Κίνηση αντίστασης: περί διαγραφής φοιτητών

Τα σχέδια της εξουσίας φαίνεται πώς δεν θέλουν τα δημόσια Πανεπιστήμια (και όχι οι “αιώνιοι” φοιτητές) να δουν φθινόπωρο. Πιο συγκεκριμένα στις 31 Αυγούστου το 90% των “αιώνιων” φοιτητών θα διαγραφούν από τα Πανεπιστήμια και το 60% από τα Τ.Ε.Ι..  Όμως ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές δίνει μεγαλόψυχα μία ακόμα ευκαιρία στους φοιτητές επιτρέποντάς τους να συμμετάσχουν σε 2 ακόμα εξεταστικούς κύκλους σε όσους συμμετείχαν στις 2 τελευταίες εξεταστικές ή/και χρωστούν πτυχιακή εργασία ή πρακτική άσκηση.  Το σχέδιο αποβλέπει στην αποσυμφόρηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και στη μείωση των εξόδων για την εκπαίδευση (μετάφραση: στο κλείσιμο των δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και στην ενίσχυση των ιδιωτικών κολλεγίων που εδώ και χρόνια προωθείται ως σχέδιο).

Τα αίτια όμως που ΦΑΙΝΕΤΑΙ να οδήγησαν στο σχέδια είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ανυπόστατα. Στην πραγματικότητα οι “αιώνιοι” φοιτητές ΕΙΝΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ, καθώς όποιος φοιτητής συμπληρώσει τον έκτο χρόνο φοίτησης χάνει όλες τις διευκολύνσεις που επιβαρύνουν οικονομικά το κράτος. Κατ’ αρχάς χάνει το πάσο άρα και το δικαίωμα του σε μειωμένα εισιτήρια, δεν δικαιούται στεγαστικό επίδομα μετά την ολοκλήρωση των διδακτικών ετών της σχολής και χάνει επίσης το δικαίωμα απόκτησης δωρεάν συγγραμμάτων. Με λίγα λόγια ο “αιώνιος φοιτητής” δικαιούται μόνο την παρακολούθηση μαθημάτων (η οποία ούτως ή άλλως είναι ελεύθερη για τον κάθε άνθρωπο) και την συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Άρα λοιπόν με ποιόν τρόπο επιβαρύνουν οικονομικά οι “αιώνιοι” φοιτητές; Γιατί δεν μας διευκρινίζουν όμως πώς ένας φοιτητής που εργάζεται 40 και 48 και παραπάνω ώρες την εβδομάδα είναι παράλογο να ολοκληρώσει τις σπουδές του εκπρόθεσμα; Επίσης, τα επαρχιακά πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. είναι αυτά που δίνουν οικονομική ανάσα σε πολλές πόλεις. Ανάμεσα σε αυτές και η Καλαμάτα στην οποία διαμένουν φοιτητές πανεπιστημίου και Τ.Ε.Ι. και κατ’ επέκταση νοικιάζουν σπίτια και αγοράζουν από τα τοπικά καταστήματα. Άρα λοιπόν μάλλον ωφέλιμοι παρά ζημιογόνοι είναι οι φοιτητές.

Όσο για την αποσυμφόρηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που ξαφνικά θυμήθηκαν, να θυμίσουμε και εμείς ότι το σχέδιο για την κατάργηση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έρχεται σε αντίθεση. Να γίνει αποσυμφόρηση σε ποια πανεπιστήμια; Στα κλειστά; Τόσα χρόνια γιατί δεν χρειάστηκε αποσυμφόρηση; Ο σκοπός της εκδίωξης των “αιώνιων” φοιτητών είναι απλώς να ολοκληρωθεί όσο γίνεται ταχύτερα η φοίτηση για να μπει επιτέλους το πολυπόθητο λουκέτο, ώστε να μην αντιμετωπίσουν ένα κύμα φοιτητών που θα μείνει ξεκρέμαστο στη μέση των σπουδών του στην περίπτωση που τα πανεπιστήμια ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΩΡΑ, όπως άλλωστε και επιθυμούν. Προφανώς απλώς θα ανακοινώσουν τη μη είσοδο νέων φοιτητών στα προς κλείσιμο ιδρύματα και θα θέσουν χρονικό όριο στην ολοκλήρωση των σπουδών μετά την εκδίωξη των “αιώνιων” φοιτητών.

Το όλο σχέδιο δεν εξυπηρετεί σε τίποτα πέρα από την ενίσχυση ιδιωτικών κολλεγίων, που παρέχουν αμφιβόλου ποιότητας εκπαίδευση άρα και πτυχίο, άρα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε ένα ΦΤΗΝΟ και ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟ εργατικό σώμα για να εκμεταλλεύονται τα αφεντικά και το κρατικό κεφάλαιο. Άλλωστε μην περιμένετε την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων που διατυμπανίζουν, απλώς εν μία νυκτί το κάθε κολλέγιο ή ιδιωτικό εκπαιδευτήριο ή όπως αλλιώς καλείται θα το ονομάσουν πανεπιστήμιο. Σε αυτές τις σχολές όπως είναι αναμενόμενο θα αναγκαστεί να καταφύγει πλήθος φοιτητών (το οποίο ασφαλώς θα μπορεί να καλύψει και τα έξοδα φοίτησης). Άρα και πάλι ο μέσος φοιτητής μένει ακάλυπτος, με τις σπουδές του κομμένες στη μέση και λογιζόμενος ως ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ.

Άλλωστε τα πανεπιστήμια (και ιδίως της Καλαμάτας) έχουν δυσλειτουργίες πολύ σημαντικότερες, απορρέουσες σχεδόν στο σύνολό τους από το προσωπικό, διοικητικό και εκπαιδευτικό καθώς και από τις διευθύνσεις. Για να μας δώσουν μερικά στοιχεία μόνο για το πανεπιστήμιο Καλαμάτας σχετικά με τους διαφόρους καθηγητές που μας έφεραν από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ή τους εργαζόμενους που ξαφνικά αντί για υπάλληλοι του ΟΣΕ παριστάνουν τους πανεπιστημιακούς φύλακες (κοινός πληρώνονται για να κάθονται), για τη διοίκηση του πανεπιστημίου που καταγγέλλει “ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ” (Μάλλον νόμιζαν ότι η καταγγελία πήγαινε στην Ε.Σ.Α.) και για τις διάφορες παρατάξεις που έχουν  αναγάγει  την καλπονοθεία, τους εκβιασμούς (ακόμα και χρησιμοποιώντας το όνομα της Χρυσής Αυγής) και την υπεξαίρεση σε αθλήματα.

https://athens.indymedia.org/post/1530098/

Μία απάντηση στο “Κίνηση αντίστασης: περί διαγραφής φοιτητών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *