Να σκίσουμε το Μνημόνιο στον ΟΤΕ, στην ΟΤΕplus, στην E-Value και σε κάθε χώρο δουλειάς!

Πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την Γερμανία και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους, όσων αφορά  το τέλος του μνημονίου και την άρση της πολιτικής λιτότητας – διαπραγμάτευση που οδήγησε σε άτακτη υποχώρηση όλων των ελληνικών αξιώσεων με την παράταση του μνημονίου όπως και αν ονομάζεται πλέον αυτό-, η γερμανική εταιρία Deutsche Telekom, μεγαλομέτοχος του ΟΤΕ, χωρίς να έχει κανέναν ενδοιασμό  ως προς τα αποτελέσματα του Εurogroup, προχώρησε σε μία προκλητική κίνηση που υποδηλώνει ότι το κεφάλαιο δεν πρόκειται να δεχτεί καμία υποχώρηση σε όσα αντεργατικά έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα. Για τους εργοδότες, το μνημόνιο είναι πάντα εδώ και σκοπεύουν να το διατηρήσουν πάση θυσία ξεκινώντας από το ασφαλές ορμητήριο του ΟΤΕ όπου το ελληνικό δημόσιο κατέχει ακόμη περίπου το 10% των μετοχών.

Έπειτα από ένα διάστημα σχεδόν τριών μηνών υποσχέσεων και εντέχνων «διαρροών», που είχαν ως σκοπό να δημιουργήσουν ένα κλίμα εφησυχασμού όσων αφορά την νέα σύμβαση που θα καλούνταν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι στα call ce

nters, η διοίκηση της εταιρίας με μία ξαφνική και εκβιαστική διαδικασία απαιτεί από τους εργαζόμενους να δηλώσουν παραίτηση από την εταιρία ΟΤΕplus όπου ανήκουν και να υπογράψουν μέχρι τη Τρίτη 24 Φλεβάρη νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας με την ιδιωτική εταιρία EValue, με δυσβάσταχτους και αντεργατικούς όρους, ειδάλλως θα οδηγηθούν στην ανεργία
Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση καταργούνται όλα τα υπάρχοντα δικαιώματα, όπως τριετίες, οικογενειακό επίδομα, ανθυγιεινό κτλ, τα οποία ενσωματώνονται στον αρχικό μισθό αλλά και όσα πιθανόν να αποκτηθούν στο μέλλον είτε λόγω μεταβολής της κατάστασης του εργαζόμενου, είτε από την αλλαγή της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οποιαδήποτε παροχή επιδόματος θεωρείται δώρο από πλευρά της εταιρίας και όχι υποχρέωση.  Καταργούνται οι αργίες οι οποίες μετατρέπονται σε ρεπό ή σε μέρες κανονικής άδειας, ενώ η επιχείρηση διατηρεί το δικαίωμα να αλλάζει μονομερώς την ειδικότητα, το είδος και τις ώρες της εργασίας. Παράλληλα και λόγω της “οικιοθελούς” παραίτησης από την ΟΤΕPlus, χάνεται για τους εργαζόμενους και ο χρόνος προϋπηρεσίας που θα υπολογίζονταν και σε περιπτώσεις αποζημίωσης.

Όσον αφορά τον βασικό μισθό αυτός θα παραμείνει ο ίδιος για τους διορισμένους προ του 2012 εργαζόμενους (που έχουν λίγο υψηλότερο μισθό), ενώ για τους χαμηλόμισθους μετά του 2012 διορισμένους, προβλέπεται μια μικρή αύξηση -στα όρια της αύξησης του κατώτερου μισθού  που προγραμματίζει η κυβέρνηση- η οποία ουσιαστικά εκμηδενίζεται με την απώλεια των επιδομάτων.
Να υπενθυμίσουμε πως την ώρα που η διοίκηση επιτίθεται στους εργαζόμενους προετοιμάζοντας γι’ αυτούς συνθήκες εργασιακού κάτεργου, η Deutsche Telekom, απόσβεσε την επένδυση της μέσα στα δυο πρώτα χρόνια λειτουργίας της, ο όμιλος του ΟΤΕ σε όλη την διάρκεια της κρίσης παρουσιάζει κέρδη ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που τον κατατάσσουν σε μια από τις πιο κερδοφόρες εταιρίες του γερμανικού ομίλου, ενώ παράλληλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας απολαμβάνουν μισθούς και bonus ύψους αρκετών εκατομμυρίων.
Η γραφειοκρατική ηγεσία του συνδικαλιστικού οργάνου της ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν είναι άμοιρη ευθυνών αφού συνέβαλλε στον εφησυχασμό των εργαζόμενων και συμφώνησε με την διοίκηση την ένταξη στον ΟΤΕ και στην νέα συλλογική σύμβαση εργασίας  μόνο ενός μέρους των εργαζομένων της ΟΤΕplus, αφήνοντας τους σχεδόν χίλιους εργαζόμενους των call center μετέωρους και έκθετους στις εργοδοτικές διαθέσεις.
Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι των τηλεφωνικών κέντρων του ΟΤΕ αποφάσισαν να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν. Σε διάφορα τμήματα έχουν ήδη οργανωθεί λευκές απεργίες, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μαζικές συνελεύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να δρομολογηθούν οι επόμενες κινητοποιήσεις. Παράλληλα έχει κυκλοφορήσει κείμενο υπογραφών που θα σταλεί προς την ΟΜΕ-ΟΤΕ, υπογεγραμμένο ήδη από εκατοντάδες εργαζόμενους, με το οποίο απαιτείται από την ομοσπονδία να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ των εργαζομένων και να κηρύξει 24ώρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως ότου αποσυρθεί οριστικά η σύμβαση της  EValue και όλοι οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στον ΟΤΕ με αξιοπρεπή συλλογική σύμβαση εργασίας όπως όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους.

Η Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων των τηλεφωνικών κέντρων του ΟΤΕ, στηρίζει τις δίκαιες διεκδικήσεις τους και τους καλεί να μην υπογράψει κανείς την κατάπτυστη αντεργατική σύμβαση.
Ο λαός δεν έστειλε στα σκουπίδια τις κυβερνήσεις των Μνημονίων για συνεχίσουμε να έχουμε ως μόνη επιλογή τη κόλαση. Η εργατική τάξη μπορεί να σκίσει τα μνημόνια της εργασιακής ανασφάλειας που κάθε πρωί ξυπνάς και δεν ξέρεις σε ποια επιχείρηση εργάζεσαι με ποια δικαιώματα ή αν θα πεταχτείς στον καιάδα της ανεργίας. Η νέα γενιά μπορεί να αλλάξει το μέλλον της, αρκεί να θελήσει.

•Απαιτούμε την πλήρη ένταξη στον ΟΤΕ και στην συλλογική σύμβαση εργασίας όλων όσων εργάζονται στην εταιρία μέσω θυγατρικών ή μέσω καθεστώτος επινοικίασης,  χωρίς μισθολογικές ή άλλου τύπου διακρίσεις, με αυξήσεις των μισθών. Να καταργηθούν οι ατομικές συμβάσεις και οι εργολαβίες.

•Απαιτούμε από την ΟΜΕ-ΟΤΕ να πάρει ξεκάθαρη θέση και να στηρίξει τους εργαζόμενους κηρύσσοντας απεργία διαρκείας μέχρι να ενταχθούν στον ΟΤΕ όλοι όσοι εργάζονται για τον όμιλο.

•Aπαιτούμε την άμεση επανεθνικοποίηση του ΟΤΕ, χωρίς καμιά αποζημίωση στην DEUTSCHE TELECOM, κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων.

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ

23/2/2015

Πρωτοβουλία για ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΤΩΝ
kentroagona-ergaton.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *