Απαγόρευση της πολιτικοποίησης, της αυτομόρφωσης και της ελευθερίας του λόγου μέσα στη φυλακή

‘Θέλουν να είναι ελεύθεροι να διατηρήσουν το βασανιστήριο που είναι η φυλακή υπερ-υψίστης ασφαλείας και να συνεχίσουν την επέκταση του φυλακο-βιομηχανικού συμπλέγματος (και την ολοένα αυξανόμενη φορολογία λόγω αυτού) χωρίς να υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα κριτικής  ενάντια σ’ αυτό που κάνουν, καταπνίγοντας όλες τις φωνές διαμαρτυρίας.’
Δήλωση κρατουμένου, από την απομόνωση του Corcoran State Prison.

Μετά τη λήξη της απεργίας πείνας των κρατουμένων στην Καλιφόρνια πέρσι το καλοκαίρι, η σύνταξη του νομοσχεδίου ΑΒ1652, για την ψήφιση του οποίου δίνεται μάχη σε δικαστικές αίθουσες και επιτροπές, εχει σκοπό να προάγει κάποιες βελτιώσεις όσον αφορά την παύση της επ’ αόριστον κράτησης στην απομόνωση και της κατηγορίας των κρατουμένων ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης χωρίς στοιχεία. Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο Φυλακών στην Καλιφόρνια, επιτίθεται στα ήδη κεκτημένα δικαιώματα των κρατουμένων σε μια ιστορικά σημαντική στιγμή για το ρεφορμισμό των φυλακών προς το καλύτερο, επιχειρώντας να εισάγει νέους περιορισμούς στους κανόνες λειτουργίας των φυλακών. Προσπαθώντας να παρουσιάσει τον αγώνα των κρατουμένων ως μια άκαρπη προσπάθεια, δεν αντιτίθεται απλά στο νομοσχέδιο ΑΒ1652, αλλά για εκφοβισμό, προωθεί μια αυστηροποίηση των κανονισμών λειτουργίας των φυλακών. Ο φόβος για ένα ξεσηκωμό ή μια απεργία πείνας που θα έχει την κλίμακα αλλά και τη στήριξη των περσινών κινητοποιήσεων, με νέα αιτήματα των κρατουμένων, κάνει το σύστημα να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο, ως προστάτης των συμφερόντων των ιδιωτικών φυλακών.

Το Συμβούλιο των Φυλακών της Καλιφόρνιας, με νέες προτάσεις για τροποποιήσεις των κανονισμών ασφαλείας, εισηγείται επίσημα την επιβολή πολιτικής λογοκρισίας στο περιεχόμενο γραπτών κειμένων που εισέρχονται μέσα στις φυλακές. Αυτό αποσκοπεί στην απαγόρευση κάθε είδους επαφής των κρατουμένων με βιβλία, εφημερίδες και γραπτά έντυπα που έχουν πολιτικό και ιστορικό περιεχόμενο, καθώς και υλικό που αφορά την πολιτισμική ταυτότητα ανθρώπων που συνήθως  ανήκουν σε μειονότητες. Μερικά παραδείγματα εφημερίδων που θα απαγορευτούν σε περίπτωση νομιμοποίησης αυτών των μέτρων: Prison Focus, SF Bay View, Abolitionist, Prison Legal News, Turning The Tide, Final Call, ακόμα και οι New York Times.

Κρατούμενοι και ακτιβιστές, κάνουν λόγο για εγκληματοποίηση της πολιτικής παιδείας και του πολιτικού διαλόγου μέσα στις φυλακές, αφού η πολιτική σκέψη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός ενός συστήματος που βασίζεται στον κοινωνικό αποκλεισμό και την οικονομική εκμετάλλευση των κρατουμένων. Συγκεκριμένα, η  εγκληματοποίηση αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία μιας απολίτικης κουλτούρας μέσα στη φυλακή που (ευελπιστούν οτι) θα οδηγήσει στην πλήρη αποδυνάμωση της αυτο-οργανωμένης δράσης των κρατουμένων, πλήττοντας έτσι όχι μόνο τον αγώνα που δίνεται τώρα ενάντια στη χρήση της απομόνωσης στη φυλακή αλλά και την κοινή μελλοντική τους δράση που θα έχει πολιτικό υπόβαθρο. Τα βιβλία και έντυπα πολιτικού περιεχομένου, προσφέρουν στους κρατούμενους μια άλλη αντίληψη των βιωμάτων και της κατάστασής τους, μέσα από την οποία κατανοούν την ανάγκη για πάλη για τα δικαιώματά τους και για καλύτερες συνθήκες. Στην Καλιφόρνια, που απαγορεύεται η γραπτή επικοινωνία κρατουμένων, που κρατούνται σε κελιά υπερ-υψίστης ασφαλείας, μεταξύ τους, τα βιβλία αυτά τους προσφέρουν βοήθεια, στήριξη και γνώση, αποδεικνύοντας τους πως δεν είναι μόνοι σ’ αυτό που περνούν, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία γι’ αυτούς στην απομόνωση.

Τα νέα μέτρα, προνοούν επίσης την απαγόρευση της αλληλογραφίας με αναφορές στις συνθήκες που επικρατούν μέσα στις φυλακές, αφού αυτό πλέον θα θεωρείται καταπάτηση των κανονισμών ασφαλείας των φυλακών. Έτσι, οποιουδήποτε είδους αλληλογραφία με τέτοιο περιεχόμενο, θα κατακρατάται απο τους αρμόδιους υπαλλήλους των φυλακών και δεν θα αποστέλνεται, ενώ εισερχόμενη αλληλογραφία δεν θα φτάνει ποτέ στους παραλήπτες της. Με την αύξηση της δύναμης των δεσμοφυλάκων, που θα έχουν ως καθήκον τον έλεγχο της αλληλογραφίας και την επιβολή της λογοκρισίας αυτής, θα είναι πολύ εύκολη η στέρηση της αλληλογραφίας χωρίς κανένα λόγο, αφού οι δεσμοφύλακες δεν θα ελέγχονται και δεν θα τιμωρούνται από κανένα.

Ο αντίκτυπος της επικοινωνιακής απομόνωσης που θα επιβληθεί, θα θέσει εμπόδια στη συλλογική δράση των κρατουμένων, των οικογενειών τους και των ακτιβιστών, αφού οποιαδήποτε επικοινωνία επι του θέματος θα θεωρείται παραβίαση του κανόνα για την ασφάλεια της φυλακής, με συνέπειες για τον κάθε κρατούμενο. Οι κρατούμενοι δεν θα μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και για τα γενικότερα προβλήματα των φυλακών, αφού η τιμωρητικότητα των καινούριων μέτρων εγκληματοποιεί την ελευθερία του λόγου τους. Η αντεπίθεση που δέχεται ο αγώνας για την κατάργηση αλλά και το ρεφορμισμό των φυλακών, δύο (ξεχωριστά) κινήματα που απειλούν τα οικονομικά συμφέροντα του φυλακο-βιομηχανικού συμπλέγματος, βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση: από τα αντίποινα από δεσμοφύλακες, στην πλήρη ποινικοποίηση της πολιτικής σκέψης και της ελευθερίας του λόγου, αλλά και τη θυματοποίηση των κρατουμένων από το σύστημα , όπου οι κρατούμενοι, αντιμετωπίζοντας ένα επικοινωνιακό αποκλεισμό, δεν θα μπορούν να μιλήσουν, να ζητήσουν αλληλεγγύη και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους.

Η αδιαφάνεια που θα επικρατήσει στην περίπτωση εφαρμογής των νέων μέτρων, στις λειτουργίες, τις συνθήκες διαβίωσης και τις παραβιάσεις στα δικαιώματα των κρατουμένων στη φυλακή, θα επιδράσει στην εικόνα που προβάλλεται για τις φυλακές, και κατ’ επέκταση τη γενικότερη αντίληψη της φυλακής από την κοινωνία. Το περιεχόμενο διαφόρων εντύπων που ασχολούνται με τα δικαιώματα των κρατουμένων, θα επηρεαστεί άμεσα, αφού η δυσκολία στην επικοινωνία δεν θα επιτρέψει να γνωστοποιηθεί τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στις φυλακές, με αποτέλεσμα την καταστολή της κριτικής ενάντια στο σύστημα φυλακών. Η επικοινωνία κρατουμένων και δημοσιογραφων δεν είναι εφικτή χωρις την άδεια της φυλακής, κάτι που δίνεται πολύ σπάνια, έτσι η όποια δημοσιότητα θα δίνεται στους κρατούμενους και τις συνθήκες της ζωής τους, θα είναι από πουλημένα ΜΜΕ, που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιωτικών φυλακών και της πολιτικής ελίτ (κοινώς πολιτικά μαντρόσκυλα που φυλάνε τα συμφέροντα μεγαλοκαρχαριών). Η τιμωρητικότητα του συστήματος όμως, αγγίζει ολόκληρη την κοινωνία, κι όχι μόνο τους κρατούμενους, αφού λόγω έλλειψης ενημέρωσης, οι άνθρωποι έξω από τις φυλακές όχι μόνο θα στερούνται το δικαίωμα γνώσης τους για το τι γίνεται μέσα, αλλά και το δικαίωμά τους για πάλη ενάντια στην κάθε μορφή αδικίας.

Ο Loic Wacquant είχε γράψει κάποτε ότι ο νεο-φιλελευθερισμός είναι μια ‘επανάσταση από τα πάνω’, μια μαζική επίθεση πλουσίων, κρατικών μηχανισμών και διεθνών οικονομικών οργανισμών ενάντια στο λαό, με στόχο τη διεκδίκηση των λίγων αυτων δικαιωμάτων που κέρδισαν με τους αγώνες τους. Εν αντιθέσει, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα αφεντικά των ιδιωτικών φυλακών, επιτίθονται πριν ακόμα κερδίσουν κάτι οι κρατούμενοι, αφού το νέο νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί ακόμα. Αν νομοθετηθούν αυτές οι εισηγήσεις του Συμβουλίου Φυλακών της Καλιφόρνιας, θα ενισχυθεί η τιμωρητικότητα και ο αυταρχισμός που διεπουν τη φυλακή μέσα στη φυλακή και θα ποινiκοποιηθεί η ελεύθερη σκέψη, η ελευθερία του λόγου, η αυτομόρφωση και η πολιτική (αντί)δραση. Το μήνυμα σε κρατούμενους και ακτιβιστές είναι ξεκάθαρο: ο νεοφιλελευθερισμός αντεπιτίθεται. Νομίζω πως σύντομα θα ξεκίνησει ένας νέος κύκλος κινητοποιήσεων των κρατουμένων στην Καλιφόρνια.

Οι πληροφορίες για τα νέα μέτρα πάρθηκαν από εδώ:

http://prisonerhungerstrikesolidarity.wordpress.com/2014/06/05/fight-new-prison-censorship-rules-submit-comments/

Αναδημοσίευση από : omniatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *