εργασιακό δελτίο # 11 από το omnia sunt communia

redblack smallTην επαναπρόσληψη των 397 καθαριστριών του υπ. Οικονομικών διέταξε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κάνοντας δεκτή τη αγωγή για ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. H νίκη των καθαριστριών του Υπουργείου οικονομικών στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν έχουν δοθεί.

 

redblack smallΈνας ακόμα νικηφόρος αγώνας, αυτή την φορά στα Γιάννενα, όπου επιτεύχθηκε η επαναπρόσληψη του απολυμένου εργαζόμενου ως ντελίβερι στην επιχείρηση Bruno. Έπειτα από τρεις εβδομάδες από την απόλυση του, και με συνεχείς παρεμβάσεις, έγινε η επαναπρόσληψη και ο εργαζόμενος επέστρεψε στην εργασία του. Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα ότι, η αλληλεγγύη αποτελεί το όπλο των εργατών ενάντια στην αυθαιρεσία των αφεντικών.

 

redblack smallΣε απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προχώρησαν την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Μάη, οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ. Την απεργία προκήρυξε η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), με αφορμή τη λήξη του οκτάμηνου της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων της χώρας.

 

redblack smallΓια το θέμα της αξιολόγησης, τρίωρη στάση εργασίας κήρυξαν την Τρίτη οι εκπαιδευτικοί σε Ικαρία και Φούρνους, με την στήριξη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, αλλά και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου.

 

redblack smallΠανελλαδική στάση εργασίας, πραγματοποίησαν την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ, καθώς σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η 8μηνη περίοδος της διαθεσιμότητας πολλών εργαζομένων αυτών των υπηρεσιών και οργανισμών.

 

redblack smallΜε σύνθημα κάτω τα χέρια από το πενθήμερο, δεν θα δουλεύουμε το Σάββατο, εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παρεμβάσεις ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου στις φαρμακαποθήκες. Ειδικότερα, συγκεντρώθηκαν στην «ΦΑΡΜΑΣΕΡΒΙΣ», ιδιοκτησίας του προέδρου του συλλόγου εργοδοτών φαρμακαποθηκών, και στην «ΛΑΙΝ ΦΑΡΜ», ιδιοκτησίας του Γ.Γ. του ίδιου συλλόγου, εκφράζοντας έμπρακτα την αντίθεσή τους στην επιχείρηση απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακαποθηκών, που σχεδιάζουν οι ιδιοκτήτες σε αγαστή συνεργασία με τους φαρμακοβιομήχανους.

 

redblack smallΤα ξημερώματα της 10ης Μάη στη Σύρο, διοργανώθηκε ολόκληρη «καταδρομική επιχείρηση» από την εργοδοσία του Νεωρίου, με τη συνδρομή των λιμενικών αρχών, προκειμένου να φύγει επισκευασμένο πλοίο, χωρίς όμως να έχουν πληρωθεί οι εργατοτεχνίτες που το επισκεύασαν, και ενώ οι εργάτες του ναυπηγείου βρίσκονταν σε απεργία απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους, αφού παραμένουν για καιρό απλήρωτοι. Όπως έγινε γνωστό μόλις εδώ και λίγες ημέρες, οι λιμενόμπατσοι, εξυπηρετώντας πλήρως τα συμφέροντα της εργοδοσίας του Νεωρίου, επέτρεψαν τον απόπλου, παρακάμπτοντας όλους τους κανόνες ασφαλείας των εργαζομένων, ενώ για αντιπερισπασμό “κάποιοι” έβαλαν φωτιά προκειμένου τα τσιράκια τη εργοδοσίας να εκτελέσουν την αποστολή τους ανενόχλητοι.

 

redblack smallΣτη Ζάκυνθο, αναβολή πήρε η δίκη σε βάρος συνδικαλιστών του νησιού για τις 12 – 12 – 2014. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι 4 συνδικαλιστές είναι παρακώλυση συγκοινωνίας, επειδή τον Φλεβάρη του 2010, ημέρα πανελλαδικής απεργίας, συμμετείχαν σε απεργιακή συγκέντρωση και ομιλία στο λιμάνι.

 

redblack smallΣτη Βοιωτία, ανακοίνωση για το εξώδικο που του απέστειλε η εργοδοσία της Σωληνουργίας Θηβών,εξέδωσε το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Βοιωτίας. Υπενθυμίζεται ότι, το εξώδικο αφορά στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε το συνδικάτο στις 30 Απρίλη, έξω από τη πύλη του εργοστασίου της Σωληνουργίας Θηβών, για την εκβιαστική συμπεριφορά της εργοδοσίας, που βάζει σε εκ περιτροπής εργασία για 2 μήνες εργαζόμενους συνδικαλιστές και μη, επειδή δεν συναίνεσαν στις αποφάσεις της.

 

redblack smallΣε 24ωρη απεργία την Τρίτη 13 Μάη, προχώρησαν οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥπΠο), ενώ παράλληλα έκαναν συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί της ίδιας μέρας, στο κτίριο της Μπουμπουλίνας και πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι εργαζόμενοι του ΥπΠο, διαμαρτυρήθηκαν για την μη επανατοποθέτησή τους σε διάφορες υπηρεσίες, μετά από τη λήξη της διαθεσιμότητας στις 21 του μήνα,που στην ουσία σηματοδοτεί και την πιθανή απόλυση τους.

 

redblack smallΑπεργία πραγματοποιήθηκε στις 13 Μάη, από τους εργαζομένους της επιχείρησης «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» στην Λάρισα, αντιδρώντας στην απαίτηση της εργοδοσίας να τσακίσει κι άλλο τις εργασιακές σχέσεις τους, να τους πετάξει στο δρόμο. Ειδικότερα, η εργοδοσία, αφού ξεζούμισε τους εργαζόμενους με υπερωρίες, διπλοβάρδιες, εργασία τα Σαββατοκύριακα, προχώρησε σε απολύσεις μεταλλεργατών, με το πρόσχημα της έλλειψής φόρτου εργασίας.

 

redblack smallΠαρέμβαση συμπαράστασης στους απολυμένους των καταστημάτων Metropolis από αλληλέγγυους, έξω από το χώρο που πραγματοποιήθηκε η Eurovision στην Κοπεγχάγη, πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο 10 Μάη. Οι συγκεντρωμένοι ανάρτησαν πανό με σύνθημα: Η ελληνική συμμετοχή στην Eurovision γίνεται με το αίμα των απολυμένων των καταστημάτων Metropolis.

 

redblack smallΣτα Χανιά, κατολίσθηση σημειώθηκε στο πηγάδι που παραμένει καταπλακωμένος ο 39χρονος εργάτης. Έτσι την Δευτέρα αποφασίστηκε άμεση αναγκαστική παύση της επιχείρησης.

 

redblack smallΑρχαιρεσίες πραγματοποιήθηκαν στην Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσ/νίκης. Η ΕΔΟΘ είναι δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση του Δημόσιου Τομέα.

 

redblack smallΟλοκληρώθηκαν οι εργασίες της διάσκεψης που διοργάνωσε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία στην Αθήνα, με θέμα τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και οι επιπτώσεις τους στους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και τον ρόλο του εργατικού κινήματος.

 

redblack smallΣτην Εύβοια, απολύσεις προσωπικού, απλήρωτη εργασία για τρίτο κατά σειρά μήνα και εφαρμογή 4ημέρου στον «ΜΙΜΙΚΟ», καταγγέλλει το κλαδικό συνδικάτο. Την ίδια στιγμή, η ιδιοκτήτρια εταιρεία όμιλος ΦΙΛΙΠΠΟΥ, προχωρά σε επένδυση σε μηχανές για την παραγωγική διαδικασία, ”επενδύοντας” τον μόχθο των απλήρωτων εργατών.

 

redblack smallΕικοσιτετράωρη απεργία στα δημόσια νοσοκομεία την Τετάρτη, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, (ΠΟΕΔΗΝ). Η ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτύρεται για τη διαδικασία της αξιολόγησης του προσωπικού. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία κάνουν λόγο για «υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση» των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, και «ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των νοσοκομείων”.

 

redblack smallO Σύλλογος Έμμισθων Ιατρών Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Αθήνας-Πειραιά, καταγγέλλει τις εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων στη ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ Αθήνας και στον ΓΑΛΗΝΟ Θεσσαλονίκης, συμφερόντων ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ. Οι απολύσεις έγιναν με το πρόσχημα της “αναδιάρθρωσης” της επιχείρησης, ενώ στην πραγματικότητα στέλνουν μήνυμα εκφοβισμού και “παραδειγματισμού” στους συνδικαλιζόμενους εργαζόμενους, αφού έγιναν μετά τη συμμετοχή των εργαζομένων στις γενικές πανεργατικές απεργίες της 9ης Απριλίου και της 1ης Μαίου.

 

redblack smallΑπόφαση σταθμός κουρελιάζει την τροπολογία Αρβανιτόπουλου σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Άκυρη είναι κάθε απόλυση εκπαιδευτικού που διεκδικεί τα δικαιώματά του και απολύεται για εκδικητικούς λόγους. Το τελευταίο διάστημα όλες οι προσφυγές ιδιωτικών εκπαιδευτικών για εκδικητικές απολύσεις  στη δικαιοσύνη έχουν κερδηθεί, όπως και η τελευταία απόφαση που αφορά στην εργαζόμενη που απολύθηκε από το ιδιωτικό σχολείο Μαντά – Παπαδάτου, όταν διεκδίκησε δεδουλευμένα.

 

redblack smallΣτην Ξάνθη, πολίτες πήραν από τα χέρια των μπάτσων, μικροπωλήτρια. Οι μπάτσοι προσπάθησαν να την συλλάβουν, με την δικαιολογία ότι δεν είχε την απαραίτητη άδεια μικροπωλητή, αλλά τελικά έφυγαν άπραγοι, καθώς η αλληλεγγύη του κόσμου ακύρωσε τα σχέδια τους.

 

redblack smallΑνέστειλαν οι εργαζόμενοι στα “Καρφούρ” την απεργία, καθώς κατάφεραν το πάγωμα της εκ περιτροπής εργασίας από την εργοδοσία. Ωστόσο, συνεχίζουν να διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ, να ανακληθούν οι μειώσεις των μισθών, την επαναφορά όλων των επιδομάτων και την επιστροφή όλων των παρακρατήσεων που έγιναν παράνομα και καταχρηστικά.

 

redblack smallΠαρέμβαση πραγματοποιήθηκε από συντρόφους σε «ενημερωτική» ημερίδα προγράμματος για ανέργους, την Πέμπτη, 8 Μαΐου 2014, στην αίθουσα του «Πνευματικού Κέντρου» του Δήμου Ασπροπύργου. Moιράστηκε κείμενο με μεγάλη ανταπόκριση από τους ανέργους, ενώ δεν έλειψαν και οι απειλές από την εργολαβική εταιρεία-ιδιοκτήτρια ΚΕΚ προς συντρόφους που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη δράση.

 

redblack smallΟ Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής καλεί σε κλαδική απεργία στις 18 Ιουνίου, ως διαμαρτυρία ενάντια στο καθεστώς του «έναντι» και της μη καταβολή του μισθού, καθώς, όπως αναφέρουν, σε πάνω από 800.000 εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα από 3 έως 12 μήνες.

 

redblack smallΑπόλυση εργαζόμενου και στην πολυεθνική «3Ε». Η απόλυση έγινε καθαρά για εκδικητικούς λόγους, και για την ακρίβεια έγινε για καθαρά συνδικαλιστικούς λόγους, γιατί ο εργαζόμενος είναι συνδικαλιστής, και συμμετείχε στον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων της «ΚΟΚΑ – ΚΟΛΑ», ενάντια στο πογκρόμ απολύσεων που έχει εξαπολύσει η «3Ε». Σε συμπαράσταση, σε πανελλαδική 3ωρη στάση εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα ποτά την Πέμπτη 15 Μάη.

 

redblack smallΣτα χέρια των απλήρωτων εργαζόμενων πέρασε ο ραδιοφωνικός σταθμός «Best 92.6».Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ενέκρινε να περάσει ο σταθμός στους εργαζόμενους. Αίσιο τέλος λοιπόν για την πολύμηνη περιπέτεια των εργαζόμενων που συμμετείχαν στο team του πολύπαθου ραδιοσταθμού των πτωχευμένων «Εκδόσεων Λυμπέρη», αλλά τώρα αρχίζουν τα προβλήματα καθώς “τρέχουν” τα έξοδα, ενώ δεν έχουν στην διάθεση τους τα μηχανήματα του σταθμού.

 

redblack smallΣτην Ρόδο καθαρίστρια καταγγέλλει τον ξυλοδαρμό από ιδιοκτήτη ξενοδοχείου. Ειδικότερα, το απαράδεκτο περιστατικό συνέβη στο ξενοδοχείο «Panorama» στην πόλη της Ρόδου ιδιοκτησίας Παναγιωτάκη. Όταν η εργαζόμενη πήγε να ζητήσει τα δεδουλευμένα που της όφειλαν, ο γιος του ιδιοκτήτη την έβγαλε έξω με τη βία και όταν αυτή επέστρεψε επιμένοντας να πάρει τα χρήματα που της όφειλαν, την σήκωσε και την πέταξε με το κεφάλι στο έδαφος. Η εργαζόμενη έχασε τις αισθήσεις της και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου μετά από εξετάσεις δε φάνηκε να έχει ευτυχώς σοβαρή βλάβη. Παρόλα αυτά δεν έχει συνέλθει πλήρως από το περιστατικό.

 

redblack smallΜειώσεις μισθών που φτάνουν μέχρι και 40%, μέσω ατομικών συμβάσεων, για την επανέναρξη των εργασιών, καταγγέλλουν συνδικαλιστές στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Σημειώνεται ότι οι συμβάσεις είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας του Πολεμικού Ναυτικού με τις πολυεθνικές – ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων.

 

redblack smallΤην προκλητική στάση του «Μαρινόπουλου» καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Καταγγέλλει την προκλητική στάση της εργοδοσίας, που αρνείται συνάντηση με το κλαδικό και το επιχειρησιακό σωματείο για να συζητήσουν για την εκδικητική και τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενης στο Σούπερ Μάρκετ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ. Την Τρίτη εργαζόμενοι στον «Μαρινόπουλο», έκαναν παρέμβαση στο κατάστημα της επιχείρησης στο εμπορικό κέντρο «Avenue» στο Μαρούσι, όπου δούλευε η εργαζόμενη, διεκδικώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης.

 

redblack smallΤις απαράδεκτες τρομοκρατικές ενέργειες της Αστυνομίας καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας. Αστυνομικοί ζήτησαν από το Νοσοκομείο Λευκάδας τα στοιχεία των απεργών ,ενώ έκαναν εξακρίβωση στοιχείων σε μετανάστη εργάτη που συμμετείχε σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

 

redblack smallΣύμφωνα με καταγγελία ναυτικών σωματείων στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού γίνεται προσπάθεια κατάργησης του επιδόματος μετεκπαίδευσης για τους σπουδαστές που οι απουσίες τους υπερβαίνουν το 10% της συνολικής διάρκειας των ωρών του προγράμματος.

 

redblack smallΟι εργοδοτικές δολοφονίες δεν έχουν τέλος. Δυστυχώς αυτήν την εβδομάδα, εκτός από την ανείπωτη φρίκη στα ορυχεία της Τουρκίας, σημειώθηκαν και εδώ δύο εργοδοτικές δολοφονίες, σε Ηράκλειο Κρήτης και σε Λάρυμνα. Στην Κρήτη, ένας 52χρονος εργάτης σε εταιρεία συντήρησης ανελκυστήρων, την ώρα της δουλειάς, έπεσε από τον 5ο όροφο κτιρίου και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Στη ΛΑΡΚΟ,  ένας εργαζόμενος 47 ετών έχασε τη ζωή του νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, όταν την ώρα που εργαζόταν έπεσε σε σιλό τροφοδοσίας μεταλλεύματος. Είχε 4 παιδιά, δούλευε σε δουλεμπορική εταιρεία επί 6 μήνες και έμενε στη Μαλεσίνα.

 

redblack smallΤα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καταγγέλλουν την απόλυση των εργαζομένων που δούλευαν με 8μηνη σύμβαση στην Πλοηγική Υπηρεσία. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, το υπουργείο Ναυτιλίας προχωρά στην απόλυσή τους, χωρίς να έχει εκδώσει προκήρυξη για προσλήψεις, πράγμα που συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για την ασφαλή λειτουργία της υπηρεσίας.

 

redblack smallΤην Πέμπτη αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής βρέθηκαν οι σχολικοί φύλακες, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά. Οι σχολικοί φύλακες απωθήθηκαν από τους μπάτσους, ώστε  στη διάρκεια αυτής της νέας κινητοποίησης να μην κλείσουν τη Β. Σοφίας. Στη συνέχεια, με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, όπου πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

 

redblack smallΣτην ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη, καθεστώς εκφοβισμού και τρομοκρατίας προσπαθεί να επιβάλει ο ειδικός εκκαθαριστής της Ernst & Young που έχει αναλάβει την “εκκαθάριση” της εταιρείας. Μεταξύ άλλων, απαγορεύει τη δημοσιοποίηση θεμάτων που αφορούν την εταιρεία ή τους εργαζομένους της στα socialmedia απειλώντας με απόλυση όσους δεν πειθαρχήσουν, αλλά και όσους αντιταχθούν στην προσπάθεια εκφοβισμού τους.

 

redblack smallΤα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ) αποφάσισαν την κήρυξη απεργίας την Πέμπτης, 15 Μαΐου, για όλους τους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς τύπου, που εργάζονται στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ». Αίτημα να καταβληθούν αμέσως οι δεδουλευμένες αποδοχές προς τους εργαζόμενους.

 

redblack smallΣε προειδοποιητική στάση εργασίας την Πέμπτη 15 Μάη, προχώρησαν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Ηλιούπολης ενάντια στην ανάθεση της συλλογής ογκωδών απορριμμάτων σε ιδιώτες.

 

redblack smallΤέλος, η απεργία βλάπτει σοβαρά την υγεία,  αποφάσισε με μεγάλη δε πλειοψηφία η ολομέλεια του ΣτΕ, κρίνοντας συνταγματικές και νόμιμες, τις σχετικές «πολιτικές επιστρατεύσεις» που είχαν επιβληθεί τον προηγούμενο χρόνο, στον χώρο των εκπαιδευτικών και των μέσων μεταφοράς. Έτσι, ουσιαστικά όποια απεργία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μπορεί να απαντηθεί με επίταξη υπηρεσιών με το πρόσχημα «της δημόσιας υγείας» όπως στηρίζει η απόφαση.

[[Το εργασιακό δελτίο μεταδίδεται καθημερινά απο τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ:http://radiofragmata.espivblogs.net/]]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *