Παρέμβαση στο τηλεφωνικό κέντρο της OnLine Sales

Παρέμβαση, με μοίρασμα κειμένου και μικροφωνική, πραγματοποιήσαμε την Τετάρτη 4 Ιουνίου στο τηλεφωνικό κάτεργο της εταιρείας OnLine Sales στον Κεραμεικό. Αφορμή ήταν η πρόσφατη απόλυση δύο συναδελφισσών επειδή θέλησαν τα αυτονόητα (αντίγραφο των συμβάσεων και πληρωμή των υπερωριών).
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Έξω από το χώρο της εταιρείας μαζευτήκαμε περίπου 40 συνάδελφοι και αλληλέγγυοι οι οποίοι διαμαρτυρηθήκαμε για τις άδικες απολύσεις, αλλά και για τις άθλιες συνθήκες εργασίας, μοιράζοντας εκατοντάδες κείμενα στους εργαζόμενους της εταιρίας και τους περαστικούς, ενώ η εργοδοσία είχε φωνάξει τους μπάτσους για προστασία και παρέμειναν εκεί μέχρι και το τέλος της συγκέντρωσης.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Αναλυτικά το κείμενο που μοιράσαμε:

 

 

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΩΝ ΜΑΣ Ε.Δ. ΚΑΙ Η.Κ. ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ OnLine Sales

 

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας συνεχούς περικοπής και ολίσθησης των εργατικών δικαιωμάτων. Κεκτημένα δεκαετιών καταστρατηγούνται και από τα αφεντικά μεθοδεύονται κινήσεις για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Μια έκφανση αυτής της ζοφερής πραγματικότητας αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στο τηλεφωνικό κέντρο OnLine Sales. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πρόσφατες απολύσεις των συναδελφισσών μας Ε.Δ. και Η.Κ.

 

Πιο συγκεκριμένα, στις 07/05/2014 το αφεντικό της ΟnLine Sales προχώρησε στην απόλυση της συναδέλφισσας Ε.Δ. Τους δύο μήνες που η Ε.Δ. εργαζόταν στην εν λόγω εταιρεία ζητούσε συνεχώς τη σύμβασή της, αλλά και ένα συμπληρωματικό έγγραφο [1], χωρίς, ωστόσο, να της δίδονται. Έπειτα από την πάροδο δύο μηνών η εταιρεία τελικά «φιλοτιμήθηκε» να δώσει αντίγραφο της σύμβασης, αλλά απέφυγε να δώσει το συμπληρωματικό αυτό έγγραφο ανακοινώνοντας ότι θα το δώσει κάποια άλλη στιγμή. Στην απλή ερώτηση της συναδέλφισσας αν θα το πάρει σίγουρα στα χέρια της, το αφεντικό την απέλυσε με την αιτιολογία ότι τόλμησε και τον αμφισβήτησε!
 

Στις 12/05/2014 το αφεντικό απέλυσε μία ακόμα συνάδελφό μας, την Η.Κ., επειδή αρνήθηκε να συνεχίσει να δουλεύει απλήρωτη και πέραν του ωραρίου της, μέχρι να πιάσει το «στόχο πώλησης» της εταιρείας. Η απαίτηση αυτή, όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, είναι καθημερινότητα στο εν λόγω τηλεφωνικό κέντρο.
 

Αρκετοί συνάδελφοι υποχρεώνονται να εργάζονται πολλές απλήρωτες ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου, εάν δεν πιάσουν τους καθημερινούς παράλογους στόχους της εταιρείας. Οι προσβολές και η ψυχολογική πίεση αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Η εταιρεία βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο φόβο της απώλειας της εργασίας που οδηγεί την πλειοψηφία των εργαζομένων να δουλεύει υπερωριακά, χωρίς αυτές οι ώρες εργασίας να μετουσιώνονται σε χρηματικές απολαβές.

 
Η εντατικοποίηση της εργασίας, η συνεχής αξιολόγηση και οι απλήρωτες υπερωρίες κάτω από την ασφυκτική πίεση των team leaders έχουν αρχίσει να γίνονται καθημερινότητα στο εν λόγω τηλεφωνικό κέντρο… Σύμφωνα με καταγγελίες που μας έγιναν, δεν είναι λίγες οι φορές που 4ωροι συνάδελφοι αναγκάζονταν να κάθονται απλήρωτοι έως και 3 ώρες παραπάνω υπό το φόβο μιας ενδεχόμενης απόλυσης και ουσιαστικά να εργάζονται κατά μέσο όρο 7 ώρες ημερησίως με το μισθό πείνας που αναλογεί σε έναν 4ωρο, δηλαδή 250 ευρώ.

 

 
Για τους παραπάνω λόγους η συνέλευσή μας παρενέβη δύο φορές (στις 08/04/14 και στις 09/05/14) στη συγκεκριμένη τηλεφωνική εταιρεία προσπαθώντας να σπάσει το τείχος της σιωπής και του φόβου που έχει ήδη διαμορφωθεί. Υπό την πίεση της πρώτης μας παρέμβασης, δύο μέρες αργότερα (στις 10/04/14), η εργοδοσία  αναγκάστηκε να αλλάξει τις συμβάσεις και μετέτρεψε όλους τους 4ωρους σε 6ωρους. Αναγνώρισε έτσι ότι όντως οι συνάδελφοι δούλευαν παραπάνω από το κανονικό χωρίς να πληρώνονται αναλόγως.
 

Βέβαια, οι αυθαίρετες απαιτήσεις του αφεντικού της OnLine Sales, για την επίτευξη των παράλογων στόχων κερδοφορίας του, δε σταμάτησαν να υφίστανται. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υποχρέωση για εμάς τους εργαζόμενους. Η OnLine ”Slaves”, όπως θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται η εταιρεία, δεν ξεφεύγει από το γενικότερο κανόνα των εργασιακών συνθηκών που επικρατούν στα call centers. Για αυτό και πρέπει σε κάθε τηλεφωνικό κέντρο να οργανωνόμαστε, να συλλογικοποιούμαστε και να απαντούμε ενωμένα στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.
 

Ας προτάξουμε την αλληλεγγύη μας στο χώρο εργασίας βγαίνοντας ο καθένας από το καβούκι του και ας κάνουμε βέβαιο στα αφεντικά της ΟnLine Sales, της PhoneMarketing, της Wind, της Vodafone, της Teleperfomance, της Ηοl, της Ώθησης και κάθε τηλεφωνικού κάτεργου ότι θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι τους.

 

 

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΦΙΣΣΩΝ ΜΑΣ Ε.Δ. ΚΑΙ Η.Κ

 


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΣΑ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ, ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ

 


ANTIΣΤΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗProledialers33`

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΑΤΕΡΓΑ

[1] Η εργοδοσία έβαλε όλους τους εργαζόμενους να υπογράψουν το εν λόγω συμπληρωματικό έγγραφο χωρίς καν να τους δώσει το χρόνο να διαβάσουν τι θα υπέγραφαν. Μέσα στους όρους αυτού του εγγράφου ήταν και η απαίτηση οποιοσδήποτε εργαζόμενος, από τη στιγμή που θα αποχωρούσε από την εταιρεία και για ένα χρόνο μετά, να μην εργαστεί σε άλλο «ανταγωνιστικό» τηλεφωνικό κέντρο!!!

Είμαστε μία συνέλευση εργαζομένων και ανέργων τηλεφωνητ(ρι)ών. Η συνέλευσή μας λειτουργεί οριζόντια, αυτοοργανωμένα και αντιιεραρχικά. Συζητάμε και αποφασίζουμε το λόγο και τις δράσεις μας συνθέτοντας τις απόψεις μας, μακριά από κομματικές γραμμές και λογικές ανάθεσης. Η συνέλευσή μας διέπεται από τις διαδικασίες βάσης στοχεύοντας στην οργάνωση των αντιστάσεών μας στα τηλεφωνικά (και όχι μόνο) κάτεργα. Βρισκόμαστε κάθε 1η και 3η Τετάρτη του μήνα στο Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής (Εξάρχεια, Λόντου 6 και Μεσολογγίου, β’ όροφος) στις 20:00.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πηγή: Proledialers

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *