προειδοποιητική στάση εργασίας την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Νοσοκομείο και τα ΚΥ της Κέρκυρας

στάλθηκε με e-mail στο omnia sunt communia

Οι εργαζόμενοι στην υγεία στην Κέρκυρα καταγγέλλουν μεταξύ άλλων την απαξίωση του ΕΣΥ, την έλλειψη στελέχωσης που είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς, τις απλήρωτες εφημερίες. Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων τους, πραγματοποιούν προειδοποιητική στάση εργασίας την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας του νησιού.

redblack small

Κέρκυρα 29/3/2015

 

Δελτίο τύπου: προειδοποιητική στάση εργασίας την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Νοσοκομείο και τα ΚΥ της Κέρκυρας

 

Με αποφάση του διευρυμένου ΔΣ της ένωσης γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας, αποφασίστηκε η προκήρυξη κινητοποιήσεων για τους γιατρούς του νοσοκομείου και των ΚΥ της Κέρκυρας ξεκινώντας με προειδοποιητική στάση εργασίας την Πέμπτη 2 Απρίλη από της 9 έως τις 11 το πρωί.

 

Αιτήματα μας:

–         Η στελέχωση του ΓΝ Κέρκυρας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η άμεση προκήρυξη θέσεων επικουρικών ιατρών για όλα τα τμήματα του νοσοκομείου που βρίσκονται στο κόκκινο (παιδιατρική, νευρολογική, μονάδα νεφρού, Καρδιολογική, ΩΡΛ κοκ).

–         Η λειτουργία του τμήματος επειγόντων με το προσωπικό που έχει προσληφθεί για το σκοπό αυτό. Είναι απαράδεκτο να βγάζουν τις εφημερίες επειγόντων, ειδικευόμενοι-εκπαιδευόμενοι γιατροί χωρίς την ενεργό και συνεχή παρουσία επιμελητή, όπως ορίζει η νομοθεσία αλλά και κάθε λογική ασφάλειας για τους προσερχομένους. Το γεγονός αυτό είναι αδιανόητο καθώς το κράτος έχει προσλάβει ιατρικό προσωπικό για το σκοπό αυτό στο νοσοκομείο Κέρκυρας και καθώς υπάρχει σαφής νομοθεσία για το ποιες ιατρικές ειδικότητες πρέπει να εργάζονται σε αυτό.

–          Να αποπληρωθούν επιτέλους οι δεδουλευμένες εφημερίες Δεκεμβρίου 2014, Ιανουαρίου 2015, Φεβρουαρίου 2015.

–         Η διοίκηση του νοσοκομείου να σεβαστεί τους γιατρούς που νυχθημερόν αγωνίζονται για μπορεί να λειτουργήσει. Να σταματήσει η αυταρχική νοοτροπία με τα καθημερινά “εντέλλεσθαι” σε ειδικευόμενους για διακομιδές και εργασία πέραν των όσων προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και οι αποφάσεις του κεντρικού συμβουλίου υγείας.

–         Η μονιμοποίηση των ειδικευμένων γενικών ιατρών των κέντρων υγείας που προσελήφθησαν μετά την 1/1/2010 και απολύονται βάση του νόμου Βορίδη του Δεκεμβρίου του 2014 (σε αναντιστοιχία με όλους τους υπόλοιπους γιατρούς του ΕΣΥ)

–         Να σταματήσουν οι μετακινήσεις γιατρών από τα κέντρα υγείας στο νοσοκομείο. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη αποδυναμώνεται με τέτοιες πρακτικές και αυξάνεται περαιτέρω ο φόρτος εργασίας στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης και την ταλαιπωρία των κατοίκων της περιφέρειας του νησιού.

–         Να σταματήσουν οι γιατροί των κέντρων υγείας και του νοσοκομείου να πληρώνουν από τη τσέπη τους την επιστροφή από τις διακομιδές που κάνουν με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

–        Να παρθούν ποινικά μέτρα από την πολιτεία απέναντι σε όσους προπηλακίζουν λεκτικά ή και σωματικά γιατρούς σε ώρα εργασίας. Να σταματήσουν τα ευχολόγια από πλευράς κυβέρνησης. Τα πρόσφατα περιστατικά βιαιοπραγιών σε Μυτιλήνη, Κοζάνη και Φλώρινα δείχνουν έναν πολύ άσχημο κατήφορο απέναντι σε λειτουργούς του συστήματος υγείας, για τον οποίο προφανώς οι γιατροί μαζί με την κοινωνία είναι τα θύματα και όχι οι θύτες. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τους εργαζομένους από τέτοιες καταστάσεις.

–     Να παρθούν μέτρα από την πολιτεία για την προστασία του ιατρικού λειτουργήματος. Είναι αδύνατο να καταδικάζονται νέοι συνάδερφοι, επειδή πράττουν το κατά δύναμη, επειδή ένα περιστατικό μπορεί να τύχει να έχει άσχημη κατάληξη. Προσπαθούμε στο μέτρο του εφικτού να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, αλλά δεν είμαστε θεοί. Η πρόσφατη καταδίκη ειδικευόμενων γιατρών στο Ρέθυμνο που όπως αποδείχθηκε από την ακροαματική διαδικασία έπραξαν τα ιατρικώς δέοντα αντί να αποδίδει ευθύνες, στην ουσία ποινικοποιεί την ιατρική πράξη.

–         Η στελέχωση του ΕΚΑΒ Κέρκυρας με προσωπικό, ώστε να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές από την έλλειψη ασθενοφόρων που οφείλεται στην Έλλειψη προσωπικού.

–         Να αρχίσει επιτέλους η διεκδίκηση όλων των φορέων για να λειτουργήσουν τμήματα του νοσοκομείου που έχει ανάγκη το νησί μας (μονάδα νεογνών, αιμοδυναμικό), ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία σε νοσοκομεία των Ιωαννίνων, των Αθηνών και της Πάτρας.

 

Για το Δ.Σ. της ένωσης γιατρών ΕΣΥ

 

Ο πρόεδρος                                                                              Ο Αντιπρόεδρος

Λευτέρης Μαρκάτης                                                                  Φοίβος Κακαβίτσας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *