ΣΕΦΚ:Ο αγώνας δεν ποινικοποιείται, δεν καταστέλλεται, συνεχίζεται‏

Aνακοίνωση ΣΕΦΚ μετά την απόρριψη της προσωρινής διαταγής Πρίσμα

Στις 7 του Οκτώβρη απορρίφθηκε η απαίτηση του εργοδότη Β.Γκούμα να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για την απαγόρευση έξω από το φροντιστήριο «Πρίσμα» των συγκεντρώσεων του ΣΕΦΚ: «να απαγορευθεί στο σωματείο και στους καθ΄ ων, η πραγματοποίηση συγκεντρώσεων έμπροσθεν του φροντιστηρίου και σε ακτίνα περιμετρικά μικρότερη των 200 μέτρων με απειλή χρηματικής ποινής 5.000 Ευρώ και προσωπική κράτηση 1 μηνός σε κάθε φυσικό πρόσωπο των καθ΄ ων (της απολυμένης συναδέλφου Α.Σ., του προέδρου του ΔΣ του ΣΕΦΚ, Κλέαρχου Σμυρναίου και του ειδικού γραμματέα του ΔΣ του ΣΕΦΚ και εκπροσώπου του σωματείου στο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ Διονύση Αμπάτη) για κάθε παραβίαση της εκδοθησομένης απόφασης και της προσωρινής διαταγής». Στις 5/11 προσδιορίστηκε η κυρία συζήτηση των ασφαλιστικών.
Σε μια περίοδο όπου κυβέρνηση-ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, ντόπιο και ξένο κεφάλαιο λεηλατούν τη ζωή μας, δίνουμε μάχες υπεράσπισης των εργαζομένων που διεκδικούν, μες στην βαρβαρότητα, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία. Συνάδελφοι συζητούν στους χώρους εργασίας τα προβλήματα που σχετίζονται με τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουν, οργανώνουν τις αντιστάσεις τους και, με τη στήριξη του σωματείου, παλεύουν για αξιοπρεπείς όρους εργασίας. Mε τη μαζικοποίηση και το δυνάμωμα του ΣΕΦΚ διαμορφώνονται οι όροι για την αποτελεσματική πάλη του κλάδου για την επαναφορά σε ισχύ της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Αυτήν την περίοδο, δίνουμε μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, εργαζομένους και ανέργους, τη μάχη για την επαναπρόσληψη της απολυμένης συναδέλφου Α.Σ. Η υπόθεση αυτή, σχεδόν 2 μήνες μετά την πρώτη κινητοποίηση, δεν αποτελεί μια ακόμη απόλυση ανάμεσα στις εκατοντάδες χιλιάδες των 4 τελευταίων χρόνων.
Αναδεικνύει με τον πιο αυταρχικό τρόπο την επιδίωξη της εργοδοτικής ένωσης, μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, να προχωρήσουν σε υποτίμηση της εργατικής δύναμης, σε προσλήψεις εργαζομένων χωρίς δικαιώματα, με εικονικά ένσημα, με τζάμπα για τους εργοδότες εργασία, μέσω των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με voucher. Προϋπόθεση για να διαμορφωθεί η συνθήκη αυτή είναι να βρεθούν εκτός χώρων εργασίας όσες/οι υπερασπίζονται την αξιοπρέπειά τους, πιστεύουν στην αξία του συλλογικού αγώνα και της αλληλεγγύης, παλεύουν μαζί με το σωματείο, υλοποιώντας τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων…
Αναδεικνύει τον ρόλο του κατασταλτικού μηχανισμού, την ευκολία με την οποία εκδίδονται εισαγγελικές παραγγελίες προς τα αστυνομικά τμήματα για την τρομοκράτηση εργαζομένων είτε με την παρουσία ισχυρών δυνάμεων καταστολής στις εργατικές συγκεντρώσεις έξω από τις επιχειρήσεις των αφεντικών είτε με την «πρόσκληση» στο Α.Τ. της απολυμένης συναδέλφου «δι’ υπόθεσίν της»…
Αναδεικνύει την ευκολία με την οποία εργοδότες είτε με εισαγγελικές παραγγελίες είτε με μηνύσεις είτε με ασφαλιστικά μέτρα χαρακτηρίζουν παράνομες εργατικές συγκεντρώσεις, λένε ψέματα και μόνο ψέματα, και απαιτούν, με αστυνομική εισαγγελική δικαστική βούλα, να θέσουν εκτός νόμου τον εργατικό αγώνα, μετατρέποντας τους χώρους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σε χώρους δουλοπαροικίας, όπου το αφεντικό πληρώνει και απολύει όποτε γουστάρει γιατί αλλιώς… υπάρχει και ο νόμος!
Αναδεικνύει τον εργασιακό μεσαίωνα των φροντιστηρίων, που οι εργοδότες των φροντιστηρίων έχουν επιβάλει εδώ και δεκαετίες: συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα. Όταν ο εργαζόμενος διεκδικεί, συμμετέχει στο σωματείο δεν… απολύεται, απλώς δεν… ανανεώνεται η σύμβασή του, σύμφωνα με τον… νόμο. Έτσι ο εργοδότης του φροντιστηρίου Πρίσμα απέλυσε τη συνάδελφο Α.Σ.(9/5/2014), η οποία κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης 24 χρόνια, καθώς αυτή και μόνο αυτή δίδασκε το αντικείμενο της πολιτικής οικονομίας, γιατί διεκδίκησε(1/4/2014) στην Επιθεώρηση Εργασίας και επέβαλε να της καταβάλει 5.700 Ευρώ, δεδουλευμένα 2 χρόνων (με μηνιαίο μισθό 270 Ευρώ καθαρά), αλλά και γιατί, όπως δήλωσε ο ίδιος στην Επιθεώρηση Εργασίας, δεν αρκέστηκε να προσφύγει στην Επιθεώρηση, πήγε και στο σωματείο της, τον ΣΕΦΚ…
Αναδεικνύει τον μηχανισμό αλλοτρίωσης του καθηγητή στα φροντιστήρια που για χρόνια «κοινωνικοποιήθηκε» από τα αφεντικά με την κουλτούρα του «περαστικού»: υποτιμημένη εργατική δύναμη, αλλά το αφεντικό είναι ξηγημένο και δίνει ιδιαιτεράκια… Έτσι ο εργοδότης του φροντιστηρίου Πρίσμα, μετά από 24 χρόνια συνεχούς εργασίας, απέλυσε τη συνάδελφο Α.Σ. γιατί εκτός της διεκδίκησης να της καταβληθούν τα δεδουλευμένα, όπως δήλωσε ο ίδιος στην Επιθεώρηση Εργασίας, η συνάδελφος Α.Σ. αρνήθηκε και να δουλέψει σε συνθήκη μαύρης εργασίας στο σπίτι μαθητή, ικανοποιώντας την απαίτησή του…
Ο αγώνας δεν ποινικοποιείται, δεν καταστέλλεται, συνεχίζεται:
Καλούμε το Σάββατο 11 του Οκτώβρη στις 10.00πμ στα γραφεία μας, Λόντου 6 και Μεσολογγίου, προσυγκέντρωση για την κινητοποίηση στο φροντιστήριο «Πρίσμα» (Ακαδημίας και Γενναδίου).
Καλούμε τη Δευτέρα 13 του Οκτώβρη στις 11.30 στο υπουργείο εργασίας, Σταδίου 29, όπου θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση υπουργείου, εργοδότη και του ΣΕΦΚ.

 

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)ΣΕΦΚ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *