Σωματείο Εργαζομένων Vodafone – Πάναφον – Συμμετέχουμε στην απεργία την Πέμπτη 1η Μάη – Στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις

solidarity-1Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά!

– Συμμετέχουμε στην απεργία την Πέμπτη 1η Μάη
– Στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Εβδομήντα χρόνια από την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του 1944 (εκτέλεση 200 αγωνιστών στην Καισαριανή από τα κατοχικά στρατεύματα), η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας κάτω από τις ισοπεδωτικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Τέσσερα χρόνια μνημονίων είχαν σαν αποτέλεσμα η ανεργία να φτάσει με βάση τα επίσημα στοιχεία στο 28%, στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη, ενώ στους νέους μεταξύ 15-24 ετών πάνω από 60%. Πάνω από οκτακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι από έναν ως και δώδεκα μήνες. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας επεκτείνονται, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία θεριεύει.
Οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 40%, την ώρα που η φορολογία αυξάνει και διαλύονται οι παροχές σε υγεία και παιδεία. Ο κατώτερος μισθός κατεβαίνει συνεχώς για να γίνει ανταγωνιστικός με τους μισθούς της Βουλγαρίας, Ρουμανίας κτλ. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι συντάξεις, με τα ασφαλιστικά ταμεία να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της κατάρρευσης. Ο πληθυσμός που απειλείται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό έφτασε το 2011 στο 34,6 % και σίγουρα αυξήθηκε ραγδαία τα επόμενα χρόνια. Δεν υπάρχει άθλιο ψέμα, μαύρη προπαγάνδα, χυδαίος εκβιασμός και πολιτικό πραξικόπημα (ψήφιση όλων των μνημονίων και μεσοπρόθεσμων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς καν να διαβαστούν, «ξαφνικός θάνατος» ΕΡΤ κ.λπ.) που δεν έχει επιστρατεύσει η συγκυβέρνηση. Επιβάλλει την εξουσία της με την άγρια καταστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Ένα κράτος έκτακτης ανάγκης ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων με όλο και πιο συχνή απαγόρευση συγκεντρώσεων, επιστρατεύσεις απεργών, δίκες και καταδίκες συνδικαλιστών και εργαζομένων, έχει στηθεί. Οι αγώνες και οι αγωνιστές, τα ιδανικά και οι αξίες του εργατικού κινήματος ταυτίζονται επικίνδυνα με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής με τη «θεωρία των δύο άκρων», καθώς «απειλούν την ομαλότητα» της εφαρμογής των μνημονίων .
Τώρα η συγκυβέρνηση επιχειρεί προεκλογικά και μπροστά στον κίνδυνο της κατάρρευσής της να μας «πείσει» για την αποτελεσματικότητα των μνημονίων. Πολύ περισσότερο με ένα μεγαλύτερο ψέμα ακόμη και από τα «success story» της προηγούμενης περιόδου, υπόσχεται ότι τα μνημόνια τελείωσαν και η χώρα μπαίνει αργά- αργά στην περίοδο της ανάπτυξης. Μόνο με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο ένα πλήθος αντεργατικών μέτρων έχουν ήδη ψηφιστεί όπως απελευθέρωση των απολύσεων, πλήρης απελευθέρωση στις ενοικιάσεις εργαζομένων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, δικαίωμα ανταπεργίας (λοκ άουτ) στους εργοδότες κ.ά. Την ίδια ώρα ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε χιλιάδες πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων.
Όσο για την «ανάπτυξη» αυτή όχι μόνο δεν πρόκειται να έρθει, αλλά ούτε καν να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν σήμερα στην ελληνική οικονομία. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25,2% την τελευταία πενταετία, η μεταποίηση κατά 27% (από το 2005), η οικοδομή κατά 80% από το 2009. Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνει, έφτασε στο 180% του ΑΕΠ. Οι παραγωγικές επενδύσεις μειώθηκαν, ενώ κλείνουν οι τελευταίες μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Χαλυβουργική. Το αδηφάγο τέρας, το χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα, η ολοκλήρωση της σκανδαλώδους ανακεφαλαιοποίησής του θα απαιτήσει μάλλον 10-15 δις επιπλέον.

Συνάδελφοι,
Η συγκυβέρνηση με τη στήριξη της τρόικας, του ΔΝΤ και της ΕΕ βάζει ταφόπλακα στα πιο στοιχειώδη δικαιώματά μας. Αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για την επιβίωση της κοινωνίας και των νέων γενιών. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Ας αποτελέσει η εργατική Πρωτομαγιά το έναυσμα ενός νέου κύματος αγώνων. Με μορφές αυτοοργάνωσης, γενικές συνελεύσεις και επιτροπές, να οργανώνουμε κάθε αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Να προχωρήσουμε σε Γενική Απεργία Διαρκείας για να ρίξουμε τη συγκυβέρνηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, για να επιβάλουμε τις δικές μας ανάγκες. Συμμετέχουμε στην απεργία την Πέμπτη 1η Μάη και ενισχύουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Το ΔΣ του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone – Πάναφον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *