1.200 εργάτες έχουν ήδη πεθάνει στο Κατάρ χτίζοντας τις υποδομές για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022

unnamedΤουλάχιστον 1.200 εργαζόμενοι σε συνθήκες εργασιακής δουλείας, έχουν σκοτωθεί, χτίζοντας τις υποδομές στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, ενώ ένα στέλεχος της FIFA ισχυρίστηκε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί εντέλει το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Οι αρχές του Κατάρ από την άλλη μεριά διαψεύδουν αυτόν τον ισχυρισμό. Ο Theo Zwaniger ανέφερε, ότι πιστεύει, πως το κλίμα του Κατάρ δεν είναι αρκετά ήπιο για να φιλοξενήσει την εκδήλωση. Το Κατάρ ισχυρίζεται όμως ότι θα είναι σε θέση να ρίξει τις θερμοκρασίες στα γήπεδα, ενώ ο Zwaniger υποστηρίζει ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο λαμβάνει χώρα σε πολλά μέρη, εκτός από μέσα στα στάδια, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο τους τουρίστες.

Οι θερμοκρασίες στο Κατάρ μπορεί να φτάσουν μέχρι και τους 125º F, κάτι που είναι προφανώς κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, και οι γιατροί λένε ότι δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για αυτούς τους κινδύνους. Πώς, λοιπόν, η FIFA αγνοούσε αυτά τα γεγονότα, όταν ήξερε πολύ καλά ότι τα στάδια χτίζονταν από εργαζόμενους σε αυτές ακριβώς τις ίδιες συνθήκες; Έχει προβλεφθεί, ότι ως τη στιγμή, που όλα τα στάδια και οι υποδομές που απαιτούνται για να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, θα είναι έτοιμα, θα έχουν πεθάνει μέχρι και 4000 εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής.
Το χειρότερο είναι ότι το Κατάρ, έχει εισαγάγει τουλάχιστον το 90% των εργαζομένων, που έχουν αναλάβει την οικοδόμηση των υποδομών για το παγκόσμιο κύπελλο, και οι οποίοι πεθαίνουν από θερμοπληξία και καρδιακές προσβολές. Οι εργαζόμενοι από το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία και τις Φιλιππίνες προσλήφθηκαν στις χώρες καταγωγής τους και στάλθηκαν στο Κατάρ. Αυτό είναι ένα παράδειγμα μιας από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, που εξάγει σκλάβους εργαζόμενου από μερικές από τις φτωχότερες χώρες. Οι εργαζόμενοι αλιεύονται για αυτές τις προσλήψεις με βάση τα τεράστια χρέη που έχουν και ζουν σε θανατηφόρες συνθήκες, μέσα σε υπερπλήρεις και βρώμικους ξενώνες. Υπομένουν απλήρωτους μισθούς, θερμοπληξία, και βιαιότητα σε καθημερινή βάση. Πριν από ένα χρόνο, η Guardian αποκάλυψε μετά από μια εκτενή έρευνα, την δημιουργία σκλάβων μέσα σε τέτοιες συνθήκες εργασίας.
Αυτό μας φέρνει στην πιο πρόσφατη διαμάχη ανάμεσα στη FIFA και το Κατάρ, η οποία περιλαμβάνει ζητήματα δωροδοκίας και διαφθοράς. Ο πρώην εκτελεστικός εκπρόσωπος της FIFA Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ είχε εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο, όπου ξόδεψε πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια για τη δωροδοκία ανώτερων αξιωματούχων του ποδοσφαίρου για να πάρει το Κατάρ την οργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου το 2022. Αυτό σημαίνει, ότι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επειδή αντηλλάγησαν χρήματα μεταξύ διεφθαρμένων αξιωματούχων και εξαιτίας της έλλειψης κοινής λογικής, που μας λέει ξεκάθαρα πως το Κατάρ δεν είναι καθόλου προετοιμασμένο για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Για άλλη μια φορά, η FIFA έχει αποδείξει την ανικανότητά της να διοργανώσει ένα παγκόσμιο κύπελλο χωρίς να δημιουργήσει τεράστια ταλαιπωρία και αναστάτωση. Πάνω από 200.000 άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους για να πραγαμτοποιηθεί το παγκόσμιο κύπελλο στη Βραζιλία, και πάνω από 50 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στην κατασκευή αυτών των γηπέδων, για να μην αναφέρουμε όλους τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν από την ωμή στρατιωτική αστυνομία της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια των εξώσεων. Δεδομένου ότι η FIFA είναι ένας διεθνής οργανισμός, διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα με ατιμωρησία. Δεν υπάρχει ποινικό δικαστήριο που θα δικάσει τους εγκληματίες της FIFA, της Βραζιλίας και του Κατάρ, ως υπεύθυνους για τους θανάτους των 1.200 εργαζομένων, ή για τους 200.000 και πλέον ανθρώπους που έμειναν άστεγοι.
Σίγουρα δεν μπορούμε να περιμένουμε τις διεφθαρμένες αρχές του Κατάρ, οι οποίοι χρηματοδοτούν το ISIS, χρησιμοποιούν σκλάβους και στηρίζουν την παιδική εργασία, και οι οποίοι μέχρι τουλάχιστον το 2011 χρησιμοποιούσαν την διακίνηση παιδιών σκλάβων, ως αναβάτες καμήλας (ισχυρίζονται ότι το έχουν αλλάξει σε αναβάτες ρομπότ, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί) να διώξουν τους εαυτούς τους ή τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζονται. Μετά από όλα, αυτοί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι θάνατοι των 478 Ινδών εργατών ήταν κάτι «φυσιολογικό».
Η FIFA δεν θα υποβάλλει σε έλεγχο τον εαυτό της, ο ίδιος ο Theo Zwanziger είπε πέρυσι ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί στο Κατάρ, θα βελτιώσει το “τρομακτικό” ρεκός της χώρας στην παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, με την πρόκληση αυστηρότερου ελέγχου. Δεν θα δούμε κανένα έθνος αρκετά γενναίο, για να σταθεί απέναντι στους υπαλλήλους της FIFA και να επιδιώξει τη σύλληψη τους για τις δολοφονίες και τις εξώσεις. Δεν θα δούμε επίσης τους οπαδούς του ποδοσφαίρου από όλο τον κόσμο να σταθούν ενάντια σους αξιωματούχους της FIFA και να τους μποϊκοτάρουν για τα εγκλήματά τους, όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, οι οπαδοί θα βρουν έναν τρόπο να ζητήσουν συγγνώμη και γι’αυτό. Το μόνο πράγμα που είναι σαφές, είναι ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη, η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου να αφαιρεθεί από το Κατάρ αμέσως και επισήμως.

(πηγή : http://revolution-news.com/qatar-may-lose-fifa-world-cup-but-1200-workers-already-died-building-its-infrastructure/)
(μετάφραση, επιμέλεια Sylvia)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *