Άδεια να παρακολουθεί 193 χώρες είχε η NSA

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ εξασφάλισε το 2010 τη νομική έγκριση να παρακολουθεί 193 κράτη, με εξαίρεση τέσσερις αγγλόφωνες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, σύμφωνα με την Washington Post
Η αμερικανική εφημερίδα εξασφάλισε από τον πρώην σύμβουλο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν έγγραφα της δικαιοσύνης του 2010, με τα οποία δίνεται άδεια στην NSA να παρακολουθεί τις επικοινωνίες σε κατάλογο χωρών, οι οποίες είχε κριθεί ότι παρουσίαζαν ζωτικής σημασίας ενδιαφέρον για την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ε.Ε. και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) βρίσκονται επίσης μεταξύ των νόμιμων στόχων της NSA. Ωστόσο η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, οι τέσσερις άλλες χώρες που ανήκουν στην ομάδα των «Πέντε Ματιών», μαζί με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν πολύ στενές σχέσεις συνεργασίας στον τομέα των πληροφοριών, αποκλείονται ειδικά από τον κατάλογο.
Η νομική έγκριση επέτρεπε επίσης στην NSA να υποκλέψει κάθε επικοινωνία, όπως τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αμερικανών πολιτών που αναφέρονταν σε ή σχετίζονταν με οποιονδήποτε ξένο στόχο.
Σχεδόν 90.000 στόχοι το 2013
Την Παρασκευή, ο διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών δημοσίευσε την πρώτη έκθεση διαφάνειας που καταγράφει τον όγκο των υποκλοπών της NSA. Το 2013, η NSA είχε σχεδόν 90.000 στόχους, με κάθε στόχο να αντιστοιχεί σε ένα πρόσωπο, μία ομάδα ή μία οργάνωση.
Μεταρρύθμιση του προγράμματος τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της NSA στις ΗΠΑ καταρτίζεται στο Κογκρέσο, ωστόσο δεν προβλέπει αλλαγή στα προγράμματα για το εξωτερικό.

από: www.thepressproject.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *