Ανακοινωση της ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ σχετικα με το θεμα του ΤΕΑΥΦΕ

Συνάδελφε,

Στις 1,2,3 Δεκέμβρη θα διεξαχθούν εκλογές για το ΤΕΑΥΦΕ. Πρόκειται για εκλογές που ανακοινώθηκαν σε ανύποπτο χρόνο, με διαδικασίες εξπρές, χωρίς ουσιαστική ενημέρωση των ασφαλισμένων και με θέσπιση…επιστολικής ψήφου (!!!!) που επιβεβαιώνει τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των εργαζομένων που συντηρούν το ταμείο με το υστέρημα τους. Κυρίως όμως πρόκειται για εκλογές που έρχονται να νομιμοποιήσουν την αντεργατική απόφαση των ηγεσιών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών (Π.Ο.Ι.Ε.Ε) που αποφάσισαν την μετατροπή του ταμείου σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή την ουσιαστική κατάργηση του ως ταμείο επικουρικής ασφάλισης και την μετατροπή του σε επαγγελματικό.

Αυτή η απόφαση παρουσιάζεται εδώ και καιρό από τους εμπνευστές της, τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΠΑΣΚΕ ως «σωτηρία του ταμείου και των συντάξεων», «αυτοδιαχείριση του ταμείου» και άλλα απίθανα. Στην πραγματικότητα αυτές οι διακηρύξεις συστηματικά αποκρύπτουν από τους εργαζόμενους του κλάδου ότι:

Το επαγγελματικό ταμείο δεν είναι γενικά και αόριστα «αυτοδιαχειριζόμενο» ταμείο αλλά ταμείο που λειτουργεί και υπάγεται αποκλειστικά στους αντεργατικούς και αντιασφαλιστικούς νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η ψυχή όλων των σημερινών μνημονιακών νόμων. Αυτοί οι νόμοι ψηφίζονταν για 20 χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πριν την μνημονιακή εποχή (νόμοι Σιούφα-Ρέππα-Πετραλιά και τελικά Λοβέρδου το 2012) . Ήδη από το 2002 Ο νόμος 3029/2002 (άρθρο 7) προσάρμοσε την ελληνική νομοθεσία στην ευρωπαϊκή οδηγία 41/2003 και έδωσε τη δυνατότητα για την ίδρυση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) στην Ελλάδα. Μάλιστα με βάση αυτήν την οδηγία έχει επιτραπεί η λειτουργία της επαγγελματικής ασφάλισης και από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις με βάση το ειδικό καθεστώς που προβλέπει η ευρωπαϊκή Οδηγία (2003/41/ΕΚ άρθρο 4). Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος υπήρχε από τις αρχές του 2000 δεν είχαν φτιαχτεί επαγγελματικά ταμεία γιατί κανείς δεν τολμούσε να ιδρύσει ξεχωριστά ταμεία που θα τζόγαραν τα λεφτά των ασφαλισμένων. Όμως η μνημονιακή εποχή τους έλυσε τα χέρια…..Όπου εφαρμόστηκαν αυτές οι αντιλήψεις τα ταμεία αυτά έχασαν τεράστια ποσά στα χρηματιστήρια, έμειναν χωρίς συντάξεις, όπως στη Βρετανία, χάθηκαν οι αποταμιεύσεις που είχαν στα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να μπορούν να τις αναζητήσουν από κανέναν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Εnron στην Αμερική, χρεοκόπησαν τελείως και τελικά «κρατικοποιήθηκαν» όπως έγινε στην Αργεντινή.

Ανέκδοτο είναι λοιπόν το παραμύθι ότι το επαγγελματικό ταμείο είναι τώρα «δικό μας» ταμείο, ταμείο στα χέρια των εργαζομένων. Εξάλλου με βάση τους ίδιους νόμους τα ταμεία αυτά υπόκεινται στον ετήσιο έλεγχο της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Πρόσφατα μάλιστα ανατέθηκε η εποπτεία των επενδύσεων τους στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία δεν έχουν καμία σχέση με την Κοινωνική Ασφάλιση, λειτουργούν με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας και της βιωσιμότητας, ενώ υπακούουν, σύμφωνα με τον αντιασφαλιστικό νόμο, στη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», όπως όλα τα Ταμεία

Στις περιπτώσεις που τα επαγγελματικά ταμεία χορηγούν συντάξεις, όπως το ΤΕΑΥΦΕ, τότε το σύστημα χρηματοδότησης είναι αποκλειστικά και μόνο το κεφαλαιοποιητικό. Τι σημαίνει αυτό για τα λεφτά που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι κάθε μήνα από τον μισθό τους σαν εισφορές, δηλαδή για τα αποθεματικά; Γράφει ο σχετικός νόμος «Η ασφαλιστική τοποθέτηση των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης γίνεται ως εξής: Ποσοστό μέχρι 10% των τεχνικών αποθεματικών επενδύεται σε ακίνητα, ποσοστό μέχρι 70% των τεχνικών αποθεματικών επενδύεται σε μετοχές, μεταβιβάσιμα αξιόγραφα εξομοιούμενα με μετοχές και σε ομολογίες εταιρειών σε αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπές χώρες της αλλοδαπής και ποσοστό μέχρι 20% των τεχνικών αποθεματικών τους σε έντοκα γραμμάτια και τραπεζικές καταθέσεις.» Με άλλα λόγια με την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΠΑΣΚΕ στον κλάδο θεσμοποιείται το τζογάρισμα (βλέπε επένδυση) των χρημάτων μας στο χρηματιστήριο. Και όλα αυτά σε ένα ταμείο που δεν έχει περάσει καιρός από την πρωτόδικη καταδίκη προηγούμενης διοίκησης για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.

Μήπως όμως με την μετατροπή του του ταμείου σε επαγγελματικό θα διασωθούν οι συντάξεις, θα διασωθεί ότι απέμεινε από τα αποθεματικά και τα λεφτά που δίνουμε κάθε μήνα από το υστέρημα μας; Με βάση τον αντιασφαλιστικό εφαρμοστικό νόμο του 2ου μνημονίου στον οποίο υπάγεται η ίδρυση του ταμείου, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι έχουν ήδη υποστεί μειώσεις συντάξεων και κατάργηση παροχών, ενώ και το εφάπαξ εξακολουθεί να δίνεται μειωμένο κατά 64%, ακριβώς όπως προβλέπουν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι και διατάξεις. Η πραγματική αλήθεια είναι ότι το πρόσφατο «τσεκούρι» τουλάχιστον 20% στις επικουρικές τους συντάξεις – φτάνοντας οι μειώσεις τα 140 ευρώ – και μάλιστα αναδρομικά το υπέστησαν οι συνταξιούχοι του κλάδου φαρμάκου από την διοίκηση του επαγγελματικού Ταμείου – ΤΕΑΥΦΕ που εφάρμοσε τη σχετική Αναλογιστική Μελέτη. Μάλιστα η μείωση εφαρμόστηκε αναδρομικά από 1/3/2013, όταν έγινε η μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε επαγγελματικό ταμείο – ΝΠΙΔ, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι τις 31/12/2014. Οι ίδιοι οι υποστηρικτές του επαγγελματικού ταμείου που το 2013 αποφάσισε την μείωση 20% των συντάξεων θέλουν τώρα να πιστέψουμε ότι θα τις διαφυλάξουν δίνοντας τους το δικαίωμα να επενδύουν τις εισφορές μας σε μετοχές ομόλογα και ακίνητα. Και όλα αυτά την ώρα που οι σύνταξη έχει φτάσει στα 460 ευρώ και οι παιδικές κατασκηνώσεις καταργήθηκαν, δεν γίνεται αναφορά για συνταξιοδότηση γυναικών με ανήλικα παιδιά και άλλες περιπτώσεις, ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης δεν αναγνωρίζεται η κύηση, η λοχεία, η ανεργία κ.α.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι επαγγελματικό ταμείο σημαίνει μειωμένη σύνταξη, «επένδυση» των αποθεματικών, δηλαδή των εισφορών μας, κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, νομιμοποίηση όλων των μνημονιακών νόμων. Για αυτό εξάλλου τα επαγγελματικά ταμεία προωθούνται και υποστηρίζονται και από την σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση σαν «πυλώνας» του ασφαλιστικού που προωθούν με συντάξεις φιλοδωρήματα, κλοπή των αποθεματικών και ιδιωτική ασφάλιση. Και σε αυτόν τον αντεργατικό κατήφορο στο φάρμακο πρωτοστατούν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ (Αυτόνομη Παρέμβαση-Προοδευτική Κίνηση) και πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ. Όλοι αυτοί –χωρίς καμία εξαίρεση-μαζί ενωμένοι επικύρωσαν στο τελευταίο συνέδριο της Ομοσπονδίας την μετατροπή του ταμείου σε επαγγελματικό και από πάνω το παρουσίασαν στους συναδέλφους σαν…δημοκρατική μεταρρύθμιση. Και παρά τα μεγάλα λόγια για «ενότητα» απέκλεισαν του φαρμακεργάτες και την Ομοσπονδία τους, την ΟΕΦΣΕΕ. Φαίνεται ότι η ενότητα στην πράξη ισχύει για τους μνημονιακούς νόμους και την εφαρμογή τους στον κλάδο. Και τώρα πριν τις εκλογές δίνουν και παίρνουν οι καταγγελίες μεταξύ των συνδικαλιστών των παραπάνω παρατάξεων για αποκλεισμούς και άλλα διαδικαστικά ζητήματα. Στην πραγματικότητα είναι μάχη για τις καρέκλες και όχι την κοινωνική ασφάλιση αφού έχουν συμφωνήσει σε όλα τα βασικά για τον χαρακτήρα του ταμείου.

Συνάδελφε,
Η Ταξική Ενότητα Φαρμάκου και Ιατροτεχνολογικών ήδη από το συνέδριο της Ομοσπονδίας ξεκαθάρισε τη θέση της και για αυτό αρνήθηκε να συμμετέχει στην εκλογή αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας στο Ταμείο. Δεν πρόκειται να συνυπογράψουμε την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης στον κλάδο, την επικύρωση της μείωσης των συντάξεων και την κατάργηση των παιδικών κατασκηνώσεων, το τζογάρισμα των εισφορών μας που καταθέτουμε κάθε μήνα από τον μισθό μας. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε την σημερινή κατάσταση και να δώσουμε συγχωροχάρτι για τις πολιτικές ευθύνες των παραπάνω παρατάξεων που μας έφεραν ως εδώ. Δεν πρόκειται να δώσουμε άλλοθι σε κανέναν.

Για αυτό και δεν συμμετέχουμε στις εκλογές, δεν υποστηρίζουμε κανέναν υποψήφιο και καλούμε όλους τους συναδέλφους να γυρίσουν την πλάτη τους στα στημένα παιχνίδια και τις αντεργατικές πρακτικές που εφαρμόζονται και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για ένα νέο εργατικό κίνημα στον κλάδο, ανεξάρτητο από όλους αυτούς τους μηχανισμούς που θα αγωνιστεί για:

-Επαρκής χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και εξασφάλιση της χορήγησης των συντάξεων και παροχών με εξειδίκευση ανά κλάδο, ηλικία, φύλο.
-Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Άμεση επαναφορά του ΤΕΑΥΦΕ στο κράτος και κατάργηση του νόμου για τα επαγγελματικά ταμεία
-Καμία μείωση και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών τους συντάξεων. Eπαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Άμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε ειδικές ομάδες όπως συντάξεις αναπηρίας, χηρείας κοκ.
-Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις στην έκδοση και απονομή των συντάξεων. Με την παράδοση των δικαιολογητικών να υπάρχει άμεση  έκδοση προσωρινής σύνταξης μέχρι να εγκριθεί η τελική.
-Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζόμενων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια. Σταδιακή κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς, πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.
-Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που επηρεάζουν την κοινωνική ασφάλιση.
-Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.
-Κανένα πρόγραμμα ανεργίας, πρακτική άσκηση ή πρόγραμμα μαθητείας χωρίς συντάξιμα ένσημα.
-Άμεσες προσλήψεις εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
-Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία για τα ελλείμματα στα ταμεία. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.
-Αναπλήρωση όλων των επιπτώσεων του PSI με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
-Να επαναλειτουργήσουν τώρα οι παιδικές κατασκηνώσεις.
-Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής “τζόγο”. Κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.


                                            ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ/ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΚΛΑΔΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *