εργασιακό δελτίο #23 από το omnia sunt communia

osc_sticker2

 

redblack smallTις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στο μαγαζί  “Athinai Bistrot”, καταγγέλλει για άλλη μία φορά το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του Επισιτισμού (ΣΣΜ). Σύμφωνα με την καταγγελία του ΣΣΜ, στο συγκεκριμένο μαγαζί, τα αφεντικά Πέτρος και Λευτέρης Παυλής έχουν προβεί σε 6 απολύσεις εργαζομένων μέσα σε ένα χρόνο. Επίσης, η εργοδοσία δεν συνηθίζει να δίνει δώρα, άδειες, επιδόματα, ολόκληρα ένσημα, ενώ οι εργαζομένοι δεν παίρνουν καν αντίγραφο των συμβάσεων που υπογράφουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο εργοδότες, σε μια προσπάθεια να δυσφημίσουν τον αγώνα και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, επιστράτευσαν ακόμα και το τμήμα εκβιαστών της ασφάλειας, προκειμένου να παρουσιάσουν τις παρεμβάσεις ως εκβιασμό, προσπάθεια που έπεσε στο κενό.

 

redblack smallΑπεργιακές κινητοποιήσεις σε Ρόδο και Κέρκυρα έχουν κηρύξει οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, στις 8 και 13 Αυγούστου αντίστοιχα. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού αποφάσισαν τις κινητοποιήσεις σαν απάντηση στην απληρωσιά και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, στις συνθήκες εντατικοποίησης και την πλήρη ανεφαρμογή των συμβάσεων. Για τη μαύρη εργασία στον τουρισμό βλ. εδώ.

 

redblack smallΝέα παρέμβαση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα διευρυμένα ωράρια Κυριακή 10 Αυγούστου, από το συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή 10 Αυγούστου, στο πλαίσιο της «πιλοτικής» εφαρμογής του μέτρου της πλήρους κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας (με 52 εργάσιμες Κυριακές -δηλαδή όλες τις Κυριακές- το χρόνο) στο κέντρο της Αθήνας (όπως άλλωστε και στις υπόλοιπες περιοχές όπου εφαρμόζεται “πιλοτικά” το εν λόγω μέτρο), θα υπάρχουν και πάλι ανοιχτά εμπορικά καταστήματα. Κεντρικό σύνθημα και πάλι της παρέμβασης: δεν μας λείπουν οι ώρες για να ψωνίσουμε μας λείπουν τα χρήματα και οι ώρες για να ζήσουμε.

 

redblack smallΝέο εργατικό ατύχημα, για εμάς μία ακόμα παρ’ ολίγον εργοδοτική δολοφονία, στα ορυχεία της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Το ατύχημα συνέβη την Κυριακή 3 Αυγούστου στα «Σκληρά» του Ορυχείου Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκεται ανάμεσα στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, όταν εργαζόμενος που είναι οδηγός μεγάλου φορτηγού τύπου «Τάπερ» με 8μηνη σύμβαση στην ΔΕΗ, στην προσπάθειά του να αδειάσει το φορτίο στην απόθεση, αποκολλήθηκε χωμάτινο τμήμα πίσω από το όχημα που παρασύρθηκε, με αποτέλεσμα ο οδηγός πηδώντας για να σωθεί, να τραυματιστεί σοβαρά. Το εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στα συχνά που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα λόγω της έλλειψης προσωπικού των ελλιπών μέτρων ασφαλείας και της υπερπροσπάθειας των λιγοστών εργαζόμενων των ορυχείων.

Τουλάχιστον 8 σοβαρά εργατικά ατυχήματα σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο στο Λιγνιτικό Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ), με αποτέλεσμα το θάνατο ή το σοβαρό τραυματισμό εργατών. Παρέμβαση στη διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στους χώρους της ΔΕΗ που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 4 εργατών και τον τραυματισμό πολλών άλλων, σε διάστημα ενός χρόνου, πραγματοποίησε την εβδομάδα που μας πέρασε το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ)

 

redblack smallΈνα ακόμα εργατικό δυστύχημα με νεκρό έναν οικοδόμο 55 ετών σημειώθηκε την Παρασκευή 1 Αυγούστου στο Κορωπί. Για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, φορτηγό που εκτελούσε χωματουργικές εργασίες, πέρασε πάνω από τον άτυχο οικοδόμο, ο θάνατος του οποίου ήταν ακαριαίος. Και αυτή η περίπτωση εργοδοτικού εγκλήματος εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για τις συνθήκες εργασίας καθώς οι οικοδόμοι δούλευαν έως τις 6 το απόγευμα, δηλαδή επί 12 ώρες.

 

redblack smallΓια τυπικούς και μόνο λόγους, παράνομη κρίθηκε από το Εφετείο η απεργία της ΑΔΕΔΥ, καθώς -σύμφωνα με τους δικαστές- η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων που αντιδρούν στο μέτρο της αξιολόγησης, δεν κηρύχθηκε από το αρμόδιο όργανο. Οι δικαστές έκριναν συγκεκριμένα ότι, απεργία μπορεί να κηρύξει το γενικό συμβούλιο και όχι η γενική συνέλευση, όπως ζητούσε το Δημόσιο. Επισημαίνεται ότι η γενική συνέλευση αποτελείται από 800 μέλη και είναι δύσκολο να συγκληθεί, ενώ το γενικό συμβούλιο είναι ολιγομελές και πιο ευέλικτο ως προς τη σύγκληση του, καθώς συνεδριάζει μια φορά το μήνα.

 

redblack smallΧωρίς αποτέλεσμα η τριμερής για τα δεδουλευμένα που διεκδικούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Αφοί Κωνσταντακάτου». Η τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε περί τα τέλη Ιουλίου με την εταιρεία «Αφοί Κωνσταντακάτου» και του επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων. Αξίζει επιπλέον να αναφερθεί πως η εταιρεία, μετά από δύο μειώσεις μισθών που έχει προχωρήσει στους εργαζομένους της, τους καθυστερεί δεδουλευμένα που φθάνουν τους 6 μήνες.

 

redblack smallΜε 24ωρη απεργία την Τρίτη 5/8 απάντησαν οι συνεργαζόμενες ενώσεις στα ΜΜΕ στην σκανδαλώδη τροπολογία της κυβέρνησης που παραδίδει εξ ολοκλήρου την ενημέρωση στα χέρια μεγαλο-εκδοτών και δίνει τη χαριστική βολή στα δικαιώματα των εργαζομένων. Την ίδια μέρα πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. Διαβάστε σχετικά κείμενο από το blog OSC εδώ, αλλά και ανάλυση από την Κατάληψη ΕΣΗΕΑ εδώ .

 

redblack smallΑρνείται η διοίκηση της Wind να υπογράψει επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας και αντ’ αυτού, προχωρά σε απολύσεις και κλήση των μπάτσων για αστυνόμευση των παρεμβάσεων των εργαζομένων. Η διοίκηση της Wind έχει προβεί σε μπαράζ απολύσεων, ενώ πριν περίπου δύο εβδομάδες επικαλέστηκε την τροποποίηση του καταστατικού ως πρόφαση, για να αρνηθεί να υπογράψει συλλογική σύμβαση. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας, απάντησαν με στάση εργασίας, την Παρασκευή 8 Αυγούστου.

 

redblack smallΑπολύσεις εργαζομένων και προσλήψεις μέσω «δουλεμπορικών» καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων στην FORTHNET – NETMED. Αφορμή οι πέντε νέες απολύσεις που έγιναν πρόσφατα. Το σωματείο ξεκίνησε αγωνιστική καμπάνια με σύνθημα: Νέες απολύσεις, Να σηκώσουμε κεφάλι και να υψώσουμε τη φωνή μας!

 

redblack smallΣε παρέμβαση για δωρεάν μετακίνηση, των ανέργων στην Πάτρα, προχώρησαν στις 2 Αυγούστου, άνεργοι και συνδικαλιστικοί φορείς των Σιδηροδρόμων Πελοποννήσου. Στο κείμενο που μοίρασαν ζητούν να καθιερωθούν οι ελεύθερες μετακινήσεις για όλους τους ανέργους.

 

redblack smallΣυνάντηση της Πανελλήνια Ναυτικής Ομοσπονδίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5/8. Αφορμή στάθηκαν τα οξυμένα προβλήματα στον κλάδο, με την ασυδοσία των εφοπλιστών, οι οποίοι δεν εφαρμόζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Με τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία να οργιάζει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει και νέο αντεργατικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση με κατάργηση του ΝΑΤ.

 

redblack smallΚινητοποιήσεις εξαγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία για τα τεράστια προβλήματα του κλάδου. Απλήρωτοι εργαζόμενοι σε εικοσιένα κέντρα πρόληψης χρήσης ουσιών, με οφειλές σε ΙΚΑ και με κομμένο ρεύμα και τηλέφωνο σε αρκετές δομές, να δημιουργούν μια εφιαλτική εικόνα διάλυσης ενός ευαίσθητου τομέα της υγείας, οι δομές του οποίου εξυπηρετούν δωρεάν περισσότερους από 100 χιλιάδες ανθρώπους πανελλαδικά.

 

redblack smallΣτο 27,2% ανήλθε το Μάιο του 2014 το ποσοστό ανεργίας, έναντι 27,7% τον Μάιο του 2013 και 27,3% τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Μάιο του 2014 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.504.059 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.309.213 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.328.067 άτομα

 

redblack smallΕν’ τω μεταξύ κατά 5.463 περισσότεροι άνεργοι, αύξηση που αντιστοιχεί σε ποσοστό κατά 0,67%και μεταφράζεται σε 820.156 άτομα τον Ιούνιο του 2014 σε σχέση με τον Μάιο του ίδιου χρόνου, μέσα σε μόλις ένα μήνα δηλαδή, καταγράφουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού ,μόλις 1 στους 10 λαμβάνει το επίδομα ανεργίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, στα στοιχεία του ΟΑΕΔ καταγράφεται η εγγεγραμμένη και όχι την πραγματική ανεργία, η οποία ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο και μάλιστα σε τουριστική περίοδο που παραδοσιακά λόγω εποχικότητας του κλάδου του τουρισμού παρατηρείται μια κάποια μείωση της ανεργίας.

 

redblack smallΣύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας 168 εκατομμύρια παιδιά αναγκάζονται να εργάζονται στον πλανήτη με στοιχεία για το 2014. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με υψηλό κίνδυνο παιδικής εργασίας, λόγω της οικονομικής κρίσης.

 

redblack smallΣτην παραπάνω ζοφερή εικόνα η κυβέρνηση αντιπαραβάλλει το σύστημα Εργάνη που …. εφευρίσκει νέες θέσεις εργασίας, και μάλιστα το υπουργείο εργασίας, βάσει των μεθοδευμένων στοιχείων του συστήματος, μιλά για «θετική εικόνα της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα» και για «εξομάλυνση της αγοράς εργασίας». Ο νοών … νοείτο.

 

redblack smallΕπιπλέον, ο νέος ασφαλιστικός χάρτης που ετοιμάζεται και βασίζεται σε μελέτη του ΚΕΠΕ, θα φέρει σαρωτικές αλλαγές και εννοείται όχι προς όφελος των εργαζομένων. Εκτός από τις συντάξεις πείνας, οι αλλαγές που προβλέπονται, και μάλιστα με το πρόσχημα της ισότητας, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σαλαμοποίηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης , άκριτα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ιδιαίτερες κατηγορίες, όπως πχ οι αναπηρικές συντάξεις.

 

redblack smallΟ αγώνας τώρα…δικαιώνεται. Παρατυπίες και οικονομικές ατασθαλίες στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών ΕΛΤΑ (ΠΟΣΤ). Απορίας άξιον είναι αν αποτελεί είδηση ότι, οι μερικοί αλήτες λέρες εργατοπατέρες τα παντελόνιασαν με το ντου των μπάτσων της διεύθυνσης οικονομικής αστυνομίας που έκαναν το έλεγχο μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας. Κατά τον έλεγχο, προέκυψαν μεγάλες παρατυπίες στις επιχορηγήσεις και ενισχύσεις της Ομοσπονδίας, αλλά και οικονομικές ατασθαλίες στις εκροές χρηματικών ποσών, από την Ομοσπονδία προς τα μέλη της, μεταξύ των οποίων σε έξοδα κίνησης, ταξίδια στο εσωτερικό, το εξωτερικό, αποζημιώσεις κ.ά. δαπάνες. Από τη μεριά της η ΠΟΣΤ σημειώνει σε δελτίο Τύπου της ότι το σύνολο των εσόδων του συνδικάτου προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων.

 

redblack smallΜια ακόμα ντροπολογία, αναγκάζει τους σχολικούς φύλακες να εξαγοράσουν ένσημα πέντε ετών! Ο χρόνος αυτός ενώ τους αναγνωρίστηκε μετά από αγώνες ως προς την εργασιακή σχέση, ωστόσο, δεν αναγνωρίστηκε ως προς την ασφάλιση. Ο εμπαιγμός τους συνεχίζεται από τους πάτρωνες της εξουσίας, αφού ολοκλήρωσαν το έργο τους που δεν ήταν άλλο από την απαξίωση και τις απολύσεις.

 

redblack smallΙταμή προκλητική καταδικαστική απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου για «ανάρμοστη και αναξιοπρεπή συμπεριφορά», της δασκάλας Ελισάβετ Παπαδοπούλου, στους Μολάους. Η δασκάλα, η οποία είναι πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Μολάων, έχει βροντοφωνάξει μαζί με αλληλέγγυους, ότι η δίωξή της είναι εκπαιδευτική, πολιτική και συνδικαλιστική, επειδή παλεύει για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

 

redblack smallΤέλος, με απεργίες απειλούν μπάτσοι, λιμενικοί, στρατιωτικοί και λοιποί ένστολοι. Αφορμή το επικουρικό τους ταμείο, το οποίο θα συγχωνευτεί με άλλα ταμεία. Η κοινωνία, ωστόσο, έχει γυρίσει την πλάτη στους κάθε λογής ένστολους λακέδες του συστήματος. Αυτούς που δολοφονούν νεολαίους. Αυτούς που κάνουν τα στραβά μάτια ή και τις πλάτες στους νεοναζί συνεργάτες τους. Αυτούς που δολοφονούν μετανάστες στα σύνορα. Αυτούς που κλείνουν τα μάτια στις εθνικιστικές κορώνες και τον οχετό μίσους στην εκπαίδευση των εφέδρων, όπως είδαμε πρόσφατα στους λοκατζήδες. Μόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τα ένστολα καθάρματα.. Εννιά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας, για τις αντισυνταγματικές-όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν-περικοπές στους μισθούς των ενστόλων. Τα ψηφαλάκια πάνω απ’ όλα.

 

 

 

[Το εργασιακό δελτίο μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ :http://radiofragmata.espivblogs.net]

 

Μπορείτε να ακούσετε η κατεβάσετε το ηχητικό σε μορφή mp3 ΕΔΩ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *