ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ

30/10/14

blind_justice

 

Μέσα σε τέσσερις  μήνες έγιναν πολλά σχετικά με τη δικαστική πλευρά του ζητήματος της ΒΙΟΜΕ. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά είχε η σύνδικος της Φίλκεραμ, Αναστασία Σεμερτζίδου, η οποία δηλώνει απροκάλυπτα, όπου σταθεί και βρεθεί, την επιθυμία της για την επιστροφή της οικογένειας Φιλίππου στη διοίκηση της ΒΙΟΜΕ. Πώς αλλιώς άλλωστε θα μπορούσαν να συγκαλυφθούν τα οικονομικά εγκλήματα που αυτή η οικογένεια έχει διαπράξει σε βάρος της επιχείρησης και των εργαζόμενων;

Η νίκη των εργαζόμενων με τη δικαστική απόφαση να μην επανέλθει στη διοίκηση της ΒΙΟΜΕ η οικογένεια Φιλίππου δεν είχε τις καλύτερες εξελίξεις. Παρότι η ειρηνοδίκης πιέστηκε από την παρέμβαση των εργαζόμενων στο δικαστήριο και απέρριψε την επαναφορά της οικογένειας Φιλίππου στην προσωρινή διοίκηση της ΒΙΟΜΕ, αυτή έδειξε κάποια ατολμία ως προς τους προϊσταμένους της και καχυποψία ως προς τους εργαζόμενους. Έτσι, διόρισε μόνο ένα από τα τρία πρόσωπα που πρότειναν οι εργαζόμενοι για την προσωρινή διοίκηση της ΒΙΟΜΕ και τα δύο άλλα από τον κατάλογο του δικαστηρίου. Ωστόσο, αυτά τα δύο πρόσωπα δεν θέλησαν να αναλάβουν το ρόλο του μέλους στην προσωρινή διοίκηση και ως εκ τούτου η ΒΙΟΜΕ παρέμεινε ακέφαλη. Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης ήταν να μη μπορέσει να ασκήσει τα δικαιώματά της απέναντι σε πιστώτρια τράπεζα-λίζινγκ,  πράγμα που είχε δυσμενείς συνέπειες για τις εγκαταστάσεις της ΒΙΟΜΕ.

Παράλληλα, κατά την ίδια χρονική περίοδο και σε αντίθεση με την παραπάνω δικαστική απόφαση (βλ. Ανακοίνωση των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ για την απόφαση του δικαστηρίου για την προσωρινή διοίκηση http://biom-metal.blogspot.gr/2014/07/blog-post_95.html), η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ προκάλεσε την πτώχευση της ΒΙΟΜΕ με πρόσχημα την είσπραξη ενός οφειλόμενου προς αυτή ποσού το ύψος του οποίου είναι μόλις 126.000 € (βλ. σχετική επιστολή της Ένωσης Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας http://biom-metal.blogspot.gr/2014/09/blog-post_18.html).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αλλά και το γεγονός ότι η ΒΙΟΜΕ έχει πολύ μεγάλο ενεργητικό, με απαιτήσεις εκατομμυρίων ευρώ που κινδυνεύουν με παραγραφή, η πρώτη κίνηση των εργαζόμενων της ήταν να ασκήσουν εκ νέου αίτηση για τον διορισμό μιας προσωρινής διοίκησης που θα έχει τη γνώση και τη θέληση να ασχοληθεί σοβαρά και έντιμα με τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας της ΒΙΟΜΕ, υπό τον έλεγχο και τα μάτια των εργατών, με στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη διάσωση ενός παραγωγικού φορέα.

Η εκδίκαση αυτής της νέας αίτησης έγινε στις 21 Οκτωβρίου. Η σημασία του εν αναμονή αποτελέσματος αυτής της δίκης είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς η ΒΙΟΜΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από επιθετικούς παράγοντες κινδύνου όπως είναι πιστωτές τύπου ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, τράπεζες λίζινγκ, αλλά και σύνδικοι όπως η Αναστασία Σεμερτζίδου, η οποία έχει αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πρώην εργοδοσίας μέσω της ολοσχερούς καταστροφής της ΒΙΟΜΕ. 

Η μέχρι τώρα συμπεριφορά της συνδίκου της Φίλκεραμ παραβιάζει τις υποχρεώσεις του λειτουργήματος της και αποδεικνύει μεροληψία υπέρ προσώπων που χαρακτηρίζονται ύποπτα για κάθε εγκληματική πράξη σε βάρος των οικονομικών της ΒΙΟΜΕ. Πρόκειται, δηλαδή, για μια συμπεριφορά που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να προβληματίσει -μεταξύ άλλων- και τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, καθώς ξεπερνά κάθε όριο του λειτουργήματος του συνδίκου. 

Παράλληλα, αυτό που πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό είναι ότι η οικογένεια Φιλίππου έχει ήδη κατοχυρώσει το σήμα της ΦΙΛΚΕΡΑΜ κατ’ απομίμηση και με βλάβη της πτωχευτικής περιουσίας της Φίλκεραμ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναλογιστούν πολύ σοβαρά οποιοιδήποτε συνδικαλιστές και εργατοπατέρες ρίχνουν νερό στο μύλο της συνδίκου για την πώληση των ακινήτων, σε ένα από τα οποία στεγάζεται και η ΒΙΟΜΕ. Επιπλέον, απ’ όσο γνωρίζουμε, η Αναστασία Σεμερτζίδου δεν έχει ενεργήσει, ως όφειλε, για αποκατάσταση αυτής της βλάβης. Έτσι, η ενημέρωση της δικαστικής εισηγήτριας των πτωχεύσεων για την κατ’ απομίμηση κατοχύρωση του σήματος της ΦΙΛΚΕΡΑΜ από την οικογένεια Φιλίππου έγινε από δικηγόρο των εργαζόμενων της ΒΙΟΜΕ.

Αυτό που επίσης πρέπει να αναλογιστούν σοβαρά οι πρώην εργαζόμενοι της Φίλκεραμ είναι ποιος πραγματικά θα κερδίσει από τον πλειστηριασμό των ακινήτων, όταν το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν απαιτήσεις 4.500.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον ισολογισμό της ΦΙΛΚΕΡΑΜ τα ακίνητα  είναι προσημειωμένα και υποθηκευμένα για 25.000.000 € σε ένα περιβάλλον όπου οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί και εκπλειστηριάζονται για ψίχουλα υπέρ των αρπακτικών της αγοράς.

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ δίνουν έναν πολύχρονο αγώνα που ξεπερνά τα όρια αντοχής και δυνατοτήτων που η εργοδοσία πίστευε ότι μπορεί να έχουν. Οι οικονομικές δυσκολίες και το κατεστημένο βάζουν τεράστια εμπόδια στο εγχείρημα που μπορεί να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας τους και μια προοπτική για μια αξιοπρεπή ζωή. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ‘πάσης φύσεως’ εμπλεκόμενοι, αλλά και όσοι «θεσμοί» κάνουν τα στραβά μάτια, είναι πως οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ έχουν αποφασίσει να μην καταθέσουν τα όπλα με οποιοδήποτε κόστος. Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ δεν δέχονται κενές περιεχομένου υποσχέσεις και δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν να ρίξει ζάρια για τις ζωές τους.

Όσοι πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι θα κουραστούν και θα τα παρατήσουν, ή ότι ο ατομισμός και η ιδιώτευση θα νικήσουν τον αγώνα τους για αξιοπρέπεια και τη δύναμη της συλλογικότητας, ας ρίξουν μια ματιά σε αυτά που ήδη έχουν καταφέρει αυτοί τα τελευταία χρόνια. Η καθημερινή τους αφοσίωση στον στόχο τους εμπνέει χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, και γι αυτό τον λόγο έχουν ήδη βγει νικητές. 

Η ΒΙΟΜΕ θα παραμείνει σε χέρια εργατικά.

Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης

και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ.

Θεσσαλονίκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *