ανοιχτή επιστολή του ΣΥΒΧΑ προς την ΟΙΥΕ για το ζήτημα της Κυριακάτικης αργίας

Αθήνα, Πέμπτη 5 Μάρτη 2015
 
Ανοιχτή επιστολή

του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής

προς την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος
syntdrasis19032015

Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής σας γνωστοποιούμε και μέσω αυτής της ανοιχτής επιστολής ότι συνεχίζουμε δυναμικά και αταλάντευτα τον δίκαιο και επίμονο αγώνα μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Από την πλευρά μας ήταν εξ αρχής δεδομένο ότι τίποτε δεν επρόκειτο να μας χαριστεί ή να κερδηθεί μέσω κάποιου σωτήρα που θα έδινε τη μάχη για λογαριασμό μας ή που θα υποσχόταν να δικαιώσει τον αγώνα μας. Γι’ αυτό και στηριχτήκαμε αποκλειστικά στις δικές μας πλάτες και προσπαθήσαμε μαζί με τους συναδέλφους μας από όλο τον κλάδο του εμπορίου και από κάθε χώρο δουλειάς και από κοινού με τον κόσμο του αγώνα να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας.
 
Κάτι τέτοιο το κάναμε σαφές και με τις 2 τελευταίες κλαδικές απεργίες που κηρύξαμε για τις δυο πρόσφατες Κυριακές που τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά. Την ίδια ώρα που από την πλευρά σας –και αυτό είναι κάτι που θεωρούμε ότι σας καθιστά υπόλογους στο εργατικό κίνημα– είχατε αρνηθεί να κηρύξετε πανελλαδική απεργία σε όλο τον κλάδο του εμπορίου. Η πρώτη την Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2014, όταν εντελώς απροκάλυπτα μας επιβλήθηκε μέσω τροπολογίας σε άσχετο νόμο μια 8η Κυριακή (στις μέχρι τότε 7). Τότε ήταν που η απεργιακή κινητοποίησή μας χτυπήθηκε από την εργοδοσία του Ιανού και τα ΜΑΤ και συνελήφθησαν κι 7 συνάδελφοί μας. Και η δεύτερη, την Κυριακή 18 Γενάρη 2015, μια εβδομάδα πριν τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.
 
Έκτοτε, παρακολουθήσαμε κυβερνητικές εξαγγελίες που έκαναν λόγο «ξεκάθαρα» για επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας. Την ίδια ώρα εργοδοτικοί φορείς κατέθεταν διάφορες προτάσεις που διατηρούσαν καταργημένη την Κυριακάτικη αργία. Από την πλευρά μας έγινε και πάλι σαφές ότι το πάγιο αίτημα των εργαζομένων στο εμπόριο και των σωματείων και συλλογικοτήτων τους από το οποίο δεν κάνουμε βήμα πίσω είναι: Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά! Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά! Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Ούτε 52 Κυριακές, ούτε 8, ούτε 7, ούτε 4 κλπ.
 
Παράλληλα, ζητήσαμε πριν από 20 μέρες περίπου άμεση συνάντηση με τα δύο αρμόδια υπουργεία, το  Υπ. Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού & Υπ. Εργασίας. Με το πρώτο κανονίστηκε τελικά συνάντηση για τις 13 Μάρτη. Εν τω μεταξύ ενημερωθήκαμε ότι μεσολάβησε συνάντηση του Σταθάκη με την ΕΣΕΕ κατά την οποία ο υπουργός ζήτησε από τους εργοδότες να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Επίσης, πριν μερικές μέρες μετά από συνάντησή του Σταθάκη με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας κι άλλα εργατικά σωματεία, ενημερωθήκαμε ότι ο υπουργός έκανε λόγο για 5 Κυριακές με τα μαγαζιά ανοιχτά!
 
Σύμφωνα με τον εν ισχύ νόμο η επόμενη Κυριακή με τα μαγαζιά ανοιχτά θα είναι η Κυριακή 5 Απρίλη (Κυριακή των Βαΐων). Μπροστά σε όλη αυτήν την κατάσταση, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας κηρύσσει απεργία στον κλάδο μας για την ημέρα εκείνη και, όπως και όλες τις προηγούμενες φορές, σας καλούμε (ως ΟΙΥΕ) να πράξετε το αυτονόητο και να κηρύξετε άμεσα πανελλαδική απεργία για όλο τον κλάδο του εμπορίου. Σε κάθε περίπτωση σας καλούμε να λάβετε μια ξεκάθαρη θέση σε σχέση με την όποια διαφαινόμενη εξέλιξη με το θέμα αυτό.
 
Αναμένουμε άμεση ανταπόκριση σε αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα που σας θέτουμε.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα | τηλ: 210-3820537
sylyp_vivliou@yahoo.gr | https://bookworker.wordpress.com
 
 
 
>> παραθέτουμε και μια πρόσφατη [6/2/15] σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου μας:


Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά! Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά!
 
Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση, έρχονται στο φως της δημοσιότητας μια σειρά δηλώσεις, τόσο κυβερνητικών στελεχών, όσο και παραγόντων των εμπόρων και εργοδοτών.
 
Ως σωματείο εργαζομένων στο ευρύτερο χώρο του εμπορίου θα θέλαμε να δηλώσουμε για άλλη μια φορά και με σαφήνεια προς κάθε κατεύθυνση το πάγιο αίτημα των εργαζομένων στο εμπόριο και των σωματείων και συλλογικοτήτων τους: Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Ούτε 52 Κυριακές, ούτε 8, ούτε 7, ούτε 4 κλπ.
 
Τη θέση μας αυτή την διεκδικήσαμε με σκληρό αγώνα, με κόστος ακόμα και κατασταλτικές επιθέσεις και συλλήψεις, απολύσεις και πολλές απεργίες, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την τεράστια πλειοψηφία των εργαζόμενων. Τη θέση μας αυτή εξακολουθούμε και θα εξακολουθήσουμε να την υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο. Μαζί και με το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια θα συνεχίσουμε και θα δυναμώσουμε τον αγώνα μας.


Καλούμε:
– Την κυβέρνηση:
α. να αποσαφηνίσει την θέση της άμεσα σχετικά με το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και
β. να θεσμοθετήσει άμεσα και χωρίς «εκπτώσεις» ή υποχωρήσεις τις εξαγγελίες της για παύση του μέτρου της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
 
– Τους συναδέλφους μας:
να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στη δουλειά την Κυριακή, μέχρι την τελική νομοθετική κατοχύρωση και εφαρμογή της Κυριακάτικης αργίας για όλες τις Κυριακές του χρόνου (με τη μόνη ενδεχόμενη υποχώρηση της 1 Κυριακής το Δεκέμβριο, πριν από τα Χριστούγεννα).
 
Αν η κυβέρνηση προτίθεται να διενεργήσει «κοινωνικό διάλογο» με τους «κοινωνικούς εταίρους», δηλαδή τους εμπόρους, τις πολυεθνικές, τους ΕΒΕ και τους εργαζόμενους, να γνωρίζει ότι οι θέσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων δεν συμβιβάζονται. Η θέση μας ήταν και θα είναι: Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!
 
Καλούμε όλα τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να οργανώσουν τις επόμενες κινητοποιήσεις για το θέμα αυτό. Σε περίπτωση που δεν έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά η Κυριακάτικη αργία και δεν έχει αλλάξει ο ισχύον νόμος για το άνοιγμα των καταστημάτων τις 8 Κυριακές, πρέπει και θα κηρυχθεί απεργία για την Κυριακή των Βαΐων (5/4/15), μέρα που με τον ισχύον νόμο προβλέπεται άνοιγμα των καταστημάτων. Καλούμε όλα τα σωματεία του εμπορίου, αλλά και την Ομοσπονδία (ΟΙΥΕ) να πάρουν θέση, να διεκδικήσουν στην πράξη και να κινηθούν σε αγωνιστική κατεύθυνση άμεσα.
 
Τις θέσεις μας αυτές θα τις καταθέσουμε και στη νέα ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων, με συνάντηση που ζητάμε άμεσα με τους αρμόδιους υπουργούς και στην οποία καλούμε και τα υπόλοιπα σωματεία του εμπορίου.
 
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα | 210-3820537
sylyp_vivliou@yahoo.gr |
bookworker.wordpress.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *