ανταπόκριση από τη νέα παρέμβαση (Πέμπτη 2/10) στον Ιανό ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις [+3η ανακοίνωση ΣΥΒΧΑ]

Την Πέμπτη 2/10/2014 από τις 6.30μμ μέχρι τις 8μμ ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής με τη συμμετοχή αρκετών συναδέλφων και αλληλέγγυων προχωρήσαμε σε μια ακόμα παρέμβαση έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός στην Αθήνα (επί της Σταδιου) ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις δύο συναδέλφων μας από το bazaar του Ιανού, έπειτα από την άρνηση τους να υπογράψουν κείμενο της εργοδοσίας, κείμενο τυφλής υποταγής στις επιταγές της, υπέρ των scanners και εναντίον του Συλλόγου μας και να εργαστούν πολλές παραπάνω ώρες στην πρόσφατη μετακόμιση του bazaar. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης μοιραζόταν η νέα σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου μας (βλ. και παρακάτω), γινόταν συζητήσεις με διερχόμενους και το αναγνωστικό κοινό, κολλήθηκαν αφισάκια στη γύρω περιοχή, πετάχτηκαν τρικάκια, φωνάζονταν συνθήματα, ενώ με πανό ενάντια στις απολύσεις στεκόμαστε μπροστά από τις εισόδους του βιβλιοπωλείου και του μουσικού Ιανού. Σε συνέχεια της ενημέρωσής μας προς όσους πήγαιναν προς τις εισόδους των δυο καταστημάτων για την υπόθεση και γενικά για τις εργασιακές συνθήκες κάτεργου που εφαρμόζονται στον Ιανό, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών επέλεγε να μην εισέλθει, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την εργοδοσία και δύναμη προς εμάς για τη συνέχιση του αγώνα μας.

 

ianos_syvxa_2102014_d ianos_syvxa_2102014_b ianos_syvxa_2102014_c ianos_syvxa_2102014_a

 

Στη συνέχεια παραθέτουμε την τελευταία σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου μας που μοιραζόταν, ενώ μέσα από το blog μας μπορείτε να βρείτε την πρώτη σχετική ανακοίνωσή μαςIANOS: Οι αλυσίδες του πολιτισμού με scanners και απολύσεις / η εμπειρία-μαρτυρία δύο συναδέλφων μας που απολύθηκαν από το bazaar του Ιανού, τη δεύτερη “ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ BAZAAR ΙΑΝΟΣ”, ανταπόκριση από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που μέχρι σήμερα έχουν γίνει [Σαβ.19/7 | Τετ. 27/8 | Πέμπτη4/9 | Πέμπτη 11/9 ] και το αρχείο δημοσιεύσεων για τον αγώνα ενάντια στα “μηχανάκια” της αναξιοπρέπειας στα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ: http://goo.gl/wxUzVI

> το ακόλουθο κείμενο σε pdf ::https://bookworker.files.wordpress.com/2014/10/keimeno_ianos_apolyseis_1020141.pdf

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ BAZAAR ΙΑΝΟΣ

Έχουν περάσει 3 μήνες από τις απολύσεις των δύο συναδέλφων μας από τον χώρο ”πολιτισμού” ΙΑΝΟΣ. Μέσα σε αυτούς τους 3 μήνες δε σταματήσαμε να διεκδικούμε την επαναπρόσληψή τους με διάφορα μέσα, όπως παρεμβάσεις έξω από τα βιβλιοπωλεία της αλυσίδας, με προσφυγή προς την αρμόδια επιθεώρηση εργασίας και με την καθημερινή αλληλεγγύη στον δίκαιο αυτόν αγώνα.

Τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ έχουν εδραιώσει ένα καθεστώς ξεκάθαρης υποτίμησης του εργατικού δικαίου και υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις πολλές διαφορετικές συμβάσεις, τις επιβαλλόμενες ώρες (ακόμα και ημέρες!) εργασίας πέραν της υπογραφείσας σύμβασης και τις αντίστοιχες «μαύρες αποδοχές», τις απλήρωτες υπερωρίες, την ορθοστασία, τις απολύσεις, τα πρόστιμα προς τους εργαζόμενους, τις μεταθέσεις τους από το ένα μαγαζί στο άλλο, την μετατροπή τους σε «πολυεργαλεία» (…στην γλώσσα των στελεχών της εταιρείας), το υπέρογκο κουβάλημα των εμπορευμάτων με πανάρχαιες μεθόδους, τις παράλογες απαιτήσεις (π.χ. μετακόμιση του BAZAAR σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα) και φυσικά την απολύτως εχθρική στάση απέναντι στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης. Σε όλα αυτά προστίθενται τα «απελευθερωμένα» ωράρια, τα εξαήμερα, οι «ανοιχτές Κυριακές» και οι «Λευκές Νύχτες», οι προσλήψεις επισφαλών εργαζομένων μέσω του νέου καθεστώτος των κοινωφελών προγραμμάτων και παλιότερα των stage. Και βέβαια η πρόσφατη επιβολή της χρήσης των περιβόητων scanners, που κρεμάστηκαν στο λαιμό των εργαζομένων για την καταμέτρηση των ατομικών επιδόσεών τους και την επακόλουθη πλήρη επικράτηση του κανιβαλικού ανταγωνισμού μεταξύ τους. Ο αγώνας από το κλαδικό σωματείο ενάντια στην επιβολή των scanners βρήκε συμμάχους τόσο στο αναγνωστικό κοινό όσο και στους κόλπους των εργαζομένων.

Η απόλυση των δυο συναδέλφων ήρθε -όπως και οι υπόλοιπες απολύσεις και εξωθήσεις σε παραίτηση που έγιναν ακριβώς την ίδια περίοδο σε συναδέλφους και συναδέλφισσες από τον Ιανό (σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη)-ως απάντηση στην άρνησή τους να υπογράψουν ένα κατάπτυστο κείμενο που επέβαλε στους εργαζόμενους η εργοδοσία, κείμενο που δήλωνε πλήρη υποταγή στις μεθόδους της και καταφερόταν ενάντια στο σωματείο, και τον αγώνα του ενάντια στο καθεστώς των scanners καθώς και στη μη συγκατάβασή τους στο να δουλεύουν καθημερινά για πολλές παραπάνω ώρες -και χωρίς επιπλέον αμοιβή- κατά τη διάρκεια της πρόσφατης μετακόμισης του BAZAAR από τη Σταδίου στην Ακαδημίας.

Στην τέλεση της εργατικής διαφοράς και στην τριμερή συνάντηση ανάμεσα στην επιθεώρηση εργασίας, στους δύο απολυμένους και στους εκπροσώπους του σωματείου μας, κατέρρευσε το επιχείρημα της αναγκαστικής απόλυσης των δύο, λόγω οικονομικών κριτηρίων καθώς η εταιρία προσέλαβε νέους πωλητές μετά τις απολύσεις, κάτι που απεφάνθη και η ίδια η επιθεωρήτρια. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η εργοδοσία ήθελε να απαλλαγεί από τις φωνές όσων τολμούν να διεκδικούν τα δικαιώματα τους, να αντιστέκονται στις αντεργατικές πρακτικές της εταιρίας και να συμβάλλουν στη συλλογική οργάνωσή μας ως συνειδητοποιημένοι εργαζόμενοι και στην οικοδόμηση δεσμών αλληλεγγύης μέσα στο χώρο δουλειάς.

Ακόμα όμως και μετά από το ξεσκέπασμα των συμπεριφορών και του ρόλου της εργοδοσίας, αυτή προέβη στην απόλυση ενός εργαζομένου που δεν δέχθηκε να τροποποιηθούν τα καθήκοντά του σε ένα θολό καθεστώς και να αναλάβει ευθύνες που δεν του αντιστοιχούσαν. Εκδικητικά μετατέθηκε και η γυναίκα του σε πιο μακρινό κατάστημα της αλυσίδας.

Από την πλευρά μας, ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής μαζί με όλους τους συναδέλφους μας που υψώνουν το ανάστημά τους, μαζί με όλους όσους βιώνουν για τα καλά όλα τα παραπάνω, δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ούτε βήμα πίσω! Με τους συλλογικούς και αδιάκοπους εργατικούς αγώνες μας επιχειρούμε να δώσουμε ένα τέλος στην ασυδοσία και την τρομοκρατία όλων των εργοδοτών του κλάδου. Η δύναμη των επιχειρήσεων είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις πλάτες των οποίων χτίζονται τα υπερκέρδη των αφεντικών. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην πλήρη καταπάτηση των εργατικών κεκτημένων μας. Απεναντίας παλεύουμε και διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στεκόμαστε ανάχωμα στην προσπάθεια των «από πάνω» να επιβληθούν και να λεηλατήσουν κάθε πτυχή της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας.

Κάθε απόλυση και ο αγώνας για την ανάκλησή της είναι υπόθεσή όλων μας, όλων των συναδέλφων του κλάδου κι όλων των εργαζομένων, όλου του κόσμου που βιώνει την εκμετάλλευση, όλου του κόσμου του αγώνα.

Καλούμε τους συναδέλφους στον ΙΑΝΟ να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, να μην ξαναπέσουν στην παγίδα της εργοδοσίας, βάζοντας τις υπογραφές τους σε κατάπτυστα, αντισυναδελφικά και καταφανώς ψευδή κείμενα ή και να τα μοιράζουν κιόλας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και το αναγνωστικό κοινό να σταθούν δίπλα μας στον αγώνα αυτό. Να απαιτήσουμε να επιστρέψουν οι συνάδελφοι στη δουλειά με ευνοϊκότερους και ξεκάθαρους όρους.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής
sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *