Καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για την εργοδοσία των αποθηκών «Διακίνηση»

Την εργοδοσία στις αποθήκες «Διακίνηση» (θυγατρική της ΕΛΓΕΚΑ), που έχει μετατρέψει την εντατικοποίηση μέσα στον χώρο εργασίας σε επιστήμη, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που κοινοποιεί προς το υπουργείο Εργασίας και τις όλες τις Επιθεωρήσεις Εργασίας νομού Αττικής αναφέρει:

«Μέσα στον χώρο εργασίας τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ανύπαρκτα, το ωράριο εργασίας σε ημέρες πολλής δουλειάς αρχίζει από τις 4 το χάραμα μέχρι όσο αντέξει ο εργάτης.

Η εργοδοσία στις αποθήκες “Διακίνηση” (κύριος τροφοδότης των σούπερ-μάρκετ “Μαρινόπουλος”) απέλυσε στις 20 Μάρτη τον εργαζόμενο Γκιουλάκη Γιάννη που δούλευε 12 χρόνια, γιατί  “περίσσευε”.

Σύσσωμοι οι εργαζόμενοι στη “Διακίνηση” υπερασπιζόμενοι τη θέση εργασίας, προχώρησαν με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης σε στάση εργασίας στις 20 Μάρτη, σε 24ωρη απεργία στις 21 Μάρτη και 24ωρη απεργία στις 23 Μάρτη, με μοναδικό αίτημα την ακύρωση της απόλυσης του συναδέλφου, γνωρίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις και η εντατικοποίηση θα ενταθεί σε τέτοιο βαθμό που θα αφήνουν τα κόκαλα τους στο χώρο εργασίας.

Η εργοδοσία προσπάθησε από την πρώτη μέρα του αγώνα να τρομοκρατήσει, να εκβιάσει, να διασπάσει τους εργάτες και να σπάσει την απεργία.

Σε αυτή της την προσπάθεια η εργοδοσία χρησιμοποίησε όλα τα εκβιαστικά διλήμματα:

“Ο “Μαρινόπουλος” θα σπάσει το συμβόλαιο και θα κλείσουν οι αποθήκες”.

“Η απεργία σας δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας στην εταιρεία και θα αναγκαστεί να σας διώξει όλους”.

“Ας μπουν 10 εργαζόμενοι να βγάλουν την παραγωγή για να μην εκτεθεί η εταιρεία, οι υπόλοιποι συνεχίστε την απεργία”.

Η απεργία έληξε τη Δευτέρα το βράδυ και η εργοδοσία υποχρέωσε πιεστικά τους εργαζόμενους να πάνε στις αποθήκες την Τρίτη το πρωί 24 Μάρτη δυο ώρες πριν αρχίσει το ωράριο (4 τα χαράματα) για να βγει η παραγωγή, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους ότι αν δεν έρθουν με τα λεωφορεία της εταιρείας στις 4 τα χαράματα, να έρθουν μόνοι τους στις αποθήκες στο Μενίδι με όποιο μέσο βρουν.

Η πίεση, οι εκβιασμοί, η τρομοκρατία της εργοδοσίας είχε το εξής αποτέλεσμα σε συναδέλφους.

Ο απολυμένος Γκιουλάκης Γιάννης στις 23 Μάρτη, ενώ ήταν στην απεργία με τους συναδέλφους, κάτω από την πίεση της εργοδοσίας είχε λιποθυμικό σύμπτωμα και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο που καλέστηκε από τους συναδέλφους στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο.

Ο συνάδελφος Πολυμερόπουλος Βασίλης στις 24 Μάρτη την ώρα που ανέβηκε στο λεωφορείο της εταιρείας στις 4 το χάραμα, νιώθοντας πίεση από τον εκβιασμό της εργοδοσίας υπέστη εγκεφαλικό και βρίσκεται στο νοσοκομείο στη Νίκαια σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, και δεν είναι τα μόνα επεισόδια.

Ο εργαζόμενος στην αποθήκη Διακίνηση”  Καλαμπόκης Βασίλης έχασε τη ζωή του το 2014, αποτέλεσμα της φοβερής πίεσης και εντατικοποίησης.

Για όλα όσα συμβαίνουν μέσα στον χώρο εργασίας όσον αφορά συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας την κύρια ευθύνη την έχει η εργοδοσία που μειώνει διαρκώς το “εργατικό κόστος” και έχοντας ως μοναδικό στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών της εταιρείας δεν υπολογίζουν τη ζωή του εργάτη.

Δεν γνωρίζει κανένας εργαζόμενος για τον γιατρό εργασίας που βρίσκεται στις αποθήκες μία φορά τον μήνα, εάν υπάρχει έστω και μία γραπτή αναφορά προς την εργοδοσία που να περιγράφει τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και την εντατικοποίηση.

Ζητάμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας να προβεί σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους στις αποθήκες και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων μέσα στον χώρο εργασίας».

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *