Linux και Αναρχία

Δημοσιεύτηκε από

anarchy-and-free-software2

Η πρόσβαση στους υπολογιστές -και οτιδήποτε θα μπορούσε να σε διδάξει κάτι για τον τρόπο που ο κόσμος λειτουργεί- πρέπει να είναι απεριόριστη και απόλυτη.

R. Stallman

Θα με πιστεύατε εάν σας έλεγα ότι θα μπορούσατε να κάνετε ακτιβισμό χωρίς να εργάζεστε μέσα στο «σύστημα», χωρίς να διακινδυνεύετε πως θα… κονομήσετε κάποια ποινή φυλάκισης και πως, όχι μόνον δεν θα σας κοστίσει τίποτα απολύτως μα, θα εξοικονομήσετε και πολλά χρήματα; Για σκεφτείτε το λίγο˙ έχετε την επιλογή είτε να συνεχίσετε να υποστηρίζετε εταιρείες που βασίζονται σε νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας είτε να επιλέξετε κάποιες άλλες λύσεις που αναπτύσσονται και ακμάζουν χωρίς την απειλή της βίας. Η επιλογή είναι καθαρά δική σας. Θέλετε να συμμετέχετε σε αυτό το είδος ακτιβισμού;

Ο λόγος για το λειτουργικό σύστημα που επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε στον υπολογιστή σας. Εάν έχετε τα Windows της Microsoft (ασχέτου έκδοσης), τότε αυτό που στην πραγματικότητα κάνετε είναι να χτυπάτε την ελευθερία. Γιατί; Μα, πέραν του ότι το λέει ο Στάλλμαν ( :D ), τα Windows της Mircosoft (τα ίδια ισχύουν φυσικά και για το λογισμικό της Apple) βασίζονται σε νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας για να εμποδίσουν τόσο τους χρήστες όσο και τους προγραμματιστές να αντιγράψουν ή έστω να αλλάξουν στο παραμικρό στην αρχιτεκτονική του λογισμικού της.

Για να καταλάβετε πόσο όλη αυτή λογική καταστρατηγεί κάθε ίχνος Ελευθερίας, φανταστείτε να αγοράζατε ένα σπίτι που στους όρους του συμβολαίου θα σας απαγόρευε την οιανδήποτε τροποποίηση ή προσθήκη. Όπως το αγοράσετε, έτσι θα πρέπει να το διατηρήσετε.

Μα, αφού το αγόρασα˙ είναι δικό μου. Εγώ θα το χρησιμοποιήσω και θέλω να αλλάξω…

Τι κι αν δεν σε βολεύει και θέλεις να κάνεις κάποιες αλλαγές;

Δεν πα ’να θέλεις; Απαγορεύεται!

Και, φυσικά, απαγορεύεται και η αντιγραφή του.

Μα, το είδε ο αδερφός μου και του άρεσε˙ θέλει να φτιάξει ένα ίδιο. Τι πειράζει;

Απλούστατον (sic)˙

απαγορεύεται!

Κανείς άλλος δεν μπορεί να φτιάξει ένα παρόμοιο˙ ούτε καν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ίδια δομική τέχνη για να κατασκευαστεί κάποιο άλλο σπίτι.
Μπορείτε να το διανοηθείτε; Αλήθεια, πώς θα αντιδρούσατε σε αυτήν την περίπτωση; Θα το αφήνατε να περάσει στο ντούκου και θα το αγοράζατε ένα τέτοιο σπίτι; Παρόλο που θα ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως δεν είστε κατ’ ουσίαν ο ιδιοκτήτης του;

Είτε το δείτε από την πλευρά της αναρχίας είτε το σκεφτείτε από την ηθική αξία του πράγματος, είναι προφανές πως η αρχή της ατομικής ιδιοκτησίας δεν συνάδει με αυτήν της πνευματικής ιδιοκτησίας. Ας μην μείνουμε όμως στην ηθική του θέματος και ας προχωρήσουμε σε κάποιους πιο πρακτικούς λόγους.
Τα Windows της Microsoft είναι γραμμένα με τέτοιο τρόπο που να μην μπορούν ούτε οι χρήστες αλλά ούτε και οι προγραμματιστές να διαβάσουν τον πηγαίο κώδικα. Φανταστείτε δηλαδή να μην μπορείτε να επιθεωρήσετε το ίδιο σας το σπίτι. Δεν θα είχατε ιδέα για το εάν και κατά πόσον τα θεμέλιά του είναι ελαττωματικά. Θα μπορούσαν κάλλιστα να υπάρχουν τερμίτες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στο κτίριο. Τα υδραυλικά και τα ηλεκτρολογικά θα μπορούσαν να είναι σε άθλια κατάσταση. Θα μπορούσαν να υπάρχουν ένα σωρό ανθυγιεινές συνθήκες για τις οποίες θα έχετε πλήρη άγνοια και που, ενδεχομένως, θα απειλούν την ασφάλειά σας.
Το λειτουργικό σύστημα των Windows ή οποιοδήποτε λογισμικό που δεν αφήνει τους χρήστες και τους προγραμματιστές να επιθεωρήσουν την αρχιτεκτονική του μπορεί να περιέχει κακόβουλο κώδικα που απειλεί την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει κώδικας στον Internet Explorer, τον browser της Microsoft, στον Outlook mail client τους ή στο σύνολο του λειτουργικού συστήματος των Windows, που στέλνει τα στοιχεία σας κατ’ ευθείαν στην NSA. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα το ξέρετε και δεν υπάρχει και κανένας τρόπος να το μάθετε.
Το μόνο που γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας είναι ότι, στα Windows, το κακόβουλο λογισμικό επικρατεί. Είναι και θέμα τεχνικής. Με απλά λόγια, φανταστείτε το σπίτι σας να είναι εντελώς ευάλωτο στα στοιχεία της φύσης και στους εισβολείς και εσείς να μην έχετε δικαίωμα να το προστατέψετε. Ούτε να το οχυρώσετε με δομικά υλικά για υγρασία, μούχλα, πυρκαγιά αλλά ούτε και να κάνετε το πιο απλό πράγμα στον κόσμο, να βάλετε μια κλειδαριά ασφαλείας στην πόρτα σας. Ανίκανοι να αντιδράσετε και να προστατέψετε εαυτούς, να πρέπει να εξαρτιέστε πάντα από τον καιρό, από τις πυροσβεστικές και αστυνομικές υπηρεσίες.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα Windows˙ θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η υπ’ αριθμόν ένα απειλή, για την online ασφάλειά μας, είναι το λειτουργικό μας σύστημα.
Η λύση; Το GNU/Linux. Το Ελεύθερο και open-source λογισμικό. Ό,τι μέτρα και να λάβετε με τα κλειστά ιδιοταγή λογισμικά, θα είναι απλά ημίμετρα. Για να χτυπήσετε το κακό στην ρίζα του και να προστατευθείτε online, κρίνεται απαραίτητη η μετάβαση σε Linux.
Το θεωρώ περιττό να τονίσουμε και τα πλεονεκτήματά του όπως ότι είναι πολύ πιο εύκολο στην χρήση από τα Windows και τρέχει πολύ πιο γρήγορα ο υπολογιστής.
Δεν στερείται το παραμικρό από θέμα εμφάνισης, το αντίθετο μάλιστα. Το Linux είναι το δώρο που ήρθε για να ξαναφέρει την χαρά στην τεχνολογία των υπολογιστών.
Και το κυριότερο; Μας δίνει την ευκαιρία να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε το εταιρικό κράτος, επιλέγοντας το Ελεύθερο λογισμικό έναντι των τυραννικών ομολόγων του.
Είναι αναμενόμενο τα κράτη να έχουν μια αέναη επιθυμία να ρυθμίζουν και να ελέγχουν (ΚΑΙ) το Ιντερνέτ, αφού είναι το σύγχρονο μέτωπο της Ελευθερίας και της Ελεύθερης σκέψης. Τα κράτη και οι πολιτείες θέλουν να πολεμήσουν και αυτό το, τελευταίο ίσως, μέτωπο.
Μετατρέπουν τις ιδέες σε ιδιοκτησία.

Αναρχικά σκεφτόμαστε όλοι, καθημερινά.

45

Απλά, οι περισσότεροι είτε το απωθούμε είτε το ντύνουμε με πιο συμβατικά ρούχα. Παίρνουμε επιλεκτικά αυτό που μας συμφέρει και «βαφτίζουμε» ιδεολογικά την τεμπελιά μας επειδή δεν έχουμε σκεφτεί ρεαλιστικά το ενδεχόμενο μιας αναρχικής κοινωνίας. Το άλλο, το πρότυπο, το κατεστημένο, αυτό που έχουμε τόσα χρόνια είναι πιο «σίγουρο»˙ σαν τα Windows ένα πράγμα!

Μπορεί να μην υπάρχει διανομή του Linux ονόματι «Αναρχία», μα χρησιμοποιώντας Linux αντιτίθεσαι στις οιεσδήποτε κατευθυντήριες γραμμές προσπαθεί να σου επιβάλλει το εταιρικό κράτος. Δεν δέχεσαι τίποτα απριόρι και οικοδομείς/αναπτύσσεις εσύ την αρχιτεκτονική των ιδεών σου, γιατί αυτό είναι το λογισμικό˙ εφαρμογή ιδεών.
Οι περιορισμοί που τραβούν την διαχωριστική γραμμή εκεί που τελειώνει η ελευθερία του ενός και αρχίζει η ελευθερία του άλλου, δεν είναι ενεργοί στο Ελεύθερο λογισμικό. Η δική μου Ελευθερία συνεχίζεται και αναπτύσσεται παράλληλα με την δική σου.
Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η λέξη αναρχία, κυριολεκτικά σημαίνει την απουσία της κυβέρνησης (άνευ αρχής),

είναι το Linux/GNU η απόλυτη Αναρχία;
Αν ο Ανοιχτός Κώδικας, απελευθερωμένος από κάθε είδους πατέντα και επιβολή, δεν είναι η πλήρης έννοια της αναρχίας, τότε τι είναι;

O ελεύθερος και ανοιχτός κώδικας του Linux, όπως και ο αναρχισμός δεν είναι ουτοπία. Οι αναρχικοί «χτίζουν» τα οράματά τους για το μέλλον της κοινωνίας, παρατηρώντας την ζωή στην παρούσα στιγμή (όπως είχε πει και ο Κροπότκιν).
Η ανάπτυξη και η επέκταση κλειστών λειτουργικών συστημάτων, όπως τα Windows και το OSX, είναι καθαρά προϊόντα του καπιταλισμοί που εξυπηρετούν μια γενικότερη τακτική του συστηματικού του πλαισίου. Το ζούμε άλλωστε, καθώς με την διάδοση της ψηφιακής πρόσβασης, ολοένα και περισσότερο η κοινωνική και οικονομική πόλωση επιταχύνεται.
Οι σύγχρονες αναρχικές πρακτικές εμφανίζουν μία έντονη αμφιθυμία προς την τεχνολογία, με την ενεργό αντίσταση να συνυπάρχει με την εκτεταμένη χρήση και την ανάπτυξη. Η ευρεία αναρχική πολιτική της τεχνολογίας μπορεί να ευθύνεται γι’ αυτές τις διαφορετικές εκφράσεις, μέσα σε ένα συνεκτικό πλαίσιο. Πολλοί σύγχρονοι αναρχικοί πιστεύουν ότι η τεχνολογία δεν είναι εγγενώς καλή ή κακή, αλλά ότι πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης και να εφαρμόζεται με έναν κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο έτσι ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα εκείνους που την χρησιμοποιούν καθώς και εκείνους στους οποίους επιδρά. Ο Langdon Winner αλλά και άλλοι σημαντικοί θεωρητικοί της τεχνολογίας υιοθετούν την ενύπαρξη των κοινωνικών σχέσεων στον τεχνολογικό σχεδιασμό και στην ανάπτυξη. Αυτή η οπτική δίνει στους αναρχικούς το έναυσμα να κρίνουν τις τεχνολογίες, ανάλογα με την προώθηση των ιεραρχικών ή μη ιεραρχικών κοινωνικών πρακτικών τους, οδηγώντας τους σε τρεις επιλογές δράσης: την κίνηση κατάργησης των άδικων νόμων, την συγκρατημένη έγκριση και την ενεργό προώθηση.

Στο linux υπάρχει ο root (που δίνει και το sudo su)
Στον αναρχισμό είναι η αυτοοργάνωση των κοινωνιών. Κοινώς, όλοι δίνουμε sudo su.

Είναι πολύ απλό, αν συγκρίνουμε τις δομές ανάπτυξης των συγκεκριμένων λειτουργικών συστημάτων, καθώς μέσα σε μια ιεραρχική κοινωνία (Microsoft/Apple) η τεχνολογία τείνει να επιβάλλει εκ νέου την ιεραρχία και την κυριαρχία. Οι διευθυντές/καπιταλιστές θα επιλέξουν την τεχνολογία που όχι μόνον θα προστατεύει αλλά και θα αυξάνει την εξουσία τους (και τα κέρδη τους βεβαίως-βεβαίως) και που, πάντως, σίγουρα δεν θα τους αποδυναμώνει. Έτσι, ενώ συχνά ισχυρίζονται πως η τεχνολογία είναι «ουδέτερη», αυτό δεν ισχύει και δεν μπορεί, δηλαδή, ποτέ να ισχύσει. Με απλά λόγια, η «πρόοδος» μέσα σε ένα ιεραρχικό σύστημα θα αντικατοπτρίζει τις δομές εξουσίας του συστήματος και κατά συνέπεια θα μεταδίδεται και στην κοινωνία (χρήστες).
Λαμβάνοντας υπόψη της βασικές αρχές του ελεύθερου λογισμικού, θα δούμε πως εμπεριέχουν σε αρκετά σημεία τους, μια αναρχική θεώρηση καθώς συνδυάζονται άρρηκτα με την ελευθεριακή σκέψη. Σε αρκετά σημεία της όλης φιλοσοφίας του Ελεύθερου Λογισμικού θα βρούμε στοιχεία του Προμηθεϊκού αντικαπιταλισμού (η προμηθεϊκή διάσταση ενσαρκωμένη στη μορφή του καινοτόμου βιομηχάνου που εφαρμόζει τα πορίσματα της επιστήμης και προωθεί την βιομηχανική ανάπτυξη) και της πρωτογονιστικής κριτικής του πολιτισμού. Το Ελεύθερο Λογισμικό υιοθετεί την ενύπαρξη των κοινωνικών σχέσεων στον τεχνολογικό σχεδιασμό και στην ανάπτυξη. Αυτή η οπτική δίνει στους αναρχικούς το έναυσμα να κρίνουν τις τεχνολογίες, ανάλογα με την προώθηση των ιεραρχικών ή μη ιεραρχικών κοινωνικών πρακτικών τους, οδηγώντας τους σε τρεις επιλογές δράσης: την κίνηση κατάργησης των άδικων νόμων, την συγκρατημένη έγκριση και την ενεργό προώθηση.

Kαι παραφράζοντας ελαφρώς τα λόγια του καλού φίλου αντιεξουσιαστή και πολιτικού κρατούμενου Γιάννη Μιχαηλίδη:

linux

Το άρθρο αυτό, αποτελεί συνέχεια των:
Ελεύθερο Λογισμικό Μαρξισμός και Αναρχία: Ο Πηγαίος Κώδικας
Σύγχρονη Τεχνολογία, Καπιταλισμός και Αναρχισμός!
Είναι το Διαδίκτυο, η Αναρχία σε όλο της το μεγαλείο; [Crypro Anarchy]
Computers VS Computing – Εγκαταλείποντας την ψηφιακή Ουτοπία
Mια κριτική ματιά στην τεχνολογία [Η μηχανή του ελέγχου]
>>> περισσότερα στα tags: #anarchism και #capitalism.

[το άρθρο είναι συνεργατικό]

από το osareana.net

προτεινόμενη διανομή linux από τον anarchosyndikalist

http://www.linuxmint.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *