράτους.

Από την μεριά μας, η γνώση αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την προέκταση και την εξέλιξη της ζωής και ως τέτοια την υπερασπιζόμαστε απέναντι σε κάθε θεσμική διαμεσολάβηση που έχει τον αντίθετο σκοπό. Δημιουργούμε αυτές τις συνθήκες που επιδιώκουν το ξεπέρασμα των ιεραρχιών και προκρίνουν την αμφίδρομη-ελεύθερη μετάδοση της γνώσης με γνώμονα τις ανάγκες και τις επιθυμίες του καθενός, χωρίς ρόλους και αντίτιμα. Συνδιαμορφώνοντας  με τους μετανάστες πραγματοποιούμε μαθήματα ελληνικών, τα οποία πέρα από την αυταξία τους, καθιστούν εφικτή τη δημιουργία σχέσεων, την ανταλλαγή σκεπτικών και τη ζύμωση μεταξύ των συμμετεχόντων. Υλική αποτύπωση αυτών των σχέσεων αποτελεί και η από κοινού σύνθεση και έκδοση του «Εγχειριδίου εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες και πρόσφυγες» που δημιουργήθηκε  μέσα από την διεξαγωγή των μαθημάτων.

Η δημιουργία σχέσεων με τους μετανάστες σηματοδοτεί την χάραξη προοπτικών για το ξεπέρασμα της αθλιότητας των κυρίαρχων.

Ομάδα για την αυτομόρφωση και ενάντια στην εκπαίδευση
Κατάληψη Σινιάλο

 

sinialo

*αναδημοσίευση από το site της κατάληψης Σινιάλο:https://sinialo.espiv.net/%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83/

Τέλος συζήτησης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *