Ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στη Vodafone σχετικά με τη μεθόδευση της εταιρείας να σπάσει τη συνδικαλιστική οργάνωση και έκφραση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

Αθήνα,  4 Iουνίου 2014

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Απαιτούμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της ΕΣΣΕ

 

Συνάδελφοι,

Μετά την έγκριση του Προτεινόμενου Σχεδίου Ανανέωσης της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από την Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου με την συμμετοχή συναδέλφων από Vodafone και Victus, καλέσαμε τις Διοικήσεις της Vodafone και της Victus για την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Η Διοίκηση της Victus τηρεί σιγή ιχθύος έκτοτε, ενώ την περασμένη Παρασκευή 30 Μαΐου έγινε η δεύτερη συνάντηση του Δ.Σ. του Σωματείου μας με την Διοίκηση της Vodafone.

Στην αρχή της συνάντησης, η Διοίκηση –αποδεχόμενη την καθόλα νόμιμη τροποποίηση του καταστατικού μας, ώστε να καλύπτουμε και τους συναδέλφους που πρόσφατα μεταφέρθηκαν στη Victus – έκανε δεκτά όλα τα αιτήματά μας σχετικά με την συνδικαλιστική μας δράση, που απορρέουν από την τροποποίηση αυτή (εξασφάλιση πρόσβασης στα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου που εργάζονται στην Victus στα γραφεία του Σωματείου μας στο Χαλάνδρι, εξασφάλιση πρόσβασης σε όλα τα μέλη μας -συμπεριλαμβανομένων αυτών που εργάζονται στη Victus- για την διεξαγωγή των Γενικών Συνελεύσεων του Σωματείου μας στις εγκαταστάσεις της Vodafone κλπ.).

Στη συνέχεια το Σωματείο μας παρουσίασε το προτεινόμενο Σχέδιο Ανανέωσης της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, διευκρινίζοντας ότι το ίδιο σχέδιο θα προτείνει και στην Διοίκηση της Victus για τους συναδέλφους που πρόσφατα μεταφέρθηκαν από την Vodafone. Η απάντηση της Διοίκησης της Vodafone ήταν επί της ουσίας ότι «δεν μπορούν να υπογράψουν νέα ΕΣΣΕ λόγω της τροποποίησης του καταστατικού». Και προχώρησαν ανερυθρίαστα στον ωμό εκβιασμό: «Θα υπογράψουμε νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση μόνο αν αφαιρέσετε την τροποποίηση στο καταστατικό σας»!

Είναι καθαρό ότι η Διοίκηση κάνει μια πολιτική επιλογή, μια επιλογή χτυπήματος και επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους. Δεν είναι ότι «δεν μπορεί», είναι ότι «ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ» να υπογράψει νέα Συλλογική Σύμβαση με το Σωματείο μας, παρά το ότι υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει την τροποποίηση του καταστατικού μας. Δηλαδή, ουσιαστικά προσπαθεί: (α) Να απειλήσει ότι μόνο αν δεχτούμε ν’ αφήσουμε ακάλυπτους τους συναδέλφους μας στη Victus, τότε δέχεται να υπογράψει. (β) Να υποδείξει τον «επιτρεπόμενο» και «ανεκτό» (σύμφωνα με τους ίδιους) τρόπο συνδικαλισμού, ώστε (πάλι σύμφωνα με τους ίδιους) να έχουμε το δικαίωμα να υπογράφουμε μαζί τους σύμβαση! Πρόκειται, πέραν όλων των άλλων, και για μια ωμή επέμβαση στην ελευθερία του συνδικαλισμού!

Με τον πιο σαφή και τεκμηριωμένο τρόπο απαντήσαμε:

–          Όποιος κι αν είναι ο χαρακτήρας ενός Σωματείου, όποιο κι αν είναι το σύνολο των εργαζομένων που οργανώνει στις γραμμές του, μπορεί να συνάπτει συλλογική σύμβαση εργασίας με έναν εργοδότη για τους δικούς του υπαλλήλους, εφόσον αυτοί είναι μέλη του. Δεν υπάρχει κανενός είδους νομικό κώλυμα σε αυτό. Είναι καθαρά θέμα βούλησης των συμβαλλομένων μερών (Σωματεία, εργοδότες). Υπάρχουν σωματεία που υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις με περισσότερους από έναν εργοδότες, εφόσον αυτά έχουν μέλη στις επιχειρήσεις τους. Και υπάρχουν εργοδότες που υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις με περισσότερα από ένα Σωματεία, εφόσον αυτά έχουν μέλη στις επιχειρήσεις τους. Μάλιστα παραθέσαμε συγκεκριμένα παραδείγματα τέτοιων Σωματείων και συμβάσεων για να λάβουμε την προκλητική απάντηση της Διοίκησης ότι «δεν την ενδιαφέρει τι γίνεται σε άλλες επιχειρήσεις»!

–          Οι εργαζόμενοι –και μόνο αυτοί- αποφασίζουν για τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθούν, και δεν θα τους το υποδείξει αυτό κανένας εργοδότης, ούτε η Διοίκηση της Vodafone. Οι εργαζόμενοι στη Vodafone και στη Victus έχουμε αποφασίσει να διατηρήσουμε την ενιαία συνδικαλιστική μας οργάνωση και εκπροσώπηση και να παλέψουμε για μια ενιαία Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τόσο για τους εργαζόμενους στη Vodafone όσο και γι αυτούς που μεταφέρθηκαν στη Victus. Γιατί το συμφέρον μας ως εργαζόμενοι βρίσκεται σε αυτή την ενότητα. Και δεν προτιθέμεθα να θυσιάσουμε τα συμφέροντά μας, την ενότητά μας, ούτε να υποκύψουμε στους εργοδοτικούς εκβιασμούς.

 

Συνάδελφοι,

η Διοίκηση της Vodafone ανακαλύπτει ένα φανταστικό «πρόβλημα», για να συγκαλύψει την εχθρότητά της απέναντι στην τροποποίηση του καταστατικού του Σωματείου μας. Είναι καθαρό ότι προσπαθεί με αφορμή την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε με την ίδρυση της Victus και την ακούσια μεταφορά των τεχνικών συναδέλφων. Δηλαδή να διαιρέσει τους εργαζόμενους, να σπάσει την ενιαία συνδικαλιστική τους οργάνωση και έκφραση, να πετάξει τους τεχνικούς της Victus έξω από το Σωματείο σήμερα, για να μπορεί να ξεφορτωθεί με τον ίδιο τρόπο οποιοδήποτε άλλο τμήμα αύριο. Τι κι αν η ίδια η εταιρεία μας διαβεβαίωνε μέχρι πολύ πρόσφατα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα με την δημιουργία της Victus.

Επιθυμεί έτσι να αποδυναμώσει συνολικά το Σωματείο, ώστε εν τέλει να καταργήσει την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τόσο στη Victus όσο και στη Vodafone και σε οποιοδήποτε άλλη εταιρία εμπλακεί. Για να επιβάλει παντού ατομικές συμβάσεις των 500 ευρώ και να διαλύσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, χωρίς να υπάρχει πλέον τίποτα εξασφαλισμένο από τον μισθό μέχρι και το διάλειμμα μας.

 

Διαμηνύουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι την μάχη αυτή θα την δώσουμε μέχρι τέλους. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους συναδέλφους και στα μέλη του Σωματείου μας, στο ίδιο το Σωματείο μας, που την αγωνιστική του πορεία την παρακολουθούν με ενδιαφέρον και αλληλεγγύη και δεκάδες άλλα σωματεία, ομοσπονδίες, εργαζόμενοι κ.λπ. Γιατί για εμάς δεν υπάρχουν εργαζόμενοι πρώτης και δεύτερης ταχύτητας. Γιατί δεν θα θεωρήσουμε ποτέ «τετελεσμένο» το μνημονιακό πλαίσιο (κατάργηση μετενέργειας κ.λπ.), που μ’ αυτό προσπαθεί να μας εκβιάσει η Διοίκηση, πλαίσιο που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε δουλοπάροικους και τα Σωματεία σε διακοσμητικά όργανα. Δεν θα κάνουμε το Σωματείο μας να λειτουργεί με την… προέγκριση της διοίκησης. Δεν θα βάλουμε την υπογραφή μας σε κανένα «παζάρι», όπου θα ήθελε να στήσουμε η Διοίκηση της Vodafone, ώστε με κάποιο πρόσχημα να πεταχτούν εκτός ΕΣΣΕ και εκτός Σωματείου ολόκληρα κομμάτια συναδέλφων.

 

H απόφασή μας να διατηρήσουμε την ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ μεταξύ των συναδέλφων στη Vodafone και των τεχνικών που μεταφέρθηκαν στη Victus είναι αμετάκλητη. Γιατί ξέρουμε πώς να υπερασπιζόμαστε αποτελεσματικά τα συμφέροντά μας απέναντι στις παγίδες της εργοδοσίας.

 

Η απόφασή μας να παλέψουμε για ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ που θα καλύπτει τόσο τους εργαζόμενους στη Vodafone όσο και τους τεχνικούς συναδέλφους που μεταφέρθηκαν στη Victus, είναι αδιαπραγμάτευτη. Γιατί ξέρουμε ότι μόνο μια τέτοια σύμβαση είναι πραγματικά βιώσιμη απέναντι στις μελλοντικές επιθέσεις της εργοδοσίας.

 

Καλούμε την Διοίκηση της Vodafone και της Victus να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία, να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

 

Προχωράμε άμεσα σε δράσεις για την κινητοποίηση των συναδέλφων στην κατεύθυνση να επιβάλλουμε την συνέχιση των διαπραγματεύσεων:

 

Περιοδείες του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου

VICTUS Παρασκευή 6 Ιουνίου το πρωί

ΧΑΛΑΝΔΡΙ Παρασκευή 6 Ιουνίου το απόγευμα

ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τετάρτη 11 Ιουνίου το πρωί

ΚΗΦΙΣΟΣ Τετάρτη 11 Ιουνίου το απόγευμα

 

Παραστάσεις Διαμαρτυρίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου στις Διευθύνσεις Προσωπικού

VICTUS Παρασκευή 13 Ιουνίου στις 3:00μμ

VODAFONE Τρίτη 17 Ιουνίου στις 3:00μμ

 

 

 

 

 

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone – Πάναφον

 

http://www.pasevodafone.gr/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *