εργασιακό δελτίο #56 από το omnia sunt communia

sticker

 

redblack smallΜετά τη συγκλονιστική μαρτυρία του Ουαλίντ Τάλεμπ, η δίκη των βασανιστών του συνεχίζεται την Τρίτη 31/3. Ο Ουαλίντ χρειάζεται τη συμπαράσταση όλων μας στα δικαστήρια του Πειραιά στις 09.00 το πρωί.

 

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του  Ουαλίντ (από το provo.gr)

 

redblack smallΤο κεφάλαιο δολοφονεί και σακατεύει εργάτες:

 

redblack small40χρονος που εκτελούσε σε εργασίες σε πολυκατοικία, στο Ηράκλειο, έπεσε από τον τρίτο όροφο με αποτέλεσμα να υποκύψει στα βαρύτατα τραύματά του στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε. Όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων δεν είχε ληφθεί απολύτως ΚΑΝΕΝΑ μέτρο ασφάλειας.   

 

redblack smallTη Δευτέρα 23/3 εργάτης καταπλακώθηκε από χώματα κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο εργάτης δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο για τη ζωή του, αλλά έχει υποστεί τραύματα στα κάτω άκρα. 

 

redblack smallΕπίσης, εργατικό «ατύχημα» σε βάρος ναυτεργάτη σημειώθηκε στα Ψαρά της Χίου την Πέμπτη 26 Μάρτη το απόγευμα, όταν έσπασε ο κάβος του πλοίου Γκλόρυ» που κάνει το δρομολόγιο Χίος – Ψαρά, με αποτέλεσμα από το χτύπημα που δέχτηκε ο ναυτεργάτης, να σπάσει το πόδι του στο ύψος του μηρού.

 

redblack smallΣε κατάληψη των γραφείων της «ΝΕΛ» στον Πειραιά προχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής 27 Μάρτη οι απλήρωτοι ναυτεργάτες. Σημειώνουμε ότι η ΝΕΛ έχει απλήρωτους περίπου 500 ναυτεργάτες σε περιπτώσεις έως και ένα χρόνο.

 

redblack smallΟι εφοπλιστικές εταιρείες που απομυζούν κέρδη από την απλήρωτη ναυτική εργασία, και που δημιουργούν προβλήματα στους κατοίκους των νησιών, την ίδια στιγμή ποινικοποιούν τους αγώνες των ναυτεργατών σέρνοντάς τους στα δικαστήρια. Μία ακόμα δίκη είχαμε την εβδομάδα που μας πέρασε, αυτή τη φορά του πληρώματος του πλοίου Θεολόγος Π, που ευτυχώς αθωώθηκε.

 

redblack smallΟι εργαζόμενοι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, ξεκίνησαν από την Παρασκευή 27/3 συνεχόμενες στάσεις εργασίας. Διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων δύο μηνών, αλλά τονίζουν ότι εδώ και τέσσερα χρόνια δεν γνωρίζουν πότε και αν θα πληρωθούν τον μισθό τους, καθώς οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία είναι συχνό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Επίσης, καταγγέλλουν την κακοδιαχείριση των διοικήσεων που έχουν απαξιώσει το Θέατρο.

 

redblack small

 Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στο Χώρο του Ακροάματος (ΣΒΕΧΑ), σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει το εργασιακό κάτεργο του ΙΑΝΟΥ, τονίζοντας ότι [ο πολιτισμός που “προάγει” βρωμάει εκμετάλλευση και τρομοκρατία]. Καλούν επίσης όλους τους καλλιτέχνες στο χώρο του ακροάματος να συνυπογράψουν το κείμενο, να καταγγείλουν τις σχέσεις τους με τον ΙΑΝΟ και να βγάλουν δημόσιο λόγο για αυτή την τραγική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι.

 

redblack smallΚλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο, που απαιτούν την ανάκληση της ιταμής απόλυσης εργαζόμενης ενώ ήταν σε αναρρωτική άδεια. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν και αυτή την εβδομάδα σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, για να μην περάσει η εργοδοτική αυθαιρεσία.

 

redblack smallΤην Παρασκευή 27/3στις 9 το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο ειρηνοδικείο, όπου εκδικάζεται υπόθεση εργαζόμενης για δεδουλευμένα ύψους περίπου 18.000 € από τη Pizza Fan των Σεπολίων. Να σημειωθεί ότι η εργαζόμενη έχει δικαιωθεί στο παρελθόν αλλά ακόμα τραβιέται στα δικαστήρια.

 

redblack smallΗ Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου αναδεικνύει ακόμα ένα κάτεργο στο χώρο της ταχυεστίασης. Πρόκειται για το κατάστημα Mr. Hot Dog και πάλι στου Ζωγράφου, όπου επικρατεί – μεταξύ άλλων – καθεστώς ημιανασφάλιστης εργασίας. Η εργοδοσία μάλιστα απέλυσε εργαζόμενο όταν διεκδίκησε πλήρη ασφάλιση που δικαιούται αλλά και το δώρο Χριστουγέννων. Φυσικά η εργοδοσία στην επιθεώρηση εργασίας κατέφυγε στην προσφιλή μέθοδο να διαβάλλει τον εργαζόμενο και παρέμεινε ανένδοτη για την επαναπρόσληψη του.

 

redblack smallΣτις 20 Μάρτη η εταιρεία online delivery α.ε. γνωστή ως e-food.gr ανακοίνωνε περιχαρής την κερδοφορία της και είπε να το γιορτάσει με τους εργαζόμενους της ….απολύοντάς τους! Χωρίς καμία προειδοποίηση, και αιτιολόγηση απέλυσε εργαζόμενους και αναίσχυντα ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για περικοπές.

 

redblack smallΤετράωρη στάση εργασίας πραγματοποίησε την Πέμπτη 26 Μάρτη το Συνδικάτο Οικοδόμων του Ν. Ηρακλείου για την καταβολή δεδουλευμένων όσων εργάζονται στο έργο για την ανέγερση του Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Αγία Πελαγία, ενώ παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα.

 

redblack smallΈξι μήνες παραμένουν απλήρωτοι και εργαζόμενοι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η κατάρρευση του συστήματος υγείας έχει μετατρέψει το νοσοκομείο σε ένα εργασιακό κάτεργο. Οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει δυναμικές κινητοποιήσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά από ένα μήνα επίσχεσης εργασίας κατάφεραν να τους καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων τους. Επιστρέφοντας όμως στην εργασία τους, αντιμετωπίζουν κλίμα τρομοκρατίας και ιταμές συμπεριφορές των διευθυντάδων.

 

redblack smallΤην 1η Απρίλη κατεβαίνουν και πάλι στο δρόμο οι παλαίμαχοι της εργασίας. Διεκδικούν την καταβολή του δώρου Πάσχα αλλά και να αποκατασταθούν τα δικαιώματα τους μισθολογικά και άλλα που έχουν σφαγιαστεί.

 

redblack smallΣυνδικαλιστική δίωξη στοχοποιήμενων μηχανικών καταγγέλλει η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών. Οι μηχανικοί διώκονται για τον αγώνα που έδωσαν ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές εις βάρος του κλάδου τους, με την κατηγορία για «παράνομη βία».

 

redblack smallΣυνεχίστηκαν και τη Δευτέρα 23 Μάρτη οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τους εργαζόμενους στην  επιχείρηση Διακίνηση στο Μενίδι. Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν το Σάββατο, οφείλονται στην απόλυση εργαζόμενης και μέλους της σωματειακής επιτροπής του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η Διακίνηση αποτελεί ένα εργασιακό κάτεργο, με ενταντικοποίηση της εργασίας, σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και τρομοκρατία ενάντια στη συλλογική δράση των εργαζομένων.

 

redblack smallΣτάση εργασίας και συμβολική κατάληψη στο Βιολογικό Καθαρισμό από το Σωματείο Εργαζομένων Ύδρευσης – Αποχέτευσης στην  Καλαμάτα, στις 26 Μάρτη. Διαμαρτύρονται για το καθεστώς της εργολαβίας με τα γνωστά αποτελέσματα για εργαζόμενους αλλά και την ποιότητα των εργασιών.

 

redblack smallΤο Ιεκ Interdigital του εκπαιδευτικού ομίλου Intergraphics, αφού δημιούργησε πολλά χρέη σε εργαζόμενους και εφορία, μετέφερε την λειτουργία του σε άλλη εταιρεία, η οποία έχει την ίδια έδρα, τους ίδιους εργαζόμενους και φυσικά ίδιους διαχειριστές. Η εργοδοσία θυμίζουμε ότι έχει καταφύγει νομικά εναντίον εργαζόμενου που απευθύνθηκε σε σωματεία και διεκδίκησε τα αυτονόητα, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης του συλλογικού αγώνα.

 

redblack smallΣε διήμερες κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας προχώρησαν στις αρχές τις εβδομάδας που μας πέρασε, οι εργαζόμενοι στα σκάμματα της αρχαιολογίας και στον κατασκευαστικό τομέα του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. Διαμαρτύρονται για τις ομαδικές απολύσεις στις οποίες σχεδιάζει άμεσα η ανάδοχος εταιρείας με αρχή την απόλυση 100 ατόμων.

 

redblack smallΗ ΜΚΟ ΙΜΕΔΕ – Ινστιτούτο Μελετών Δια Βίου Εκπαίδευσης, αναδεικνύει τον «κοινωνικό» της χαρακτήρα, επιβάλλοντας κλίμα τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας στο χώρο δουλειάς. Εξαναγκαστικές «παραιτήσεις», απλήρωτη εργασία, καθυστερήσεις στην καταβολή μισθοδοσίας, και άλλα. Όμως η αδιάλλακτη εργοδοσία υποχώρησε κάτω από την ανυποχώρητη στάση κάποιων λίγων εργαζομένων και «παραιτηθέντων» που διεκδίκησαν όσα δικαιούνταν και το πέτυχαν.

 

redblack smallΗ εταιρεία καθαρισμού Extreme Clean έχει απλήρωτες δέκα καθαρίστριες. Η εταιρεία που εδρεύει στη Λάρισα, απασχολεί τις εργαζόμενες με μερική απασχόληση, από 2 έως και 12 μήνες, τις έχει απλήρωτες και μάλιστα σε ορισμένες χρωστά μέχρι και 8.000 ευρώ, αξιοποιώντας την ανάγκη που έχουν και το φόβο της απόλυσης.

 

redblack smallΟ αγώνας με συνεχείς παρεμβάσεις ενάντια στην παράνομη απόλυση εργαζόμενης από τον Όμιλο ΑΒ Βασιλόπουλος, έφερε στην επιφάνεια και ένα ακόμα ζήτημα: αυτό των ρουφιάνων της εργοδοσίας. Ο λόγος για το εργοδοτικό σωματείο Ένωση Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αθηνών Πειραιώς. Η εργαζόμενη είχε δεχτεί στο παρελθόν πιέσεις να στηρίξει το εργοδοτικό σωματείο σε αρχαιρεσίες, κάτι που φυσικά δεν έκανε ποτέ, αλλά αντίθετα διεκδίκησε και τα εργασιακά δικαιώματα για την ίδια και τους συναδέλφους τους, γεγονός που οδήγησε και στην απόλυσή της.

 

redblack smallΕρωτήματα όμως εγείρονται και για τη δράση του επιχειρησιακού σωματείου στη Speedex όπως καταγγέλλει η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Εργαζομένων στην Ταχυμεταφορά – Ταχυδρόμηση. Πριν δύο χρόνια η υπογραφή ΣΣΕ προέβλεπε μειώσεις μισθών 6% στην οποία το σωματείο συναίνεσε  με τη  λογική να μην γίνουν απολύσεις. Όμως ακολούθησαν απολύσεις, ευελιξία, εργολαβίες, απλήρωτη εργασία, με την αδράνεια του σωματείου και όπως προέκυψε και με τη γνώση του σωματείου. Η συζήτηση για τη νέα ΣΣΕ εργασίας έχει ανοίξει εκ νέου και από ό,τι φαίνεται μαγειρεύονται πολλά.

 

redblack smallΜονομερής και βλαπτική τροποποίηση των όρων εργασίας από την Hellas On Line που ανήκει στην Vodafone. Με δόλιο τρόπο η εργοδοσία επιχειρεί να ανοίξει την κερκόπορτα της επινοικίασης των εργαζομένων και του εργολαβικού καθεστώτος. Επίσης αυτή η κίνηση, έρχεται ως απεργοσπαστική απάντηση στην συλλογικοποίηση των εργαζομένων.

 

redblack smallΗ εφημερίδα Ελευθερία στη Λάρισα, προχώρησε σε εκδικητικές απολύσεις. Απέλυσε τρεις εργαζόμενους ενώ έθεσε σε διαθεσιμότητα άλλους δύο, καθώς αυτοί δεν δέχτηκαν τη μείωση μισθών με ατομικές συμβάσεις.

 

redblack smallΣτάση πληρωμών ανακοίνωσε η εργοδοσία του ομίλου Media Group και η μόνη απάντηση που πήραν οι εργαζόμενοι για την καταβολή της μισθοδοσίας ήταν ότι αυτή θα γίνει «εν ευθέτω» χρόνο. Η αδιαφορία των εργοδοτών για τους εργαζόμενους είναι δεδομένη και παγιωμένη: μισθοί πείνας, απλήρωτη εργασία, μη καταβολή επιδομάτων και μάλιστα εκβιασμοί να υπογράφουν οι εργαζόμενοι ότι τους καταβλήθηκαν και άλλα.  Η μόνη παρέμβαση που είχε γίνει στο κάτεργο ήταν από τη συνέλευση εργαζόμενων/ ανέργων/ φοιτητών στα ΜΜΕ, αφού φυσικά τα γραφειοκρατικά σωματεία κωφεύουν στις ανάγκες των εργαζομένων.

 

redblack small4 εργαζόμενοι στην εφημερίδα Μακεδονία παραμένουν σε ομηρία καθώς τελούν υπό την απειλή της απόλυσης, επειδή αρνούνται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Η εργοδοσία αναίσχυντα προειδοποίησε τους εργαζόμενους «Ή υπογράφετε ατομική σύμβαση έως τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής, ή… απολύεστε μετά την παρέλευση της τετράμηνης προειδοποίησης απόλυσης.». Η αλληλεγγύη  των συναδέλφων τους έχει  φέρει την εργοδοσία σε δύσκολη θέση και αναμένονται εξελίξεις και κινητοποιήσεις ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

 

redblack smallΤα εργατικά συμφέροντα μπροστά καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Την Κυριακή 5 Απριλίου, προβλέπεται από τον νόμο να ανοίξουν τα καταστήματα, όμως οι κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας συνεχίζονται με δράσεις και παρεμβάσεις, αλλά και γενικευμένη απεργία στο εμπόριο που εδέησε να κηρύξει η ΟΥΙΕ.

 

redblack smallΜε τη σιωπηλή παρουσία της ΓΣΕΕ, και τη σύμφωνη γνώση του ΟΑΕΔ, και φυσικά των εργοδοτικών οργανώσεων, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ σε κρατικά ρέπος στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ήτοι σημαίνει ότι 120 εκ. ευρώ από τις εισφορές των εργαζομένων τα καρπώνεται και πάλι το κεφάλαιο, την ίδια στιγμή που οι άνεργοι στενάζουν με το επίδομα πείνας, ενώ ούτως ή άλλως μόλις 1 στους 9 παίρνει ακόμα και αυτό.

 

redblack smallΗ αναρχοσυνδικαλιστική ένωση SAC, διοργανώνει 13-16 Αυγούστου συνέδριο στη Σουηδία στη μνήμη του Joe Hill, συνδικαλιστή και τροβαδούρου, μέλους των IWW. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της SAC το συνέδριο είναι «ευκαιρία για την μαυροκόκκινη οικογένεια να συναντηθεί σύμφωνα με τις διαμορφωμένες συνθήκες οργάνωσης και για την ανταλλαγή εμπειριών…. Ακόμη δουλεύουμε για τον διεθνισμό – για ένα κόσμο χωρίς σύνορα!»

 

redblack smallΤέλος, τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ και ο Χώρος Πολύμορφης Δράσης Αναρχικών (κατάληψη Ζαΐμη 11 Εξάρχεια) συλλέγουν ρούχα , σεντόνια κουβέρτες κτλ για να καλυφθούν ανάγκες αστέγων, συντρόφων και κρατουμένων στις φυλακές της χώρας. Κάθε Δευτέρα 18.00 – 23.00, κάθε Σαββάτο 19.00 – 23.00, κάθε Πέμπτη 18:00 -23:00.

 

 

[Το εργασιακό δελτίο από το blog omnia sunt communia μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ]

 

Μπορείτε να ακούσετε το δελτιο εδω:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *