Αποτυχία της Apple να ανατρέψει τις άθλιες συνθήκες εργασίας σε εργοστάσια της Κίνας

2e1ax_omniatv_entry_vinteo-sok-apanthropes-synthikes-ergasias-sta-ergostasia-paragogis-Apple-video-220Η άθλια μεταχείριση των εργαζομένων στα κινεζικά εργοστάσια, που κατασκευάζουν τα προϊόντα της Apple αποκαλύφθηκε από μυστική έρευνα του BBC Panorama.

Η καταγραφή μιας αλυσίδας παραγωγής του iPhone 6, έδειξε πως οι πολλές υποσχέσεις της Apple, ότι θα προστατεύσει τους εργαζόμενους, έχουν πλήρως αποτύχει.  

Διαπιστώθηκε πως τα πρότυπα σχετικά με τις ώρες των εργαζομένων, τα δελτία ταυτότητας, τους κοιτώνες, τις συναντήσεις εργασίας και την παραβατικότητα των εργαζομένων είχαν παραβιαστεί στα εργοστάσια Pegatron.

Η Apple δήλωσε, ότι διαφωνεί κάθετα με τα συμπεράσματα του προγράμματος.

Εξαντλημένοι εργαζόμενοι καταγράφθηκαν να τους παίρνει ο ύπνος στις 12ωρες βάρδιες τους στα εργοστάσια Pegatron στα προάστια της Σαγκάης.

Ένας μυστικός δημοσιογράφος, που εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει εξαρτήματα για υπολογιστές Apple, έπρεπε να εργαστεί 18 ημέρες συνεχόμενες παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις για να πάρει μια ημέρα ρεπό.

Ένας άλλος δημοσιογράφος, του οποίου η μεγαλύτερη βάρδια ήταν 16 ώρες, είπε: «Κάθε φορά που πήγαινα πίσω σε κοιτώνες, δεν μπορούσα να κουνηθώ.»

“Ακόμα κι αν ήμουν πεινασμένος δεν ήθελα να σηκωθώ να φάω. Ήθελα απλώς να ξαπλώσω και να ξεκουραστώ. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ το βράδυ, λόγω του στρες».

«Η συνεχής βελτίωση»

Η Apple αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη για το πρόγραμμα του BBC, αλλά ανέφερε σε μια δήλωση: «Είμαστε ενήμεροι, ότι καμία άλλη εταιρεία, δεν κάνει τόσα όσα η Apple για να εξασφαλιστούν δίκαιες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Συνεργαζόμαστε με τους προμηθευτές για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, και βλέπουμε συνεχή και σημαντική βελτίωση, αλλά γνωρίζουμε ότι το έργο μας δεν τελειώνει ποτέ.»

Η Apple είπε ότι ήταν μια πολύ κοινή τακτική για τους εργαζόμενους να κοιμούνται λίγο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, αλλά θα διερευνήσει τυχόν αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι τους παίρνει ο ύπνος, ενώ εργάζονται. Ανέφερε επίσης, ότι παρακολουθούνται οι ώρες εργασίας  σε πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζομένους και ότι το προσωπικό στο Pegatron είχαν κατά μέσο όρο 55 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Οι κακές συνθήκες στα κινεζικά εργοστάσια αναδείχθηκαν το 2010, όταν 14 εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο προμηθευτή της Apple, στο Foxconn, αυτοκτόνησαν.

Μετά τις αυτοκτονίες, η Apple δημοσίευσε ένα σύνολο προτύπων, όπου εξέθετε το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια. Μετέφερε επίσης ένα μέρος της παραγωγής της εργασίας στα εργοστάσια Pegatron στα προάστια της Σαγκάης.

Αλλά οι μυστικοί ρεπόρτερ του Panorama του ΒΒC, διαπίστωσαν, ότι οι προδιαγραφές αυτές συνήθως παραβιάζονται.

Οι υπερωρίες υποτίθεται πως είναι εθελοντικές, αλλά σε κανέναν από τους δημοσιογράφους δεν προσέφεραν καμία επιλογή. Εκτός από τις υπερβολικά πολλές ώρες, ο ένας δημοσιογράφος έπρεπε να παρίσταται άνευ πληρώμής σε συναντήσεις πριν και μετά τη δουλειά. Ένας άλλος δημοσιογράφος στεγαζόταν σε ένα κοιτώνα, όπου 12 εργαζόμενοι μοιράζονταν ένα μικρό και στενό δωμάτιο .

Η Apple δήλωσε, ότι ο υπερπληθείς κοιτώνες έχουν πλέον επιλυθεί και ότι απαιτεί από τους προμηθευτές να καταβάλουν αναδρομικά στους εργαζόμενους, αν διαπιστώσει ότι δεν έχουν καταβάλει χρήματα για τις συνεδριάσεις εργασίας.

Η Pegatron είπε ότι διευρευνά προσεκτικά τους ισχυρισμούς του Panorama και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, αν τυχόν βρεθούν παραπτώματα και ελλείψεις στις εγκαταστάσεις της.

«Η ασφάλεια των εργαζομένων και η ευημερία τους, είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Έχουμε θέσει πολύ υψηλά πρότυπα, διεξάγουμε αυστηρή κατάρτιση των στελεχών και των εργαζομένων, και έχουμε εξωτερικούς ελεγκτές, που επισκέπτονται τακτικά τις εγκαταστάσεις μας για να εντοπιστούν τομείς για βελτίωση,» δήλωσε η εταιρεία.

Επικίνδυνες συνθήκες

Το Panorama προχώρησε και πιο κάτω στην αλυσίδα εφοδιασμού της Apple στο ινδονησιακό νησί της Bangka.

Η Apple λέει ότι είναι αφιερωμένη στην ηθική προμήθεια των ορυκτών, αλλά οι δημοσιογράφοι της εκπομπής, βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν, ότι κασσίτερος από παράνομα ορυχεία θα μπορούσε να εισέρχεται αλυσίδα εφοδιασμού.

Ανακάλυψε παιδιά να σκάβουν μετάλλευμα κασσίτερου με τα  χέρια σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες – οι ανθρακωρύχοι μπορεί να θαφτούν ζωντανοί, όταν οι τοίχοι της άμμου ή της λάσπης καταρρεύσουν.

Ο 12 χρονος Rianto δούλευε με τον πατέρα του στο κάτω μέρος ενός αμμώδους βράχου 70 ποδιών. Είπε: «Ανησυχώ για τις κατολισθήσεις. Η γη να ολισθήσει από εκεί προς τα κάτω. Θα μπορούσε να συμβεί…»

b2ap3_thumbnail__79817015_kidface.jpg

ο Rainto, 12 ετών, είπε πως ανησυχεί για τις κατολισθήσεις.

Το Panorama εντόπισε μια συμμορία που συλλέγει κασσίτερο από την περιοχή, όπου ο Rianto δούλευε. Ένας από αυτούς είπε ότι πωλούν κασσίτερο για ένα μεταλλουργείο που είναι στη λίστα προμηθευτών της Apple .

Ο Johan Murod, ο οποίος διευθύνει ένα από τα χυτήρια στη λίστα της Apple, δήλωσε, ότι το 70% του κασσιτέρου που εξάγεται προέρχεται από ορυχεία μικρής κλίμακας.

“Στο χυτήριο υπάρχουν τα πάντα, από μικρής μέχρι και μεγάλης κλίμακας ορυχεία. Είναι όλα ανακατεμένα. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο.”

Η Apple λέει ότι η Bangka αποτελεί μια περίπλοκη κατάσταση,  με δεκάδες χιλιάδες ανθρακωρύχους που πωλούν κασσίτερο μέσω πολλών μεσαζόντων.

“Ο απλούστερος τρόπος δράσης θα ήταν για την Apple να αρνηθεί μονομερώς κασσίτερο από οποιοδήποτε από τα ορυχεία της Ινδονησίας. Αυτό θα ήταν εύκολο για εμάς να το πράξουμε και σίγουρα θα μας προστάτευε από την κριτική. Αλλά αυτό θα ήταν επίσης ο πιο βολικός και δειλός δρόμος,  δεδομένου ότι θα γινόταν τίποτα για να βελτιωθεί η κατάσταση. Έχουμε επιλέξει να μείνουμε δεσμευμένοι και να προσπαθούμε να επιφέρουν αλλαγές στην πράξη.”

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε το ρεπορτάζ του BBC

Tην εκπομπή του BBC “Panorama” μπορείτε να τη βρείτε εδώ : BBC iPlayer.(πηγή :http://www.bbc.com/news/business-30532463)(μετάφραση, επιμέλεια : Sylvia)

πηγή:

omnia.site-logoΑποτυχία της Apple να ανατρέψει τις άθλιες συνθήκες εργασίας σε εργοστάσια της Κίνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *