Κάλεσμα για ένα ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό… για μια νέα κοινωνία – Γνωριμία με το ελληνικό τμήμα των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου

cropped-cropped-new-iwwgr2

 

Καλώς ήλθατε στο ελληνικό τμήμα των

Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου.

 

Οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (Industrial Workers of the World) γνωστοί και ως Wobblies, είναι ένα από τα πιο παλαιά και ιστορικά επαναστατικά συνδικάτα διεθνώς. Δημιουργήθηκε το 1905 στο Σικάγο από αναρχικούς, σοσιαλιστές και ριζοσπάστες συνδικαλιστές με στόχο την οργάνωση ενάντια στον καπιταλισμό και τον εξαρτημένο συνδικαλισμό καθώς και την υποστήριξη ενός διαχρονικού οράματος για την οργάνωση και χειραφέτηση όλων των εργαζομένων. Για την IWW, ο ακηδεμόνευτος συνδικαλισμός, ο αντι-ιεραρχικός τρόπος οργάνωσης, η άμεση δράση και η κατάργηση της μισθωτής εργασίας αποτελούν βασικά συστατικά του τρόπου λειτουργίας της.

Οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (ΙWW) αποτελούν μια διεθνή ένωση εργαζομένων που βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης, χωρίς αρχηγούς και γραφειοκρατία και χωρίς διακρίσεις όσον αφορά την εθνικότητα, το φύλο ή τη θρησκεία. Είναι μια συνδικαλιστική οργάνωση όπου όλες οι αποφάσεις παίρνονται από τους ίδιους τους εργαζομένους, στη βάση, με δημοκρατικές διαδικασίες. Η IWW εμπνέεται από την πλούσια εμπειρία του επαναστατικού βιομηχανικού συνδικαλισμού, αντλεί διδάγματα από την πείρα των κοινωνικών και εργατικών διεκδικήσεων με βασική πεποίθηση ότι ο καπιταλισμός δεν βελτιώνεται αλλά ανατρέπεται.

Το ελληνικό τμήμα της IWW αποτελεί τον θεμελιώδη οργανωτικό βραχίονα του συνδικάτου με στόχο την συγκρότηση του αγώνα για την χειραφέτηση όλων των εργαζόμενων ενάντια στην μισθωτή εργασία.  Αποτελεί  μια ακηδεμόνευτη συνδικαλιστική ένωση που δεν εξαρτάται από καμία πολιτική παράταξη ή κόμμα, δεν διεκδικεί καμία θέση εξουσίας (πολιτική ή συνδικαλιστική) πέρα από την αυτοδιεύθυνση των ίδιων των εργαζομένων. Η IWW Ελλάδος είναι συλλογικότητα με οριζόντια δομή οργάνωσης ενάντια σε  κάθε διαδικασία που οδηγεί στον «δημοκρατικό» ή οποιονδήποτε άλλον συγκεντρωτισμό, την γραφειοκρατία και την αυθαιρεσία της ηγεσίας.

Στόχος του ελληνικού τμήματος των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου είναι η οργάνωση των αγώνων πέρα από συντεχνιακές σκοπιμότητες, χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα σε δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, σε ειδικευμένους και ανειδίκευτους εργάτες, σε γυναίκες και άντρες, σε Έλληνες και ξένους. Στοχεύουμε στην αυτοοργάνωση και την άμεση δράση των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς χωρίς καμία άλλη διαμεσολάβηση. Η IWW δεν διαπραγματεύεται με την εργοδοσία ή τους πολιτικούς θεσμούς και βάζει πάντα το ζήτημα της γενικής απεργίας για την κατάργηση του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος και την ανατροπή του καπιταλισμού.

Σε μια εποχή που η γενικευμένη καπιταλιστική αναδιάρθρωση επιτίθεται στα εργασιακά κεκτημένα που αποκτήθηκαν με αίμα, σε μια εποχή που η άνοδος του φασισμού διαχωρίζει τους εργαζομένους σε έλληνες και «ξένους» και που βαφτίζει ως «λαθραίους» ή παράνομους κάθε έναν που δεν υποτάσσεται στην εθνική ενότητα και στην υποτέλεια που ζητούν τα αφεντικά, ήρθε η ώρα για την συγκρότηση και οργάνωση όλων των εργαζομένων. Για ένα δυνατό και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό.

Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε όχι μόνο στον καθημερινό αγώνα ενάντια στους καπιταλιστές αλλά και για να διαμορφώσουμε τη δομή της νέας κοινωνίας μέσα στο κέλυφος της παλαιάς.

 Μάρτιος 2014

κατεβάστε το σε pdf

http://iww.org.gr/?page_id=27

 

4 απαντήσεις στο “Κάλεσμα για ένα ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό… για μια νέα κοινωνία – Γνωριμία με το ελληνικό τμήμα των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου”

  1. Διασπαστική κίνηση την ώρα που ήδη υπάρχουν δυο αναρχοσυνδικαλιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα.

  2. Τη στιγμή που στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη δύο αναρχοσυνδικαλιστικές οργανώσεις (η ΕΣΕ και η Ροσινάντε/η Ροσιναντε και η ΕΣΕ…) που πασχίζουν να μαζικοποιηθούν έχουν κάποιοι την φαεινή ιδέα να φτιάξουν μία τρίτη οργάνωση που να μιλάει εμμέσως πλην σαφώς για αναρχοσυνδικαλιστική οργάνωση των εργατών. Πολύ ωραία διασπαστική ιδέα.

    Βρισκόμαστε σε μία από τις πλέον κρίσιμες στιγμές της εργατικής τάξης, όπου η τάξη μας δέχεται μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις, και ο αναρχοσυνδικαλισμός/ελευθεριακός συνδικαλισμός ειναι κατα τη μου γνώμη ένα πολύ ισχυρό εργαλείο που μπορέι να χρησιμοποιήσουμε απέναντι στους καταπιεστές μας, και αντί να έχουμε λογικές ενότητας, κοιτάμε να έχει ο καθένας το μαγαζάκι του.

    Μπράβο στον ελληνικό ελευθεριακό χώρο που απέδειξε για άλλη μια φορά ότι κουβάλαει στη πλάτη του όλα τα κουσούρια της αριστεράς.

  3. (Aν και καθυστερημένα)
    Η πλάκα θα είναι να εμφανιστούν από πουθενά αύριο 10 άτομα με όνομα τύπου: Φίλοι της ΑΙΤ ή Ελληνικό τμήμα της ΑΙΤ και να φτιάξουν και 4ή οργάνωση τη στιγμή που ήδη οι υπάρχουσες α/σ οργανώσεις θα μπορούσαν να γίνουν μέλη της ΑΙΤ. Η να εμφανιστούν οργανώσεις του στυλ “Οργάνωση για την ανασυγκρότηση της ΕΣΕ ή της ΑΠ Ροσ.

    Πέρα από τη πλάκα εμένα γνώμη μου είναι ότι αφού δεν υπάρχουν τρομερές διαφορές (η και καθόλου) μεταξύ ΕΣΕ και ΑΠ Ροσ. να κάνουν σηζητήσεις για την ένωση τους, μία κίνηση που θα φέρει και άλλο κόσμο από τον α/α χώρο, από τα πρωτοβάθμια ή ίσως και πρωιν αριστερούς στον α/σ χώρο.

    Μάκαρι να υπάρξει διάλογος…

  4. Aς μην ασχολόυμαστε άλλο με αυτή την αηδία. Η είδηση είναι ψευδής.

    Oι IWW (Βιομηχανικόι Εργάτες του Κόσμου) διαψεύδουν την ύπαρξη ελληνικού τμήματος, και οι IWW των ΗΠΑ δεν γνωρίζουν το παραμικρό παρόλο που στο σαιτ φαίνεται ότι έχουν κάποια σχέση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *