“Ιστορίες μνημονιακής τρέλας” ή αλλιώς εμπειρίες εργαζομένων στα προγράμματα voucher

Εντός του Απριλίου θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα voucher του ΟΑΕΔ για νέους έως 29 ετών. Με αφορμή την ανακοίνωση αυτή, σκεφτήκαμε να σας “γνωρίσουμε” λίγο καλύτερα τον κόσμο των voucher-άδων, αναπαράγοντας κάποιες εμπειρίες των εργαζομένων στα προγράμματα voucher.

Οι “ιστορίες μνημονιακής τρέλας” -όπως οι ίδιοι τις αποκαλούν- είναι αναπαραγωγή από το site των V for Voucherades :  http://vforvoucherades.blogspot.gr/

v

Οι ιστορίες των voucher-άδων είναι ανώνυμες για την προστασία των εργαζόμενων από τις οποιεσδήποτε διαθέσεις εργοδοτών ή ΚΕΚ…
 
  
ο Α.
Εγώ ξεκίνησα το πρόγραμμα αρχές Οκτώβρη. Γνώριζα από την αρχή ότι τα χρήματα θα μπουν σε 2 δόσεις. Το θεωρητικό επίδομα το πληρώθηκα 30 Δεκέμβρη. Σχετικά γρήγορα σε σχέση με τους άλλους, ανήκω στους τυχερούς.
Ξεκίνησα την ωφέλεια μου σε ένα φροντιστήριο ως φιλόλογος, αυτό που έχω σπουδάσει. Δεν ήρθε κανένας επόπτης από το ΚΕΚ για έλεγχο ενώ αντίθετα μία μέρα έσκασε μύτη ο ΟΑΕΔ. Εκείνη την ώρα έκανα διάλειμμα και έλειπα από τη δουλειά γιατί είχα πάει στη τράπεζα. Γύρισα μετά από 15 λεπτά και ο αρμόδιος από τον ΟΑΕΔ το μόνο που έλεγξε ήταν εάν είμαι εγώ που δουλεύω εκεί και το παρουσιολόγιο.
Το Γενάρη ξεκίνησε κι άλλος Voucheras, στον οποίο ήρθε το χαρτί του στρατού για να παρουσιαστεί. Το Μάρτη μπαίνει φαντάρος ενώ η πρακτική του τελειώνει 5 Μάη. Ο εργοδότης μας, μου λέει, έλα εσύ στη θέση του και θα δηλώνεσαι και θα υπογράφεις στη θέση του άλλου!!!Και γιατί να μην το κάνω, εσείς στη θέση μου το ίδιο δε θα κάνατε; Εφόσον δεν υπάρχει κανένας έλεγχος; Ακόμα και ο ΟΑΕΔ που εμφανίστηκε δεν έκανε σωστά τη δουλειά του.
 
 
 
η Κ. Ξεκίνησα την ωφέλεια μου τέλος Γενάρη σε ένα site. Γενικά οι συνθήκες εργασίας είναι καλές. Με τα ΚΕΚ φυσικά δεν υπάρχει καμία συνεννόηση. Όταν τελειώσαμε τη θεωρητική κατάρτιση τους ρώτησα αν είναι συνεπής στις πληρωμές τους και γέλασαν!!! Μου είπαν, όταν ξεκινήσεις τη πρακτική μη παίρνεις κάθε μέρα τηλέφωνο να ρωτάς πότε θα μπουν τα λεφτά. Το πότε θα πληρωθούμε βέβαια, δεν το γνωρίζουν.
 
ο Γ. Εγώ ξεκίνησα την ωφέλεια μου στη Vodafone. Εγώ και άλλοι 10 Voucherades. Μετά τη πρακτική με κράτησαν με 4μηνη σύμβαση 6ωρο. Βέβαια δούλευα 12ωρα και 13ωρα και πληρωνόμουν υπερωρίες σε κουπόνια Σκλαβενίτη, Πλαίσιο, Hondos κ.α. Καινούρια πατέντα αυτή! Γενικά το κλίμα δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για τους Voucherades. Από τα 10 άτομα κράτησε μόνο 2-3 άτομα. Τα χρήματα τα πήρα μετά από 4 μήνες.  
 
η Λ. 
Εγώ πήγα στο ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ. Τα θεωρητικά ήταν σε γενικές γραμμές καλά και τώρα κάνω πρακτική σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο. Τη πρακτική τη βρήκα μόνη μου, το ΚΕΚ δε βοήθησε καθόλου.
 
η Ε. Η όλη ιστορία ξεκινάει με τα γνωστά Voucher. Έκανα τα χαρτιά μου για τα Voucher, γίνομαι δεκτή από το πρόγραμμα και παράλληλα είχα κάνει τα χαρτιά μου και σε κοινωφελή πρόγραμμα. Προσωπικά προτιμώ να πάω σε κοινωφελή και όταν το είπα στο ΚΕΚ ξεκίνησε ο πόλεμος… 
Ισχυρίζονται ότι άμα φύγω από τα Voucher δε θα φτάσουν τα άτομα για να γίνει τμήμα και εξαιτίας μου θα φύγουν 4 άτομα, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Έχει ξεκινήσει μια συστηματική πίεση, όχι γιατί τους ενδιαφέρει τι θα κάνω αλλά για να μην χάσουν τα λεφτά που παίρνουν ανά άτομο και αφορολόγητα παρακαλώ!!
 
ο Μ. 
Εγώ είμαι σε Κοινωφελή πρόγραμμα. 
Υπέγραψα αναγγελία πρόσληψης αρχικά και μετά πρόσληψη το οποίο φυσικά δεν αναφέρει περαιτέρω εργασιακά δικαιώματα μόνο ονοματεπώνυμο και την εταιρία δεν είναι δηλαδή κάποια σύμβαση εργασίας. Τα χρήματα τα παίρνουμε σε 3 δόσεις, η πρώτη 40% του χρηματικού ποσού, η δεύτερη 50% και η τρίτη 10%. Η τελευταία δόση άργησε 5 ολόκληρους μήνες. 
Εμείς στα κοινωφελή δεν έχουμε κανένα δικαίωμα ως εργαζόμενοι, δε δικαιούμαστε καμία άδεια, δε μπορούμε ούτε να αρρωστήσουμε καθώς δε δικαιούμαστε αναρρωτική.
 
 η Ε.
Εγώ ανήκω στους τυχερούς του προγράμματος αυτού. Είμαι μηχανικός έργων υποδομής και κάνω τη πρακτική μου σε μια ναυτιλιακή εταιρία. Ποτέ δε μπορούσα να φύγω στην ώρα μου. Με κρατούσαν παραπάνω και μου πρόσφεραν 300 ευρώ για τις υπερωρίες. Δε τα δέχτηκα φυσικά! Προσπαθούσα να φύγω, όποτε μπορούσα, στην ώρα μου. 
Πριν από 2 βδομάδες με φώναξε ο υπεύθυνος και μου ανακοίνωσε ότι θέλουν να με κρατήσουν στην εταιρία. Με ρώτησε πόσα χρήματα θέλω για να  του απαντήσω, πόσα μου προσφέρετε! Μου ξεστομίζει ένα μισθό των 501 (!) ευρώ  (που για ναυτιλιακή εταιρία είναι ε-λ-ά-χ-ι-σ-τ-α). «Εγώ για 500 ευρώ δε κάθομαι» ,του απαντάω. Μου χαμογελάει και μου λέει έτσι σε θέλω!! Αργότερα μου ανακοίνωσε ότι με δέχονται για 900 ευρώ μισθό! Για να λέμε και κάτι θετικό και χαρούμενο που βγήκε από το πρόγραμμα αυτό!!
 
 ο Β.
Δεν έχω καμία εμπειρία ακόμα από τη πρακτική ωφέλεια μου . Βρίσκομαι στη φάση της θεωρητικής κατάρτισης και έχουν ξεκινήσει από τώρα τα παρατράγουδα. Οι καθηγητές έχουν αρχίσει τη κατήχηση ότι η αγορά είναι πολύ σκληρή και ανταγωνιστική και ότι όσο αφορά το ωράριο πρέπει να καθόμαστε παραπάνω και να μη λέμε και κουβέντα. 
Μας φουσκώνουν τα μυαλά ότι θα γίνουμε οι επόμενοι προϊστάμενοι και ηγέτες αυτής της χώρας. Στο τμήμα μου όλα τα παιδιά είναι πτυχιούχοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με μεταπτυχιακά και όλων μας τα όνειρα είναι να βρούμε δουλειά στο τομέα μας. Για να δούμε….
 
η Μ.
Τα ΚΕΚ είναι άχρηστα!! Όχι μόνο σε αυτό που πήγα εγώ ,αλλά γενικά ΟΛΑ!! Δε με βοήθησε κανένα να βρω πρακτική στο τομέα μου. Πήγα σε διάφορα ΚΕΚ καθώς και σε ημερίδα που είχε διοργανωθεί που συμμετείχαν τα μεγαλύτερα ΚΕΚ στην Ελλάδα για να βρω δουλειά. Όλοι μου απαντούσαν ότι το επάγγελμα μου είναι πολύ εξειδικευμένο ενώ υπάρχει εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια. Η όλη αντιμετώπιση από το ΚΕΚ που συνεργάστηκα ήταν μετά από 3 ή 4 συνεντεύξεις που είχα κάνει να γελάνε και μου λένε ,”ξέρεις πόσα βιογραφικά έχω να στείλω και να, θα σε βάλω εδώ στη στοίβα με τους υπόλοιπους…”.
Τα θεωρητικά ήταν άχρηστα ,αν και δε με χάλασε καθόλου να πληρώνομαι και να παίζω παιχνιδάκια με πλαστελίνες! Και, τέλος εκτός ότι τα ΚΕΚ έχασαν τη σύμβαση μου και τα έριξαν σε μένα, δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος από κανέναν. Σκεφτείτε, η υπεύθυνη προσωπικού στην εταιρία μου τόσο καιρό έστελνε το παρουσιολόγιο σε άλλο ΚΕΚ και δεν έχει ενδιαφερθεί να πάρει κανένας τηλέφωνο να δει τι γίνεται!
 
η Χ.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Έκανα την αίτηση μόνη μου μέσω internet και μόλις είδα ότι είχα επιλεγεί, τότε απευθύνθηκα σε ΚΕΚ. Είχα καταλάβει από νωρίς τι κυνηγητό και τι ψέμματα έλεγαν στους υποψηφίους για να «κλείσουν» τον πελάτη πριν καν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Γιατί για τα ΚΕΚ πελάτες είμαστε. Κάνω λοιπόν μία πρώτη συζήτηση με την υπεύθυνη του ΚΕΚ, η οποία μου προτείνει μία θέση της αρεσκείας μου σε γνωστή εταιρεία.
 
Συμφωνούμε, δεν περνάω καν από συνέντευξη (ανησυχητικό) και επιλέγομαι από την εταιρεία. Η εταιρεία είχε δύο παραρτήματα και η συμφωνία ήταν να δουλέψω στο παράρτημα που ήταν κοντά στον τόπο κατοικίας μου. Υπογράφω τη σύμβαση και πηγαίνω στη δουλειά. Πρώτη μέρα λοιπόν με το άγχος στο κόκκινο, καταφτάνω και διαπιστώνω ότι κανείς δε με περίμενε! Αφού πέρασε κανα δίωρο μέχρι να αποφασίσουν τί θα με κάνουν λαμβάνω τηλεφώνημα από τον υπεύθυνο προσωπικού, ο οποίος μου λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν υπάρχει δουλειά για μένα στο συγκεκριμένο παράρτημα και να μεταφερθώ στο άλλο παράρτημα (2μιση ώρες από το σπίτι μου) όπου εκεί θα έχω σαφείς αρμοδιότητες.
 
Γίνομαι έξω φρενών, καλώ το ΚΕΚ και αρχίζω να ωρίομαι. Ευτυχώς το ΚΕΚ σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας με υποστήριξε. Η σύμβαση που είχα υπογράψει όριζε ξεκάθαρα το χώρο διεξαγωγής της πρακτικής μου και μάλιστα, είχα προειδοποιήσει το ΚΕΚ ότι δε θα υπέγραφα εάν ο τόπος δεν υπήρχε ρητά μέσα στη σύμβαση. Αφού λοιπόν μία εβδομάδα -μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο- δεν έκανα ΤΙΠΟΤΑ (απολύτως τίποτα, απλά δήλωνα παρουσία) μεταφέρθηκα στο τμήμα που επρόκειτο να δουλέψω.
 
Όσον αφορά το κομμάτι των αρμοδιοτήτων, «λάντζα» έβγαλα, δουλειά ενός έτους που είχε συσσωρευτεί επειδή ήταν πολύ αγγαρεία για να ασχοληθεί κανείς. Έμαθα πράγματα, δε μπορώ να πω πολλά, αλλά έμαθα. Κυρίως έμαθα να μην τα παίρνω όλα στα σοβαρά, ούτε πολύ προσωπικά. Οι voucherάδες ήταν γενικά παιδιά ενός κατώτερου Θεού, που οι «παλιοί» δεν έκαναν τον κόπο να γνωρίσουν ή να μεταδώσουν γνώση. Αλλά αυτός είναι ο ιδιωτικός τομέας, το έμαθα και αυτό.
 
Ο επόπτης του ΚΕΚ ούτε καν εμφανίστηκε… Ούτε τηλεφωνικά δε μιλήσαμε. Εγώ επικοινώνησα με το τμήμα προσωπικού μπας και με κρατήσουν με τη συνέχεια του προγράμματος αλλά η εταιρεία δεν κράτησε κανέναν με το πρόγραμμα.
 
Όσο για τα χρήματα, την εκπαίδευση την πληρώθηκα 4 μήνες περίπου μετά και τώρα περιμένω το ποσό της πρακτικής. Από το ΚΕΚ λαμβάνω μία έλλειψη προθυμίας για εξυπηρέτηση αλλά είναι λογικό καθώς πήραν από εμένα το voucher και έβαλαν πλώρη για άλλους κατόχους voucher… Και εις άλλα με υγεία….

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *