εργασιακό δελτίο #45 από το omnia sunt communia

sticker

 

redblack smallΗ λυσσαλέα καταστολή της απεργίας της Κυριακής 28/12, και τα όσα απαράδεκτα διαδραματίστηκαν στον Ιανό και στο ΑΤ Ακροπόλεως, απαντήθηκαν με συνέχιση των εργατικών αγώνων και αλληλεγγύη.

 

redblack smallΜαζική ήταν η συμμετοχή στο κάλεσμα του ΣΥΒΧΑ και του Συντονιστικού Δράσης για εργατική διαδήλωση την Πέμπτη 8 Γενάρη . Από τις 6μμ και για μια ώρα περίπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Σόλωνος, με μικροφωνική και μοίρασμα ανακοινώσεων. Περίπου στις 7μμ ξεκίνησε η πορεία που κινήθηκε αρχικά στη Σόλωνος, στη συνέχεια στην Ακαδημίας και την Πανεπιστημίου -περνώντας από διάφορα βιβλιοπωλεία- συνεχίστηκε στη Σταδίου, όπου και πραγματοποιήθηκε στάση έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός, και μέσω του πεζόδρομου της Ερμού η πορεία κατέληξε έπειτα από μια ώρα περίπου στην πλατεία μοναστηρακίου.

 

redblack smallΟ αγώνας ενάντια στην καταστολή και στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης, συνεχίστηκε Παρασκευή 9/1 με επίσης μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της απεργίας 28/12, στα δικαστήρια Ευελπίδων και στάση εργασίας στον κλάδο του βιβλίου. Η εκδίκαση της υπόθεσης για τις 4 συλλήψεις έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός αναβλήθηκε για τις 18 Φεβρουαρίου 2015, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης για τις 3 συλλήψεις έξω από το ΑΤ Ακροπόλεως αναβλήθηκε επ’ αόριστο.

 

redblack smallΑξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική ήταν η ανταπόκριση συλλογικοτήτων και σωματείων στο κάλεσμα για ψηφίσματα και ανακοινώσεις αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες της απεργίας.

 Διαβάστε αναλυτικά:

την ανακοίνωση του Συντονιστικού Δράσης εδώ

την ανακοίνωση του ΣΩΒΑ εδώ

την ανακοίνωση της ΕΣΕ Θεσσαλονίκης εδώ

την ανακοίνωση της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων εδώ

την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην Εταιρεία Πλαίσιο εδώ

την ανακοίνωση της ΕΣΕ Αθήνας εδώ

την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Θεαγένειο εδώ

την ανακοίνωση του Σωματείου Wind εδώ

την ανακοίνωση του ΣΕΦΚ εδώ

την ανακοίνωση του ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ εδώ

την ανακοίνωση του ΣΜΕΔ εδώ

 

redblack smallΞέσπασμα αυταρχισμού από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ με συνδικαλιστική δίωξη. Ο Προέδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Γεωργίου, λειτουργώντας αυταρχικά, κάλεσε σε απολογία για «αναξιοπρεπή, ανάρμοστη και ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός υπηρεσίας» σύμφωνα με τον ν. 4057/2012 τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλου Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, Νίκο Κλουβάτο.

Αυτό που ενόχλησε τον Γεωργίου είναι η συνδικαλιστική δράση του υπαλλήλου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος. Με τη συνδικαλιστική δίωξη θέλει να περάσει το μήνυμα στους εργαζόμενους ότι ή συμφωνείτε με τη διοίκηση ή τιμωρείστε. Ή σκύβετε το κεφάλι ή διώκεστε.

 

redblack smallΕπίθεση των δυνάμεων καταστολής δέχτηκαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στα διόδια Ακτίου την Δευτέρα 5 Γενάρη. Για ακόμη μια φορά η εργοδοσία χρησιμοποίησε τους μπάτσους προκειμένου να κάμψει τον αγώνα των εργαζομένων. Είχε προηγηθεί μήνυση εις βάρος των απεργών για παρακώλυση συγκοινωνιών από την εταιρεία «ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ», που έχει αναλάβει από το νέο χρόνο την εκμετάλλευση των διοδίων .Οι εργαζόμενοι απάντησαν στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία με νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 Γενάρη. Απαιτούν την επαναπρόσληψη των 5 απολυμένων συναδέλφων τους, τεχνικών που είχαν απολυθεί την 31η Οκτώβρη, την καταβολή των δεδουλευμένων τους, την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου καθώς και τη συνέχιση της εργασίας τους το 2015.

 

redblack smallΌμως επίθεση των μπάτσων και συλλήψεις τουλάχιστον 10 απεργών, είχαμε την Δευτέρα 5/1 και στη Γενική Ανακύκλωση ΑΕ, στον Ασπρόπυργο. Οι απεργοί από το πρωί της Δευτέρας προχώρησαν σε συγκέντρωση στην πύλη και περιφρούρηση της απεργίας, ενώ μετά από επικοινωνία μαζί τους, συνεργείο απεργοσπαστών που έφερε η εργοδοσία, αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Οι απεργοί δηλώνουν αποφασισμένοι να μη λυγίσουν απέναντι στη βία και τις συλλήψεις και να συνεχίσουν μέχρι τέλους. Όμως η μπατσοκρατία δεν έχει όρια. Μπάτσοι “επισκέφτηκαν” σπίτια απεργών σε μια προφανή κίνηση τρομοκράτησης των απεργών. Όμως οι απεργοί δεν  τρομοκρατούνται και συνεχίζουν τον αγώνα τους. Την Κυριακή 11/1 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Ασπροπύργου.

 

redblack smallΗ απάντηση στην εκκωφαντική σιωπή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τον νόμο που αφορά στις φυλακές τύπου Γ΄ και τις εκδικητικές μεταγωγές στο Δομοκό,  ήταν η κατάληψη που πραγματοποιήθηκε στις 7/1. Σε συνέντευξη τύπου τα μέλη της πρωτοβουλίας, συγγενείς και μέλη του ΔΣΑ που τοποθετήθηκαν τόνισαν ότι αποτελεί εκτροπή από το θεσμικό ρόλο του ΔΣΑ το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει θέση ως προς το μείζον ζήτημα νομιμότητας που θέτει η δημιουργία των φυλακών τύπου Γ, σημειώθηκε ότι με την εφαρμογή του νόμου αναδεικνύονται τα πραγματικά εκδικητικά κίνητρα της κυβέρνησης και ο φόβος της απέναντι στους πολιτικούς κρατούμενους, ενώ την ίδια στιγμή η προοπτική διατήρησης του νόμου γίνεται απειλή που υπερβαίνει τους πολιτικούς κρατούμενους και τα στενά τείχη της φυλακής και γίνεται ζήτημα ολόκληρης της κοινωνίας.

 

redblack smallΑπόλυση για…Χριστουγεννιάτικο δώρο σε συνδικαλίστρια στην Χίο. Την απόλυση παραμονές Πρωτοχρονιάς εργαζόμενης που πρωτοστατούσε στους αγώνες υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων στα σούπερ μάρκετ «Χαρά» στη Χίο καταγγέλλουν τα συνδικάτα εργαζομένων του νησιού.

 

redblack smallΜε απολύσεις αντί για τα οφειλόμενα δεδουλευμένα συνεχίζει η διοίκηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας να επιτίθεται στους εργαζόμενους. Η εργοδοσία αντί να καταβάλει τα δεδουλευμένα δέκα μηνών που χρωστάει στους εργαζόμενους, τους κατέβαλε μόλις 600 ευρώ «έναντι», το Δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας, χωρίς να αναλάβει καμία δέσμευση για την εξόφλησή τους. Στις αρχές της βδομάδας η διοίκηση ανακοίνωσε και απολύσεις τριών εργαζομένων.

 

redblack smallΗ ναυτιλιακή εταιρεία «Παναγία Οδηγήτρια ΝΕ» επιχειρεί να αντικαταστήσει τους ναυτεργάτες που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, στο «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», αλλάζοντας το όνομα του πλοίου. Σύμφωνα με καταγγελία 11 ναυτεργατών, μελών του πληρώματος, η ενέργεια αυτή έχει ως στόχο να μην πληρώσει η εργοδοσία τα δεδουλευμένα που οφείλει. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, απαιτούν από τις υπηρεσίες του ΥΝΑ και του ΝΑΤ «να μην προχωρήσουν σε καμία μεταβολή του ναυτολογίου μέχρι την εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών των ναυτεργατών που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και την εξόφληση των οφειλών στο ΝΑΤ» και ζητούν «να γίνει έλεγχος του πλοίου από την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων για σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια και την αξιοπλοΐα του».

 

 

redblack smallΣοβαρό εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε στην Περαία την Κυριακή 4 Γενάρη.

Με σοβαρά τραύματα στα πόδια νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, οδηγός απορριμματοφόρου του Δήμου Θερμαϊκού που τραυματίστηκε την ώρα της δουλειάς, το πρωί της Κυριακής στο κέντρο της Περαίας. Ο εργαζόμενος κατέβηκε από το όχημα για να βοηθήσει τους συναδέλφους του και χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα.

 

redblack smallΞεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι άνεργοι τον Νοέμβρη του 2014,σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Οι εγγεγραμμένοι -και εννοείται φυσικά όχι οι πραγματικοί- άνεργοι, τον Νοέμβρη του 2014, έφθασαν συνολικά τους 1.060.067. Σύμφωνα με στοιχεί της ΕΛΣΤΑΤ, άνεργος παραμένει 1 στους 4 Έλληνες με την ανεργία τον Οκτώβριο του 2014 να φτάνει στο 25,8%.

 

redblack smallΕν ‘τω μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, καταγράφεται άνοδος των ελαστικών εργασιακών σχέσεων με ταυτόχρονη μείωση μισθών αλλά και γενικότερα αλλαγής το τοπίο της απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, η αύξηση της μερικής απασχόλησης ήταν εντυπωσιακή πλησιάζοντας το 35,03% , φυσικά με μισθούς πείνας και αντίστοιχα ψαλιδισμένα τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

 

redblack smallΜπαράζ απολύσεων εργαζομένων στους Δήμους Χαλανδρίου, Πεντέλης, Αμαρουσίου και Ηρακλείου. Τέσσερεις παιδαγωγούς απέλυσε και η δημοτική αρχή Πεντέλης , οι οποίοι σημειωτέων, είχαν δικαιωθεί πρωτόδικα. Η δημοτική αρχή του Δήμου Αμαρουσίου προχώρησε επίσης στην απόλυση 29 εργαζομένων ατόμων με ειδικές ανάγκες, που είχαν προσληφθεί μέσω του προγράμματος τρία συν ένα, και δούλευαν στην αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου. Η δημοτική αρχή του Δήμου Ηρακλείου προχώρησε στην απόλυση τριών ακόμα εργαζομένων στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό,”ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-92,4”.Τέλος,η δημοτική αρχή Χαλανδρίου, απέλυσε δύο εργαζόμενους στα ΚΕΠ με σειρά συμβάσεων, οι οποίοι δικαιώθηκαν πρωτόδικα, αλλά η δημοτική αρχή άσκησε έφεση στη δικαστική απόφαση και τους απέλυσε.

 

redblack smallΣε κινητοποίηση την Παρασκευή 9 Γενάρη προχώρησε το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), απαιτώντας την επαναπρόσληψη εργαζόμενου που απολύθηκε από το ίδρυμα «Παμμακάριστος». Όπως αναφέρει μάλιστα σε ανακοίνωση του το ΣΕΜΙΣΕΑ, πρόκειται στην ουσία για απόλυση-συνδικαλιστική δίωξη εφόσον ο εργαζόμενος από τη θέση του προέδρου του σωματείου διεκδικούσε τα δικαιώματα των παιδιών, των γονιών και των συναδέλφων. Προσθέτει δε ότι στο συγκεκριμένο ίδρυμα, που εξυπηρετεί άτομα με βαρύ αυτισμό, υπάρχει ήδη έλλειψη προσωπικού και έστω και η απόλυση ενός εργαζομένου ενέχει κινδύνους για τους εξυπηρετούμενους και για το προσωπικό.

 

redblack smallΓια Παρασκευή 09/01 προγραμματίστηκε η τριμερής συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας για το ζήτημα των ακραίων εργοδοτικών αυθαιρεσιών της ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ απέναντι σε εργαζόμενη. Θυμίζουμε ότι η ιταμή στάση της εν λόγω εργοδοσίας περιλαμβάνει απληρωσιά, εκκρεμότητες σε ένσημα, απλήρωτες υπερωρίες και εργασία τα Σάββατα, δώρα Χριστουγέννων (2013 και 2014) και Πάσχα, επιδόματα, υπόλοιπο αδείας, ενώ δεν της έχουν καλύψει εργατικό ατύχημα. Το πιο ακραίο όμως, είναι ότι η εργαζόμενη έχει δεχτεί υβριστική συμπεριφορά, σεξιστικές διακρίσεις, απειλές και εκβιασμούς σχετιζόμενους με την εγκυμοσύνη της.

 

redblack smallΣτο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθεί τη Δευτέρα 12 Γενάρη, συνδικαλιστής στην Λάρισα και αφορά την συμμετοχή του σε λαϊκές κινητοποιήσεις που έγιναν το 2013, με αίτημα την κατάργηση των διοδίων. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι αυτές της διέγερσης και της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών με πρόθεση, με κίνδυνο για τον άνθρωπο

 

redblack smallΦιέστα των φαρμακοβιομήχανων στο BADMINTON, με τους εργαζόμενους να μετατρέπονται υποχρεωτικά σε χειροκροτητές.

Σύμφωνα με καταγγελία στη εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), με τίτλο «Ελληνικό φάρμακο, η λύση για την υγεία, την κοινωνία, την ανάπτυξη» στο BADMINTON,2.500 εργαζόμενοι, υποχρεώθηκαν να παραβρεθούν στην εκδήλωση, ως μέρος της εργασίας τους και να χειροκροτήσουν τους εργοδότες τους υπό το άγρυπνο βλέμμα των προϊσταμένων.

 

redblack smallΓια ακόμα μια χρονιά η βιομηχανία Καρέλια παρουσιάζει στα μέσα μαζικής εξημέρωσης το «φιλεργατικό» της πρόσωπο ισχυριζόμενη ότι μοίρασε 2,85 εκ. ευρώ στους εργαζόμενους. Όμως δεν αναφέρεται πουθενά ότι τα χρήματα δικαιούνται μόνο όσοι δεν απουσίασαν για οποιοδήποτε λόγο από την εργασία τους, ούτε γίνεται αναφορά σε απολύσεις, ούτε σε απειλές, ούτε στις προσπάθειες της εργοδοσίας να καταστείλει εργατικούς αγώνες.

 

redblack smallΑπλήρωτοι παραμένουν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Aquis» στην Κω για τα δεδουλευμένα του Οκτώβρη και το επίδομα αδείας, σύμφωνα με καταγγελία του τοπικού Συνδικάτου του κλάδου. Μάλιστα το Συνδικάτο προχώρησε σε τριμερή στο ΣΕΠΕ για τους απλήρωτους εργαζόμενους, απαιτώντας την άμεση εξόφληση των οφειλών της εργοδοσίας.

 

redblack smallΟ 23χρονος Αλφόν, κάτοικος της Βαγιέκας, που συνελήφθη στη γενική απεργία της 14ης Νοεμβρίου του 2012, κατηγορούμενος ψευδώς για κατοχή εκρηκτικών, τελικά καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης. Όπως αναφέρει η Πλατφόρμα για την ελευθερία του Αλφόν, χρησιμοποιήθηκε ως αποδιαπομπαίος τράγος, γιατί αυτή η απόφαση είναι μια προειδοποίηση σε όσους αγωνίζονται ενάντια στην τρομακτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία. Χρησιμοποιήθηκε ως μια προειδοποίηση σε όσους τολμάνε να εξεγείρονται, αρνούμενοι να συμμορφωθούν με την όλο και πιο έντονη σκλαβιά στην οποία υποτάσσουν όλους τους εργαζόμενους.

 

redblack smallΣτο ίδιο πνεύμα κινείται η ανακοίνωση του κινηματικού server riseup.net, ο οποίος καταγγέλλει ότι οι επτά Ισπανοί σύντροφοι, κατηγορούμενοι για τρομοκρατία, παραμένουν φυλακισμένοι με την αιτιολογία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κατοχή συγκεκριμένων βιβλίων, αλλά και ότι σύντροφοι χρησιμοποιούσαν e-mail με εξαιρετικό επίπεδο ασφάλειας, όπως ο rise up server!

 

redblack smallΗ ΕΣΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι η επιχείρηση Πανδώρα που ξεκίνησαν οι ισπανικές αρχές, προκάλεσε μάλλον θαυμασμό στην ελληνική αστυνομία και σκέφτηκαν να τους μιμηθούν. Στις 16/12 η ασφάλεια Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε εισβολές σε σπίτια τριών συντρόφων, εκ των οποίων ένας είναι και μέλος της ΕΣΕ. Οι μπάτσοι αφού ολοκλήρωσαν την έρευνα, έφυγαν άπραγοι καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει ελληνικός νόμος – φίμωτρο.

 

redblack smallΤέλος, χωρίς όμως τέλος στην καταστολή: Με αφορμή επίθεση αντιφασιστών στα γραφεία της ΧΑ στο σταθμό Λαρίσης την Τετάρτη 7/1/2015 το απόγευμα,  και ενώ σύντροφοι/ισσες από το αντιφασιστικό – αντιεξουσιαστικό στέκι Δίστομο, επέστρεφαν από αφισοκόλληση, δυνάμεις της αστυνομίας συνέλαβαν 35 άτομα, με απόδοση κατηγοριών σε βαθμό πλημμελήματος αρχικά και μετατροπή μιας εξ αυτών αργότερα σε κακούργημα. Είναι σαφές ότι το Δίστομο στοχοποιείται, τόσο από κράτος όσο κι από φασίστες. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η «διαρροή» φωτογραφιών και ονομάτων από γνωστά ακροδεξιά παπαγαλάκια. Δεν είναι επίσης τυχαίο, ότι για τη φασιστική επίθεση στην κατάληψη Αγρός που έγινε την ίδια μέρα, οι δυνάμεις καταστολής ήταν μάλλον σε κατάσταση …. καταστολής.

Να σημειώσουμε ότι οι σύντροφοι/ισσες, έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους για τους περισσότερους, ενώ αναμένεται να οριστεί τακτική δικάσιμος.

 

[Το εργασιακό δελτίο από το blog omnia sunt communia μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ :http://radiofragmata.espivblogs.net]

 

Μπορείτε να κατεβάσετε ή να ακούσετε το εργασιακό δελτίο σε mp3 εδώ

 

 

Μία απάντηση στο “εργασιακό δελτίο #45 από το omnia sunt communia”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *