Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΑ.Σ.Ε.ΤΙΜ (WIND) ΠΕΡΙ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Συνάδελφοι,
Με την παρούσα ανακοίνωση θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας είναι επικεντρωμένο στις προσπάθειές του για τη διεκδίκηση της συλλογικής σύμβασης καθώς και στη διευθέτηση των υπολοίπων ζητημάτων που αφορούν τους εργαζομένους, όπως η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών κλπ.
Εστάλη στις αρχές του μήνα πρόσκληση από το Δ.Σ. του Σωματείου της Vodafone για συζήτηση πάνω στη δημιουργία ενιαίου σωματείου Vodafone, Wind και Victus και από τότε αποστέλλονται προσκλήσεις για την ίδια συζήτηση και λήψη σχετικών αποφάσεων ακόμα και από μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου μας προς τους εργαζομένους των τριών εταιριών. Απαντήσαμε αρνητικά (Α.Π. 42/ 18-9-2014) και είμαστε αρνητικοί στην πρόταση αυτή για τους παρακάτω σημαντικούς λόγους:
– Το σωματείο μας προχώρησε σε επέκταση καταστατικού με σκοπό να καλύψει τους συναδέλφους που θα μεταφέρονταν στη Victus. Πλέον υφίσταται επιχειρησιακό σωματείο στη Victus, το οποίο έχουμε αποφασίσει να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, καθώς είναι προϊόν βούλησης των συναδέλφων μας εκεί, κάποιοι εκ των οποίων υπήρξαν ακόμα και ιδρυτικά μέλη του σωματείου μας και είχαν στηρίξει δυναμικά τους αγώνες του, οπότε μιλάμε για ένα σωματείο από και για τους εργαζομένους, το οποίο θα συνδράμει στην ενότητα όλων των συναδέλφων στη Victus από όπου και αν προέρχονται.

– Αυτό το οποίο αποκρύπτεται στα καλέσματα περί ενιαίου σωματείου, είναι ότι η κίνηση αυτή προϋποθέτει και θα σημάνει τη διάλυση των επιχειρησιακών σωματείων. Το γεγονός αυτό μεταξύ άλλων θέτει πολύ σοβαρά ζητήματα ως προς την συσπείρωση των εργαζομένων, την αντιπροσώπευση των εργαζομένων της κάθε επιχείρησης, τον βαθμό δραστηριοποίησης στους χώρους δουλειάς κλπ. Τα σωματεία και στους τρεις χώρους δουλειάς ούτε εργοδοτικά είναι ούτε ξεπουλημένα για να τα διαλύσουμε. Αντίθετα, μιλώντας για το σωματείο μας, με χρόνια αγώνων έχει σημαντική συσπείρωση και κατακτήσεις παρά τις δυσκολίες και τις διώξεις. Για τους λόγους αυτούς απορούμε πως μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου μας επιλέγουν τη διάλυση του.

– Μία τέτοια πρόθεση καθώς και δράση δημοσιοποιείται ευρέως στις εταιρίες, (δηλ. και στην εργοδοσία) σε μία περίοδο που τα επιχειρησιακά σωματεία αγωνίζονται κυρίως για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης

– Η νομική μορφή ενός τέτοιου μορφώματος θέτει ζητήματα αρμοδιότητας και αντιπροσωπευτικότητας τα οποία με τη σειρά τους θα γιγαντώσουν τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες στις διεκδικήσεις μας πχ συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η απάντηση για εμάς απέναντι στις επιθέσεις κυβέρνησης και εργοδοτών είναι η αυτοτελής και ακηδεμόνευτη οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όπως είναι η σύσταση επιχειρησιακών σωματείων από τη βάση σε κάθε επιχείρηση και η δραστηριοποίηση των συναδέλφων σε αυτά. Συνεπώς στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και επικροτούμε τις προσπάθειες σύστασης πρωτίστως επιχειρησιακών σωματείων με αυτά τα χαρακτηριστικά, πχ στη Victus. Δεν θα δεχτούμε τη διάλυση του επιχειρησιακού μας σωματείου, δεν έχουμε πρόθεση να διευκολύνουμε ή να δώσουμε χώρο και χρόνο στην εργοδοσία να μην υπογράψει σύμβαση και γενικότερα να δρα ανενόχλητη.

Η ενότητα των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς και κατ επέκταση η αλληλεγγύη μεταξύ των σωματείων και οι από κοινού αγώνες είναι ο δρόμος για να έχουμε νίκες στο ζοφερό εργασιακό και ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε. Για αυτό πιστεύουμε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην περαιτέρω ενδυνάμωση των επιχειρησιακών μας σωματείων και των αγώνων που δίνουν, καθώς επίσης στην στήριξη και αλληλεγγύη μεταξύ των σωματείων. Είμαστε αλληλέγγυοι με το σωματείο της Vodafone και το νεοσυσταθέν σωματείο της Victus, με κάθε εργαζόμενο και σωματείο από τη βάση που διεκδικεί και αγωνίζεται. Τέλος, καταγγέλλουμε την οποιαδήποτε «πολιτική απόφαση» διάσπασης των εργαζομένων και εναντιωνόμαστε σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της υπόστασης και του αγώνα του σωματείου μας και κάθε σωματείου που απαρτίζεται από τη βάση και δρα υπέρ αυτής, από όπου και αν προέρχεται αυτή.

Για τους παραπάνω λόγους δεν θα συμμετέχουμε σε μία τέτοια συζήτηση και καλούμε τους συναδέλφους να εγγραφούν και να δραστηριοποιηθούν στο σωματείο μας ώστε να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε ως εργαζόμενοι.

Ενωμένοι με το Σωματείο, Συμμετέχουμε, Αγωνιζόμαστε, Διεκδικούμε

ΤΟ Δ.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *