εργασιακό δελτίο #21 από το omnia sunt communia

osc_sticker2

 

redblack smallΝέα δικαστική απόφαση υπέρ των «μαύρων και ανασφάλιστων» που εργάζονται σε καθεστώς επισφάλειας σε ενημερωτικά sites. Mε αφορμή τη συζήτηση στο πρωτοδικείο της Αθήνας για εργαζόμενο-συντάκτη στο site «dealnews.gr»,το δικαστήριο, έκρινε για δεύτερη φορά, ότι οι εργαζόμενοι στα sites/portals, δικαιούνται σύμβαση συντακτών και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

 

redblack smallΞυλοδαρμός απλήρωτου μετανάστη εργαζόμενου από μπάτσους. Την Τετάρτη, οι δύο μπάτσοι πήγαν με περιπολικό στην επιχείρηση του 46χρονου επιχειρηματία, στη «Λάκα» Αναβύσσου, όπου εργαζόταν ο μετανάστης από το 2010, μένοντας σε πρόχειρο κατάλυμα που του είχε παραχωρήσει ο επιχειρηματίας. Οι μπάτσοι μπροστά στον εργοδότη- ο οποίος άλλωστε τους κάλεσε για να λύσει τις οικονομικές διαφορές με τον μετανάστη- φέρθηκαν βάναυσα στον εργάτη και κατέστρεψαν τα λιγοστά φτωχικά προσωπικά του αντικείμενα. Οι δύο μπάτσοι τελικά την Πέμπτη συνελήφθησαν από συναδέρφους τους και παραπέμπονται στην αστική δικαιοσύνη- για την οποία ειρήσθω εν παρόδω να αναφέρουμε δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη- και θεωρούμε ότι όπως σε δεκάδες περιπτώσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας θα αθωώσει τα “άτακτα παιδιά της”.

 

redblack smallΜικροφωνική-παρέμβαση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25/7, στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Η παρέμβαση έγινε με αφορμή το νέο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων σε επιλεγμένες “τουριστικές” περιοχές για την Κυριακή 27 Ιούλη, ημέρα κατά την οποία επίσης πραγματοποιήθηκαν δράσεις – παρεμβάσεις.

 

redblack smallΠαρέμβαση από τους Proledialers στο κάτεργο της Mediatel στις 16/7. Εκδικητικές απολύσεις, αξιολόγηση και στατιστικά σε κλίμα υπερπαραγωγικότητας, είναι μόλις ενδεικτικές συνθήκες στο εν λόγω callcenter, όπως και σε πολλά όμοια του.

 

redblack smallΣε προάγγελο για τις νομοθετικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό που αναμένεται να φέρει προς ψήφιση, ελέω τρόικας, η συγκυβέρνηση το φθινόπωρο, αναφέρεται σε μελέτη του τo Kέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για το συνταξιοδοτικό καθεστώς στην Ελλάδα που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη του ΚΕΠΕ, παρέχεται «επιστημονική κάλυψη» για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, καθώς και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

 

redblack smallΣε απεργία προχώρησαν την Τρίτη 22 Ιούλη οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Λιπάσματα (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων – ΒΦΛ) απαιτώντας, να πληρώνονται χωρίς καθυστερήσεις, να καταβληθούν οι αποζημιώσεις σε όσους βγαίνουν στην σύνταξη, να καταβληθούν εισφορές που χρωστάει η εργοδοσία στους εργαζομένους και να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Την αναβολή της απεργίας αποφάσισε το σωματείο εργαζομένων στα «Ελληνικά Λιπάσματα», λίγες ημέρες μετά την κήρυξη της, αφού η εργοδοσία δεσμεύθηκε ότι θα τους δώσει ένα σημαντικό μέρος από τα οφειλόμενα δεδουλευμένα.

 

redblack small Απολύσεις και καθεστώς φόβου και τρομοκρατίας στα “Lidl “Λαμίας. Τις απολύσεις και την τρομοκρατία που επικρατεί στα καταστήματα της εταιρείας Lidl στη Λαμία καταγγέλλει με ανακοίνωση του, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας.

 

redblack small3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις εμφιάλωσης της συμπρωτεύουσας. Όπως καταγγέλλεται από το κλαδικό σωματείο, εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων η εργοδοσία της «Coca – Cola 3Ε» όχι μόνο απολύει εργαζόμενους αλλά προσλαμβάνει παράτυπα και παράνομα, εργαζόμενους στη θέση των απεργών δημιουργώντας απεργοσπαστικό μηχανισμό.

 

redblack smallΚινητοποίηση του Συλλόγου Εργαζομένων Μονάδων – Ιδρυμάτων – Σχολείων Ειδικής Αγωγής την Τρίτη 22/7. Η κινητοποίηση, στην οποία σημειωτέον, συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή, έγινε ενάντια στην απλήρωτη δουλειά και τις απολύσεις.

 

redblack smallΣε απεργία κατήλθαν και οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ στις 24/7, καθώς ζητούν να μην μένουν μετέωρα σημαντικά  θέματα εργασιακά και μισθολογικά, που προκύπτουν από το «ανολοκλήρωτο θεσμικό καθεστώς» των Κέντρων Πρόληψης. Ταυτόχρονα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση λειτουργίας κρίσιμων υπηρεσιών.

 

redblack smallΠεντάωρη Παναττική Στάση Εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα έξω από το υπουργείο Υγείας, έκαναν την Τετάρτη 23 Ιούλη, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, ενάντια στην «αξιολόγηση». Ειδικότερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ζητούν την ακύρωση της αξιολόγησης των υπαλλήλων, που όπως υποστηρίζουν οδηγεί σε απολύσεις.

 

redblack smallΑπόλυση συνδικαλιστή στο Ασκληπιείο της Βούλας…κατόπιν προειδοποιήσεως.

Προειδοποίηση ότι θα απολυθεί σε τρεις μήνες, για να πάρει μικρότερη αποζημίωση, έλαβε εργαζόμενος, ο οποίος είχε και την ιδιότητα του συνδικαλιστή, από την εταιρεία MEDIZINE TECHNIK, στην οποία εργαζόταν εδώ και 6 χρόνια, με αντικείμενο εργασίας την συντήρηση μηχανημάτων στο Ασκληπιείο της Βούλας. Στη συνέχεια ανακλήθηκε η απόλυση, ύστερα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Ο εργαζόμενος και συνδικαλιστής, συμμετείχε με το σωματείο του σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια, ενώ πρωτοστατούσε στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων του νοσοκομείου ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, κάτι που όπως φαίνεται ενόχλησε την εργοδοσία.

 

redblack smallΗ  πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Glaxo Smith Kline δίνει το δικό της μήνυμα στους εργαζόμενους. Μετά την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και τον εξαναγκασμό σε εθελούσιες αποχωρήσεις, προχώρησε σε απολύσεις 10 εργαζομένων, με σημαντική προϋπηρεσία και εμπειρία στο χώρο. Ανάμεσα τους και δύο εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του  Συλλόγου Ιατρικών Επισκεπτών Ελλάδας.

 

redblack smallΣύσκεψη των εργαζόμενων της «Γενικής Καλωδίων» έγινε το ο Σάββατο 19 Ιουλίου, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την μορφή που θα πάρει η συνέχιση του αγώνα τους, αφού η απληρωσιά είναι το κύριο χαρακτηριστικό στην επιχείρηση. Αποφάσισαν τις επόμενες κινήσεις τους και διεκδικούν την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους, να πληρώνονται κανονικά από εδώ και πέρα, άμεση ενημέρωση για τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας. Υπενθυμίζεται ότι, οι 40 εργαζόμενοι που έχουν απομείνει στο εργοστάσιο βρίσκονται εδώ και δύο περίπου μήνες σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας. Όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι παίρνουν μόνο ένα μικρό μέρος από το μισθό τους (50 – 100 ευρώ)

 

redblack smallΗ εργοδοσία της “ΣΝΑΪΝΤΕΡ” σχεδιάζει επίθεση, αλλά μέχρι σήμερα δεν την έχει υλοποιήσει. Επιδιώκει να πείσει με διάφορα ψευτοεπιχειρήματα, ότι οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να χάσουν κάποια από τα δικαιώματά τους , λέγοντας ότι αυτό θα τους προστατεύσει από τα χειρότερα.Στην καταγγελία αυτή προχώρησε το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Βοιωτίας, το οποίο παράλληλα καλεί του εργαζόμενους να καταψηφίσουν οποιαδήποτε απόφαση αφαίρεσης εργατικών δικαιωμάτων στην ”ΣΝΑΪΝΤΕΡ” .

 

redblack smallΣοβαρό εργατικό «ατύχημα», μία ακόμα δολοφονική εργοδοτική απόπειρα για εμάς-σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με καταγγελία, ο τεχνίτης τραυματίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, διακομίστηκε στο νοσοκομείο με ρήξη σπλήνας και βρίσκεται σε καταστολή στην εντατική, μετά από εγχείρηση για την αφαίρεσή της.

 

redblack smallΈνα δεύτερο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στην Αθήνα με παρολίγον τραγικό θύμα έναν εναερίτη, ο οποίος υπέστη έγκαυμα την ώρα που εργαζόταν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επάγγελμα του εναερίτη, παρά την επικινδυνότητα του δεν αναγνωρίζεται ως τέτοιο, με αποτέλεσμα οι εναερίτες όχι μόνο να μην λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης εργασίας, αλλά και να μην αμείβονται κανονικά.

 

redblack smallΚαίγοντας συμβολικά τα φύλλα αξιολόγησης, εργαζόμενοι από δημόσια νοσοκομεία της Αττικής διαδήλωσαν την Τετάρτη 24 Ιούλη, έξω από το υπουργείο Υγείας, για την αντίθεσή τους στο νόμο της «αξιολόγησης»

 

redblack smallΠαράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόλυση τριών εργαζομένων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Ιούλη από το Σωματείο Εργαζομένων στην «Wind».Αξίζει να σημειωθεί οι τρεις εργαζόμενοι απολύθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα με τη δικαιολογία των «χαμηλών επιδόσεων». Επίσης, την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε, ύστερα από πίεση, συνάντηση με τη διοίκηση για τη Συλλογική Σύμβαση η οποία λήγει τον Αύγουστο. Από την πλευρά του το Σωματείο απαιτεί να σταματήσουν τα σχέδια της διοίκησης για νέες μειώσεις προσωπικού και να ανακληθούν όλες οι απολύσεις.

 

redblack smallΝέα παναττική στάση εργασίας στις 28 Ιούλη κήρυξε στο Δημόσιο η γραφειοκρατική ΑΔΕΔΥ. Πρόκειται για μια κίνηση στρατηγικού ελιγμού και όχι επειδή κόπτεται για εργατικά συμφέροντα, καθώς είναι η ημέρα εκδίκασης της εξ αναβολής έφεσης της ΑΔΕΔΥ κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε παράνομη την αποχή – απεργία κατά της αξιολόγησης.

 

redblack smallΣτο 34,6% εκτινάχτηκε το 2013 το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας στον ελλαδικό χώρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ. Δηλαδή, πάνω από το 1/3 του πληθυσμού επιβιώνει με εισόδημα κάτω από το 60% του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος, όπως δηλαδή ορίζεται το όριο της φτώχειας.

 

redblack smallΣτην καταγγελία ότι έγιναν σοβαρές παρατυπίες στη δίκη για την ένοπλη επίθεση εναντίον των εργατών γης της Μανωλάδας Ηλείας προχώρησε ο συνήγορος των εργατών, Βασίλης Κερασιώτης. Ο συνήγορος των εργατών γης τόνισε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για περίπτωση «εργασιακού traffiking» δηλαδή εμπορία ανθρώπων με τη μορφή της εκμετάλλευσης της εργασίας τους, κάτι που είναι το ίδιο αδίκημα με το σεξουαλικό τράφικινγκ. «Η εργοδοσία εκμεταλλεύτηκε την ευάλωτη θέση τους με σκοπό να εκμεταλλευτεί την εργασία τους» καταλήγει ο συνήγορος των εργατών της Μανωλάδας. Δείτε φωτογραφίες από την αποστολή αλληλεγγύης στη Μανωλάδα εδώ, καθώς και κοινή ανακοίνωση αλληλεγγύης σωματείων εδώ.

 

redblack smallΔύο πανελλαδικές απεργίες την Τετάρτη, 23 Ιουλίου και την Παρασκευή 25 Ιουλίου, αλλά και στάσεις εργασίας, στις φυλακές της χώρας, εξήγγειλε για τις 22 με 25 Ιουλίου η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Άκουσον άκουσον, οι ανθρωποφύλακες έχουν και αυτοί ψυχή αλλά και συνδικαλιστικές…ανησυχίες, ενώ εκφράζουν και επιφυλάξεις για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας….

 

redblack smallΣτην απόλυση 11 ναυτεργατών προχώρησε η «Κοινοπραξία Μητσόπουλου». Ο ιδιοκτήτης Μητσόπουλος, ο οποίος αξιοποιώντας την ανοχή και την ελαστικότητα που έδειξε το Λιμεναρχείο της Καβάλας, αποφάσισε να σταματήσει ένα ολόκληρο πλήρωμα.

 

redblack smallΔυναμικές κινητοποιήσεις στον Έβρο ενάντια στην απόφαση του κράτους να αναστείλει τη λειτουργία των ζαχαρουργείων Ορεστιάδας και Σερρών. Ειδικότερα μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αγωνιστικό παλμό στο Τελωνείο των Καστανιών και συμβολικό αποκλεισμό του Τελωνείου πραγματοποίησαν την Παρασκευή 25 Ιούλη εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς του Έβρου, με αφορμή το κλείσιμο των εργοστασίων Ζάχαρης σε Ορεστιάδα και Σέρρες.

 

redblack smallΤην άμεση επαναπρόσληψη συνδικαλιστή μέλους του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας που είχε απολυθεί από την εταιρεία «Κιολεΐδης», ζητά το συνδικάτο. Σημειώνεται πως ο συνδικαλιστής είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας την επαναπρόσληψη του και δικαιώθηκε, όμως η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε στη δικαστική απόφαση.

 

redblack smallΠαράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τη εβδομάδα που μας πέρασε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών Σχολείων Δημόσιας – Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και Ιδιωτικών επιχειρήσεων Ν. Πειραιά. Αίτημα τους να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, να μην γίνουν απολύσεις και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας στον ιδιωτικό τομέα.

 

redblack smallΣτους Μολάους απέλυσαν δασκάλα επειδή αντιστέκεται. Ειδικότερα η δασκάλα, η οποία είναι πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Μολάων, καταγγέλλει ότι η δίωξή της είναι εκπαιδευτική, πολιτική και συνδικαλιστική, επειδή παλεύει για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

 

redblack smallΣωματείο συγκρότησαν οι εργαζόμενοι στην «Cosco». Η δημιουργία του σωματείου έγινε στον απόηχο της άκρως επιτυχημένης απεργίας στο κομμάτι του μεγαλύτερου λιμανιού της πόλης που νέμεται η «Cosco».

 

redblack smallΣε απεργία κατέρχονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Ρόδο. Την κήρυξη 24ωρης απεργίας αποφάσισε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, στην τελευταία του Συνεδρίαση, για την Τρίτη 22/8, με αιτήματα την εξόφληση των δεδουλευμένων, την υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλους τους εργοδότες και την επαναφορά του επιδόματος ανεργίας των εποχιακών ξενοδοχοϋπαλλήλων στο προηγούμενο καθεστώς.

 

redblack smallΤέλος, ξεπέρασε κάθε όριο θράσους ο Τζήμερος. Πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των εργοδοτών για την λειτουργία των καταστημάτων, και κατηγορεί με χυδαίο τρόπο τους δεκάδες αγωνιστές που παλεύουν να μην καταργηθεί η Κυριακάτικη αργία, για την οποία έχουν γίνει πολλοί αγώνες και έχει χυθεί αίμα. Η ρητορική του ξεφτιλισμένου πολιτικού δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη καθώς μιλάει για λαϊκοφασίστες, αυτός που η φασιστική ιδεολογία του συναγωνίζεται τα νεοναζιστικά μορφώματα. Είναι αυτός που έχει ταχθεί κατά των συλλογικών συμβάσεων. Είναι αυτός που έχει ταχθεί κατά των πορειών και έχει υποστηρίξει ότι η περιφρούρηση απεργιών είναι ποινικό αδίκημα. Είναι αυτός που έχει ταχθεί υπέρ της καταναγκαστικής εργασίας των μεταναστών με μόλις ένα ευρώ και πολλά άλλα…. Διαβάστε μια ανάλυση για τα εμετικά λεχθέντα εδώ.

 

 

[Το εργασιακό δελτίο μεταδίδεται καθημερινά απο τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ :http://radiofragmata.espivblogs.net]

Μπορείτε να ακούσετε η κατεβάσετε το δελτιο σε μορφη mp3 εδω

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *