Οι εργαζόμενοι ξεπούλησαν τον αγώνα, με ιταμή συναίνεση στον εκβιασμό του Μπακατσέλου!

γράφει η blackgcat

αρχείο λήψης

Σήμερα στα περίπτερα έκανε την επανεμφάνισή της η εφημερίδα Αγγελιοφόρος που είχε αναστείλει την έκδοσή της από τα τέλη του περασμένου χρόνου (12/2014). 

 

Η αναστολή είχε έρθει ως αποτέλεσμα της επίσχεσης εργασίας των 110 εργαζομένων της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος, συμφερόντων των Αλέξανδρου  Μπακατσέλου, Σταύρου Ψυχάρη και Γιώργου Μπόμπολα, που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα 7 μηνών. Η επίσχεση, όμως, διεκόπη από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων χτες Τρίτη 27 Γενάρη (95 από τους 110 επέστρεψαν στην εργασία τους). 

 

Οι εργαζόμενοι ουσιαστικά δέχτηκαν τον εκβιασμό του Μπακατσέλου, ο οποίος αντί για 7 μηνιάτικα κατέβαλε μόλις δύο μισθούς. Όμως δεν είναι μόνο αυτό που μας κάνει να μιλάμε για υποχώρηση των εργαζομένων. Μακάρι να διαψευσθούμε αλλά με αυτήν την υποχώρηση άνοιξαν την κερκόπορτα για το μαύρο εργασιακό τους μέλλον, εγκαταλείποντας ταυτόχρονα τα όπλα της συλλογικής διεκδίκησης.

 

Η διακοπή της επίσχεσης και η επιστροφή στη δουλειά, υλοποιήθηκε αφού ουσιαστικά παραιτήθηκαν από τις εργατικές τους συλλογικές διεκδικήσεις προς όφελος της εργοδοσίας, και αυτό δεν αποτελεί απλώς συμβιβασμό, αλλά υποταγή στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Συγκεκριμένα, για να επιστρέψουν στην εργασία, υπέγραψαν ατομικά ιδιωτικά συμφωνητικά που τους δεσμεύουν να άρουν όλες τις κατασχέσεις εις χείραν τρίτων και τις συντηρητικές κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας, και επίσης, δεσμεύονται και να μην προβούν σε κατασχέσεις για οφειλές. Να σημειώσουμε ότι οι πιστωτές της εργοδοσίας παραμένουν πλήρως οχυρωμένοι και νομικά με προσωρινή διαταγή ενάντια στην εργοδοσία. 

 

Η παραίτησή  τους από αυτό το δικαίωμα σημαίνει ότι στην προδιαγεγραμμένη πορεία της επιχείρησης προς την πτώχευση, δεν θα έχουν κανένα νομικό όπλο να διεκδικήσουν οφειλές της εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους. Και μάλιστα συναινούν για την υπαγωγή της εταιρείας στο πτωχευτικό άρθρο 99. Ουσιαστικά, η κακοδιαχείριση της εργοδοσίας μένει στο αλώβητο χωρίς ευθύνες που σκοπεύει να τη βγάλει καθαρή μέσω της πτώχευσης, και που φυσικά εκβίασε τους εργαζόμενους στο να είναι συμμέτοχοι σε αυτό, εγκαταλείποντας τον συλλογικό αγώνα. Η αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 που θα συζητηθεί στις 13 Φεβρουαρίου 2015, προβλέπει ξεκάθαρα μαζικές απολύσεις, κρατώντας μόνον 65 άτομα, επί συνόλου 110 μισθωτών.

 

Οι εργαζόμενοι συναίνεσαν επιπλέον να καταργηθεί η τακτική μισθοδοσία και συμφώνησαν στη καθυστερημένη καταβολή μισθών.  Η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου», η οποία υπακούει στις εντολές του Βασίλειου Μπακατσέλου, υιού του βιομήχανου Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου, αναλαμβάνει, ως συμβαλλόμενη στη συμφωνία, την υποχρέωση αφενός μεν να καταβάλει από τις αρχές Μαρτίου ένα μισθό ανά μήνα σε όλους τους υπαλλήλους, αφετέρου δε να καταθέσει στο τέλος Απριλίου 2015 πρόταση για την εξόφληση των οφειλόμενων μισθών σε δόσεις.

Βάσει των όρων των ιδιωτικών συμφωνητικών, οι εργαζόμενοι αποδέχονται επί της ουσίας τη ρύθμιση της ροής της μισθοδοσίας τους με καθυστέρηση τουλάχιστον 4 μηνών, προσβλέποντας (!) σε ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής κατά τους επόμενους μήνες.

 

Όλα τα παραπάνω δε έγιναν δεκτά από -επιτρέψτε μου τα εισαγωγικά – “συνδικαλιστικά” σωματεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤ-Θ για λογαριασμό των μελών τους. 
Τονίζουμε ότι το ξεπούλημα του αγώνα δεν έχουν αποδεχθεί περίπου 15 μισθωτοί, οι οποίοι είτε συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας είτε έχουν καταθέσει νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρίας, ώστε να επιτύχουν την προσωρινή επιδίκαση των μισθών τους.

Στην ανακοίνωση για την σημερινή επανακυκλοφορία της εφημερίδας αναφέρεται ότι: “Έπειτα από σχεδόν 30 ημέρες απουσίας, … απευθύνεται και πάλι στους αναγνώστες της, φιλοδοξώντας να κατακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε”. Το μερίδιο αγοράς που τόσα χρόνια κατείχε, το καρπώθηκε η οικογένεια Μπακατσέλου με υφαρπαγή της εργατικής δύναμης, και τώρα με το επιχείρημα “καραμέλα” περί κρίσης, οι οικογένειες Μπακατσέλου, Μπόμπολα, Ψυχάρη, θα συνεχίσουν να καρπώνονται αυτά που χρόνια έβγαλαν ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους, και την κρίση θα την πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι…. και το χειρότερο; με τη συναίνεση και τις ευλογίες των εργαζομένων.

 

omnia sunt communia

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *