Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΜΕΔ, Σάββατο 4/10/2014

SMED-logo-smaller-2

 

Συνάδελφοι,

μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια συνεχούς επίθεσης με βίαιες πολιτικές λιτότητας εναντίον όλων των εργαζομένων, η κατάσταση στον κλάδο μας είναι η εξής:

•    Αμοιβές που ούτε στο ελάχιστο δεν αντιστοιχούν στην εργασία που παρέχουμε, στον χρόνο που δαπανάμε και στην παραγωγικότητα που απαιτείται με επιτακτικό τρόπο από τους εργοδότες. Η πληρωμή μετά από 3 ή ακόμα και 4 μήνες από την παράδοση της εργασίας μας είναι πλέον πάγια τακτική των περισσότερων εργοδοτών, τακτική που όπως έχουμε επισημάνει είναι παράνομη. Καθημερινό επίσης φαινόμενο είναι η μη καταβολή των δεδουλευμένων, γεγονός που έχει οδηγήσει στην απόγνωση πολλούς συναδέλφους.
•    Εξοντωτική φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, που μας αντιμετωπίζει σαν να είμαστε εργοδότες, χωρίς βεβαίως να απολαμβάνουμε τη δική τους ευνοϊκή μεταχείριση σε πολλές περιπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και με μηδενικό εισόδημα (κάτι που ισχύει για πολλούς άνεργους συναδέλφους) φορολογούμαστε βάσει τεκμαρτού εισοδήματος!
•    Ασφάλιση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των επιχειρηματιών. Είτε εργαζόμαστε είτε είμαστε άνεργοι, πρέπει να πληρώνουμε υπέρογκα ποσά στον ΟΑΕΕ, ενώ οι δήθεν διευκολύνσεις που έχουν θεσπιστεί είναι απολύτως ανεπαρκείς.

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά: οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν από τη δουλειά τους, έχουν χρέη στην εφορία και στον ΟΑΕΕ, τρέμουν μην αρρωστήσουν, αφού πλέον δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ενώ έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν τα ειδοποιητήρια-κατασχετήρια του διαβόητου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Είναι πλέον σαφές ότι κομμάτι της τρέχουσας στρατηγικής του κράτους είναι η εξαφάνιση των εργαζομένων με μπλοκάκι, η βίαιη ένταξή τους στον στρατό των ανέργων και η μετατροπή τους σε πειθαρχημένο εργασιακό δυναμικό, που θα δουλεύει για 200 ευρώ τον μήνα έχοντας απεμπολήσει κάθε είδους εργασιακό δικαίωμα.

Ο Σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια έχει επισημάνει την κατάσταση που διαμορφώνεται και έχει επανειλημμένως πάρει πρωτοβουλίες για συλλογικές δράσεις, τόσο κλαδικές όσο και διακλαδικές, για να αντισταθούμε και να αγωνιστούμε ενάντια στο μέλλον που μας επιφυλάσσουν. Πάγια αντίληψη του Συλλόγου είναι ότι μόνο συλλογικά μπορούμε να καταφέρουμε κάτι. Η αυταπάτη της ατομικής λύσης διαλύεται πλέον από την ίδια την πραγματικότητα.

Ενόψει της, αγωνιστικής, ελπίζουμε, χρονιάς που έχουμε μπροστά μας, καλούμε Έκτακτη Γενική Συνέλευση για το Σάββατο, 4 Οκτωβρίου, ώρα 5 μ.μ., για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τη δράση μας πάνω στα εξής σημαντικά ζητήματα, που μας αφορούν όλους:

  • Προώθηση των κατώτατων αποδεκτών αμοιβών: οι κατώτατες αποδεκτές αμοιβές είναι μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Συλλόγου. Ηεπίσημη αντίδραση των πιο ισχυρών εργοδοτών στον χώρο των εκδόσεων αποκαλύπτει τις προθέσεις τους. Εάν δεν παλέψουμε εμείς οι ίδιοι συλλογικά για τις αμοιβές μας, ποιος θα το κάνει;
  • Φορολογία και ασφάλιση: Είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το κράτος και τις απαιτήσεις του συλλογικά, και όχι ως εξατομικευμένοι φορολογούμενοι/ασφαλισμένοι, και να διατυπώσουμε συγκεκριμένα αιτήματα που καλύπτουν τις δικές μας ανάγκες.

Ο ΣΜΕΔ είναι τα μέλη του και οι οριζόντιες διαδικασίες του. Η συμμετοχή όλων μας στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση και σε όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Αναλυτική Ημερήσια Διάταξη της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 4ης Οκτωβρίου 2014:

1. Προώθηση των κατώτατων αποδεκτών αμοιβών του Συλλόγου
2. Φορολογία και ασφάλιση
3. Ενημέρωση για εργασιακά/επαγγελματικά θέματα
4. Δημιουργία ομάδων εργασίας για τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ο Σύλλογος
5. Άλλα τρέχοντα ζητήματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *