Ο ρόλος της Nestlé σε δολοφονίες συνδικαλιστών εργαζομένων της στην Κολομβία

2e1ax_omniatv_entry_nestle_f_redcolombia_org

 

Το ανώτατο δικαστήριο της Ελβετίας πρόκειται, να αποφασίσει κατά πόσο θα διερευνηθεί η σχέση ανώτατων διαχειριστών της Nestlé-της μεγαλύτερης με βάση τα έσοδα εταιρείας τροφίμων στον κόσμο- με τη δολοφονία ενός πρώην υπαλλήλου στην Κολομβία.

Παραστρατιωτικοί κακοποιοί βασάνισαν και σκότωσαν τον συνδικαλιστή ακτιβιστή Luciano Romero το 2005, λίγο πριν ο ίδιος καταθέσει στο Μόνιμο Λαϊκό Δικαστήριο για τις εταιρικές και συνδικαλιστικές πολιτικές της Nestle.

Κατώτερα ελβετικά δικαστήρια έχουν αποφανθεί ενάντια στο να γίνει έρευνα στην εταιρεία,  παρά τις συστάσεις από έναν Κολομβιανό δικαστή, αλλά η χήρα του Romero, κατέθεσε έφεση στις αρχές του τρέχοντος έτους στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας.

b2ap3_thumbnail_131-298x300 (1)

 

Ο θάνατος του Romero, ο οποίος εργάστηκε στην θυγατρική της Nestle, τη Cicolac για είκοσι χρόνια, ήταν μια πάρα πολύ εξοικειωμένος και γνώριζε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι συνδικαλιστές στην Κολομβία. Παραστρατιωτικές ομάδες από την δεξιά πτέρυγα , που συχνά ενθαρρύνονται από δημόσιους αξιωματούχους, έχουν συχνά επιτεθεί σε συνδικαλιστές.

 

Θαρραλέος δικαστής αναγκάστηκε σε εξορία

Η υπόθεση του Ρομέρο τράβηξε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, όταν ένας κολομβιανός δικαστής καταδίκασε τους δολοφόνους του σε φυλακή- σπάνιο γεγονός, σε μια χώρα, όπου η δικαιοσύνη συνήθως υποκλίνεται στην πολιτική και οικονομική εξουσία. Και αυτός ο δικαστής, ο José Nirio Sanchez, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω έρευνα, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, στο ρόλο που έπαιξε η Nestlé στη δολοφονία. Αλλά ο ίδιος ο δικαστής αναγκάστηκε σε εξορία στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από αυτή την απόφαση.
Ο δικαστής Sanchez, δήλωσε αργότερα, ότι ήταν εκείνοι που διέταξαν την εκτέλεση και έδωσαν και τα χρήματα-τους οποίους ονόμασε «διανοούμενους» παίκτες, οι οποίοι είναι και οι βασικοί υπεύθυνοι για τη συνεχιζόμενη βία. “Έτσι, τα εγκλήματα αυτά δεν θα σταματήσουν, δεδομένου ότι οι αληθινοί δράστες δεν διώκονται,” δήλωσε στην αμερικανική Βουλή Επιτροπής Παιδείας και Εργασίας το 2009.

132-300x295

ο δικαστής José Nirio Sanchez το 2009 (photo: Adam Wright, Metropolitan Washington Council, AFL-CIO)

 

Καμία προστασία για τους εργαζόμενους.

Η νομική ομάδα της χήρας του Ρομέρο στην Ελβετία και η συνδικαλιστική ένωση της Κολομβίας , SINALTRAINAL, υπέβαλαν αίτηση στους Ελβετούς εισαγγελείς, να εξετάσουν το ρόλο της Nestle στη δολοφονία. Υποστήριξαν ότι τα στελέχη της Nestlé είναι συνένοχοι στο φόνο, επειδή δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν τη δολοφονία, παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκαν για τις απειλές θανάτου εναντίον του.

Χειρότερα ακόμα, στελέχη της Nestlé μπορεί ακόμη και να γνωρίζει τους εκπροσώπους της εταιρείας, που ενθάρρυναν τη δολοφονία του Ρομέρο.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα (ECCHR) προσχώρησε στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι οι διαχειριστές της Nestlé γνώριζαν, ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας στην Κολομβία, διατηρούσαν στενούς δεσμούς με τις παραστρατιωτικές ομάδες. Ακόμη περισσότερο, είπε η ECCHR, στελέχη της εταιρείας, αναφέρονταν στον Romero ως «αντάρτη», κάτι που στην Κολομβία, ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη.

Μεγάλη προστασία για τη Nestlé

Τον Μάιο του 2013, περισσότερο από ένα χρόνο μετά, αφού η χήρα του Ρομέρο και η SINALTRAINAL, ζήτησαν από τους Ελβετούς εισαγγελείς, να ερευνήσουν τη σχέση της Nestlé  με τη δολοφονία, το αίτημα απορρίφθηκε. Οι Εισαγγελείς, δήλωσαν, πως μια τέτοια έρευνα αποκλείστηκε από ένα καταστατικό περιορισμών: πάρα πολύς χρόνος έχει περάσει από τη δολοφονία. Το Καντόνιο (Περιφερειακό ) Δικαστήριο του Vaud υποστήριξε τους εισαγγελείς, κάτι που οδηγήσε στην έφεση προς το Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι δικηγόροι της χήρας του Romero, έχουν επίσης κατηγορήσει το ελβετικό γραφείο εισαγγελέων, ότι  χρησιμοποιήσε τυπικότητες ως δικαιολογίες, για να καθυστερήσει τις διαδικασίες-ουσιαστικά εξαντλώντας το χρόνο σχετικά με το καταστατικό των περιορισμών-προκειμένου να προστατεύσουν μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας.
“Αυτό θα ήταν το εύλογο συμπέρασμα,” είπε η Annelen Micus, νομικός σύμβουλος του ECCHR, στο «WhoWhatWhy». “Δεν είναι σύνηθες να ασχολούνται με υποθέσεις κατά αυτόν τον τρόπο. Αν φαίνεται, πως οι εισαγγελείς δεν θα προχωρήσουν σε μια έρευνα, συνήθεως το ανακοινώνουν μέσα σε δύο μήνες. “

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, που οι Ελβετοίεισαγγελείς αρνήθηκαν να διερευνήσουν καταγγελίες εναντίον της Nestlé. Πρόσφατα απέρριψαν μια υπόθεση κατά της εταιρείας, όταν κατηγορήθηκε, πως προσέλαβε μία εταιρεία ασφαλείας, για να διεισδύσουν και να κατασκοπεύσει μια ελβετική ΜΚΟ, μέλη της οποίας επρόκειτο,  να γράψουν ένα βιβλίο σχετικά με τις πολιτικές της Nestle. Η υπόθεση τελικά εκδικάστηκε σε αστικό δικαστήριο, όπου, τον Ιανουάριο του 2013, η Nestle βρέθηκε ένοχη.

Η τρέχουσα υπόθεση εναντίον του γιγαντιαίου ομίλου τροφίμων είναι μια δοκιμασία για ένα δεκαετή νόμο σχετικά με την εταιρική ευθύνη στην Ελβετία. Σύμφωνα με την Micus, ο νόμος επιτρέπει στα ελβετικά δικαστήρια να αποδώσουν στις εταιρείες ποινική ευθύνη για πράγματα, που συμβαίνουν σε εργαζόμενους στο εξωτερικό. Για δέκα χρόνια ο νόμος αυτός υπάρχει μόνο στα χαρτιά, δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση σχετική με τα δικαιώματα των ανθρώπων.

«Είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσει ένα πρότυπο για την επιμέλεια των ανθρώπινων δικαιωμάτων» είπε η Micus στο WhoWhatWhy. Μια απόφαση υπέρ της έρευνας θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για περαιτέρω περιπτώσεις.

Άλλοι δολοφονημένοι εργαζόμενοι της Nestlé

Η προσφυγή στην υπόθεση Romero έρχεται μόλις μήνες μετά, αφού ο Oscar Lopez Triviño, ένας άλλος υπάλληλος της Nestlé στην Κολομβία, δολοφονήθηκε. Όπως ο Romero, ανήκε στην συνδικαλιστική ένωση SINALTRAINAL και σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ήταν ο 14ος ενεργός ή πρώην υπάλληλος της Nestlé που δολοφονήθηκε στην Κολομβία από το 1986-οι περισσότεροι από αυτούς επικεφής της SINALTRAINAL. Η Nestle αναγνώρισε ότι επτά από τους συνδικαλιζόμενους εργαζομένους της, καθώς και αρκετοί εργαζόμενοι της σε υπαλληλικές θέσεις, έχουν σκοτωθεί. 

134-300x156

Ένα πανό τιμά μερικούς από τους δολοφονημένους συνδικαλιστές οι οποίοι εργάστηκαν στο Nestlé.

Αλλά ο εκπρόσωπος της Νεστλέ, ο Philippe Aeschlimann είπε στο WhoWhatWhy, ότι η εταιρεία απορρίπτει όλες τις αιτιάσεις της SINALTRAINAL, και αναφέρει ότι η Nestlé ακολουθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για τους επικεφαλής των συνδικάτων, όπως την προσωρινή μετεγκατάστασή τους, ενώ διαθέτει και αυξημένη ασφάλεια στα σπίτια τους και στα κεντρικά γραφεία της Ένωσης. « Αυτά δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντικαταστήσουν την υποχρέωση του κράτους για την προστασία τους, αλλά το συνδικάτο απέρριπτε συχνά την προσφορά της προστασίας, με το επιχείρημα ότι η προστασία των ηγετών τους ήταν  ευθύνη της κυβέρνησης της Κολομβίας”, είπε ο Aeschlimann. Δήλωσε επίσης ότι :”η Nestlé καταδικάζει όλες τις μορφές βίας. Εμείς δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ βία, ούτε έχουμε συνδέσεις με εγκληματίες. Δεν έχουμε καμία απολύτως ευθύνη, άμεσα ή έμμεσα, ούτε μέσω δράσης, ούτε λόγω παράλειψης για τη δολοφονία του Luciano Romero. “

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα εργασίας θα παρακολουθούν στενά την επερχόμενη απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας. Μικρή απορία: Λίγα μέσα υπάρχουν για να προστατεύσουν εκείνους, που στέκονται όρθιοι για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε χώρες με ελάχιστη «ισχύ των νόμων». Οδηγώντας εταιρείες να λογοδοτήσουν στα πάτρια εδάφη τους, σε χώρες του Πρώτου Κόσμου, που ισχυρίζονται ότι είναι πολιτισμένες και αξιοπρεπείς, μπορεί να είναι η καλύτερη στρατηγική “του κράτους δικαίου.”

Παρακολουθήστε στο βίντεο, την μαρτυρία του δικαστή José Nirio Σάντσες, το 2009  ενώπιον της Βουλής Επιτροπή για την Εκπαίδευση και την Εργασία (ένας Άγγλος μεταφραστής μεταφράζει την ισπανική δήλωση).

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wIwu_zBxcbY[/youtube]

 

(πηγή : http://whowhatwhy.com/2014/04/23/news-item-nestles-colombian-problem/)

(Αναδημοσίευση από: Omnia TV μετάφραση, επιμέλεια Sylvia)

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *