Νέα “μανωλάδα” στην Αχαϊα. Σύγχρονος δουλέμπορος ανάγκαζε μετανάστες να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται και ανασφάλιστοι σε πτηνοτροφική μονάδα

11426176317Σύγχρονος δουλέμπορος ανάγκαζε μετανάστες να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται και ανασφάλιστοι σε πτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή της Χαλανδρίτσας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω ιδιοκτήτης, εξανάγκαζε μετανάστες εργάτες να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται και χωρίς να τους παρέχει ασφαλιστική κάλυψη. 9 ρουμάνοι εργάτες εξαναγκάζονταν σε απλήρωτη εργασία για 20 ώρες ημερησίως στο κάτεργο του δουλέμπορου, ο οποίος στη συνέχεια τους κλείδωνε σε μικρά άθλια δωμάτια, και τους έδινε ελάχιστο φαγητό. Ο ιδιοκτήτης  χρησιμοποιούσε την απειλή όπλου για να τρομοκρατεί τους εργάτες, συχνά πυροβολώντας κοντά στα πόδια τους. 

Ο εργοδότης συνελήφθη με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, όταν δύο μετανάστες κατάφεραν να δραπετεύσουν από τη σκλαβιά τους. 

Οι δύο εργάτες κατήγγειλαν ότι στρατολογήθηκαν στη Ρουμανία, από συμπατριώτη που τους υποσχέθηκε νόμιμη εργασία, με καλές συνθήκες και ικανοποιητικό μισθό, και τους έπεισε να ταξιδέψουν στη χώρα μας, για να εργαστούν στο πτηνοτροφείο του 51χρονου στην Αχαΐα.

Κατά την άφιξή τους στην Πάτρα, τους παρέλαβαν ο ιδιοκτήτης και ο επιστάτης του και τους εγκατέστησαν σε οίκημα, με άσχημες συνθήκες υγιεινής, ελλιπή σίτιση και παντελή έλλειψη θέρμανσης, ενώ τους εξανάγκαζαν να εργάζονται καθημερινά, από το πρωί έως το βράδυ, χωρίς ανάπαυση.

Οι δύο επιτηρούσαν συνεχώς τους Ρουμάνους εργάτες, τους οποίους κατακρατούσαν με τη χρήση ψυχολογικής και σωματικής βίας, χωρίς να τους καταβάλουν τις αμοιβές τους. Μάλιστα, σύμφωνα με την αστυνομία, ο 51χρονος έφερε αρκετές φορές κατά την επιτήρηση τους καραμπίνα ή πιστόλι, πυροβολώντας στον αέρα ή στο έδαφος κοντά στα πόδια τους για εκφοβισμό.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος είχε συλληφθεί ξανά πριν από δύο χρόνια, καθώς τότε απασχολούσε οκτώ εργάτες ανασφάλιστους, ενώ κατά την έρευνα στο σπίτι του δουλέμπορου του κατασχέθηκε το ποσό του 1.5 εκατ. Ευρώ, ένα πιστόλι και δύο καραμπίνες, 

Ελπίζουμε αυτή τη φορά η αστική δικαιοσύνη να μην αποδειχτεί για ακόμα μια φορά ότι είναι σαν το φίδι που δαγκώνει μόνο τους ξυπόλυτους. Θυμίζουμε ότι για τους δουλεμπόρους της Μανωλάδας, εκτός τα όσα ευτράπελα συνέβησαν όπως δικαστικές παρατυπίες, η τελική απόφαση δεν αναγνώριζε την εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση. 

 11426176317 51426176429 31426176422 21426176417 41426176427

Η είδηση  από το http://patrastimes.gr/arthro.php?id=87034 και πληροφορίες και photos από το 

http://www.stokokkino.gr/article/1000000000005978/Nea-Manolada-stin-Patra-Kratoumenoi-ennea-metanastes-ergates

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *