Εργατικό ατύχημα στην Κρήτη αποκάλυψε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στην ΕΑΣ Ηρακλείου

ceb1cf84cf85cf87ceb7cebcceb1cf84ceb1

 

Στις ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και του «Βενιζέλειου» συνέχιζαν να νοσηλεύονται χτες οι τέσσερις εργαζόμενοι ηλικίας 29, 40, 41 και 46 χρόνων, που έπαθαν σοβαρά εγκαύματα την Τρίτη, στο οινοποιείο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, όταν κατά τη διαδικασία καθαρισμού των δεξαμενών έσπασε λάστιχο με καυστική ποτάσα και τους περιέλουσε. Για τον έναν από τους τρεις τραυματίες, εξεταζόταν το ενδεχόμενο να μεταφερθεί σήμερα στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Θριάσιου Νοσοκομείου, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του (έχει υποστεί βλάβη το αναπνευστικό).

«Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Μέσα σε ένα χρόνο, στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) έχουν εφαρμοστεί από την εργοδοσία όλα τα αντεργατικά μέτρα, κάνοντας τους εργαζόμενους λάστιχο: Αφού τους είχαν μήνες απλήρωτους, από το καλοκαίρι του 2013 ξεκίνησαν οι απολύσεις, αρχικά στο σούπερ μάρκετ και μετά σε όλες τις ειδικότητες, φτάνοντας τις 70 και πλέον.

Οπως έχουμε καταγγείλει από τις αρχές του καλοκαιριού, κανείς από τους απολυμένους δεν έχει πάρει όλα τα χρήματα (αποζημίωση, δεδουλευμένα, κ.λπ.). Αλλά και στους εργαζόμενους, αφού έγιναν οι “απαραίτητες” μειώσεις της τάξης του 30-40%, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο “εξυγίανσης” της Τράπεζας Πειραιώς και της διοίκησης της ΕΑΣΗ,οφείλονται δεδουλευμένα τουλάχιστον 7 μηνών!!

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δεν έχει περάσει ούτε χρόνος από το θανατηφόρο εργατικό “ατύχημα” στις 17/10/2013 στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣΗ στις Μαλάδες. Τώρα το έγκλημα συνεχίζεται! Και πώς να μη συνεχίζεται, όταν απουσιάζουν από την επιχείρηση – μιας και απολύθηκαν – μια σειρά από ειδικότητες, όπως χημικός και αρμόδιοι τεχνικοί για εξειδικευμένες εργασίες. Οταν δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα υγιεινής – ασφάλειας, δεν υπάρχουν τεχνικοί εργασίας, δεν υπάρχουν μέσα ατομικής προστασίας απλά ή για εξειδικευμένη δουλειά, δεν υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό;».

(το παρακάτω δημοσίευμα παραποιεί βάναυσα την αλήθεια, εχουμε τονίσει τα σημεία που χρειάζονται προσοχή)

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 10 το πρωί κι ενώ είχαν ξεκινήσει οι εργασίες προκειμένου να ανοίξει το πρότυπο οινοποιείο της ΕΑΣΗ. Εργασίες, οι οποίες μεταξύ άλλων ήταν και ο καθαρισμός – απολύμανση των μηχανημάτων και των δεξαμενών για να δεχτούν τα κρασοστάφυλα.

Τον καθαρισμό αυτό είχαν αναλάβει οι τρεις εργαζόμενοι ηλικίας 31, 41 και 43ετών.  Κοντά σε αυτούς βρισκόταν και ο 48χρονος οδηγός του βυτιοφόρου, με το οποίο μετέφερε νερό για να γίνει το διάλυμα με την καυστική σόδα ώστε να γίνει ο καθαρισμός. Κατά τη διάρκεια λοιπόν του καθαρισμού με διάλυμα καυστικής σόδας, της γνωστής ποτάσας των οινοποιητών του οινοποιείου, των μεγάλων δηλαδή μεταλλικών δεξαμενών που υποδέχονται το μούστο, συνέβη το μοιραίο.

Ένας δυνατός θόρυβος και στη συνέχεια οι εκκλήσεις για βοήθεια των τεσσάρων ανδρών ακούστηκαν σε όλο το χώρο. Ακολούθησαν σκηνές που δύσκολα μπορούν να περιγραφούν με τους παριστάμενους να προσπαθούν να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους που είχαν υποστεί εγκαύματα από το καυστικό υγρό που έσταζε από όλο τους το σώμα.

Ασθενοφόρα από τα πλησιέστερα κέντρα υγείας και από το Ηράκλειο έσπευσαν σε σύντομο χρόνο για τη μεταφορά τους στα νοσοκομεία της πόλης, όπου εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Σύμφωνα με την υποδιοικήτρια του ΠΑΓΝΗ Ελ. Μπορμπουδάκη, διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου νοσοκομείου είναι ένας 31χρονος κι ένας 43χρονος, υπάλληλοι και οι δύο της Ένωσης, ενώ επίσης διασωληνωμένοι αλλά στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ είναι ο 41χρονος υπάλληλος της Ένωσης και ο 48χρονος οδηγός του βυτιοφόρου. Ο τελευταίος είναι σε καλύτερη κατάσταση από τους άλλους τρεις, ωστόσο διασωληνώθηκε για προληπτικούς λόγους.

Όπως μας είπε η ίδια, οι τραυματίες έχουν χημικά εγκαύματα σε ποσοστό από 20 έως 30% σε πλάτη πρόσωπο και λαιμό και γι’ αυτό το λόγο διασωληνώθηκαν. Σε ερώτησή μας εάν υπάρχει περίπτωση να μεταφερθούν στην Αθήνα η κα Μπορμπουδάκη μας είπε πως για την ώρα δεν κρίνεται απαραίτητο κάτι τέτοιο.

Πώς συνέβη το κακό;

Οι υπάλληλοι της Ένωσης, όπως προαναφέρθηκε, χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα έμπειροι και σχολαστικοί. Γνώριζαν τι πρέπει να κάνουν αλλά και το πώς να προφυλαχθούν. Πώς όμως έγινε η έκρηξη που λίγο έλειψε να τους στοιχίσει τη ζωή; Από την πλευρά της ΕΑΣΗ και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στελεχών της, διαρρέουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι έγινε ένα μοιραίο λάθος. Το λάθος αυτό σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την πλευρά της ΕΑΣΗ συνέβη όταν «τοποθετήθηκε πολλαπλάσια δραστική ουσία από αυτή που μπορούσαν να αντέξουν οι σωλήνες του οινοποιείου. Σε μια από αυτούς τους σωλήνες, έγινε η έκρηξη και ακολούθησε η μεγάλη και απότομη διαρροή της καυστικού χημικού μείγματος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κάποιοι υπάλληλοι βλέποντας ότι κάτι συμβαίνει, πρόλαβαν να γυρίσουν και να δεχτούν το μεγαλύτερο μέρος της ποτάσας που τους περιέλουσε στην πλάτη περισσότερο και λιγότερο στο πρόσωπο.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΗ Σ. Βαρδάκης, ο οποίος πήγε στο χώρο του εργατικού ατυχήματος μας είπε ότι για το πώς ακριβώς έγινε το ατύχημα θα αποφανθεί η Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία θα ερευνήσει εάν έγινε κάποιο ανθρώπινο λάθος ή όχι.

(κι εδώ προδίδονται !)

«Το βέβαιο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν φορούσαν ειδικές στολές, προστατευτικές μάσκες και γυαλιά, εξοπλισμό που εάν διέθεταν, τότε τα εγκαύματα τους θα ήταν μικρότερα ή καθόλου» είπε ο κ. Βαρδάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας.

Να σημειωθεί τέλος ότι με απόφαση της Ένωσης θα δοθούν οι μισθοί που οφείλει η ΕΑΣΗ στους υπαλλήλους που τραυματίστηκαν, προκειμένου να ενισχυθούν οι οικογένειές τους οικονομικά.

http://www.patris.gr/articles/267724/174657

Κρατήστε δύο σημεία:

-Ηταν έμπειροι, αλλά δεν είχαν μέσα προστασίας. Η απειρία τους φαίνεται από το γεγονός πως δεν είχαν ούτε στοιχειώδη μέσα προστασίας, έστω μια απλή σακούλα ή γαντια.

-Ηταν απλήρωτοι, και όπως είδαμε παραπάνω επί μήνες. Η ένωση θεωρεί φιλανθρωπία την καταβολή δεδουλευμένων !!!!

Σύμφωνα με πληροφορίες από εργαζόμενους και αλληλέγγυους, έσκασε η κεντρική σωλήνα παροχής που περιείχε πυκνό διάλυμα ποτάσας, καθώς έκλεισε μία βάνα και δεν άντεξε την πίεση της αντλίας παροχής. Τουλάχιστον ένας από τα θύματα ήταν διοικητικός υπάλληλος ενώ ένας ακόμη ήταν οδηγός ενός βυτιοφόρου. Δεν υπήρχε ειδικευμένος τεχνικός, διευθυντής ή χημικός ή μηχανολόγος παρών κατά τη διάρκεια των εργασιών. Οι εργαζόμενοι δούλευαν μετά από προφορικές οδηγίες σε έναν από αυτούς. Θεωρούν βέβαιο πως θα τους χρεώσουν το ατύχημα σαν ανθρώπινο λάθος.

Πηγή: ergasiakodeltio.wordpress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *