Νομιμη η εργασια παιδιων στην Βολιβια

Η Βολιβία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποιεί την παιδική εργασία μετά τον νόμο που υπέγραψε την περασμένη Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της χώρας, Alvaro Garcia Linera.

Νωρίτερα το Κογκρέσο ενέκρινε το νόμο, που ορίζει ως νόμιμη την εργασία 10χρονων παιδιών. Σύμφωνα με τους νομοθέτες, το να μειωθεί το επιτρεπτό όριο εργασίας από τα 14 στα 10 χρόνια απλώς αναγνωρίζει την πραγματικότητα δηλαδή ότι πολλές φτωχές οικογένειες συντηρούνται από την εργασία των παιδιών τους.

“Αντί να αγνοήσουμε το πρόβλημα, θέλουμε να εγγυηθούμε τα δικαιώματα και την εργασιακή ασφάλεια των παιδιών” είπε ένας εκ των υπερμάχων του σχετικού νόμου.

Σύμφωνα με την Independent περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω των 17, εργάζονται σήμερα στη χώρα. Ακόμα και ο Πρόεδρος Evo Morales, εργαζόταν σαν βοσκός λάμα από τα 14 του στην γενέτειρά του Isallawi.

Σύμφωνα με το νόμο, τα 10χρονα  μπορούν να δουλεύουν εφόσον βρίσκονται υπό γονική εποπτεία, ενώ τα παιδιά 12 ετών και άνω μπορούν να δουλεύουν και με συμβόλαιο. Προϋπόθεση της εργασίας για όλα τα παιδιά είναι να παρακολουθούν το σχολείο.

“Δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική σε μια χώρα όπου ο μισός πληθυσμός ζει στη φτώχεια” δήλωσε ο επικεφαλής του σωματείου Αγοριών, Κοριτσιών και Εφήβων εργατών στο Associated Press.

Ωστόσο, ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Human Rights Watch τονίζουν ότι η απόφαση της Βολιβίας θα αποτελέσει οδηγό και για άλλες χώρες, ωθώντας σε γενιές παιδιών που θα έχουν ελάχιστη μόρφωση και χαμηλά εισοδήματα ως ενήλικες. Τονίζεται εξάλλου ότι η απόφαση αντιβαίνει τη συνθήκη του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η παιδική εργασία κάτω των 14 ετών.

Ο Carmen Moreno,υπάλληλος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που εργάζονται για τη μείωση της παιδικής εργασίας, δήλωσε οτι ο νέος νόμος της Βολιβίας παραβιάζει την σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την ελάχιστη ηλικίας εργασίας.

“Ο νέος νόμος αντιβαίνει το περιφερειακό ρεύμα. Το Μεξικό έχει θέσει ως ελάχιστο όριο τα 15 χρόνια, ενώ η Χιλή τα 16.”

Στη Βολιβία τα παιδιά εργάζονται κυρίως στην υφαντουργία, σε φάρμες, ως πλανόδιοι πωλητές, αχθοφόροι και συλλέκτες φύλλων κακάο.

Έρευνα του 2008 πάντως κατέδειξε ότι 850.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών εργάζονται στη Βολιβία και από αυτά, 9 στα 10 σε εξαιρετικά δυσμενείς εργασίες όπως τα ζαχαροκάλαμα και τα ορυχεία. ATHENS INDYMEDIAlogoΠΗΓΗ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *