H ICAP πέτυχε με εκβιασμό να πληρώνει εργαζόμενους-δούλους με κουπόνια

enoikiazomenoi ergazomenoiΜε εκβιασμό η διοίκηση της ICAP κατόρθωσε να αποσπάσει από εργαζόμενους που «δανείζει» στην Εθνική Τράπεζα τη συναίνεσή τους σε μια ακόμη μείωση μισθού.

Προκειμένου να ανανεώσει τις συμβάσεις των εργαζομένων στο Κέντρο Φερεγγυότητας της Διεύθυνσης Εταιρικών Πιστοδοτήσεων σε αορίστου χρόνου, τους ανάγκασε να δεχτούν να μετατραπεί ένα τμήμα του μισθού τους σε… κουπόνια. Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι υφίστανται άλλη μια μείωση μισθού, αφού τα δώρα και το επίδομα αδείας θα υπολογίζονται με το νέο χαμηλότερο μισθό.
Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, οι εργαζόμενοι έχουν ήδη υποστεί μειώσεις που σωρευτικά φθάνουν το 50% των αποδοχών τους. Η Εθνική Τράπεζα, ως έμμεσος εργοδότης, δεν δέχτηκε να διαπραγματευτεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και παρά την πολυετή προϋπηρεσία τους, αλλά και την επιμέλεια που έχουν επιδείξει στην εργασία έμειναν έρμαια των διαθέσεων της ICAP.
Τα μικρά ποσά που «εξοικονομούνται» από αυτές τις περικοπές και μάλιστα από τους πλέον χαμηλόμισθους εργαζόμενους της τράπεζας είναι φανερό ότι είναι μηδαμινά για τα μεγέθη της. Η ενέργεια αυτή της ICAP και της Εθνικής μάλλον προοιωνίζεται νέο κύκλο μειώσεων και για άλλους εργαζόμενους.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου εργαζομένων:

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Μετά από δεκατέσσερα (14) χρόνια δουλειάς στην Εθνική Τράπεζα και αφού έχουν αλλάξει 6 διαφορετικές εταιρείες από τις οποίες δανείζονται, οι συνάδελφοι που εργάζονται στο Κέντρο Φερεγγυότητας της Διεύθυνσης Εταιρικών Πιστοδοτήσεων πρέπει – κατά την εταιρεία – να δεχτούν και νέα βλαπτική μεταβολή. Τους ζητείται να υπογράψουν νέα σύμβαση εργασίας με 10% μείωση μισθού – η τρίτη από την αρχή της κρίσης. Σαν αντιστάθμισμα δίνεται ένα ποσό σε κουπόνια (ticketrestaurant), μία παροχή που όμως «θα μπορεί να τροποποιηθεί ή να διακοπεί« με την πρώτη ευκαιρία.

Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που με τις επιδόσεις τους στην εργασία έχουν στηρίξει την υπηρεσία και έχουν δεχτεί επαίνους διότι σε σχέση με τον ανταγωνισμό τα ποσοστά επιστρεφόμενων επιταγών (ακάλυπτων επιταγών ) είναι τα χαμηλότερα. Έχουν ήδη δεχτεί μειώσεις μισθών και έχουν δει συναδέλφους τους να απολύονται ενώ την ίδια στιγμή γίνονται νέες προσλήψεις.

Η εταιρεία είναι κερδοφόρα, έχοντας αποκομίσει άλλωστε, εδώ και χρόνια τεράστια κέρδη από την δική μας δουλειά. Η Τράπεζα, όπως και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες επιχορηγείται συστηματικά από το κράτος και επίσης παρουσιάζει κέρδη (809 εκ. ευρώ για το 2013). Για τους εργαζόμενους όμως επιφυλάσσουν μόνο μειώσεις μισθών ή/και απολύσεις.

….

Συνάδελφοι,

Ομολογήθηκε ανοιχτά από την εταιρεία ότι η κίνηση αυτή δεν θα αφορά μόνο το συγκεκριμένο τμήμα, δεν είναι παρά μόνο η αρχή για νέο κύκλο μειώσεων μετά τις περικοπές επιδομάτων και τις αυθαίρετες αλλαγές ειδικότητας που μας έχουν συνηθίσει.

Ζητάμε από την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να επανεξετάσει το θέμα και να μας εξηγήσει τους λόγους που δικαιολογούν αυτές τις κινήσεις από την πλευρά της εταιρείας .

Δεν δεχόμαστε και νέα βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας μας.

Το Δ.Σ.

του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα.

http://sydaptt.org

Αναδημοσίευση από: εργασιακό δελτίο

http://ergasiakodeltio.wordpress.com/2014/04/23/h-icap-%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CE%BA%CE%B2%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%B6/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *